bu tür korumalarla kullanıp, daha sonra mutlaka temizleyip yağlamak gerekir. Bu kaplamalar nemi hapsedip, kuruma süresini uzatarak uzun vadede paslanmaya neden olacaktır.
RaptorX tarafından yazılan gönderiler
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
elinize, emeğinize sağlık.
-
Şu son jenerasyon tüfekler ile ilgili yazını da okudum. Hani şu hava basıncına sıcaklığına göre bile merminin çıkış hızını ayarlama davası...Abi peki atıcılık nerde kalacak ?? Yakında uzaktan kumandalı da yaparlar herhalde

atıcılığın şans işi olmaması gerekli diye düşünüyorum, burada Daystate'in yaptığı/yapmak istediği hız stabilitesi bakımından havalıtüfeği mükemmel hale getirmeye, isteğimiz dışında gelişen ve hıza bağlı olarak uzun mesafeli atışlardaki başarısızlığı ortadan kaldırmaya/azaltmaya çalışmak. Nasıl sıfırlaması kötü / kalitesiz dürbün/ayak veya bir atışını 750fps 2. sini 810fps atan bir silahla başarı düşüyor? bunları minimize etmek. Silah ne kadar mükemmel olursa atıcılığın zevki ve başarısıda artar.
-
Havalı tüfeklerde "Amacımıza göre havalı tüfek seçimi" desek daha doğru olmaz mı ? Tabi ki havalı tüfek seçerken başka etmenlerde var. Örneğin; isabet, güç, estetik, ağırlık v.b. gibi. Kimi stabil atış için üretilmiş, kimi av için, kimi uzun mesafe için, kimi de olimpik atışlarda dürbün kullanmadan atış için...
Anladığım kadarı ile öncelik hep güçte! Bir zamanlar bir reklam vardı, "kontrolsüz güç, güç değildir". Buradaki "kontrol" kelimesini ben "attığım hedefi vurmak" anlamıyla özdeştiriyorum.
Kusura bakma ama Erdem Abi Air Condor bana çirkin geliyor
Ayrıca Air Condorun tipini sevmeyen sadece ben değilim ki, ithalatı problemli diye biliyorum.
Ama dersen ki " Sana bir tane Air Codnor hediye edicem" hayır da demem 
Benim beğendiklerim (model belirtmeksizin, sadece üretici firma başlığı ile) ; Air Arms, Steyr, Daystate ve Walther
ambrosia sana özellikle güç konusunda tamamen katılıyorum, ama herkezin zevki farklı. ama yinede alnını karışlamak zorundayım
konunun başlığı "son nokta" ile bitiyor, bende teknolojik olarak "son nokta"yı yazdım. Fakat sanırım ben yanlış anlamışım, konu dağıldı bende kaosa katılıp buralara geldim.
herkezin gönlünde yatan aslan başka
-
Çirkin ama ben AF Condor takıldım. 5.5mm ile 1250 fps
[Resim Engellendi: http://img160.imageshack.us/img160/4425/condoranglelgdu5.jpg]
zevkler ile renkler tartışılmaz derler,
ama buna çirkin diyenin alnını karışlarım
-
+1
güçlü bir pnömatik silah. kalite ve teknolojisi yüksek görünüyor, ancak bana çok kullanışlı gelmedi. -
"mcyber" bu konuyu daha öncedende açmıştık, eski konuyla birleştirdim. Lütfen aynı silah/soru vs. için araştırmadan tekrar başlık açmayalım.
anlayışınız için teşekkürler.
-
Polat abi,
saldırı Zekeriyaköy'den ben biraz önce tespit ettim -
arkadaşlar öncelikle yardımcı olmaya calıştınız için teşkkür ederim sorunumu eksik anlattığımın farkına vardım ve özür dilerim. 3 x de 30 mt ye sıfırladım ve kahve rengi koyu renkli şişeleri rahatlıkla kırıyodum sonra beyaz yani şeffaf şişelere sıra geldiğinde 3 x de tam olarak göremedğimden yakınlaştırma yaptım yani 4 5 6 7 8 ve 9 olarak ozaman işte atış esafesi aynı olmasına rağmen sıfırlama bozuluyo 3 x e geri getridiğimde sıfırlama eskisi gibi oluyo kaçtane şişe kırdım sırf bu olayı çözmek için ayrıca tüfekde mod 70 ama 3 x de gayet istikrarlı atış yapıyo tüfekde sorun yok yani
dürbününüzün kalitesi iyi olmadığı anlaşılıyor bu durumda, zoom değiştiğinde vuruş (sıfır) noktanız değişiyor. Burada 2 şey yapabilirsiniz, pardon 3:
1. her zaman sıfırlama yaptığınız büyütme değerinde atış yaparsınız (bu mantıklı)
2. karşınıza büyük bir hedef kağıdı (mukavva kutu vs.) koyarak, sıfır noktanızın nereye kaydığını görün. Eğer o noktayı dürbünden kestirebiliyorsanız, zoomu büyütünce o noktayı sıfır noktası olarak kullanın (bu mantıklı değil, hele 4x da 6x da 9x da hep değişiyorsa)
3. kaliteli bir dürbün alın (buda pahalı yol) -
Erdem abi yanlış anlamıyorsam arkadaşımız 3 de sıfırlamış dürbünü sonrasında kendi tabiri ile (4 5 6 7 ve9 )a getirdiğinde görüntü gayet güzel ama ayar bozuk oluyo arada bir dünya fark ediyor diyor)ben burdan şunu çıkardım yanılmıyorsam bu arkadaşımız kısa mesafede 3 de sıfırlama yapmış dolaysıyla uzak mesafeye dürbünü zoom layıp atış yaptığında dünya kadar fark ediyor diyor, eğer benim anladığım gibi ise bu aynı sorunu ben havalı tüfeğime ilk dürbünümü aldığımda yaşadım daha öncesinde.aynı ayarı yapmış idim bende kısa mesafe 3 de sıfırladım 40 50 metrede saçma alakasız yerlere gidiyordu 9 zoom da atış yaptığım vakit..bende çareyi sıfırlayacağım mesafeyi 30 metre yapıp son ayar 9 zoom la dürbün ayarlamasını yaptım ve bu şekilde 30 metre 50 metre arası direk hedefin üstüne nişan alıp atış yapıyorum.şimdiye kadar kullandığım dürbünlerim bunlar idi powerline 32 optima32 reminton50 tasko50 hepsiy le de aynı şekilde ayarlama yaptım...ha daha uzak mesafelere de ona göre nişan alıp deneme atışları yapıyordum...bu benim dürbün ayarlama yöntemim ha bu yöntemi öğrendiğimde ben bu site de üye deyil idim tamamen kendi çabalarım sonucu hallettim saygılar
ilk cümlende yazmışın zaten, "yanlış anlamıyorsam" diye, bende önce anlayalım sonra cevap yazalım diyorum. Dürbünü doğru sıfırlıyorsan ve dürbün kaliteliyse zoom yaparak vuruş noktası değişmez.
"kısa mesafe 3 de sıfırladım 40 50 metrede saçma alakasız yerlere gidiyordu 9 zoom da atış yaptığım vakit" saçmalar alakasız yere gitmez bu durumda, eğer zoom ile vuruş noktası değişiyorsa, attığın pelletler sıfırlama harici başka bir noktada toplanırlar. yani zoom yapınca sıfır noktan değişmiş olur. ve tabiiki mesafe uzadıkça pelletler daha aşağıyı vuracaktır. Yok eğer bir noktaya toplanmayıp hakikaten alakasız yerlere gidiyorsa (rüzgar değişmediyse, sen silahı sabit tutup atış yapabiliyorsan, pellet değiştirmiyorsan ve pelletlerin aynı kalite/özellikteyse, dürbün ayağın kıpırdamıyorsa vs. vs.) o dürbünü değiştirmen gerekir. -
dürbünü 3 ayara getirip 20 25 metrete sıfrlama ayarı yaparsan yaklaşık 40 metre ve biraz üzeri mesafelere atış yaparken (9zoom da) biraz hedefin üstüne doğru nişan alman gerekir..ancak dürbünü 9 zoom yapıpda 30 metreye göre ayarlar san o zaman 40 50 metre de hedefin direk üstüne nişan alman gerek..yanlız kısa mesafeye 15 20 metre ye atış yapacağın vakit ayarı tekrardan 3 e getirirsen daha net atış yaparsın nokta atışı..ben hep 30 metreye göre son ayarda sıfırlıyorum dürbünü yani 9 a getirip.
sideprensi07,
meseduzu arkadaşımızın sorusunu okudunuzmu? Yoksa sadece yazmış olmak içinmi yazdınız? eğer siz dürbünlerinizi yukarıdaki şekilde kullanıyorsanız yanlış kullanıyorsunuz, bu yanlışlığı başkalarına aktarmasanız daha iyi olacak. -
"ama ayar bozuk oluyo arada bi dünya fark oluyo " dan kastın vuruş noktasımı değişiyor? açıklıyabilirmisiniz?
-
Ülkü Abi,
Yazının en sonundaki grafiğe göre dürbünün çapınin büyüklüğü merkezi etkilemiyor sanırım (Line of sight) Yani 50 mm de olsa 60 mm de 42 mm de olsa.Olay dürbünün tube unda değil mi ? 1" veya 30 mm . Yanılıyor muyum ?
Teşekkürler.
Ülkü abinin müsadesini isteyerek sorunu ben yanıtlayayım:
Kullanılan dürbünün objektifi büyük olduğunda mecburen ayak yüksekliğide artacağından dürbün yüksekliği artar. Ancak 32mm ve 60mm objektif çapına sahip 2 dürbünü yüksek (60mm dürbüne uygun) ayakla kullanıyorsan dediğin geçerli olur. Bu durumda 2 dürbününde namlu ekseninden yüksekliği aynı olur. -
Gladiator'ün maksimum hızda atış kapasitesi 100, bununla ilgili yabancı forumlarda atış hız ölçümlerini görmüştüm, tekrar bulabilirsem foruma aktarayım. Gladiatör'e uzuuun araştırmalar sonucunda karar verdim
, mesela bir kullanıcı kendi silahı için 11 tane magazin almış, 11 magazini bitince (88 atış) tüpü ve magazinleri tekrar doldurduğunu belirtmiş.Daystate'in MVT (mapped velocity technology) ve MCT (mapped compansated technology) sistemli 2008 model silahları olayı bu konuda abartmış durumdalar, bu sistemler ile sıcaklık-basınç değişimlerine göre atılan pelletin hızınıda hesaplayarak, regülatör basınç ayarlarını yapmakta, ayrıca üzerindeki ekrandan kalan basınç, atış sayısı, pil durumu (tetik sistemide pilli), pellet hızınıda gösteriyormuş
bu teori, eğer pratiğede aynı şekilde yansıtılabiliyorsa sanırım en stabil atışları yapacak PCP'ler bunlardır. -
hadi hayırlısı, evrağın faturan vs tamamsa bu işi kazanırsın...
-
bu hafta sonu atış yapamama sebebim, iş için Bodrum'a gitmiş olmamdır, mütevazi makinamla çekmiş olduğum 1-2 fotoyu sizlerle paylaşmak istedim.
Selçuk'ta lokomotif müzesi (mutlaka gezin):
[Resim Engellendi: http://img253.imageshack.us/img253/1884/87153183nn5.th.jpg] [Resim Engellendi: http://img253.imageshack.us/img253/5498/24032132so8.th.jpg]lokomotifler ve yeni Laguna'lar:
[Resim Engellendi: http://img253.imageshack.us/img253/1964/46541777kh7.th.jpg]otelden Bodrum'a bakış:
[Resim Engellendi: http://img253.imageshack.us/img253/4699/60552745ev2.th.jpg]deneysel bir çalışmam:
[Resim Engellendi: http://img253.imageshack.us/img253/1538/69536437aw4.th.jpg] -
yeni imal ettiğim dampa ayak ile ilk deneyimlerimi aktarmak istiyorum arkadaşlar. ayağı webley patriot üzerinde yeni aldığım GAMO 4X32 dürbün ile kullandım. yaklaşık yarım kutu atış sonrası dürbünde kayma tespit ettim. atışı bıraktım. dürbünü tutan 2 adet üst parça ile altlarına koyulan yeni diktörtgen parçanın bağlantısını birer adet somunlu vida ile yapmıştım. bu birer adet vida zayıf geldi ve ordan parça sallanmaya başladı. bugün arkadaşım olan bir ustaya götürdüm. vidaların sayısını arttırıp üst parçaları dahada sağlamlamak için. vida sayısını 4 yanlardan 1 adet üstten yapıcaktım. deliklerini deldim. üstten takılcak vidanın yerine dürbün takılcak diye düşünenleriniz olabilir onuda vida başına biraz yatak açarak birazda vida başını törpüleyerek halletmeyi planlarken bugün işlemi yaptığım yerden aliminyum kaynak yapılabildiğini öğrendim.yanda takacağım 4 adet vidayı taktım ama kaynak işini duyunca üstten takılcak vidadan vazgeçtim. Gerçi kaynağı yaptırınca diğer vidalarada gerek kalmıyacak ama bazı şeyler hemen öğrenilmiyor. bunuda böylece öğrenmiş olduk. eğer kaynak işi olursa tek sorun olarak gördüğüm kesilen üst parçanın altına konan yeni parça ile bağlantısı bitamam halledimiş olcak ve sanırım orjinalinden hiçbir kusuru kalmayacak. p.tesi kaynaktan gelecek ayak. o akşam yeni resimlerini yayınlayacağım kısmetse. ayrıca polisaj yapılıp parlatılcak ta ayak. selam ederim.taner
hocam Gamo 4-32 dürbünü tek parça ayakla gönül rahatlığıyla kullanabilirsin, o dürbünde dampaya gerek yok.
-
Chairgun2 programında basit hesaplamaları nasıl yaptığıma dair kısa tarifler vermeye çalışacağım.
chairgun programını çalıştırdığınızda bir pencere açılır (variable data)
bu pencere ilk açıldığında İngiliz ölçüleri için açılır, yani veriler, inch, yarda, ft/s vs. cinsinden girilir. eğer istenirse sağdaki "settings" e tıklanır, "units"den "metric" seçilerek metrik sisteme geçilebilir. biz İngiliz ölçüleriyle devam edelim, örnek olarak niyeyse FXairguns Gladiator .22 ve yine 16g. lik FX-JSB pelleti seçtim.
Bu penceredeki boş alanlara verileri girelim.
MV: muzzle velocity / namlu hızı "950" fps girelim,
Pellet 1 tuşuna basarak birçok pelletin ağırlığı ve BC'sini bulabilirsiniz. biz orada JSB exact'in 16g. ağırlık ve 0.032 BC katsayılarını girelim.
Scope height: dürbün ekseni-namlu ekseni arasındaki uzaklık (inch) cinsinden örneğin 1.8" olsun (bunu kendi silahınızda ölçüp yazacaksınız)
Zero: dürbün sıfırlamasının yapıldığı mesafe "yarda" cinsinden, örnekte 20yarda alalım.
Display: tablonun göstereceği mesafe "yarda" cinsinden, örnekte 50yarda alalım.
bu verileri girdiğinizde, ve "graphs" menüsünden "POI"yi tıkladığınızda 1 nolu grafiği yani "vuruş noktası"nı
"graphs" menüsünden "velocity" ve yine "velocity"yi seçersek 2 nolu grafiği yani "pellet hızı"nı
"graphs" menüsünden "energy" ve yine "energy"yi seçersek 3 nolu grafiği yani "pelletin enerjisi"ni görebiliriz,
programın çok fazla özellikleri var, benim öncelikle ve sıklıkla kullandığım bu grafiklerdir.[Resim Engellendi: http://img397.imageshack.us/img397/30/poigraphfx22fx1.png]
burada 20 yardaya sıfırladığımız 16g JSB exact pelleti 950fps hız ile atan gladiatör'ün 40 yarda 2. sıfır noktası oluyor, atılan pellet 50 yarda mesafede 0.8 inch yani yaklaşık 2cm. aşağıyı vuruyor.
[Resim Engellendi: http://img380.imageshack.us/img380/7676/velocitygraphfx22qn2.png]
burada 950 fps ile namludan çıkan pelletin, 15yarda uzaklıkta yaklaşık 900fps, 30yardada 850fps ve 50yardada yaklaşık 780fps hıza sahip olduğunu görüyoruz.
[Resim Engellendi: http://img246.imageshack.us/img246/8642/energygraphfxda5.png]
burada ise silahın namlu çıkışında 32 ftlbf, 50 yardada ise 21,5 ftlbf güce sahip olduğunu görüyoruz.
bu verileri kullandığınız pelletlere, silahınızın hızı vs. göre verilerle değiştirerek çeşitli verilere ulaşabilirsiniz. mesela "display"e 200 yarda girin ve pelletin o mesafede 111inch (yaklaşık 280cm.) düşme yaptığını görebilirsiniz. vs. vs. umarım anlayabileceğiniz şekilde yazabilmişimdir.
-
Trabzon'da scuba dalış merkezi-kursu vs. varsa orada doldurtabilirsiniz, genelde 10-15YTL ücreti oluyor. veya HABAŞ'tan tüp kiralayıp onu azotla doldurtabilirsiniz, HABAŞ ücretlerini bilmiyorum.
-
Son fotoğraf da Exador Fatih'in silahının namlu ucuna bakın

o susturucu senin işine benziyor abi