b ve s adlı kullanıcının mesajları

    O yayı elime geçirebilsem kendim değişimi yapacağım ama maalesef yedek parça olarak ulaşamadım, kargo sıkıntı çıkarıyor bilmiyorum ne yapacağım :) benim istediğim tekrar eski isabetine ve gücüne gelsin. Zaten nostalji olarak kenarda tutuyorum ama işlevsel de olsun istiyorum yoksa çok yoğun kullanımı olmayacak, tek yaylı tüfeğim :)


    Teşekkür ederim bilgi paylaşımı için...

    selam gamo servisi ile yaptığım görüşmede bana yay gönderebileceklerini söylemişlerdi. isterseniz konuşun.

    5,5mm kaç grain atıyorsunuz ki 480 fps atıyor merak ettim çok düşük bir güç.

    açıkça söylemek gerekirse hızını cihaz ile ölçmedim. lakin tüfeği alırken kutunun üzerinde bazı fabrika değerleri vardı ve hız olarak 480 fps-128 M/s olarak yazmakta idi . sonradan yaptığım araştırmaya göre iki çeşit gamo hunter 440 varmış bir combo olan bir de f model diye geçen benim tüfeğim. oradaki fabrika değerlerini referans kabul ettim yoksa açıkçası kesin bir hız söyleyemem. yabancı forumlarda da bir kaç yerde kaşılaştım orada da hız olarak eynı rakam vardı. en iyisi ölçmek ama elimde ölçüm cihazı ne yazık ki yok.

    selam bir süre önce gamo hunter 440 tüfeğimin yayını değiştirdim. yayım 35 sarımlık bir yay 5.5 kalibre pelleti 480 fps ile gönderiyor. sizin tüfek 4.5 kalibre olduğu için yeterince hızlı olacaktır zaten. 35 spirlik orijinal yayı takın araya da hiç bir şey koymanıza gerek yok bence. eğer benim tüfeğim 4.5 kalibre olsaydı yayımı biraz daha kısaltırdım. o zaman hem daha kolay kurulurdu hem daha sessiz çalışırdı ve hemde sarsıntı çok fazla olmazdı. tabi çok fazla tahribat ve güç istiyorsanız o zaman başka.

    dürbünü optik merkezleme yaptıktan sonra namluya paralel gelecek şekilde monteledim. yaptığım atışlarda alt attı clicleri sonuna kadar açtım atışlar kademeli olarak yukarı çıktı şükür dürbünüm bozuk değilmiş lakin clicler tam açıkken 14-15 metre gibi kısa mesafede hedefe tam vuruyor. ben en çok 50 metre denedim yaptığım atışlarda pelletin bu mesafeye kadar sürekli yükseliş gösterdiğini farkettim. bu durumda tüfeğin alt atması sorun olmaz ancak çok kısa atışlarda mejburen mildotlarla atış yapılacak bu da mildotun en önemli faydalarından biri. bu arda aynı dürbünün hawkesi da var bende arkadaşlara fikir olması bakımından bir şey eklemek istiyorum. dıştan hemen hemen aynı gibiler sağlamlıkları da benziyor. ancak hawkenin görüntü kalitesi bariz daha iyi bu yüzden olsa gerek aralarında yarı yarıya fiyat farkı var.

    Merhabalar,tufeginizin markasi nedir?Saga sola gibi sorunlar namlu yamulmasi sorununu isaret veriyor gibi.Bu arada durbun benden aldiginiz durbun olmali cometa 220 de kullaniyordum yukari asagi yada saga sola gibi bir problemi yoktu,namlu yamulmasi olmasi kuvvetle ihtimal,sifir tufeklerde ozellikle hatsanlardada yasanan bir durum,siz yinede simlemeyi deneyin kullandiginiz ayak tipi ve markasini da paylasirsaniz daha net cevaplar alabilmeniz mumkun.

    selam evet tahmin ettiğiniz dürbün dürbünü iki hafta önce denemiştim . tüfeği comet marka tek parça ayak ile monte ettim. tüfeğim gamo 440 f modeli atışı jsb 13.. gr ile yapıyorum. iki hafta önce ilk defa dürbünü deneme fırsatım oldu evin içinde maksimum sekiz metre mesafeden kullanabildiğim için sekiz metreden üç atış yapıp kontrol ettim bu arada 3x zoom kullandım. üç atış aynı delikten geçmişti tek bir atış sandım herhalde tesadüf diye düşündüm bir daha başka yere atış yaptım yine üç atış yine aynı tek atış gibi üç atış yaptığımdan emin olmasam tek atış sanırdım. pellet atış yaptığım yerin tam olarak üç parmak kadar altına gelmişti. bende clikleri biraz çevirip tamda nişan alınan yere vuracak şekilde sorunsuz ayarladım ve tahminen nohut büyüklüğündeki hedeflere bir kaç atış yaptım. her attığımda hedef vuruldu ve çok hoşuma gitti. sonra çoluk çocuk gelince salona tüfeği kaldırmaya karar verdim. tüfek kılıfa sığmayınca dürbünü söktüm. geçen hafta sonu dürbünü yeniden taktım ve atış yaptım alt attı clikleri sonuna kadar çevirdiğim halde hemen hemen aynı yere attı ama bu sefer mesafe daha azdı. sanırım mesafeden olmalı biraz uzağa atacağım. dürbünde sorun olduğunu sanmıyorum. sorun mesafe olmalı daha uzağa atmalıyım ama evin içinde mümkün değil. araba olmayınca üstat olmuyor bu iş. birde bizde yılma olmaz çünkü bu bir aşk hikayesi. destek verdiğiniz için sağolun. sıkıntılar tüfekle uğraştırıyor ve işte tecrübe böyle oluşuyor. buda tadı tuzu gibi bir şey.

    aynı anda elevetor ayarını çevirerek artıkıl ın aşağı yukarı hareketini kontrol edebilirsiniz . ayarı değiştirdiğiniz halde yine aynı noktayı vurması

    up-down turret inin bozuk olduğunu akla getiriyor.

    haklısınız benim aklıma da aynı şey geliyor ve bunu düşünmek istemiyorum.

    Dürbününüzü 8metrede sıfırlıyorsunuz çok yakın bir mesafe 30metreye sıfırlayın bakın aynı şeyler olacak mı? Siz clickleri çevirdikce durbun merceginde de gozle hareket ettigini goreceksiniz. Daha uzak mesafelere sıfırlamaya çalışın sorunun nerede olduğunu oyle fark edebilirisiniz.

    selam clickleri sonuna dakar çevirdiğim halde hep aynı yere güdümlü gibi gitti acaba takılma veya boşluğa düşme gibi bir şey mi oldu. sağ sol ayarı oluyor.

    Öncelikle dürbünüzü ayna ile optik merkeze getirdiniz mi? Ayrıca dürbün ayaklarınızın da yönünü kontrol etmenizi rica ederim. Bazı ayaklar ters takıldığında çok yukarı dürbünü ayarlamanıza sebeb oluyorlarlar sizde ayar kısmındakı boşluk kısmına denk geliyor olabilirsiniz. Eğer hepsini yaptıysanız arka ayağın alt kısmına ortalayacak şekilde bir kağıdı 2 ye katlayıp koyup bir de öyle denemenizi tavsiye ederim

    selam optik merkezleme yapmadım tüfeğim yeni dürbün ile kılıfa sığmadığından sadece deneme amaçlı bir kaç atış yapmak istedim. sağ sol ayarı yapmadım. sadece tüfek alt attığından biraz yukarı çıkarmak istedim işareti ama sonuna kadar döndürdüğüm halde alt atmaya devam etti ve hep aynı yere geldi. daha sonra sağa sola gittiğini gördüm sorundan sonra

    selam dostlar bir süre önce almış olduğum nikko stirling 3-9-40 dürbünü yaylı havalı tüfeğime monte ettim. sıfırlama için bir kaç atış yaptım. yaklaşık sekiz metreden. bütün atışlar tek bir delikten geçti sanki bir atış yapılmış gibi. bu beni sevindirdi. saçmalar atış yaptığım yerin yaklaşık beş santim altına gelmişti bende yukarı doğru ayar yapıp dürbünü sıfırlamak istedim. bir kaç defa döndürüp ateş ettim yine daha önce attığım yere geldi saçma. sonra biraz daha döndürdüm. saçma yine aynı yere geldi. sonra sonuna kadar çevirdim. yine saçma yukarı vurmadı. ya benim dürbünde bir takılma var yada benim saçmalar güdümlü. sevgili üstatların fikrini almak istiyorum inşallah dürbünüm bozuk değildir.

    çocukken bir yakınımda belki yüz yıllık bir beretta tek kırma vardı. benim beş yıllık tüfeğin pası onda yoktur. malzeme kalitesi mutlaka etkiler ve en önemli etkenlerden biridir. yukarıda dedim ya kafanıza takmayın silin gitsin. tüfekle biraz haşir neşir olunca daha yakından tanırsınız o zaman aranızda değişik bir bağ oluşuyor. bu pasta bahanesi olsun. ben gamo yu söküp yayını değiştirene kadar keşke almasaydım diyordum. ama açıp biraz kurcalayınca iyiki gamo almışım dedim. kurcalayın zaten bu hobinin bir zevki de uğraşmak, vakit geçirmek. keyfini çıkarın canınızı sıkmayın.

    selam evde epey atış yapmış biri olarak yazıyorum. benim tüfeğim 5.5 pelleti 480 fps dolaylarında atıyor. atış yaptığım ilk zamanlarda seken saçmaların sağa veya sola gidebileceğini ancak geriye doğru sekmeyeceğini düşünüyordum. ancak tahtaya yaptığım bazı atışlar sekiz metre gerideki duvara çok sert bir şekilde bir kaç defa geldi eğer göze gelirse kesinlikle sorun oluşturur. saçma aklınızın gelebileceği her yere seker hatta bir kaç yerden sekebilir sağdan sola, soldan sağa, arkaya her yere. kitaptan sekme ihtimali düşük ama bir kaç saçma üst üste gelince kitap deliniyor. aynı yere atmamak gerek.

    sondan ikinci resim çok güzel. bir de yastıklama fikri çok güzel çünkü anladığım kadarı ile tüfek iki yönlü tepme yapıyor. gözlemlerim o yönde. tabi üstatlar daha iyi bilir. geçenlerde bir hırdavatçıda bazı ilginç pullar görgüm pulun bir yüzüne siyah bir conta yapıştırılmış aynı metal pulun boyutunda darbeyi kesinlikle bir miktar emer. elinize sağlık paylaşımlarınız mektep gibi maşallah.

    Çok güzel tespitler....Yeni baslayanlar hep derki Enn güçlüsü olsun...5.5 hatta 6.35 olsun sonra 5.5 a dönerler ve hatta ilerde 5.5 in yanına 4.5 dizmeye başlarlar 4.5 mm nin doğru silah doğru pelletle uzun mesafelerde çıkardığı işlere inanmazdım geçmişte...4.5 mm sanki Ateşli gibi diycem abartı olacak ama uzunda ısrarla düşme yapmıycam diyor sanki

    üstat aynı markanın x modelinin 5.5 ve 4.5 kalibresinde kullanılan malzeme yay hemen hemen aynı sadece çap farklı 5.5. kalibre standart pellet 4.5 kalibrenin tam iki katı ağırlığında düşünün 70 beygir arabanız ile tek başınıza yokuşu tırmanmak var bir de sekiz kişi bindirip gitmek var . sekiz kişi binince daha yavaş gidersiniz daha fazla basarsınız ve daha fazla yakıt tüketirnsiz ve arabanız daha fazla yıpranır. işte 4.5 meselesi buna benziyor.

    sonunda fırsat bulup tüfeğimin yayını değiştirdim. tüfeğin maddi değeri çok değilse bile bir yay nedeni ile atıl duruma düşeceği duygusu doğal olarak insanı rahatsız ediyordu. gamo'nun servisinden yeterli teknik desteği alamamam nedeni ile iş başa düştü. yaptığımız incelemeler ve forumdaki değerli büyüklerin desteği ile yay değişimi yaptım. yaptığım yay değişikliği bana büyük tecrübe kazandırdı. tüfeğe karşı oluşmuş olan antipati tamamen kalktı ve sevgiye dönüştü. tüfeğin malzeme kalitesi çok hoşuma gitti. tüfeğin görünmeyen parçaları görünenlerden daha kaliteli imiş. tüfeğin sökümü ve takması çok basit belki de en kolay sökülebilen tüfektir. tek pim var sadece. yaptığım modifiye sonucunda zetax ustanın neden 4.5 kalibre tercih ettiğini anlar gibi oldum çünkü keşke 4.5 olsaydı dedim.

    Ürün seçme sürecinde ön araştırma, tecrübeli kişilerle irtibata geçip bilgi edinme, ürün hakkında forumlarda ve facebook gibi paylaşım alanlarından bilgi toplamak çok önemli. Buna ilaveten aslında ne istediğine karar vermek çok önemli. Her hobi için aslında bu geçerli nasıl bir yol izleyeceğini az çok bilmen gerekiyor. Bu hobide hangi noktaya gelmek istediğin ve ne kadar profesyonel olmak istediğin çok önemli. Biraz merak edip başlayanlar hatalı seçimler sonrası hobiden çok çabuk soğuyabiliyor.

    tamamen haklısınız eğer bu iş aşk değilse insan yaşadığı sorunlardan sonra çabuk soğur ama aşk bu ancak aşık anlar.