Yalnız , o verdiğiniz değer Hastings'in sabot slug'ları ile elde ediliyor.Sabot mermi atmak için paradox namlu yada paradox şok gerekli.Maalesef bunların kullanımı yasak.
impo tarafından yazılan gönderiler
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
12 ve 20 gauge tek kurşunları karşılaştırırsak:
12 gauge Federal Truball 28 gram
Namlu çıkış hızı: 1600 fps Ürettiği enerji:2488 fpe
100 yard'daki hız: 971 fps Enerji: 916 fpe
50 yard sıfırlama ile 100 yar'da -5,7 inch , 150 yard'da -20,6 inch düşme yapıyor.20 gauge Federal Truball 21 gram
Namlu çıkış hızı: 1600 fps Ürettiği enerji:1866 fpe
100 yard'daki hız: 1009 fps Enerji: 742 fpe
50 yard sıfırlama ile 100 yar'da -5,3 inch , 150 yard'da -19,2 inch düşme yapıyor.Tek kurşun atışı için genelde kaval namlu kullanılma sebebi , yapılan hesaplamalarda 55-60 cm civarı yanmanın tamamlandığı ve kurşunun daha fazla namlu içinde kalmasının faydadan çok isabet üzerinde olumsuz etkisi olduğu için.Ayrıca şoklu namlularda en büyük şok bile kullanılsa kurşunda mutlaka tüfeği terkederken bir miktar bozulma olması sebebi ile şoksuz kaval namlular daha avantajlı.
Uzun namlular tüfeği savurarak nişan alırken kısa namluya göre avantajlı olduğu için ördek gibi uzun mesafeli uçan avlara atanlar olabildiğince uzun namlu kullanıyor.
Tüfeği almaya karar verdiğimde kalibre konusunda bende çok tereddütte kalmış ve sonunda hafif ve tepmesinin az olması sebebi ile 20 gauge'ye karar vermiştim.Amacım tek kurşun atıp , domuz avlamaktı.3 senedir her sonbahar kuzenlerimle domuz avına dedemin Çankırı - Ilgaz Dağları'ndaki köyünde yaylaya çıkar 2 gece çadır kurarız.İşin komiği 3 senedir daha domuz görmedik.Sonunda anladık ki av bizim için bahane.
Eğer İngilizce biliyorsanız "shotgunworld" diye bir forum sitesi var , aradığınız herşeyi bulabilirsiniz.
Son günlerde Ankara Team'in ateşli silah başlıkları bende de heves yarattı , silahıma dürbün taktım.En kısa sürede biraz tek kurşun atışı yapmam lazım.Barut kokusu ayrı bir keyif.
[Resim Engellendi: http://s7.directupload.net/images/100610/temp/mf2psubb.jpg] -
Sanırım bize düşende aklımız yettiği , dilimiz döndüğünce kalitenin artması için fikir ve eleştirileri yazıp çizmek.Şunu özellikle belirtmeliyim ki , bu eleştirileri Hatsan kullanıcılarının yapması çok daha önemlidir.Olayı anlamsız bir milliyetçiliğe getirip yaslamak kabul edilemez.Hele, tekel olma yönünde bu camia içindeki hatırı sayılır kişileri kullanarak çatlak sesleri susturmak hiç kabul edilemez.
-
Bahsi geçen video'yu izlemedim ama her silahın tek tek kalite kontrolden geçmiş hali buysa bence Hatsan kalite kontrol ekibini derhal değiştirmelidir.Çok yazıldı çizildi ama Hatsan pcp alındığı taktirde, anlayan birine daha silahı kullanmadan söktürüp orasına burasına baktırmak gerekliliği çok sinir bozucu.İthal alternatif markalar geldiğinde bunlarla rekabet edebilmek için ürün gamına bu markalarla başedebilecek daha iyi silahlar eklemek yerine fiyat rekabeti ile ithal malların gelmesini durdurmaya çalışmak bana pek doğru gelmiyor.Yerli üretim yapan firmalarımızı korumak ve teşvik etmek güzeldir ama tekel haline gelmeleri tüketiciye zarar verir.Tekel olan firma ar-ge'ye kuruş para ayırmaz.Türkiye'nin en büyük topluluğunun ithalat yasak olduğu zamanlarda yaptığı çamaşır makinelerini benim gibi yaşı yetenler bilirler.Annemin makine sıkmaya geçtiğinde banyonun içinde yürümeye başlaması nedeniyle rahmetli babamı çağırmasını hala hatırlıyorum.Daha sonra ithal malların yurda girmesiyle bu grup kalite kontrol ve ar-ge mantığını tamamen değiştirerek dev markalar ile rekabet edebilecek ürünler yapmaya başladı ve şu anda tüm dünyaya kaliteli ürün satıyor.Bizlerde gönül rahatlığı ile ithal ürün yerine bu markayı tercih ediyoruz.Sonuç olarak eminim ki Hatsan'da kısa süre içinde bu değişimi yaşayacak ve hepimizin beklediği silahları üretecektir.
-
Mustafa güzel olmuş , güle güle kullan.Ömrümüz yeterse, fabrika çıkışı yakışıklı bir "Türk Cevizi" kundağı olan Hatsan silahları görürüz belki.
Bir haftasonu gel de dokunalım yeni kundağına. -
Dün gece bende üşenmeyip bir kutu 18,1 grain pelet tarttım.Pelet'lerin %90'ı 1,17-1,18 gram çıktı.Kalan kısımdaki ağırlık farkı pek dikkate alınacak gibi değil.En düşük 1,15 , en yüksek 1,20 gram.Bu kadar farkın kayda değer bir isabet bozukluğu yaratacağını sanmam.Sanırım rüzgar etkisi pelet hedefe varana kadar ki hızında 1 numaralı etken.Maalesef bizim atış yaptığımız yerde de durgun hava bulmak çok zor.
-
Bildiğiniz gibi hava ısınınca inceliyor, dolayısı ile pelet'in hız kaybıda buna paralel azalıyor.Dolayısı ile hava sıcaklığı ile BC değeri arasında sıkı bir ilişki var.Bizim yaptığımız ölçümler 27 derece'de yapıldı.Eğer hava sıcaklığını ihmal ederek bir hesaplama yaparsak 16 grain için BC 0,034 , 18 grain için BC 0,039 çıkıyor.Her ısı için tek tek hesaplayamayacağımız için hava sıcaklığı ihmal edilmiş değerleri kullanarak o günkü hava durumuna göre tahmin yapmak daha mantıklı olabilir.
-
Şunu belirtmeyi unutmuşum.Ortalama olarak verdiğim rakamlar aritmetik ortalama değil.Tunç ortanca değeri bularak onu kullanmamızın daha doğru olacağını söyleyince bu değeri kullandık.Elimdeki verilere bakıp analiz yaptığımda grupmanların nasıl bozulduğunu da anladım.Örneğin 16 grain ile ilk 5 atış namlu çıkış hızları 916-920 aralığı , 50 metre 744-751 aralığı.Muhtemelen bu ilk 5 atışla bir grupman yapılsaydı tek delik gibi olurdu.Oysa 6-10. atış namlu çıkış hızları 916-919 arası iken , 50 metre hız aralığı 727-764 arası.Grupmanı bozan bu bence.18 grain'de de benzer fark var ama daha az.Muhtemelen peletin eteğindeki bozulma yada ağırlık farkları buna sebep oluyor.Hesaplamadım ama özellikle 100 metre gibi mesafede namlu çıkış hızınız hep aynı olsa bile kullandığınız pelet'te bunun gibi 40 fps'lik bir fark yaratacak hata varsa küçük grupman hayal.Boşuna tartıp , seçip grupman yapmıyormuş adamlar.
-
Chairgun'da 16 grain Jsb için 0,032 verilmiş.Bendeki programda 18 grain için BC değeri yok maalesef.Yabancı forumlarda 0,035 gibi rakamlardan bahsedildiğini okumuştum.
-
Bugün öğlenden sonra tatil olmasını fırsat bilip Reşadiye'de buluştuk ve Tunç (Ogen) , Mehmet Abi (Anymes) ve ben kullandığımız 3 farklı pelet'le BC ölçümleri yaptık.Ölçümler Prochrono kullanılarak ve her pelet için 10'ar atış 0-50 metre arasındaki hız düşüşü ölçülerek yapıldı.Özellikle 16 grain Fx ve 18 grain AA'nın BC'leri oldukça iyi.Fakat tahmin ettiğim gibi favori pelet'im 18 grain bir adım önde.Air Arms kullanıcıları bu BC değerlerini Chairgun'da kullanabilir.
16 grain FX
Yakın 10 atış ortalaması 919 fps , Uzak 10 atış ortalaması 749 fps
Input Data
Near Velocity: 919.0 ft/s Far Velocity: 749.0 ft/s
Chronograph Separation: 55.00 yd Drag Function: G1
Temperature: 27.0 °C Pressure: 980.00 mb
Humidity: 50.0 % Altitude: 200.0 m
Std. Atmosphere at Altitude: Yes Pressure is Corrected: Yes
Output Data
Atmospheric Density: 0.07502 lb/ft³ Speed of Sound: 1113.9 ft/s
Ballistic Coefficient: 0.039 Time of Flight: 0.200109 s18 Grain AA
Yakın 10 atış ortalaması 881 fps , Uzak 10 atış ortalaması 739 fps
Input Data
Near Velocity: 881.0 ft/s Far Velocity: 739.0 ft/s
Output Data
Ballistic Coefficient: 0.044 Time of Flight: 0.204917 s13,4 Grain Falcon
Yakın 10 atış ortalaması 960 fps , Uzak 10 atış ortalaması 711 fps
Input Data
Near Velocity: 960.0 ft/s Far Velocity: 711.0 ft/s
Output Data
Ballistic Coefficient: 0.026 Time of Flight: 0.201981 s -
Bi ton para verip Galatasaray'ın yeni stadı Telekom Arena'dan 3 yıllık koltuk aldım.İstanbul'da böyle bir yer olsa maçları evde seyredip maddi gücüm olduğu sürece buraya üye olurdum.
-
Yaptığınız denemeler ve paylaşımlar için teşekkürler.Silahları tanımak için kullanıcıların yayınlayacağı deneyimlerden daha değerli bir şey yoktur.Grupmanlarınız çok iyi olmasada dürüstçe yayınlıyorsunuz.Bazı markaları körü körüne destekleyip, forumlara tek bir grupman bile koymayan kişiler var maalesef.Sonuçta bu bir hobi , deneyebildiğimiz herşeyi deneyip görmemiz lazım.İyiyse iyi , kötüyse kötü. Nacizane tavsiyem imkanınız varsa silahınızın 200-100 bar arası hız ölçümlerini yapıp en istikrarlı çalıştığı basınç aralığını bulun.Bu sayede en azından grupman yaparken bu basınç aralığında kullanmaya çalışabilirsiniz.Bir de gördüğüm kadarı ile önde bipod kullanıyorsunuz , dipçik tarafında da bir arka destek kullanarak grupmanları küçültebilirsiniz.Fakat en önemlisi siz çok rüzgarlı olmayan bir havada atış pozisyonunuzu en ideal hale getirip 20 metrede 5'li yada 10'lu gruplar yaparak siahınızı test edin.Tek deliğe yakın grupmanlar yapabiliyorsanız uzayan mesafelerdeki bozuk atışlar sizden kaynaklanıyordur.Yok eğer 20 metrede silahınız peletleri çok küçük bir alana toplayamıyorsa o zaman uzun mesafe zaten hayaldir.
-
İlk kez denemenize rağmen puanlar çok iyi olmuş bence.25 yard ilk kulağa geldiğinde "çok yakın her atış merkez olur" gibi düşünülsede aslında hiç kolay değil.Elinize sağlık.Paylaşım için teşekkürler.
-
Yabancı forumlarda bu silahla ilgili kullanıcı deneyimleri yazılmaya başlandı.Şöyle bir netice çıkmış:
Fabrika ayarlarında 200 bar dolu iken yapılan ilk 6 atış:
Shot 1 - 819 fps = 250 mps / 36.56 joule
Shot 2 - 832 fps = 254 mps / 37.73 joule
Shot 3 - 849 fps = 259 mps / 39.30 joule
Shot 4 - 848 fps = 259 mps / 39.30 joule
Shot 5 - 843 fps = 257 mps / 38.73 joule
Shot 6 - 828 fps = 252 mps / 37.40 joule
JSB Heavy 18.10 grain ile ortalama 28 fpe güç elde etmiş.Tüfeği tekrar 200 bar'a çıkarmak için 18 pompa yapması gerekmiş.
Çekiç yayının tansiyonunu arttırarak tüfeğin gücünü arttırmış ve 4 atışta şu neticeyi almış:
Shot 1 - 926 fps = 282 mps / 46.74 joule
Shot 2 - 914 fps = 279 mps / 45.43 joule
Shot 3 - 913 fps = 278 mps / 45.43 joule
Shot 4 - 897 fps = 273 mps / 43.86 joule
Bu 4 atışın ürettiği enerji ortalama 34 fpe olmuş ve 200 bar için 16 pompa gerekmiş.
En son olarakta her atış sonrası 4 pompa yapıp 12'li bir atış istatistiği yapmış.
Shot 1: 920
Shot 2: 923
Shot 3: 919
Shot 4: 922
Shot 5: 926
Shot 6: 921
Shot 7: 923
Shot 8: 919
Shot 9: 925
Shot 10: 919
Shot 11: 924
Shot 12: 925
Ortalama 922 fps hız ve 34 fpe güç elde etmiş.Silahın 18 grain ile 840-850 fps hızlarda çok isabetli olduğunu , 920 fps hız ile isabetliliğini test edip ona göre hangi güçte kullanacağına karar vereceğini yazmış.
Kısaca benim anladığım 28 fpe güç ile 1 atış için 3 pompa , 34 fpe güç ile 1 atış için 4 pompa gerekiyor.Fakat tüfeğin pompa mekanizmasının kolay mı , zor mu olduğu konusunda bir yorum yapmamış. -
Bu atışları yaparken bende Tunç'un yanındaydım.7 atış aynı yere gidince grubu riske atmamak için atışı kesmek daha iyi olur diye konuştuk.Ben bugün oyuncakçıdan plastik kova ve kürek alıp artık kumda oynamaya karar verdim.

-
Ben 2 parça ayakla Nikon 3-9x40 ateşli silah dürbünü kullanıyorum.Tepme çok olmasına rağmen tek taraflı tepme olduğundan dürbüne zarar vermiyor.Yalnız ayakları çok iyi sıkın ve mutlaka koruyucu atış gözlüğü kullanın.Dürbünün her halukarda kızakta geriye doğru kayıp gözünüze çarpma riski var.
-
Alıntı
RaptorX tarafından
"impo" Taylan bey sağolsun bize 25yarda hedeflerinden gönderdi.
Hedefler biraz önce elime geçti, kendisine tekrar teşekkür ederim.Rica ederim , umarım hoşunuza gider.Açıkçası Nighthawk'ın HW100 + Falcon T36 kombinasyonunun 25 yard benchrest atışlarında bir adım önde olduğunu düşünüyorum.Silah bir de 4,5 mm olsaymış..
-
Alıntı
ydrm tarafından
aynı silahın çift namlu otomatik bir namlusu slug olan modelini combo modeli düşünüyorum fakat 20 cal olanını gerçi 20 cal hiç kullanmadım kullanan arkadaşların yorumlarını bekliyorumBen Ata'nın 20 cal olanını kullanıyorum ve harika bir silah.Hafif ve kibar.Ben aldığım zaman ısrarla 20 cal istemiştim ve ellerinde yurtiçine verdikleri 20 cal silah olmadığı için bana kasasında Marocchi yazan bir silah vermişlerdi.Fakat y.içi ve y.dışı sattıkları silahlar arasında kalite farkı olduğunu sanmıyorum.Direk fabrikadan alırsanız ömür boyu garanti veriyorlar ve her türlü problemde en ufak ücret talep etmeden yardımcı oluyorlar.Aklıma gelen olası başa gelebilecek problemler , kurma kolunun girdiği yerde bir gevşeme olmuştu , atıştan sonra kurma kolu fırlayıp gidiyordu.Hemen sıkıladılar ve bir tanede yedek verdiler.Bir tane yedek bulundurmakta fayda var , yerinden çıkıp kaybolursa arazide yarı yolda bırakabilir.2 seferde temizlemek için mekanizmayı söküp beceriksiz bir adam olduğum için geri toplayamamıştım.Götürdüğümde sabırla düzeltip bana vermişlerdi.Namlularında Türkiye'nin en kaliteli çelik üreticisi Asil Çelik'in mamüllerini kullanıyorlar.Mutlaka yedek slug namlu alın.Ben akıl etmemiştim , daha sonra yedek namlu almak istediğimde bütün bürokratik işlemleri yeni baştan yapıp satın alma belgesi çıkarmam gerektiğini öğrenince vazgeçmiştim.Tek kurşun atacaksanız mutlaka dürbün rayı açmalarını isteyin.Ben dürbünle ve red dot'la kullandım , çok zevkli oluyor.Tek kurşun olarak Federal'in Truball'ları var ama pek bir fark göremedim isabet konusunda.Federal ve Remington slug'ları kullanabilirsiniz.Fakat tanesi 3 TL'den fazla sanırım.Yerli tek kurşunların tanesi 1 TL civarında , gramajları fazla olduğu için uzun mesafede çok düşme yapıyor ama isabetliler.Ben beceremiyordum ama kuzenim tek kurşunla ayakta 100 metreden Miller şişelerini vuruyordu.Silahı 6-7 aydır hiç kullanmadım ama bugün fişek sürsem sorunsuz çalışacağından eminim.
-
Kazasız , belasız iyi günlerde kullanın.
Bilindiği gibi krizden nasibini alan Ford 1999 senesinde 6,5 milyar usd'ye satın aldığı Volvo'yu geçtiğimiz günlerde 1,8 milyar usd'ye Çinlilere sattı.Çin malı olarak üretileceklere kuşkuyla bakmak gerekebilir. -
Tunç , son noktayı koymuşsun.
Bunun üstüne ben "daha da" grupman yapmam.