Kamuran abi geçmiş olsun. Feci kokuyor ama turp suyu eritiyormuş böbrek ve safra taşlarını. Böyle şeyle hiç inanmam ama eniştelerden birinin safra kesesi taşını eritmişti bayağı.
eblemis tarafından yazılan gönderiler
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Bildiğim kadarıyla namludan çıkan çekirdek helezonal bir salınımla ilerliyor. Yani namlu ekseninin etrafında daire çizerek yol alıyor.
-
O halde breech denen, namlunun arka kısmını yeterince temizleyememişsinizdir. Plastik fırçalı bir harbi ile buradaki kurşun kalıntılarını temizlemeye çalışın. Bu kalıntılar siz peleti namlu içine iterken pelet eteğini de deforme ederek tüfeğinizin isabetliliğini de kötü etkileyecektir.
-
Şöyle ki; havasız ortamda ağır kütleli cisim düşük kütleli cisimle aynı hızda atılırsa aynı miktarda düşme yapar. Burada hemfikiriz sanırım.
Havanın sürtünmesini de hesaba katarsak cismin BC (Ballistic Coefficient) Katsayısını da hesaba katmamız gerekir. Yani hava sürtünmesi hareket halindeki cisme direnç oluşturur balistik verimlilik cismin bu dirençten etkinlenme miktarını verir. Bu durumda iki cismin de BC katsayısı aynı ise ikisi de aynı miktarda dirençle karşılaşır, t birim sürede aynı miktarda kinetik hız kaybeder, uçuş süreleri aynı kalır ve doğal olarak aynı miktarda dikey düşüş yaşarlar.
-
Haftaiçi bir buluşma olursa büyük ihtimalle ben de katılabilirim.
-
Atış esnasında pelet namluda hiç yürümüyorsa zamanla oluşan keçe ve yay bozulması ile düşmüş, kaybolmuş ya da bozulmuş namlu o-ringi problemleri bir araya geldiğinde de olabilir sanırım. Tüfek hem güçten düşmüş, hem de kaçak yapıyorsa olabilir gibi geldi bana.
-
Hasanfuat'a kesinlikle katılıyorum. Evet, havalı tüfekle av vurmak daha zordur fakat av serbest bırakılsa silah bayilerinin "abi bunlarla av artık yasak değil, al bak hem kendi ucuz, hem kurlunu ucuz, hem de yivli" diye millete havalıları dayadığını düşünsenize. Ruhsatlı ateşli silahla av yapan atıyorum 10 kişi varsa böyle bir durumda 500 kişi ben avcıyım diye ortaya düşer. Sonra bu aletler tek saçma atıyor, tutturamaz, kolunu bacağını kırar, hem hayanı kaçırır, hem de açlıktan öldürür.
Herkes bizim gibi bilinçli değil, herkes havalı tüfekler nasıl kullanılır, havalıyla nasıl nişan alınır, nasıl hedef vurulur araştırması yapmıyor.
"Salla bir tane, kolu mu kırıldı, koyver gitsin. Nasıl olsa 5 liraya 500 saçma alıyoruz." Genel yaklaşım bu olacaktır, kimse o hayvandan kaç tane var, canı mı var, yavrusu, yuvası mı var düşünmez. -
Domuz tamam da serçe biraz daha küçük bir hayvan. =) FX'ler, S410 ve HW100 kurtarır ama AR6'yı bilemiyorum. Kullananlar daha iyi yorum yaparlar sanırım.
Bu arada tekrar etmek zorunda hissediyorum, havalı tüfeklerle av yapmıyoruz. Neden? Çünkü kanun yasaklıyor, çünkü yasalara saygılıyız.
-
Ben "Her eve bir Range Rover" kampanyası ile birleştirilmesinden yanayım. Malum, kriz var.
-
200 metreden serçe büyüklüğündeki hedefi %50 ortalamayla vuracak tüfek azdır. atıcı daha da azdır. evanix'in o kadar yüksek bir istikrara sahip olmadığını okumuştum.
-
Ülkemizde havalı silahlarla avlanmak kanun gereği yasak.
-
12fpe ve FAC uygulaması yalnızca İngiltere'de geçerli bildiğim kadarıyla. AB ülkelerinde havalı tüfeklerin ruhsata tabi olması gibi ortak bir uygulama yok diye biliyorum. Ha silah ruhsatları ile ilgili bir uyum süreci de gerçekleşirse AB'ye girersek ruhsatlı ve çok çeşitli silahlara sahip olmak çok daha kolay olacaktır. Ben en kısa zamanda bir Kar98k alırım mesela. =)
-
2521 sayılı AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUN'da Havalı tüfekler "Spor ve nişan silahı" olarak kabul edilir.
4915 sayılı KARA AVCILIĞI KANUNU'nun 6. maddesi ise
"Avlanma esas ve usulleri
MADDE 6. - Avlanma, avcılık belgesi ve avlanma izni almak şartıyla, yasalarla izin verilen silâh, araç ve eğitilmiş hayvanlarla, avlanma plânlarına veya Merkez Av Komisyonu kararlarına göre yapılır.
Zehirle avlanmak yasaktır. Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz. Eğitilmiş hayvanlarla ve mücadele kapsamında kullanım yeri, şekli ve özellikleri Merkez Av Komisyonunca belirlenecekler dışında kara, hava araçları ve yüzer araçlarla, ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılamaz. Avda kullanımı Merkez Av Komisyonu kararı ile men edilen ses ve manyetik dalga yayan cihazlar, tuzak ve kapanlar ile benzeri araç ve gereçlerin pazar ve ticarethanelerde bulundurulması ve satışı yasaktır. Özellikleri Merkez Av Komisyonunca belirlenenlerin dışında gümeler kurulamaz ve bu gümelerde avlanılamaz." der.
2008-2009 Merkez Av Komisyon (MAK) Kararları:
"Madde10/a) Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış, otomatik, yarı otomatik pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancaları, canlı mühre ve çığırtkanları, gece atışları için kullanılan hedefi gösteren veya elektronik olarak hedefi büyülten nişan alma aletleri (nişan alma dürbünleri) avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz."Kanun koyucu koyduğu bir yasağın nedenini kanun metninde açıklamak borcu içinde değildir. Ben bu yasağın havalı tüfeklerin satış serbestisi ve ülkemizde av kültürünün gelişmemiş olması sbebiyle avlanmanın doğaya zarar verecek boyuta, katliama dönüşmesinin önünü kesmek amacıyla konulduğunu düşünüyorum. Havalı tüfekle avlanma serbet bırakılırsa büyük bir katliam başlar bence. Bilinçsiz ve bilgisiz kişiler düşük fiyata aldığı kalitesiz havalı tüfeklerle düşük atış tecrübeleri ile pek çok hayvanı yaralayıp yakalayamayacak ve doğada ölümüne sebep olacaktır.
-
Evet lens çapındaki artış sadece f değerini düşürüyor, yani daha aydınlık bir görüntü sağlıyor.
Fotoğrafları balıkgözü seçmekteki amacım perspective distortion'ı daha belirgin gösterebilmekti.
-
Evet, ben de elde imkan varken niçin daha geniş görüş açısı kullanılmıyor diye merak ediyordum ama fotoğrafçılıta da geniş açı lenslerde mevct olan ve sıklıkla sanatsal kullanımına başvurulan perspective distortion'ı tamamen unutmuşum. =)
Bu arada perpective distortion'ın ne olduğunu merak edenler olacaktır:
http://wvs.topleftpixel.com/photos/2008/01…_fisheye_01.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm…sheye_photo.jpgadreslerinden örnekleri görülebilir. Özellikle ikinci örnekte distortion iskele direklerinde bariz biçimde kendini belli ediyor. İlk fotoğraftaki koridorlar ise aslında birbirine dik iki düz koridor olmasına rağmen fotoğrafta kıvrılarak uzayan koridorlar gibi duruyor. Metro hattının tavan çizgilerinde de distortion açıkça görülüyor.
-
Vallahi wikipedia'da lens çapı ile görüş alanının alakalı olduğunu yazmışlar ama ben bu durumda Zeiss'ın sözünü daha güvenilir buluyorum. Ayrıca lens çapı büyüterek görüş alanı artırmak için ocular lens ve erector lenslerin de büyümesi gerekir sanıyorum.
FOV formülü buldum aranırken:
Field of View (FOV)
= a / M
or
= a / (Fs / Fe)
a is the eyepiece's apparent field of view (AFOV)
M is the eyepiece's magnification on this scope
Fs is the scope's focal length in mm
Fe is the eyepiece's focal length in mmAFOV is the angular diameter (in degrees) that the eye sees through a lens. A scope's design determines the possible FOV range and the combination of the eyepiece and scope create a unique FOV within that range.
Eyepieces are negative lenses - They actually expand the light, unlike magnifying (objective) lenses which focus light to a point,. When you combine a telescope's objective lens or mirror with an eyepiece lens, you get a magnified view with a small (7 degrees or less) field of view.
Each eyepiece design has a field of view built into it. Older eyepieces have narrow FOVs (30-40 degrees), modern eyepieces commonly have 40 or 50 degree FOV, while advanced eyepieces like Naglers can have an FOV of 80 degrees. Narrow FOV eyepieces suffer from a narrow view and can be disappointing. Wide FOV eyepieces can suffer from shadows and distortions. Normal FOVs present a good blend of undistorted view and FOV.
-
Abi haddim olmayarak bir düzeltme yapmak isterim. Daha büyük lens çapı daha geniş görüş açısı sağlamaz. Görüş açısı dürbünün iç dizaynı, büyütme oranı lenslerin "odak uzunluğu" ile ilgilidir. Daha büyük lens yalnızca dürbünün f değerini düşürür, yani daha çok ışık sağlar.
Örnek vermek gerekirse Zeiss'ın en üst seviye Conquest serisinden iki dürbünü kıyaslarsak 3 kat büyütmede 40mm objective lense sahip olan 3-9x40MC 100yard'da 33.9ft. görüş açısına sahipken 56mm lense sahip 3-12x56MC aynı büyütme oranında 27.6ft. FOV'e sahip. Aynı şekilde Diavari serisi 1.5-6x42T 6x büyütmede 20.7ft. görüş alanına sahipken 6-24x72T 18.3ft.'te kalıyor.
Schmitd Bender için de durum değişmiyor. Policemarksman serisinden 4-16x50PMII modeli ile 4-16x42PMII LP modellerini kıyasladığımızda 42mm lens çapına sahip olan model üzerinde fazladan bir yükseklik ayar sistemi daha bulunmasına rağmen büyük lensli modelle birebir aynı görüş alanına(7.62m - 2.33m) sahip.
Zeiss'ın görüş alanını anlattığı sayfa da burada.
-
Kaplamalar ışık geçiini kolaylaştırma ve buğu önleme amacı taşır.
30mm tüp çapı ise bildiğim kadarıyla rüzgar ve yükseklikte daha geniş ayar aralığı sunuyor. -
Evren sağol ...haklısın Nic leri karıştırıyorum...Ama ortak bir yönünüz var,, "Müzik" ..

Evet abi, güzel bir ortak yön. Bizim mağazaya da uğramıştı, sohbet etmiştik bayağı. Onu da göremedim askerden döneli. Bir türlü gelemiyorum ki buluşmalara... =)
-
köksal güzel olmuş sağol...
"Evren", abi... Karıştırdın herhalde. Hehe... =)