dragunow adlı kullanıcının mesajları

    Açıkcası ilk 24 lük dürbünüm bu gerek mildotları gerekse yakınlaştırmasından çok memnunum tek keşkem 40lığı yerine 50 liğini almamış olmam şimdi 40 lığında özellikle hafiften hava kararmaya başladığında veya ışığın az olduğu ortamlarda 24 lük yakınlaştırmada hafif bir bulanıklık biraz karanlık oluyo ama yinede hedef gayet iyi görünüyo mildot işine gelince ben nokta şeklinde olanlardan ziyade nikuladaki gibi çizgili mildotları tercih ederim daha iyi atış imkanı sunuyo. 12* ile 24* zoomlu dürbünlerde yakınlaştırma far eder tabiki ama elindeki de gayet iyi bir yakınlastırma sunar yinede sen bilirsin.
    saygılar.

    İsabetlilik konusunda mod99 dediğin mesafelerden 2. nesil patriota göre daha hassas atışlar yapar lakin teneke delme işini soruyosan ör:70m de 99 sas tahminen tek tarafını delebilir tabi kullandığın mühimmat ta önemli bu mesafelerden yağ tenekeleri için önlü arkalı delip geçme pek kolay bi enerji değildir.ama senin amacın vurmaksa dediğim gibi mod 99 sas işini görür diye düşünüyorum.
    saygılar.

    bide mod 99 sas hakkında gördüğüm kadarıyla isabetli bir tüfek fakat güç konusunda yüksek beklentideysen ne kadar tatmin eder seni onu bilemem yapılan atışlara baktığımızda mod 99 sas ın 2. nesil patriotlardan daha hassas olduğunu söyleyebiliriz tabi 2. nesillerinde 99 lardan bariz şekilde güçlü olduğunuda unutmamak lazım.
    saygılar.

    30.06 av amaçlı, 22Ir hedef atışlarında :) tahmin doğrumu. benim şahsi görüşüm;30.06 lar yerine illa güçlü olacaksa 300 winchester magnum yada 338 lapua mühimmatı kullanan tüfekler almak olurdu.bu arada 22Ir nin fiyatı ne kadar?
    saygılar.

    Evet :thumbup: bu silahla ZPT ler iyi süzgeç yapılır.uçaksavarlara gelince ya 50bmg kullanılır mühimmat olarak yada 20mm ve üzeri çaplar fakat uçaksavarlarda kullanılan 20mm mühimmatının kovan boyu 82mm değildir epey büyüktür,bu silahın 20mm lik mühimmatı biraz şahsına özel tasarlanımıs.Çok kötü tepiyo ;box;x

    Silahın grupmanı bildiğimiz sakotrg 42 den bile düşük anladığım kadarıyla bu silah zırhlı araç helikopter gibi araçlar için tasarlanmış.Kullanışını bu noktadan değerlendirdiğimizde iyi kamufile olmuş 20 kişilik bir grup en azından 10 tane zırhlıyı(tank olmamak şartıyla) savaştan düşürür.Ama insan için düşünürsek verilen etkili menzil yaklaşık 1000m bu mesafedende bel hizası atışlarda pete hassas olduğu sölenemez ama bu silahla 30 derecelik bi eğimde atış yapılsa kullandığı mühimmattan dolayı 2000m deki adamada denk gelse ikiye böler tabi vurmayı garantilemek için 2000m den 20 kişilik bir gruba atış yaapmak lazım.

    Arkadaşlar normal sartlarda bu capta bir ağacı delebilir.Fakat ağacın cinsine girmeye kalkarsak;kavak ağacını daha fazlada delebilir, şimşir ağacını yarısı kadar bile delemez yani uç örnekler mevcut lakin ortalama bi ağaç almışlar galiba nedir ör: iğne yapraklı ağaç türleri yada kavak türleri en azından en fazla ülkemizde bulunan bu tip ağaçlar.
    saygılar.

    800m ye kadar kendilerini savunma imkanı?? bilgide bi yanlışlık var. Bildiğim kadarıyla klasik 9*19 parabellum mermisi kullanan bir ateşli silah maksimum 150 170m arasında etkili olur yani namlunun uzatılması standart yarı otamatik tabancalardaki enerji kaybının sıfıra indirilmesi gibi işlemlerde bile bu mühimmatla değil 800m 250m bile savunma amaçlı imkansızdır.Nedeni zaten klasik yarı otamatiklerde ortalama 430 440 joule olan bir mühimmatı (ki bu silahlarda ortalama etkili menzilide 70 ila 100m dir)han gi silahda kullanırsak kullanalım bu etkili menzili elde edmeyiz.
    saygılar.

    Bencede 700 nitro modelleri. bu silahların namlu cıkış enerjisi 13000joule civarında seyreder, barrett 50 cal modellerinin de 15000joule enerjisi var fakat bu büyük av için tasarlanmıs nitro serisinin: tepmeyi azaltıcı bi sistemin olmayısı ve cekirdek caplarının 12,7(50 cal.) den yüksek oluşu nedeniyle profesyönel atıcılarda bile bu tip sonuçlar doğurduğu videolar mevcut.
    saygılar.

    Ama bu durum sizcede açıklık getirilmesi gereken(en azından balistik anlamında)bi durum değilmi? yani gerçek anlamda aynı pellet,aynı namlu çıkış hızlarına sahip iki havalı tüfek ele aldığımızda ör: 50m den birisi 5lt lik yağ tenekesinin ön tarafını ancak delebilirken ikincisi önlü arkalı delip gecebiliyor.Üstatlardan bi açıklama gelirse ;avci; bizde bilgilenmiş oluruz saygılar.

    Mühimmat farklılıklarından dolayı etkinin değişken olacağı kesin fakat mustafa abi aynı mermiyi kullanan gladiatör ve ar6 arasında bariz enerji farkı yokmu. Bildiğim kadarıyla aynı mühimmat kullanarak iki farklı silahı(havalı) güç olarak kıyaslama yaptığımızda 1. etken namlu çıkış hızı.
    fakat namlu kalitesinin üretilen kinetik enerjiye ne gibi bir etkisinin olduğunu pek anlayamadım . yivset oranlarının sürtünmenin vs. namlu çıkış hızını etkilediği aşikar ama bu kadar bariz enerji farkı varken fx ler nasıl daha yüksek tahribat gücüne sahip olabiyor . olayın mekanik boyutunu pek bilmediğim için bilgilendirirseniz sevinirim.
    saygılar.

    Kullandığınız pellet veya atış yaptığınız hedef farklılığından dolayı bu tahribatı sağlayamaya bilirsiniz.Sonuçta şu anda türkiyede satılan en güçlü havalılar evanix ler, fx lerin ve evanixlerin bu mesafenden tahribat gücü kıyaslandığı zaman arada epey fark olması gerekiyor, en azından namlu çıkış hızları arasında bariz farklar mevcut.


    saygılar.

    kanatlı avı için pek tavsiye edilen bi tüfek değil safir bildiğim kadarıyla 36cal lik mühimmat kullanması dolayısıyla bu fişek türlerinde saçma kullanımı pek olumlu sonuçlar vermiyormuş. En azından benim gördüklerimde alış sebepleri tek kurşun atmak gerek avda gerekse hedefe.
    Saygılar.