airguncu adlı kullanıcının mesajları

    Tamam arkadaşlar olay şimdi anlaşılmıştır, daha önceki yaylı pistonlumda böyle bir yay ucu ağırlığı olmadığı için ben o yayı düz tutan parçadan bahsediysunuz sanıyordum ve o parçanın tepmeye nasıl bir etkisi olabileceğini düşünüp durdum :\. Emeğini ve bilgisini esirgemeyen arkadaşlara çok teşekkürler :).


    Düzenleme: legolas videoyu henüz izledim, oda ne sanki tepme diye birşey yok ama arkadaşlar bunun gücü olumsuz yönde etkileyeceğini söylemişler peki güçteki bu düşüşü yüzde ile ifade edersek tahmini olarak ne kadar bir güç kaybı vardır?

    Daha önce forumda bir çok kez duydum yay ucu ağırlığı teflon veya plastik olanla değiştirilince tepme baya bi azalıyormuş. Fakat nedir bu yay ucu ağırlığı, elinde resim olan birisi koyarsa çok makbule geçer :). Ne olduğunu tam olarak bilmediğim için tepmeyi nasıl azalttığınıda bilmniyorum belki ne olduğunu öğrenince kendi kendime sorduğum soruların cevabını bulucam sanırım. Herkese hayırlı geceler.

    Vallahi ben de diyorum neden bu gamolar bu kadar istikrarsız, crossman 2100 tüfeğimle gamo pro magnum ,ts-10 ve expander ile yaptığım atışlar genelde birbirinden alakasız oluyor, ama plastik kutudaki gamo magnum pelletle bazen 10m den 5 kuruşluk gruplar yapabiliyorum. Artık dürüst insanı mumla arar olduk :S:S

    Yok bir şey deneyeceğimden değil merak ettiğim için açtım konuyu, pelletlerin şekli badminton topuna benzediği için belli bir hızdan sonra otomatik olarak düz gideceği ve takla atmayacağını düşünmüştüm ama bu düşüncemde emin değildim bu yüzden açtım konuyu.
    Fakat yiv setin öneminide bilmekteyim hatta kendimce bir bisiklet deneyi yapmıştım, bisikleti ters çevirip ön lastiğini elimle hızlıca çevirdim ve ne kadar hızlı çevirdiysem gidonu döndürmek o kadar zorlaştı, yani jiroskobik etkinin önemini biliyorum ama yinede açtım işte konuyu:).

    kartalcin son mesajına katılıyorum...


    exador üslübumu neden beğenmedin bilemiyorum ama dikkat ettiysen mesajlarımda hep kısa mesafeden bahsettiğim halde arkadaşlar uzun mesafeleri katmış konuya, eğer yanlış bişey dediysemde affola :( .


    Evet konu belki saçma gelmiş olabilir, herkes uzun mesafe atışlar yapmak isterken ben kısa mesafelerden ve kaval namlulardan bahsediyorum :D, aslında ben de uzun mesafelerde atış yapmayı seviyorum ama her zaman müsayit bir yer bulamıyorum, genelde ev içinde atış yapıyorum. Elime bir pellet aldığım zaman bu nesne belli bir hızda atılınca düz gitmeli diye düşünüyorum çüngü ağırlık merkesi önce ve ucu sivri veya bombeli. Ama bu güne kadar bildiğimi sandığım bazı şeyleri aslında yanlış bildiğimi üstadlardan öğrendim ve bu konudada emin olamadım, o yüzdendirki böyle bir konu açtım bilmiyorum yanlışmı yaptım ?( . Neyse fazla uzatmayım, herkese iyi geceler, saygılar...

    Güç sistemi birebir aynı ve pellet ağırlıkları eşit olan biri Kaval namlu diğeri yiv-set li iki silahın namlu çıkış hızı ölçülürse,kaval namlu daki namlu çıkış hızı daha yüksek kaydedilir,


    Ama yiv-set li silahlar ile kaval namlu silahlar nedir ne değildir gibi spesifikasyonları nelerdir denilirse,ayrı başlıkta bu konu da işlenebilir.


    Teşekkürler Mustafa Bey bende bu cevabı bekliyordum.



    değerli arkadaşım açıklamalarında 7 ile 10 metre gibi kısa mesafeden bahsedseydin şimdiki açıklaman gibi bu tartışma buraya gelmez idi isabetli atışlar arkadaşım


    :D:D:D her mesajımda KISA MESAFE diye belirttim ama sizin için kısa mesafe kavramı farklı olabilir pardon...

    Öncelikle herkese merhaba, burda da tartıştığımız bir konu var, Bende bir adet crossman 2100 tüfek var, ben bu tüfekle yumuşak hacı şakire çeşitli pelletlerle atışlar yaptım, pelletlere zarar vermeden sabunun içinden çıkardım ve sıcak suyla temizledim ama kimisinde set izi bile yoktu ve olanlarda çok inceydi fakat tüfeğimle 10m de gayet isabetli atışlar yapabiliyorum (henüz uzun mesafe test etme fırsatım olmadı). Ben bazı pelletlerin balistik (aerodinamik) yapısından dolayı kaliteli bir kaval namludan bile atılsa yakın mesafede takla atmayacağını ve isabetli olacağını düşünüyorum fakat bu benim düşüncem, üstadlar ne der merak ediyorum.
    Saygılar...

    arkadaşım sonuçda senin tüfeğin namlusunda az da olsa yiv seti varmı var işte o senin saçmanın daha istikrarlı havada uçmasını sağlıyor..keskin bir sıneper cı 1500 metreye nokda atışı yapıyor o namlunun içinde yiv seti olmassa o çekirdekden çıkan mermi taş çatlasın 700 metre ileriye gider bilemedim 800 metre ileriye gider...oysa bu yeni geliştirilmiş namlular sayesinde bu sineper tüfeklerinde namludan çıkan mermi 1750 metrede hiç sapmadan hedefini vuruyor.....şimdiki havalı tüfeklerin bir çoğu ile uzun mesafelere atış yapabilirsin bu da namlunun içine çekilmiş yiv set den kaynaklanıyor


    Artık kızmaya başlıycam ama ;director; , arkadaşım ben zaten yiv setin neye yaradığını çok iyi biliyorum :), lütfen mesajlarımı tam ve dikkatli okuyunuz sadece pelletlerin balistik (aerodinamik) yapısından dolayı kaliteli bir kaval namludan bile atılsa YAKIN! (7-10m) mesafete isabetli olabileceğini söyledim tabiki pellette kaliteli olucak ve bunun sadece kendi görüşüm olduğunu ve üstadların bizi aydınlatması gerektiğinide çıtlattım ama üsdatlar görmedi mesajımı herhalde :) bunun için ayrı bir konu açıcam ama siz bana sniper tüfeklerinden ve bullet yani mermilerden bahsediyorsunuz.
    Evet benim tüfeğmde yiv set vardır büyük ihtimalle fakat setler çok kısa diye düşünüyorum çünkü pelletlerde neredeyse hiç iz bırakmıyor. Neyse ben yeni bir konu açayım.

    sayın arkadaşım namludaki yıv setın pelete hız ve ıstıkarar verdını askerlık ten ve silahlı özel guvenlık derslerınden aldıım bılgılere ve 10 yıldırda havalı ve ateslı sılah kullanarak edındıım bılgılere dayanarak yazdım. yıv mermıye hız verır setlerde yön verır aksı takdırde pellet takla atar yıvset mermının dönerek gıtmesını sağlayarak delıcılık kazandırır ve sılah ne kadar hızlı ıse yıv set de okadar işe yarar mermıde parcalayıcı etkı oluşturur.Ayrıca havalı tüfeiniz magnumsa namludaki şok ta pellete hız verir.


    Mesajımı bir daha dikkatlice okursanız yiv setin istikrara olumlu ( istikrar = isabetlilik) fakat pelletin veya merminin namlu çıkış hızına olumsuz etki edeceğini yazmıştım.


    Şimdi size bir örnek vereyim, tanklar sabot adı verilen bir mühimmat kullanır, aslında sabot gömlektir. Bu gömleğin içinde wolfram veya bunun gibi çok sert bir madenden yapılan , ok gibi uzun, ucu sivri ve arkasında düz gitmesini sağlayan kanatlar vardır. Sabotun içindeki mil namludan yaklaşık 2000m/sn hızla çıkar ve bir kaç metre sonra mil gömlekten ayrılır ve hedefe (genelde tanklar) saplanır, bu yüksek kinetik enerji ısı enerjisine dönüşür ve tankın zırhını eritir ve tanktan hayır gelmez, biliyorum çok uzattım geleyim sadete, bu sabot mühimmatı yivsiz namludan atılır ve bunun sebebi yiv setin hız kesmesidir bizi ilgilendiren kısımda bu son cümle :).


    Üstadlarda bu konuda bir şeyler söylerse arkadaş ikna olur sanırım.

    bu bahsi edilen tüfeğin bir benzeri bizde var 15 metre gibi bir mesafede saçmaları acayip dağıtıyor testini yaptım dileyen olursa yarın resimler eklerim buraya...kısa mesafeler için yiv setine gerek yok demişsin arkadaşım ne tür bir saçma kullanıyorsun ben onu merak ettim?


    Arkadaşım dikkat ettiysen mesajımda bir kesinlik belirtmedim, sadece kendi görüşümü paylaştım. Kullandığım pellet gamo magnum yaptığım sabun testlerinde pellette pek set izi gözükmüyor bende set yemeden pelletin düzgün gitmesinin sebebini balistik yapısına bağladım ama dediğim gibi bu benim kişisel görüşüm yoksa üstadlarımız doğruyu söylerse bizde bir kesinliğe varmış oluruz.


    Sizdeki tüfeğin markası nedir ve tek pelletmi atıyor yoksa gamo gibi kapsülmü atıyor?


    Saygılar..