4.5 - 5.5 meselesi havalı tüfek ilk icad edildiğinden bugüne kadar tartışılıyordur sanırım 
Ben Diana Mod54 Airking Kullanıyorum, tüfeğimin namlu çıkış hızı 1,100 fps yani 335 metre/saniye. Bu hızı sandart hali ile hiçbir 5.5 luk yaylı tüfek bildiğim kadarı ile yakalayamadı hala (varsa da ben bilmiyorum).
Evet 5.5 kalibre (.22) mermi ağırlığından dolayı daha güçlü görünüyor, ama ben şu 5.5 kalibre uzun mesafede 4.5 da daha istikrarlı safsataasına kesinlik inanmıyorum. hatta chairgun programını kullanarak sizde bunun böyle olmadığını görebilirsiniz. Ayrıca tecrubeler ile de bunu kendimce test ettim.
Peki ne yapmalı?
Eğer PCP alacak olsam kesinlikle 5.5 kalibre alırdım, çünki PCP'lerde mermi namluyu terk edene kadar aynı basınçla itilebiliyor, gerçi bu atış sayısının düşmesine neden oluyor ama onunda çareleri var.
Ama eğer yaylı alınacaksa bence 4.5'luk alınıp normalde 4.5 luklarda kullanılan 7-8 grainlik değil 10-15 grainlik pelletler kullanırsanız o zaman görürsünüz 4.5 kalibre nelere kadirmiş.
Bu şekilde 4.5 mm hız üstünlüğünü ve 5.5 kalibrenin ağırlık avantajını mümkün olduğu kadar birleştirmiş olursunuz.
Normalde
4.5 pelletlerin ortalama ağırlığı 7-8 grain civarındadır 4.5 Ortalama namlu çıkış hızları 1,000 fps civarıdır
5.5 pelletlerin ortalama ağırlığı 14-15 grain civarındadır. 5.5 Ortalama namlu çıkış hızları 750 fps civarıdır.
İş bu duruma bakarak 11-12 grainlik bir 4.5'luk pelletin 870-950 fps ile atılarak en optimum güç ve mesafe elde edilebilir.
Ben Mod54 ü aldığından beri hep böyle yapıyorum ve sonuçlar gerçekten mükemmel, bide modifiye edildiğinde 4.5'luk Mod54, pekçok 5.5'luk PCP'ye neredeyse kafa tutacak hale gelecektir.