adamlara dolum ucundan kaçıran tüp yolladım bana öbür ucundan kaçıran tüp yolladılar
Geçmiş olsun, gülünç bir hikaye olmuş...
![]()
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
adamlara dolum ucundan kaçıran tüp yolladım bana öbür ucundan kaçıran tüp yolladılar
Geçmiş olsun, gülünç bir hikaye olmuş...
![]()
Arkasında yeterli destek basınç olmayan valf çekiç darbesi ile hasar görebilir. Aman diyeyim..
Murat abi yay spir sayısı ve kalınlığı aynı. Orijinal CFX yayı. Eski yay çok yorulmuş gibi geldi bana. Zaten tüfeğin gücü de bayağı düşmüştü.
Başparmak hikayeni biliyorum, o yüzden kundak sökülüyken tüfeği sabitleyip bir yerimi kırmayacağımdan emin olup öyle kurdum. Kundak sökülüyken kurma anını incelemesem sorunun nerede olduğunu hayatta bulamazdım. Tetik tertibatında tabii ki traşlama yapmam. Zaten çok milimetrik hareketler, hata payı çok az. Yalnızca 1200 zımpara ile parlatma yaparım ki onu da uzun süre yapmam herhalde. Bir dahaki sökümde artık.
Rotary breech şişme yapmış değil. Plastik stopunu sökersem silindir içinde hareket ediyor. Geri takabileceğimi bilsem sökebilirim yani ama bu zıkkımın montajı çok zor diye biliyorum. Breech'in açılış ve kapanış hareketi eskisi gibi akıcı değil. Ayrıca yeni yağladığımda silindir tarafında kalan oringin breech etrafına gres kaçırdığını gördüm. Sanırım hem namlu, hem de silindir tarafındaki oringlerin değişmesi gerekiyor. Zaten onlar da değişirse her şey tamam olacak.. =)
Evren asıla asıla beni konuya çektin,
Yarın gönder bakayım
Teşekkür ederim abicim ama şimidilik hallettim gibi görünüyor. Sorun devam ederse yollarım. Tekrar teşekkür ederim. =)
Hayır, Mustafa Serdar imalatı olan yay tutucu. Orijinal yayı zaten 35 spir fakat kurulmama problemi tamamen tırnak pistonu tutacağı anda yayın tırnağı dışarı itmesi ve buna engel olmasından kaynaklanıyordu. Yani piston yeterince geriye gidiyordu. Zaten dediğim gibi problem ortaya çıkana kadar yaklaşık 15 atış yapmıştım.
Yay arkasındaki plastik parça kısaltılmıştı fakat yeni yay tutucu montajında zaten kısaltılması gerekiyor. Yeni yay da orijinal yayı. Ölçmedim ama aynı çapta olmalı. Fakat bir şekilde tetiğin pistonu tutmasına izin vermediği doğru.
Engin tüfeği aldığımdan beri şemada kırmızı ile işaretlediğim noktada tetik tırnağı bir az yuvarlak bir yapıdaydı. yani köşesi çok keskin değildi. Tırnağın ucu keskinleşene kadar yüksekliğini azaltacak şekilde zımparalayınca sorun çözüldü. Aynı zamanda işlemi 1200 numara zımpara ile yaptığımdan çok iyi işlenmemiş olan tırnak iyice parladı ve tetik hareketi de yumuşaklık ve akıcılık kazandı. İleride tetik grubunun diğer elemanları için de bu parlatma işlemini uygulayabilirim.
Bu arada eski ve yeni yayların yanyana fotoğrafını da koyayım. Aralarında 11cm fark vardı.
[Resim Engellendi: http://img178.imageshack.us/img178/4941/cfxyayiq4.jpg]
Aşağı sarkmış değil, özellikle aşağı doğru açı verilmiş.
Jeotermal enerji ile ısınarak yerden yükselen sıcak havayı toplayarak namlu çevresinde hapsetme prensibi ile çalışıyor. Aynı zamanda ısınan namlunun içinden geçen pellet kısmen eriyerek yiv ve setlerle tamamen aynı kalıbı alıyor ve isabette mükemmeliyet sağlıyor. Bugün yaptığımız denemelerde standart haliyle 250m mesafede 5 atış 10cm grupman çıkaran tüfeğin bu eşsiz icat ile 300metrede rüzgarlı havada 10 atış 2cm grupmanlar çıkardığını gördük. Patent başvurusunu pazartesi günü yapıyoruz. =)
İlgilendiğiniz için teşekkürler. Tetik tırnağının ucundaki kamburu zımparalayınca sorun halloldu. Bu vesileyle tetik grubunda alta çizdiğim parçanın yayını da biraz yumuşattım ve tetik ağırlığını da biraz daha düşürmüş oldum. Şu bir haftadır tetikle o kadar haşir neşir oldu ki herhalde artık gözüm kapalı söker takarım... =)
İleride rotary breech de başıma iş açacak gibi bir his içindeyim(hareketi yumuşak değil, hafif de deformasyon mevcut) ama artık İlker abinin ellerinden öper işin o kısmı. Beni aşar.. =)
Hayır Engin, tetik tırnağı aşınmış değil. Tüfeği kurarken yayın tırnağı dışarı ittirdiğini gözlerimle görüyorum. Piston tırnağı öne çekerken tırnak yayın üzerine tırmanıyor, ve sonunda piston kurtuluyor.
Evet eğlenceli bir gün geçirdik. Togay'a sanırım kimse haber vermemiş ama Ankara Team'in hava muhalefetinden etkilenmediği malum. Sabah buluşmaya gitmeden önce foruma bakmıştım ama Togay'a arkadaşlar haber vermiştir diye düşündüm. Bilsem, ben arabayla alabilirdim aslında. Kusura bakmasın.
Merhaba arkadaşlar, sanırım bu konuda mümkün olan her fikire ihtiyacım var.
Bildiğiniz gibi bir Gamo CFX sahibiyim. Bir kaç gün önce sağolsun Osman(Teknosman) abiden temin ettiğim yay, keçe, yay tutucu ve yay önü ağırlığını taktım. Bugün ilk atışlarım gayet zevkli geçti fakat 10-15 atış sonra tüfek kurulmamaya başladı. Kurma kolu pistonu geriye itiyordu fakat tetik tırnağı pistonu tutamıyordu. Evde tüfeği söküp baktım ve problemi teşhis edebildim. Tetik tırnağı yaya temas ediyor ve yay, tırnağın pistonu tutmasına yetecek kadar piston içine girmesine engel oluyor. Daha iyi anlatabilmek için bir şema çizdim:
[gallery]1298[/gallery]
Şemada üstteki çizim olması gereken, alttaki ise şu anda olan durum. Kırmızı ile işaretlediğim noktada yay tırnağı geriye itiyor ve tüfeğin kurulmasına engel oluyor. Sanırım başta böyle bir sorun yokken atış yaptıkça yay kendi ekseninde dönerek bu pozisyona geldi.
Nasıl bir çözüm önerirsiniz?
Bu arada Ankara'daki arkadaşlar içinde CFX yayını takabileceğimbir yay takma aparatı sahibi olan var mı? Yayı en son takarken 117kiloluk babamla iki kişi girmediğimiz şekil kalmadı da.. =)
ya arkadaşlar biraz önce dürbün sıfırlamaya gittim hava rüzgarsızken bi ayarlayım dedim 2 tüpün ikisinide bitirdim de geldim neden mi ?
baştan 30 metreye diktim hedef kağıdını atış yaptım 10 tane falan sıfırladım sonra 50 metreye diktim paralax ı da 50 ye aldım fakat sapıtmaya başladı atışlar.sorunu acaba paralax la oynayınca ayar kaçıyomu yada kullandığım saçma gamo pro mach ondan dolayı mı sapıtıyo anlamadım gitti.tüfek at44wx combo dürbünde yanında gelen 3-12*44 optima
30 metreye sıfırlanmış tüfeğiniz 50 metrede hedefin altını vuruyorsa bu gayet normal.
geçenlerde aldığım promagnum, 10 m de 15 cm grupman yaptı.
![]()
gerçekten bayağı ilgi çekici
Mustafa abi verdiğin link 17 ocak a kadar iptal miş ?
Rutin bakım ve stok alımı yapılıyormuş.
Cevaplar için teşekkürler. Yine en makulü MKE'ninki sanırım...
Ben de forumda haftaiçi buluşma olursa katılabileceğimi yazdığımdan Osman abi sağolsun haber etmiş, mesajını biraz geç alınca geç gidebildim ama bayağı eğlendik yine. Umarım cumartesi günü de katılabilirim...
Bu arada gelebilirsem ben de getiriyorum makinayı Erdem abi.. =)
Merhaba, konuyu nereye açayım karar veremedim. Herhalde en uygun yer burası.
Ankara'da ateşli tabancayala da, havalı tüfekle de atış yapabilecek kapalı poligon var mıdır? Gazi'nin poligonunu biliyorum ama başka bulamadım. Tandoğan'da bir ppoligon varmış sanırım ama hakkında pek bir bilgiye erişemedim. Başka var mıdır, nerededir, kaç paradır vs.?
Haydi bakalım.. =)
Haha! "Kiziroğlu Kamuran Abi". Koşan at üstünde ft yarışması yaparız. =)
Erdem abi sanırım bu helezon çapı mesafe arttıkça artıyor. Yani konik bir helezon çiziyor. Bu durumda bahsettiğin ölçüler hedef mesafesine göre değişiyor.
Fakat bu konuyu ben de merak ediyorum. Örneğin kalitesiz bir pelet ile kaliteli olan arasında 100metrede en fazla ne kadar bir fark olabilir? Gerçi teorik olarak bunun bir üst limiti olmayabilir ama..