eblemis tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

arkadaşlar mevcut 2 birim sisteminde Sı ve mks de tek fark var yer çekimi birinde kütle 100 kgxs2/m ile ifade ediliyor diğerinde 981 kg bu tip farklılıklar var büyük bir şey değil

Şu anda uluslararası metrik sistem olarak kabul gören SI zaten bir MKS(metre-kilogram-saniye) sistemi. MKS'nin bir alt dalı olan MKSA(metre-kilogram-saniye-amper) sisteminin detaylı halinden başka bir şey değil.

Yerçekimi ile ilgili olan farklı sistem GMS(gravitational metric system). Sanırım bir karışıklık oldu. =)

Kullanışlılık açısından demiyorum zaten, sadece krono ile kendi tüfeğimi ölçtüğümde hızını fps olarak internette bulacağım başka örneklerle metre'den daha kolay kıyaslayabiliyorum ya da enerjisini joule olarak değil de fpe olarak daha rahat karşılaştırabiliyorum çünkü neredeyse tüm yazılar bu birimlerle yazılıyor. Bunun gibi örnekler sebebiyle daha kolay oluyor kullanım. Yoksa metrik tabii ki daha kullanışlı ve daha anlamlı.

Hani sen diyorsun ya standart olması daha iyi diye, havalı tüfek alanında oturmuş bir standart haline gelmiş bu birimler. Bu standardizasyon da bizim metrik birimlerimi kullanmamızı zorlaştırıyor. Yoksa konu ile ilgili olmayanlara 830fps'yi anlatmak 252m/s'yi anlatmaktan daha zor tabii ki.

Deniz, açık konuşacak olursam bana da imperial sistem bu konuda daha kolay geliyor. Bu alanda genelde imperial sistem kullanıldığından spor dalının kendi içerisinde tutarlı olması ve yaygın olan ölçü sistemini kullanmamaız gayet mantıklı. Diğer yandan imperial sistemden de nefret ederim. Hele onluk değil de kesirli birimler kullanmıyorlar mı...

Gitar işlerinde de hep bu sorunla karşılaşıyorum. Parça siparişi veriyorum, imperial ölçüler. Ondalıklı da yazmıyorlar ki hesap makinesine yazıp çevireyim. İlla 7/32", 1-1/16", abuk subuk değerler. Kumpastan imperial değer okumayı öğreneceğim diye göbeğim çatladı vallahi. =)
    Fahrenheit desen o da ayrı bir saçmalık. SI(modern metrik) sistem en güzeli. Bir tek "knot"ı değişmem.. =)

Konu bir yere gitmiyor dragunow, yalnızca sohbet ediyoruz. Imperial sistemin adı emperyal olsa da emperyalizmle bir ilgisi yok. İngiliz krallığına ait olduğu için adı öyle. Aslında tüm dünyanın terk ettiği ve sevilmeyen bir sistem.

Deniz, ABD ve İngiltere resmi olarak metrik sisteme geçiş aşamasında fakat iki ülke de şu sıralar gözle görülür bir gayret içinde değil.

ABD bu değişim sürecine 1866 yılında girmiş fakat yüksek maliyetler sebebiyle dönüşüm tam olarak gerçekleşememiş. Aynı zamanda bu konuda alışık oldukları bir sistemi bırakıp metrik sisteme geçiş için para harcamak istemeyen halk tepkisi de önemli role sahip. Sonuçta tüm dünya adamlara ayak uyduruyor, haksız değiller.

İngiltere'de ise 1818 yılından beri metrik sisteme geçiş gündemde. 1965'te ilk somut adımlar atılan dönüşümün tamamlanması için başta öngörülen 1978 yılı defalarca ertelenmiş. En son erteleme ile bu tarih 2009 sonu olarak ilan edilmişse de artık bu hedef de gerçekçi görünmüyor.

Şu anda her iki ülke de hem metrik, hem de imperial birimleri aynı anda kullanıyor. Avrupa Birliği ve ihracatının %90'ının metrik birimleri kullanan ülkelere yapılıyor olmasını getirdiği baskı ile bu değişimi önce İngiltere tamamlayacak gibi. Ardından ABD ve metrik sisteme geçmemiş son iki ülke olan Liberya ve Burma gelecektir.

Sanırım bu konuda ingiliz ölçü sistemini kullanıyor olmamız sanırım bu sporun anavatanının İngiltere olmasından kaynaklanıyor.

Aslında metrik sistem çok daha kullanışlı ve yaygın bir sistem, hatta İngiltere'nin bile metrik sisteme geçiş planları var her ne kadar uygulanmıyor olsa da.

Yine de özellikle pelet ağırlıklarını belirtmede kullanılan "grain" ölçüsü karşılığında gram'ı kullanmak büyük zorluklara sahip olacaktır. Foot/Pound yerine Joule, Foot/s yerine Metre/s pek tabii kullanılabilir. Fakat grain yerine gram kullanımı çok zor olacaktır. Zira grain karat'tan bile daha hassas bir ölçü birimi. Bir grain 0.06479891gram ve 64.79891miligram ediyor. Belki Miligram olarak kullanılabilir. Bu uzantıları yuvarlayarak kullanabiliriz aslında.

Yine de bunun önündeki en büyük engel sanırım havalı silah üzerine olan kaynakların neredeyse tümünün imperial ölçü biriminde yazılmış ve yazılıyor olması. Keşke tüm literatürü metrik sisteme tercüme edebilsek de öyle kullansak.

Doğanın dengesi deyince aklıma geldi...

Temel yediği gofretin ambalajını denize atınca yanından geçmekte olan kadın Temel'e çıkışmış:
    -Denize çöp atmasana be adam, doğanın dengesini bozuyorsun!
    Temel cevaplamış:
    - Ula kari manyak misun? Ben ne Doğan'i tanirum, ne de yengesini bozayrum!

Doğanın kendi dengesini kurması konusunda katılıyuorum frog. Ama kargaların ömrü 150 yıl değil malesef. Bu bir şehir efsanesi. Kargaların 17 ila 21 yıl yaşadığı sanılıyor. Bilinen en yaşlı karga ise 29buçuk sene yaşamış ki aslına bakılırsa bu süre 150 yıl olmasa bile oldukça uzun bir süre.

Kuzgunlar ise vahşi hayatta 25 yıla kadar, beslendiklerinde 50 yıla kadar yaşabliyor.

Niye iç edelim abi, bak ne demiş Erdem Kaya;

"Aynı Puanlı Sonuçlar ;
    Eğer yarışmanın normal seyri sonunda 2 veya daha çok yarışmacı aynı puana sahipse, bu yarışmacılar arasında tekrar yarışma veya organizasyonla belirlenmiş başka bir şekilde birinci ve diğer sıralama belirlenir."

=D

Benim bildğim FT'de hedef mesafeleri random belirleniyordu ama? Zira mesafeler belli olsa atıcıların rangefinder gibi cihazlarla mesafe ölçümü yapmasını yasaklamanın ne anlamı kalır ki? FT'de en önemli etkenin mesafe tahmini olduğunu sanıyordum.

Atilla abi fotoğraflları ben çekmedim. Ağırlıkla Köksal ve diğer arkadaşlara teslim ettim makinayı, onlar çekti. Sezar'ın hakkı Sezar'a.. =)

Ayrıca teşekküre ne gerek? Buluşmalarda yaptığım her şeyi keyifle yapıyorum. Esas buluşmaları, dostluğu ve yardımseverliği ile Ankara Team'e ve bizleri buluşturan Airgunturk'e ben teşekkür ederim.