machete adlı kullanıcının mesajları

    ayrıca g3 ün keleş ve diğer silahlara karşı üstünlüğü kovan çapından değil namlu içindeki yiv setler yüzündendir namludaki 4 yiv ve 4 set çekirdeğe öyle bir dönüş enerjisi verir ki insan vücudu içinde ilerleyen çekirdek et, yağ, kas kemik ne bulursa kıyma haline getirerek diğer taraftan papatya tabir edilen şekilde açarak çıkar ve yoluna devam eder eğer yolunda başkaları varsa onlarıda delip geçer.

    kimseye alınmadım yanlış anlaşıldıysam özür dilerim


    daha önce yazdıklarımı hatırlatıyorum

    ben kesinlikle hk 416 nın kötü bir silah olduğunu söylemedim bence m4 den çok çok üstün ama mühimmat seçiminde 7,62 versiyonunu yani hk 417'yi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. 5,56 teoride iyi görünüyor ama pratikte yetersiz, amerikan birlikleri m 4 ve m 16nın yetersizliklerini eğitim ve diğer donanımlarının üstünlükleriyle kapatıyor. yanlış anlamayın ben önyargılı dağilim çocukluğumdan beri m 16 ve daha sonra m 4 hastasıyımdır, ama kendi nacizane araştırmalarıma göre bu silahlar özellikle türkiye şartlarında yetersizdir. dediğim gibi hk 416 5,56 mühimmat kullananlar arasında en iyisi. daha önceki yazılarımda yazdığım gibi 6,5 grendel fişekleri belkide iki farklı kalibrenin üstün yanlarını birleştirebilir ve daha hafif ve daha etkilir silahlar bu mühimmatla üretilir.


    bir kez daha yazmadan geçemem g3 e haksızlık etmeyin g3 çok iyi bir piyade tüfeğidir pek çok ülkede yakın zamana kadar kullanılmıştır. ülkemizdeki sorun eskiyen silahların iyi eğtilmemiş ve bakımın önemini kavrayamayan erlerin eline verilmiş olmasıdır.

    Katılıyorum +1. bencede hk 416 cok iyi secim daha önceki fikirlerimde de belirtmiştim...5.56 olması birşey ifade etmiyor.cekirdek 7.62 olsa nolcak.bircok kişi g3 demiş.g3 le catışmanın ortasında tutukluk yapıpta üçbucuk atmadı biyerleri heralde hiç...g3 bakımı yapılırsa süper silah denmiş...silah bu kardeşim herdakka temizlesende aynı.tutukluk yapıyor namlu catlıyor...zaten adamı 800 metre ötede görüp savaşmıyorsun.gecelim bunları yok g3 800-900 etkili menzili varmış.terörist dağlarda mıçının dibinde.gaz cıkartsan duyuyor.orda 1000 metre mesafeli g3 kullansan nolur kullanmasan nolur.gerilla savaşı yapıyosun teröristten 200-400 metre ötede.dagda savasıyosun silahının hafif ve hızlı olması gerekiyor...bence tercih yerinde ve sağlam...millet ne silahlar cıkarttı envanterine koydu biz hala g3 teydik...cok iyi oldu cokkk...kutluyorum Tsk yı

    g3 ün ikinci dünya savaşı sonrası geliştirilen bir silah olduğunu düşünürsek bu yaşlı silahların sorun çıkarması zaten kaçınılmaz ama bir m1. m14 veya mauser nasıl kötü silah olarak kabul edilemezse g3 te eski olduğu için kötü kabul edilemez. gerilla savaşı için uygun olmadığını yazmıştım ama iyi mevzilenmiş eğitimli askerlerin elinde acımsız bir ölüm makinesidir. her silah kendi konsepti içinde değerlendirilmeli.
    Benim yazımda 800 mt den bahis yok herhalde bu benimle ilgili değil bahsi geçen 200-400 m arası muharabelerde g3 her zaman isabeti ve gücüyle caydırıcı olacaktır. ama tekrar ediyorum g3 misyonunu tamamlamıştır burada anlatmak istediğim g3 ün kendi konsepti ve tarihi içinde çok iyi bir silah olduğudur.



    Komplike düşünmek lazım
    Bir piyade unsurunun savaştaki yeri ve önemini iyi kavrayıp o birimden yapması beklenen görevin niteliğine göre silahlandırmak en mantıklı olanıdır.
    Bir piyade savaşta tek başına bir birim yada başlı başına bir saldırı unsuru değildir.Bir bütünün parçasıdır.800 metrelerden düşman vurmak piyadenen asla beklenmeyecek bir vazifedir.Ayrıca dürbün neyin olmadan 800 metreden kim ne vuracak o da ayrı.Heleki g.3 le
    Bir piyadenin maximum çatışma alanı 100 metredir.100 metre dışına tim içindeki sniper ve hafif makinalı tüfekçiler çalışacaktır.
    Ancak bana göre bir keskin nişancı silahı minimum 7,62 olmalı hatta muhakkak 12,7 de bulunmalı, aynı mantıkla makinalı silahta 7,62 olmalı
    Bixi lerin doğudaki etkinliklerini görmenizi isterdim.Yüksek kayalara mevzilenmiş iki bixi nin koskoca taburu vadide saatlerce tuttuğunu biliyorum.

    800 metre muhabbetti nereden çıktı bilmiyorum ama iyi eğitimli bir asker düşmanını 100 metreye yaklaştırıyorsa zaten yakın pusuya düşmüş demektir ve oradan çıkması biraz şans işidir. burada yazı yazanların TSK nın rakibi olarak pkk'yı görmelerini anlayamıyorum pkk bir iç güvenlik sorunudur ve o konsepte uygun techizatlarla yapılır ama ülkemizin karşısındaki tehtidler çeşitlidir. TSK yıllardır gerilla savaşına odaklanmış nizami harp teknikleri konusu fazla tartışılmamaktadır. dağdaki gerilla bir şekilde ezilir onların TSK'ya karşı gerçek bir tehdit oluşturması mümkün değildir. önümüzdeki yıllarda içine girebileceğimiz bir savaşta düzenli ordulara karşı kullanılacak piyade tüfeği ile gerillaya karşı kullanılacak tüfek aynı özelliklerde midir, açık arazi çarpışmaları sizce bitti mi? tamam amarikalılar açıkta gördükleri hedefleri akıllı bombalarla hallediyorlar ama yarın öbürgün trakyada yunanlılara, kafkaslarda ermenistan ve rusyaya, güneyde suriye, ırak, iran hatta israile karşı yürütülecek bir kara harekatında askerlerimiz gerilla savaşı taktiklerleri ve ekipmanları mı kullanacaklar. biraz geniş düşünmek lazım hep kısa vadeli düşünüyoruz gibi geliyor bana.

    G 3 iyi bakım yapılırsa ve kaliteli mühimmat kullanılırsa tutukluk yapmaz benim tüfeğimle bütün bölük atış yaptı kovan dikme dışında hiç bir sorun çıkmadı kovan dikmesinin nedeni de fişeklerin kalitesiz olmasıdır.


    keleş süper bir silahtır doğru ama g 3 le karşılaştıramazsınız çünkü piyade tüfeğinden çok hafif makineli tüfek sınıfına yakındır.


    g3 soğuk savaş nato konseptine uygun olarak dizyan edilmiş bir sabit mevzi silahıdır. sayıca üstün sovyet birliklerine karşı az sayıdaki eğitimli nato askerinin siperden nokta atışı yapması mantığına dayanır. 7.62 mm'lik mermi aynı anda birbirine yakın düzende ilerleyen birden fazla hedefe zarar verebilir. etkili mesafesinin uzun olması nedeniyle düşman size karşılık verebilmek için ateş altında ilerlemek zorunda kalır. buna karşılık kısa mesafeli çatışmalarda ve dağ tepe gerilla kovalamacalarında hantal kalır.


    kalaşnikov ise tam bir sovyet konseptidir. ucuz ve basittir az eğitimli asker ve partizanlar için bol miktarda üretilir her türlü zor koşulda minimum bakımla iş görür. kısa mesafeli çatışmalarda guerilla warfare için mükemmeldir, seri atışta teklemeden ve fazla çaba harcamadan etkili olur ama uzun mesafede mermileri dağıtır isabetsizdir eğitimli askerler için fazla basit kalır.

    amacım zaten düşüncelerini değiştirmek değil meraklanma ;kihhik, ;kihhik,


    hk 33 ün facia olmasının sebebi aslen g-3 ün facia olmasına sebep olan etkenlerle aynı.
    hiç olmassa g-3 7,62mm .. bari tesir olarak etkili idi.
    ancak Hk416 en mantıklı çözüm oldu hayretler içinde kalmıştım ilk duyduğumda zira bu kadar isabetli bir kararı nasıl verdi bizimkiler hayret ;şrofls;.

    m1 ya da mauser ne kadar faciaysa g3te o kadar facia g3 ün tek sorunu biraz eski olması
    HK 416 bencede çok iyi seçim ama hk 417 daha iyi olurdu düşmanı üç atış yerine tek atışta indirmek daha avantajlıdır ;şrofls;. . her tartışmada söylediğim gibi 6,5 mm grendel incelenmeli ve özgün türk piyade tüfeği bu kalibreyle üretilmeli (bence)

    bence 5,56 mm piyade için oldukça iyi bir kalibre
    sadece birey olarak düşünürsek elbette zayıf bir atış gücü gibi düşünüyor insan ama şayet mangalarda 2 kanas tarzı 7,62 bir 12,7 ve 2 adette hatta 4 adet 7,62 bixi gibi silah bulunursa piyadenin asıl amacına en iyi hizmet edicek silah 5,56 mm dir.

    iki de rpg ekleyelim manga manga 11 kişi oldu ;şrofls;.

    Mehmetçik-1'in yakın muharebe ve hücre baskınlarında kullanılmak üzere lazer takılabilen 3 kilogram ağırlığındaki karabina versiyonu da bulunmakta. Silah 7.62 mm çaplı mermi kullanan G3'lerin NATO anlaşmaları nedeniyle artık kullanılmayacak olmasından dolayı Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından yeni bir silah olarak tasarlandı. onu bunu bilmem h&k 416 bence süper oldu.isabetli bir karar.askerlerimizin ellerinde o silahlar ölüm kusar... +;tuftabV#

    5,56mm nato standartıdır ama 7,62mm'nin yasaklanması diye birşey yok ayrıca hk 416 nın 7,62 mm versiyonu da var hk 417 keşke onu kullansaydı ordumuz türkiye şartlarında 5,56 mm'nin yetersiz kalacağını düşünüyorum bu konuda defalarca tartışmıştık.

    korkulacak ve saygı duyulacak bir düşman. rusyayı yeniden sözü geçen bir güç haline getirdi, yavaş yavaş amerikanın yoluna taş koymaya başladı ve nükleer tehditleri yeniden dünyanın gözüne soktu. ayrıca çeçen direnişini büyük bir şiddet ve acımasızllıkla bastırdı. özellikle verdiği kayıpları önemsemeden ezici sayı ve teknolojik üstünlüğünü kullanarak askerlerinden daha tecrübeli ve kararlı olan çeçen savaşçılarını yok etmesi bence büyük başarı. rus kanunlarına göre yeniden başkan seçilemedi ama perde arkasından ülkeyi yönetmeyi sürdürüyor bence türkiyeyi yönetenlerin kendisinden pek çok dersler alması lazım.
    ayrıca kafkaslardaki etkinliğimizi başarıyla yok etmiştir kendisi.

    burada konu güneydoğu ya da orada yaşayanlar değil bireysel silahlanma ve kendini koruma ihtiyacıdır. ha bazılarımızın ülkenin içinde bulunduğu durum ve ileride yaşanabilecek bir iç karışıklıkla ilgili endişeleri olabilir iki konu tamamen farklı bence.

    "Malum bölge" bu söz ve üzerine yazılanlar çok yanlış bana göre,orası da bizim toprağımız orada yaşayanlarda bizim halkımız gece yarısı kapısını eli silahlı 10 kişi basacak adama keleş verirler bundan doğal birşey yok unutmayalım ki bir gemide 1 masum ve 9 hain olsa o gemi o masumun hatırına batırılmaz batırılmamalı...
    O bölgeye özel bir durum yok...hain her yerde var;ankara istanbul gümüşhane kırıkkale nereye baksak çıkar az veya çok,milyon nüfuslu şehirde bir tane eli silahlı eşkiya huzuru kaçırabilir,bu tür yanlış söylemler hain planları yapanların işlerini kolaylaştırmakdır kimse milletini seçmedi bir insanı sırf farklı ırk mensubu diye hor görürseniz birgün baskılara dayanamaz ve safını hainlerden yana seçebilir,bu olduğunda hainlerin safında yapacağı suça sebeb olmuş oluruz...

    çok doğru söylüyorsunuz ama şöyle bir şey de var o "malum bölge" den gelen otobüslerin bagajlarında battaniyeler arasında hergün keleşler taşınıyor batıdaki şehirlerin varoşlarına ve sadece terör örgütü için taşınmıyor bu silahlar gecekonduların zulalarına istiflenen binlerce silah var. belki kan davası nedeniyle belki başka nedenlerle bu silahlar çocukların kadınların bulunduğu ortamlarda saklanıyor. evet bu insanlara güç veriyor bu silahlar ve ben sokakta güvenle yürüyemiyorum karım çocuğum için endişeleniyorum. etraftaki at hırsızı tipli adamlar kendilerini bir şey sanarak dolaşıyor pis pis bakıyor ve zaman zaman taciz ediyorlar insanları ama müdahale etmekten hepimiz korkuyoruz neden çünkü büyük ihtimalle herif yüklü kafası dumanlı. ve malesef polisimiz yetersiz. benim kendimi koruma hakkım yok bu kadar basit işte.