aslan akbey adlı kullanıcının mesajları

    Silah satın almanın önünde yer alan hukuki engeller bir yana silah sahibi olanların da içinde bulunduğu olumsuz şartlar göz ardı edilmemeli. Devletin zirvesi ruhsatlı silah sahibi olmanın önünü açan adımlar atılacağı yönünde bir açıklama yapsa da bunun hayata geçmesi de tek başına yeterli bir durum değil bana göre. Devlet her nevi silah ve mermilerini temin etme noktasında vatandaşın imkanlarını da genişletmeli. Silah sahibi olsanız bile sınırlı sayıda mühimmat ile çok az sayıda atış poligonu olan hatta hiç olmayan bir ilde atıcılığı öğrenmeniz veya geliştirmeniz de mümkün değil. Her türk asker doğar diyoruz ama elin amerikalısı daha çocuk yaşta .22 lik tüfekle sincap avlamaya başlıyor. Eğer bu bir vizyon olarak öncelikle devletin zirvesine ve devamında bürokrasiye sirayet ederse hem toplumda suç azalır hem de toplumsal huzur artar. Daha bugün 38.000 hükümlü şartlı salı verilme ile denetimli serbestlik adı altında aramıza katılıyor. Bu insanların suç işleyen insanlar olarak rehabilite edilmeye ihtiyacı var ama adalet sistemi bu durumu ne derece sağlayabiliyor bilmiyoruz. Rahşan affı olarak bilinen af ile aramıza yeniden katılanların yaptıkları dönem dönem medyaya yansımışken her ne kadar sadece belli suçlardan hüküm giyenler salıveriliyor denilse de bu insanların topluma uyum süreci içinde suça bulaşma ihtimalleri de göz ardı edilemez. Devlet öncelikle psikiyatrik olarak çok ciddi bir kontrolden geçirdikten sonra bu insanları aramıza yönlendirmeli ki basit nedenlerle insanlar birbirine karşı sonu olumsuz olacak bir durum içinde olmasın. Aynı durum silah satın alacaklar için de geçerli. Bizim ülke olarak sinirlerimiz bozuk. Toplumda akıl sağlığı yerinde olmayan ve varlığı bilinmeyen pek çok insan var. Av tüfeği ruhsatnamesi çıkarırken aile hekimi onayı ile ruhsat veriliyor ve ben buna karşıyım. Av tüfeği son derece etkili sonuçları olan bir tüfek olarak çok daha ciddi psikiyatrik inceleme gerektiriyor bana göre. Devlet eğer silah alımının önünü açacaksa ki bence açmalıdır bunu öncelikle sağlıklı bir zemine oturtmalıdır. Herkes anayasal bir hak olarak silah satın alabilmeli ancak gerekli şartlara sahip olmayan insanlara silah satılmamalı.

    Ülkemizde kolluğa verilen görevlerin yerine getirilmesi sırasında yaşanan aksaklıklar nedeniyle vatandaşın can mal namus güvenliğine yönelik kasıt içeren teceavüzleri savuşturma noktasında bireysel olarak sorumluluk alması gerektiği fikrini ben de destekliyorum. Bununla beraber benim bahsettiğim ateşli silah ölümcül sonuçlar doğuran son derece ciddiyet gerektiren ölüm kadar ciddi bir eşya. Bu nedenle gerek kişisel korunma gerekse mesken korunması açısından ateşli silah satın alarak bulunduracak ve taşıyacaklar öncelikle kendilerine ve yakınlarına sonra da diğer insanlara zarar vermeyecek donanımda olmalı diye düşünüyorum. Silahı çıkarırken kurulu kilitli taşıdığı silahın emniyetini açık bıraktığı için silahı çıkarırken parmağını da tetiğe götürdüğü için kendini vuran sözde profesyonel atıcıların olduğu ülkemizde eğitimsiz olarak silah sahibi olmak ve kullanmak son derece tehlikelidir.Özetle elinize belinize ve belinizde duran silaha sahip olabilecekseniz silah sahibi olmanızın önünde bir engel yok.Sinirlendiğinde elini beline atacak ya da en ufak sürtüşmede ceketin altından silah kabzası göstererek insnaları tehdit edecek kişiler mümkünse ne silah satın alsın ne de taşısın.

    Havalı tüfek satın alma sürecinde ve sonrasında bir süre av bayisinde bulundum. Bu süre içinde farklı modeller satın almak üzere gelen müşteriler ile av bayisinin çalışanları arasında geçen diyaloglara da kulak kabartma imkanım oldu. Genelde AR-15 (M16) PLATFORMU temelinde imal edilen tüfeklere dönük bir ilgi var ama bu tüfeklerin stabil çalışmadığı stabil besleme yapmadığı da herkesçe kabul edilen bir durum. Garantiye ve servise gönderilen tüfekler de bu durumun en net kanıtı. Diğer taraftan F.B.I. raporlarına göre sokakta süregelen ateşli silahlarla cereyan eden çatışmaların ortalama 5-6 metrede ve 6-7 fişek atışı ile başlayıp bittiğini düşünürsek normal şartlar altında ev ortamında arka arkaya ateş etmeyi gerektirecek bir ortamın olmadığı da aşikardır. Çiftlik veya bağ evi gibi 0-45 metre açıklığı olmayan bir alanda av tüfeği kullanmak ne derece gereklidir tartışılır. Psikolojik olarak kendini güvende hissetmek elbette ki önemli bir ihtiyaçtır ancak kendini güvende hissetmek adına ev savunması bahanesi altında ateşli silah edinmek son derece ciddi bir konudur. Daha önce yazdığım için aynı şeyleri tekrar tekrar anlatmayacağım ancak gerçek-reel bir tehdit altında değilseniz bu tip güvenlik tedbirlerine yönelmeye gerek olmadığını düşünüyorum.

    Tuzaklı barrel sistemi olan ve kancalı kilit ile güçlendirilmiş tırnaklı tabir edilen çelik kapılardan taktırın. Kapı ile kilit dili arasında mesafe olmadığından bu tırnaklı sistemde levye ve benzeri aletler ile kanırtma yapılamıyor. Ayrıca bu kapıların içine dışarıdan görünmeyen gayet uygun fiyatlara uzaktan kumanda ile kontrol edilen alarm sistemi de takılabiliyor. Mesken'in tüm girişleri bu şekilde güçlendirilirse normal şartlar altında sıkıntılar minimuma inebilir. Daha ciddi durumlar için profesyonel güvenlik firmalarının gelip kuracağı gerektiğinde kendilerine ya da kolluğa haber verecek şekilde dizayn edilen sistemlerden edinmek de bir çözüm olabilir. Can güvenliği tehdidi somut deliller ile tespit edilebilir durumda ise en mantıklısı savcılığa giderek ifade vermek ve savcılıkça da gerekli görülürse can güvenliği silah taşıma ruhsatı almaktır. Profesyonel bir gözetmen denetiminde ateşli silah temel eğitimi almayan bir kişinin stres altında nasıl davranacağı meçhuldur. Özetle legal ya da illegal olarak temin edeceğiniz bir silah ile ne kendinizi ne de yakınlarınızı tehlikeye atmayın. Evinize giren bir saldırgana fiili durumda rastgele ateş açmak veya donup kalmak o kişinin size hem zarar vermesinin önünü açabilir hem de hırsız meşru müdafa şartları altında niyetim zarar vermek değildi ev sahibi üzerime ateş açınca kendimi korumak maksadıyla şahısla boğuştuğum sırada ölüme sebebiyet verdim savunması ile suçlu iken suçsuz duruma geçebilir. Eğer eve tüm güvenlik önlemleri alındığı halde dahi hırsız girmiş ise kendinizi bir odaya kilitleyerek polise haber verin ve ne olursa olsun odadan çıkmayın. Cesaret hayatta kalamanıza yaramıyorsa hiç bir anlam ifade etmez. Mustafa kemal'in de dediği gibi savaş nefsi müdafa dışında cinayettir.

    Daire içinde yapılan atışlarda mermi çekirdeğinin ince zeminleri delip geçebileceğini ya da sert zeminlerden sekebileceğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Tam Gömlekli küt olmayan mühimmat yakın mesafede oldukça delici olabilir ve mücadele sırasında ev halkından birilerinin de kaza eseri vurulmasını gündeme getirebilir. Av tüfekleri de oda ve koridor gibi dar ortamlarda kullanılmak için fazlaca büyük sayılabilir. Ayrıca karanlıkta yüksek ses ve yopun barut dumanına maruz kalmak sizi de olumsuz etkileyerekk savunmasız duruma düşürebilir. Gömleksiz ya da yarım gömlekli mühimmat kullanan basit ve etkili bir .357 kalibre revolver ev sartlarında bana göre en efektif tabanca tipidir.

    Şimdi bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Ev savunması olarak ifade edilen konu ceza hukuku kapsamında meşru müdafa şartları altında ele alınan bir konu. Kanun sizin bir kişiye hukuka uygun olarak zarar verme imkanınız olduğuna sizin zorda kalma durumunuza bakarak karar veriyor. Eğer kauçuk fişek kullanarak bir kişiyi etkisiz hale getirebilecek konumdayken nefsi müdafa adı altında o kişiyi yakın mesafeden av tüfeği ile vurur ve öldürürseniz diğer bazı ihtimaller saklı kalmak kaydıyla kasıtsız adam öldürmekten yaragılanabilirsiniz. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Birinin ne şekilde olursa olsun ölümüne sebep olmak demek hukuk bir yana ömür boyu vicdanınızda taşıyacağınız bir yük olacaktır.

    Eğer takip etme imkanı bulduysanız internette video olarak kauçuk olarak tek kurşun ve 2'li - 9'lu saçma atan fişekler mevcut. Yivsiz tüfeklerde kullanılan bu savunma mühimmatı 10 metre mesafenin altında öldürücü olma ihtimali olan bir mühimmat çeşidi ancak normal yani metal saçmaya kıyasla çok daha barışçıl olduğu da kuşku götürmez. Bu mühimmat otomatik yivsiz av tüfeklerinde tüfeği tekrar kurmakta çoğunlukla yetersiz kalıyor ve bu nedenle pompalı tabir edilen tüfeklerle kullanılması daha paratik görülüyor ancak pompalı tüfeklerde namluya fişek sürme süreci baskı altındayken çok da pratik bir durum olmayabiliyor. Ayrıca kullanılan fişeğe göre hem normal fişekte hem de kauçuk fişekte kovan sıkışabiliyor. Sonuç olarak kaliteli bir tüfek ve ona uygun stabil besleme imkanı verecek kaliteli fişek temin edildiğinde süperpoze veya pompalı tüfekler ev savunması için daha uygun görünebilir. Diğer yandan 9 mm bir fişeğin durudurma kapasistesi fmj tipli standart mühimmat için konuşuyorsak av fişeğine kıyasla daha az etkilidir. Buna rağmen ev savunmasında standart dipçikli normal boy bir pompalı tüfek yerine standart bir 9 mm tabanca ortalama kullanıcı için daha işlevsel olabilir.