umtys adlı kullanıcının mesajları

    Bugün kargoyla geldi, güzel bir işçiliği var. 160 bar'a ayarlı, bağlantıyı yaptığımda istenilen bardan biraz fazla bir basınçta akımı kesti, giriş kısmındaki setskurdan saat yönünde her beş dakikalık çevirme ile 10-15 bar azaltmak mümkün. Dolum aparatının tahliye vanası aynı zamanda regülatörle tüp arasındaki havayı da tahliye ediyor.

    Teorik olarak bağlandığı tüm pcp ler geniş bir plenum hacmi (tüpünüz)ve sabit bir basınçla istenilen stabil atışlar yapması lazım. Bağlı durumda envanterimdeki huğlu hariç silahlarla ölçümleri paylaşacağım. Bu arada regülatörü halihazırda kullanan hobicilerin de tecrübelerini paylaşması çok iyi olur.

    Aynı silah ABD ne de ihraç ediliyor, oradaki geri dönüşleri bekliyorum, bu başlıktan en kısa zamanda hobidaşlarımı bilgilendireceğim.

    Elimdeki Kral Maxi Puncher 5.5 çok rahatlıkla pompa ile doluyor, stabil 750-800 FPS arası yaklaşık 60-70 pellet atıyor, 40 m.de grupman gayet iyi. En ufak bir sorunda fabrika en fazla iki iş günü içinde problemi çözüyor, her zaman telefonla bir muhattab bulabilirsiniz. Knight ve Effectom olmasına rağmen nispeten kısa mesafelerde en severek kullandığım silahlarım Kral Np01 (5.5 32 cm namlulu) ve Maxi dir. İkisi de gayet uygun fiyatla alınabilir silahlar. Reximex RP, Tormenta yı da göz önünde bulundurmak lazım.

    Sanıyorum son zamlardan sonra Jsb ye hem ulaşmak hem de satın alabilmek zorlaşacak. Yakında "açık Jsb" şeklinde tane ile satılmaya başlarsa şaşırmam. Bu yerli pellet üreticileri için bir fırsat aslında, umarım kaliteyi biraz daha yükseltebilirler.

    Ben pellet için sadece kuyumcu terazisi ile standarttan çok dışarda ağırlıkları olanları ayıklayabiliyorum. Pellet gauge ya da gage olarak bilinen çap ayıklayıcı ve pellet sizer ( etek düzeltici) ancak eBay gibi sitelerde bulunabiliyor. Ülkemizde hobicilerin bu kadar sofistike ürünlere ulaşması zor. Minder için fikrim yok.

    Sn Chaveple36, benchrest grupman ve uzun mesafe amaçlı şimdiye kadar kullandığım en iyi yerli Huğlu PX5 dur. Artı ve eksileri hatta hız ölçer sonuçları, üstadların dağıtıp parçaları tek tek ayrıntılı incelemeleri ilgili başlıklarda daha önce tartışıldı, göz atmanızı öneririm. Hatsanın yurtiçindeki sıkıntılı tedarik ve servis sorunu olmasa Factor serisinin (şimdilik sadece yurtdışındaki ) regülatörlü modelini de takip edin derim. Kolay gelsin.

    Ancak Reximex Throne yurtiçinde henüz olgunlaşmadı. İlk olarak yurt dışında başarı sağlarsa (satış yaptığı tüm ülkelerin forumlarını takipteyim) sizlerle paylaşacağım. Hatsanın yurtiçinde RC satışı yapacağını (tıpkı portabl yüksek basınçlı pompa satışı gibi) sanmıyorum. Factor'ün dahi satışına şaşırdım. Ama bir sürpriz fena olmazdı.

    Hocam bahsettiğiniz Kral Arms ın kendi regülatörü değil mi ?

    https://www.kralstore.com.tr/kral-arms-puncher-pcp-regulator

    Yani kendi sitesinde 450TL ye satılan ve tabiri caizse "cücük" kadar olan bu parça fiyatını hak ediyor mu dersiniz? =O8|;avci;;şrofls;.

    Evet, ancak bunu Kral kendisi yapmıyor muhtemelen.

    Havalı silahlarda bir tek regülatör değil, o kadar çok değişken ve talep var ki. Kimi uzun mesafe,kimi tahribat kimi de standart mesafelerde olabilecek en büzük grupman peşinde. Tüp hacmi ve basıncı,regülatör , regülatör basıncı ayarı, prechamber hacmi ve geometrisi, port çapı ve hava çıkışında ayar modifikasyonları , çekiç yayı gerginlik ayarı, namlu yiv set oranları, namlu rezonansı müdahalesi, tetik ayarları ve pelletlere yapılan müdahaleler (seçme, yağlama,ultrasonik aletle temizlikten sonra kullanma vs.) namlu çıkışında moderatör, air stripper tarzı ilaveler vs vs.vs. Optiklere ve silahta denge, ağırlık konularına hiç girmeyeyim.

    Kıymetli birçok üstadımız bunlara eminim ilaveler yapabilirler. Hatta eminim birçoğu da al bir tane temiz ithal kaliteli ikinci el bak keyfine diyecektir.

    Diyeceğim o ki istediğiniz kombinasyonu bu imkanı size verebilecek uygun bir silahla paşa keyfinize göre kullanabiliyorsunuz. Yalnız Reximex Throne ve Hatsanın ülkemize henüz layık görmediği Factor RC modeli dışında üçlü kontrol (regülatör, regülatör ayarı, çekiç yay ayarı,port hava çıkışı ayarı) hiçbir yerli silahta yok.

    2-5 fps fark çok ciddi bir başarı. Sorun bu fark tüpün tam dolumundan hızın düşmeye başladığı 100 bar civarındaki atışlarda 20 FPS altında bir sapma yakalayabilmekte. Sn. Suhaken'in bahsettiği eğrinin başı ile sonu esas alındığında sarf edilen havayı 2 şekilde etkili kullanmak mümkün, ilki bu eğride en az sapmanın olduğu basınç aralığında silahı kullanmak, ikincisi de regülatör. Bunca zamandır Kral regülatör ile ilgili yorum gelmediğine göre pek düzgün çalışmıyor.

    Sn. CemalBozan, benim 4.5 namlulularda ( larda diyorum çünkü 2 adet denedim iade ettim) indeksleme sadece şarjörde değil pellet iticide de sorundu. İğne namlu girişini tam ortalayamıyor, bir kenara daha yakın olarak ilerlerliyordu. Şarjörün biri kurulu vaziyette sıkıştı, açmak mümkün olmadı. Sizden bu konuda fikir alışverişinde bulunmuştuk. RP çok güzel bir proje, yurtdışına gönderilen kalitede bir silah bulsam gözü kapalı alırım. Hatta Karamana kadar sürüp Yusuf beyin dükkanda deneyerek almayı düşündürecek kadar kafama takılmış durumda.

    Detaylı yorumunuz için çok teşekkürler bende kral puncher pro kullanıyorum isabeti kıyaslama imkanım açıkcası bir başka tüfekle olmadı fakat gayet isabetli bence grupman 1 tl 50mt de yapıyor 100 ü denemedim ama 200-250 mt de soda patlatıyor :) kurma kolu da sert ,yeni cıkan yandan kurma süper olurdu , ayrıca regülatör olmadığından basınc 200barken biraz atışlar sanki şişiyor 160-140 barda ideal atış yapıyor,

    Benim aklıma takılan huğlu 120 bar a sabitlemiş yanlış anlamadıysam regülatör ile ,acaba daha da artırılabilir mi bu basın mesela 140 a 150bar a kadar bilen veya deneyen varmı ?

    Sn.osmanc regülatör kanaatimce olmazsa olmaz bir şey değil. Burada amaç kaçınılmaz olarak regüle olmayan sistemlerde basınç eğrisinde oluşacak eksi-artı değişimlerin büyük sapmalar yapmamasını saglamak, bunu gayet güzel yapan silah varsa o da Kral dır. 3 modeline sahibim, ikisini aktif kullanıyorum. hepsinin hız ölçer bilgilerine sahibim, eğer düşme eğrisi büyük sapma yapmıyorsa regüle olmayan sistemler de gayet başarılı. Size tavsiyem ne yapıp edip şu çin malı ucuz namlu ucu hız ölçer edinin, yepyeni bir sayfa açılacak önünüzde, silahınızın etkili isabetli basınçlarını keşfettiginizde boşa hiç hava ve pellet atmayacaksınız. İnanın 5.5 kal. Np01 25 m. de 5 pellet istikrarlı biçimde 6-8 mm grupman yapar hale geldi,tek yapmam gereken basıncı 130-100 bar aralığında kullanmak

    Yerli havalı silahlarda Huğlunun kendi artıları ve eksileri olmakla beraber bu firma en azından kendi tüketicisine başka, yurtdışına başka kalite silah satışı yapmıyor. Kurma kolu benimkinde yağ gibi değil, başlarda zorladı ancak biraz Balistol büyük oranda sorunu gidermekle beraber yinede tam kurulum yapmadığı ve namluya çift pellet sürdüğü oluyor. Şarjör yükleme Kral silahlarımdaki gibi pürüzsüz değil, zorluyor ve buna da devam ediyor (yumuşamadı).Tekli atış aparatına geçip en azından hız ölçer ve isabet düzeyini objektif olarak değerlendirebildim. Silah Hawke Vantage 24*50 dürbünle 5.5 kg üzerinde, ağır, omuzlayıp atmak kolay değil. Atışlar stabil 865 ffp civarında 20 ffp altında sapma ile regülatör verimli çalışıyor diyebiliriz. Bizim camiada standart ölçü olarak Sn.Coolaside yolladığı fotoğraftaki gibi 50-60m.lerde 2.5 cm civarında grupmanı istikrarlı olarak yapabiliyor, ancak dediğim gibi bunlar tekli yükleme ile elde ettiğim sonuçlar. Sonuçta, çok güzel (yeşil pro),stabil, isabeti yeterli, malzeme kalitesi iyi ancak indeksleme sorunu var, kurma kolu pürüzsüz değil ve ağır (ahşabın densitesiyle değişebiliyor). Pro modeli bir moderatör ile geliyor ancak wrangler kadar etkili değil.

    T. Ederim :) Burada okuduklarımdan sonra Rp benim için bitmiştir. Şikayetler dikkate alınır ve kalite arttırılırsa o zaman

    Sn. tekkeli1907 -haklı olarak -bu bilgilerden sonra ben de sizin gibi düşünürdüm. Ancak şunu belirtmeden geçemeyeceğim; RP teorik olarak çok güzel bir silah, isabeti ve ağırlığı şaşırtacak kadar iyi. Yurtdışı forumlardaki yorumları bekliyorum, eğer bir tek indeksleme sorunu bildiren olmazsa o zaman bu üretimin iki adet gündemi (ve kalitesi)olduğunu ve bir şekilde yurtdışı gündemindeki silaha ulaşmayı düşünecek kadar beğendim RP yi, böyle açıklayayım. Murat bey gibi birebir tüm şikayetlerle ilgilenen birine sahipler. Ama tabi bu üretime nasıl ulaşırız o muamma, belki ilerde yurtdışından getirtme imkanımız olabilir:)

    En azından Kral imalatı bir Benjamin Kratos, Akela ,Cayden'i incelemek lazım bize layık görülenleri tam olarak anlayabilmek için. Tamam, başka bir firma için üretiliyor olabilir ama ücreti mukabilinde bile kendi tüketicisine daha kaliteli bir silahı çok görmeleri ilginç. Bazen iç piyasanın, kalite kontrolü masraflarından kısmanın etik olmayan bir yolu olduğunu düşünüyorum.

    Reximex RP tam bir hayal kırıklığı oldu benim için de, gerçekten çok büyük bir hevesle almıştım. Gatewaytoairguns forumunda reximexleri amerikaya getirecek olan geminin limana yanaşma zamanı tartışılıyor, yolu açık olsun da Konya'ya 5 saatlik mesafede burada, 3 fabrika dönüşü,bir tam değişime rağmen silahı doğru düzgün kullanmak nasip olmadı. Yaman çelişkiler.

    Yurtdışına yaptığım gezilerde havalı silah satışı yapan yerleri ziyaret edip yerli silahları incelemediğime cidden pişmanım. Belki bunu yapan hobidaşlarımız vardır. Hep merak eder dururum, bu kadar sıkıntılı üretim sürecinde tüketicisi çok sıkı korunan ülkelerde -anladık çok ucuza satılıyor- yerli silahlar nasıl pazar payı elde edebiliyorlar? Bu sorunun cevabını sn.poyrazaga vermiş sanırım.

    Hatsan yerli tüketiciden ziyade yurtdışından gelecek taleplere yönelmiş durumda sanıyorum, tedarik epeydir sıkıntılı, duyduğumuz kadarıyla da ihracata ağırlık verilmiş.

    Hatsan herhalde Türkiye'den taşınıyor. Bir firma düşünün kendi markası adı altında üretim yaptığı ülkeden ziyade yeni modellerini önce , hatta bazılarını sadece, dış piyasaya sürüyor. Tedarik lojistik nedeniyle önce ihracat ürünlerinde sorun olması gerekmez mi?

    İyi günler, forumdaki şikayetleri okuyunca yerli regülatörlü pcp üreticilerinin önünde alması gereken daha yol var kanısındayım. Bir süredir, 50-100 mt. arasında stabil atış yapabilen regülatörlü bullpup'ları araştırıyorum. Yurtdışından getirme imkanım var. Örneğin Çekya'da yaklaşık 1000 Euro'ya KalibrGun Cricet II modeli var. Fabrika 40-50 atışta max. 2 m/s (6-7fps) sapma veriyor. Bu çok iyi bir değer. Yurtdışı forumlarda, FX Impact'ten bile atışlarının daha hassas ve sorunsuz olduğunu belirten kullanıcı yorumları okudum. Yine CZ namlulu Taipan firmasının Veteran modeli var fakat arkadan kurma kolu olan bir model almayı düşünmüyorum. Bana, bütçeyi aşmadan (veya mümkünse daha ekonomik) bu kriterlerde önereceğiniz alternatif marka/modeller var mı ? Çok teşekkürler

    Huğlu Effectoya bir şans vermenizi dilerim.

    Zorakiler kalite ,isabet, dayanıklılık ve kullanım açısından türk havalı silah sanayisinin ürettiği belkide en güzel silahlardır. Uzun yıllar Webley için "alecto" adı ile yurtdışında da beğenilerek kullanıldı.Performansı iyi olunca insan özellikle hp02 lerde optik (dürbün,red dot ) uygulamaları ile bir pcp isabetliliğine (ki Zoraki bunu yapabilir) ulaşmak istiyor sizin gibi. Rayına ikinci çentik açılarak optik uygulanabilir. Ancak kurma düzeneğinin işleyiş şekli hangi optik kullanırsanız kullanın, kısa süre sonra sapmaya neden olur ve pratik değil. Dürbün dediğiniz şey patır kütür kurulan bir kurma kolunda bir süre sonra tekrar sıfırlama ister.Üretim amacı olan kısa mesafelerde, kendi nişangahı ile kullanmanızı öneriyorum. Belki çok silik bulduğum nişangah boya rengi ,fosforlu parlak boya uygulaması ile daha iyi sonuç verebilir.