teknoturk adlı kullanıcının mesajları

    Arkadaşlar herkese merhaba, forumumuzun eski canlılığına kavuşması adına ilgi alanlarım dahilindeki konular hakkında bir başlık açmak istedim. Tutsa da tutmasa da devamı gelecek çünkü forumu hareketlendirmeyi bir borç biliyorum, tutan bir konu bulunur nasılsa :)


    Gelelim konumuza yaban ellerde EDC denilen yanımızdan ayırmadığımız, hayatımızı kolaylaştırması sebebiyle her gün taşıdığımız malzemeleri paylaşalım bu başlık altında :) Anahtarlık, çakı, tespih, el feneri, usb aparatlar, kolonyalı mendil gibi her şey olabilir bunlar :) Fotoğraflarla daha lezzetli bir hale getirebiliriz konuyu.


    Şimdi küçük bir ilçede yaşıyor ve evimde çalışıyorum. Eskiden yaşadığım İstanbul'a göre daha az malzeme taşıyorum. İstanbul'da evden okula-işe çıkıp geri dönünceye kadar küçük bir hayatta kalma savaşı veriyor sanki insan :)


    Şimdi yaşadığım küçük ilçede yanımda;

    • Çakmak cebimde bir adet minik Gerber Dime penseli çakı; gözlük vidası sıkmak, boş zamanda tahta parçası yontmak, kablo kesmek, paket açmak, cımbız ve makas özelliğini hep kullanırım.
    • Gerber Dime'den önce üniversite yılları ve sonrasında 7-8 yıl minik Victorinox Minichamp Çakı taşıdım, arada Gerber yanına bunu da alırım, yeri başkadır.
    • S şeklinde bir karabina anahtarlık; dışarıda bir yerde tuvalet kapısı açma-ittirme gibi işler için bunu kullanırım dokunmamak için :) Askerlikte de felaket durumdaki ortak kullanım alanlarında kapıları açarken karabina kullandım :)
    • Motosiklette gidonun yanında teleskobik çelik polis copu ve ilk yardım çantası
    • Gizli fermuarlı bir kemerim var, içinde katlanmış bir miktar para ve yara bandı taşıyorum, cüzdan unutma ve acil para gerektiğinde işe yarıyor. Bazen kemerdeki parayı da unuttuğum olabiliyor :)
    • 1-2 adet tekli ıslak gözlük silme mendili


    İstanbul'da yaşar ve çalışırken;

    • Askılı mini postacı çantası ve bunun da içindeki bir göze katlayıp koyduğum ipli spor çantası; İş çıkışı ceket v.b. giyisileri çıkarıp, postacı çantasıyla birlikte bu ipli spor çantasında sırtta taşıyabilmek için.
    • Karabina anahtarlık, anahtarlarım.
    • Çakmak cepte Victorinox Minichamp
    • Victorinox Fieldmaster Çakı
    • Zippo Benzinli Kibrit Çakmak, 1-2 kalem
    • Jenix Biber Gazı
    • Güneş gözlüğü,
    • Taktik savunma kalemi kubaton
    • Fermuarlı kemerde, para ve yara bandı
    • Fener Özellikli Elektro Şok Cihazı
    • Buff bandana
    • Usb kablo, sd kart adaptörü v.b. dönüştürücüler,
    • Yedek telefon bataryası
    • Bir miktar kağıt havlu-mendil, kolonyalı ıslak mendiller, el dezenfektanı, mini tarak, mini krem
    • İş çıkışı sahilde balık tutan tanıdıkların sıcak suyuyla demlemek için poşet çay-kahve
    • 1-2 şekerleme, çikolata
    • Su


    Benden bu kadar, ilerleyişe göre, bisiklet, motosiklet, otomobilde hep taşıdığımız malzemeleri de ekleyebiliriz.:thumbup:

    Merhabalar. Bugün sipariş verdiğim Morakniv Companion Paslanmaz çelik bıçağı teslim aldım. Merak ettiğim bir markaydı. Daha önce inceleme fırsatı bulamamıştım. Kendime hediye olarak sipariş vereyim dedim ama beklediğimden küçük buldum. Forumlarda ve videolarda sağlamlığı sebebiyle çok övgü alan, fanatikleri olan bir kamp ve avcı bıçağı. Full tang denilen sap içine kadar uzanan tek parça çelikten olmamasına rağmen battoning denilen odun yarma işlemleri için de yapılan işkencelere dayanabiliyor.


    Bu aldığım bıçak 2,5mm et kalınlığına sahip, bıçak boyu 10,4 cm, bıçaklarla kıyaslama için foto koydum. Çok bilinen victorinox orta boy çakıların bıçağı 9,1 cm'dir. Yani az biraz daha uzun. Resimlerde özellikle sapı etli kalın gibi geldi ama evde kullandığımız Pirge Butcher's serisi sıyırma bıçaklarından ince ve kibar.


    Bu bıçak 90 lira civarı bir bıçak, ben 60 liraya denk gelince sipariş vereyim dedim ama kargo dahil 30 liraya Bahco'nun 2444 bıçağını alsam da olurmuş. O 2mm et kalınlığına sahip ve yine paslanmaz ve aynı firma üretiyor.


    Özet olarak bu bıçağın İskandinav'ların ahşap oyma için kullandığı bıçakların tarzını gösteren küçük bir craft bıçağı olduğunu idrak ettim.



    [Resim Engellendi: https://i.ibb.co/bb7wS0r/mora-companion-kiyaslama.jpg]

    Katıldığım ve son durumu itibariyle üzüldüğüm bir husus. Bir forum yöneticisi ile de konuşmuştuk, artık facebook gibi gruplarla bilgi hızlı tüketiliyor. Bilgi birikimine önem veren yok. Aynı soru 50 kez sorulsa umursayan yok, zamanı değersiz biri nasılsa çıkar bir de benim 50. kez sorduğum soruya cevap yazar diye düşünüyor. Fotoğraf yüklemek kolay, bildirimler daha hızlı, telefondan takibi ve etkileşimi kolay grupların.


    Adminler de konuya birşeyler yazarsa sevinirim. El birliği ile forumu canlandıralım, galeri kısmı çalışmıyor. Çok çok kıymetli bilgi birikimleri tozlanmasın, üstüne koyalım. Daha önce yoğunluk sebebiyle moderatörlük tekliflerini üzülerek geri çevirmiştim. Eğer isterlerse moderatörlük yapmak isterim, en azından 2 aydır bekleyen spam botları tarafından atılmış ingilizce mesajları temizlerim raporlandıkça.


    Elimden geldiğince konulara katılımımı da artıracağım arkadaşlar.

    Ben de Facebook'da gördüm. Merak ettim Spoton'la kıyaslayabilecek var mı acaba? Yerli markalar güzel bir rekabetle kalitelerini yükseklere taşısın ve keyifle kullanalım isterim.

    umtys HN FTT almadım kullanmadım hiç ama dediğiniz gibi yorumlarda bizim tüfeğe eteklerinin kolayca girdiğiydi. Ben JSB RS Jumbo, Jumbo ve Heavy Jumbo içinden Heavy Jumbo ile en etkili ve stabil atışları sağladım. Dediğiniz gibi etek dışarda kalıyor ama dışarda kalmış etek ile içeri itilmiş etekli atışlarda bir fark göremedim. Hatta 6-8mm çaplı çelik bilyelerden pelet ittirme aparatı yaptım. Yani aparatla kusursuz yerleştirsem de elimle koysam da 25 metrede 2,5-4cm arası dağılım yapıyor.

    Hedefle ilgili atış tecrübelerimi paylaşayım.


    1- Saplarını eğip kullandığım kaşık sapı bir süre sonra kurşunla dövülmekten esnemeye başladı. Sap ve kaşık birbirinden uzaklaşınca takla atarken yalpalıyor. Elle düzeltebilirsiniz ama zahmet gelir birsüre sonra. Fort pense ile sert sıkıştırmak gerekli ama o da salar. Sapı kesin, delin öyle kullanın. Ayna gibi parlak kaşık iyi olmuyor demiştim daha önce kamufle oluyor çevresiyle.


    2- Spatula harika çıktı. Parlak ama ayna gibi değil. Üstü pürüzlü gümüş gibi farkediliyor kolayca. Vuruldukça güneşle ışıldama yapacak kadar parlak. Ayrıca sele borusundan yaptığım hedefliği taşımıyorum. Ağaca vidalanır hali daha iyi. Merak etmeyin ağacın katman katman olmuş kuru kabuğuna az vidalarsanız bile sağlam duruyor. Ağaca zarar vermiyorsunuz. 35 -50- 70 adımlardaki ağaç-çalıya sabitleyip oturduğunuz yerden keyif. 70-100metreler için en iyisi balon dizip patlatmak.

    Değerli Arkadaşlar,


    Konu bütünlük sağlasın ve ben gibi başlangıç yapanlara fayda etsin diye tüfeğin son durumunu yazayım. Profilimden açtığım konuları görüntüleyip süreç detaylarını okuyabilirsiniz.


    Son Durumlar;

    • Tüfekten çok memnunum. Dürbünle bambaşka bir keyfi varmış.
    • Dizelleme gerçekten tepmeyi ve sesi artırıyormuş. Şu anda tüfekte tepme ve ses yok eskiye göre. Duman atması belli belirsiz.600 atışı geçmişimdir bilemiyorum, çeşitli kutular kullanınca adet net veremiyorum.
    • Kaliteli dürbün alıp, Dm60 gibi iyi bir dampa ayakla dürbün kullanımı sağlıklı yapılabiliyormuş ve keyif artıyor. 45 metreye kadar 4cm çapında atış topluyorum. Atış destek yastığı alınca daha iyi olacaktır. Şimdi sadece basit destek alıp atıyorum. Masa üstünde yastıkla atışlar yapmam iyi olacak.
    • İlk dürbün ve dampa deneyimim ama sök tak yapsam da dürbün ayarı bozulmuyor, tek ayak ve Dm60 kalitesi buna sebep olabilir bilmiyorum. Çift ayak ve şimleme yazılarını okuyunca korkmuştum.
    • Havalar ısındı artık daha teknik ölçümler yapacağım. 6 ve 9 zumda 30 ve 50 metredeki düşmeleri ve hangi dota geldiğini kağıt üstünde çıkaracağım deneyerek. Daha uzağa bilinçli atış yapabilirim. 70 metreden vuruyorum ama denemeyle şu an.

    Evet 3-4 defa atışa gittim bu hedefle. Son seferde spatulaları deneme fırsatım oldu. Spatula farkedilirlik olarak daha iyi, kaşık gibi ayna parlaklığında olmadığından kolay seçiliyor. Daha önce yazdığım gibi darbe oluşmuyor üstünde. Ömürlük hedef benim havalı için.


    Seç çıkarma için inek-koyun çanı alabilirsiniz. 70m ve üzeri için çan ve balonları hedef olarak kullanacağım.

    Hatsan Mod 87 tüfeğim için en son şu çantayı aldım. Dürbünle beraber taşımak için sert bir çanta istiyordum. Sert kumaşı var, içi sünger üstüne kadife kaplı. Biri ruhsat ve fatura koyacak kadar küçük, diğeri de 4-5 kutu pelet v.b. koyacak kadar iki cebi var.


    Olur da ben gibi arayanlar olursa faydası olur fikir verir. Nette çok aradım, kıyasladım gönlüme göre bulmak zor oldu. Özensiz açıklamaları yetersiz olan ince kumaşlı ve basit çok kılıf var, ebatları belli olmayan. Ata'nın yivli av tüfeği için üretilmiş asıl olarak.


    Tüfek : 113,5cm, Tüfek iç genişliği : 117cm, Tüfek dış genişliği : 120cm


    Fiyatı 98tl


    5176-aaa31598.jpg

    Bu fotoğrafı netten aldım. Benzerleri var bende de. Aliexpress'ten alabilirsiniz. Çeşitli tarzlarda sapanlar mevcut. Nişangahı olan, ok veya mini balık zıpkılını atılabilen olta makaralı bile var. Bende 3 çeşit sapan var fakat yanımda değil, fotosunu eklerim


    Almayı düşündüklerimden bir örnek : http://s.click.aliexpress.com/e/2vFiynA?fromSns=Keep.

    5173-96ac1f57.jpg


    Kepi yanakta gözle aynı çizgide tutup, lastiğin doğrultusunu hedefle hizalarsanız vurmamak imkansız. 25 metreden kutu kolayı kesintisiz vurabilirsiniz.


    Daha sonra komu açayım hobiler kısmına. Seramikten ve çarpınca toz olup sekmeyen bilyalar ile çok güvenli atışlar yapılır sekmeden.


    Şu da ok atan, lazerli, yaylı mekanizmalı olanlardan : http://s.click.aliexpress.com/e/nyzzzrF?fromSns=Keep.

    5175-783b7456.jpg

    Eczanelerde satılan serum lastiğinide deneyebilirsiniz.

    ceysuhan evet kullanılabilir fakat klasik paket lastikleri gibi kauçuk malzeme olması sebebiyle nemden etkilenip çürüyen, havayla temas ettiği için zamanla kuruyan bir malzeme. Eskiden sapan yapmak için kullandığımız serum lastiği elimizdeki terle bile pul pul parçalanırdı. Yabancı videolarda sapan hobisi ile uğraşanların kullandığı düz şerit şeklindeki ve tüp şeklindeki lastik olarak kullanılan malzeme latex malzemeden üretiliyor. Latex suya ve defalarca esnemeye dayanıklı, klasik serum lastiği gibi de basınçla ezilip belli yerlerinden kesik kesik de olmuyor.


    Burda amacım dürbünü bir kez dampaya monte edeyim ve bir daha elimi sürmeyeyim. O sebeple oring, latex, silikon gibi malzemeler tercih ettim, deniyorum.


    Örnek olarak, sarı rekteki flat band, kırmızı renkteki tube band olarak geçiyor. Latex v..b malzemeden üretiliyor. Özellikle flatband lastik çok hızlı atışa müsade ediyor. Profesyonel yarışmalarda kullanılıyor. Benim de favorimdir.

    5172-e0507c57.jpg

    Konuyu okuyanlara bir faydası olur belki diye son deneyimlerimi aktarayım.


    Çin'den 1mm kalınlık ve 23mm çapta oringlerim geldi ve dürbüne uyguladım. Bundan sonra dürbünü ayaktan sökmem sanırım.


    Dürbünü ilk aldığımda paket lastiği denedim forumdaki arkadaşlardan gördüğüm üzere. 150'den fazla atış yaptım sorun yaşamadım. Söktüğümde lastiklerin ezildiğini ve kesildiğini gördüm. Daha sık sarsak daha iyi olurmuş.


    Oringleri her bacağa 8 tane attım. Dürbün tüp çapı 1 inç yani 24.5mm. 23 mm oring aldım ki takmak için sündürdükten sonra kendini salma payını kurtarsın.


    Stoper ve ayak arasına da silikon bir malzeme kesip stoper altına sıkıştırdım.


    Herkese keyifli atışlar.


    5167-06c1bf83.jpg

    cahar haklısınız. spoton yorumları yeni serilerin güzelleştiği ve firmanın geliştirmeler yaptığı yönünde. Zaten sipariş verirsem yeni mi diye sorarım hatta kutu içinin fotosunu isterim whatsapp'tan. O kadar tanış oluyoruz sonuçta alışveriş yaptığımız yerlerle, ricamızı geri çevirmeyecek samimiyetimiz olmuştur.

    Nalburdan 2 liralık bu spatulaları buldum. Asıl amacım ahşaba ve atış alanımızdaki otomobil lastiklerine vidalanabilir hedefte kullanmak ama döner hedefime de uydu.


    Aliexpreste 4cm çapında yuvarlak hedefler var hazır ama tanesi 7 lira civarı. Spatulaları alanda farklı mesafedeki lastikleri sabitleyeceğim. Hatta alanda bırakacağım, otların arasına koysam görmez kimse, alsa da vidasıyla birlikte maliyeti 2.5lira.


    5144-14796192.jpg

    Arkadaşlar kaliteli ürün ve hizmet almak hepimizin hakkı ve bunun yaygınlaşması için güzel örnekleri de belirtmek gerek. Şikayetleri hemen dile getiririz çünkü acildir ama memnuniyetleri dile getirmeyi aksatabiliriz, çünkü aciliyeti yoktur.


    Şimdiye kadar 3 kez siparişim oldu. 3 siparişim de aynı şekilde gelince aslında bunun ne kadar önemli olduğunu farkettim.


    Önce saçma kutusunu balonlu poşetle sarmışlar 2 parmak kalınlığında. Sonra dikdörtgen ve içine 8-9 kutu saçma alacak kadar büyük bir karton kutuya koymuşlar. Kutunun içini de yine karton parçaları ve poşetle doldurmuşlar ve saçmayı sabitlemişler. Sonra kartonu da iki parmak balonlu naylonla sarmışlar.


    Tek kutu da alsam, iki kutu da alsam aynı paketle ve aynı özenle geldi. Başka firmalardan Spoton v.b. başka saçma siparişi verdiğimde yine aynı özeni görmek isterim.



    Bu sizinle paylaşmak istedim. Sizlerinde benzer memnuniyetleriniz varsa okumak isterim.