eblemis adlı kullanıcının mesajları

    (Fakat sanırım2. videoda bahsettiğim belgeselin adı başka bir şeydi. Shaolin rahiplerinden, rus dövüş sanatına, sokak dövüşüne, tayland sopa dövüşüne kadar çok çeşitli stilleri tanıtmıştı. Sunucu üstünde her bölüm aynı yarım palto gibi bir şey vardı :) )

    Evet, haklısınız. Ben videodaki adamı görünce seyretmeden söylemiştim. Bahsettiğim belgeselde de aynı baba-kız ve oku havada kesme sahneleri vardı çünkü. Tamamen katanalar üzerine ayrılmış, yapımı, teknileri, felsefesini uzun uzadıya anlatan çok hoş bir belgeseldi.

    Dün cevabı yazıp yolla dedikten sonra server'dan bir yanıt alamadım, o yüzden cevabımı kopyalamıştım, şimdi yolluyorum:


    "Aslında statik basınç olarak hesaplandığında ve tüp içindeki havayı da kuvvet değil de basınç olarak düşününce sizin yaptığınız hesap daha doğru oluyor, evet.
    Okuyanlar tarafından daha açık görülmesi açısından Pi'yi 3'e sabitleyip(sonuçlara relatif bakıyor olduğumuzdan pek bir önemi nasıl olsa) söylediğiniz gibi iç basıncı 100Bar'da sabit bir tüp kabul ederek tekrar hesaplayayım:


    100bar = 10,000,000Pascal = 10,000,000N/m²


    1m² = 1,000,000mm² ise
    10,000,000N / 1m² = 10,000,000N / 1,000,000mm² = 10N/mm² eder.


    Bu arada alanları da yanlış hesaplamışım (rezil olduk eheh);
    4.5 / 2 = 2.25mm = r ise 3 x 2.25² = 15.1875mm²
    5.5 / 2 = 2.75mm = r ise 3 x 2.75² = 22.6875mm²


    Bu alanlara eldeki basınç uygulandığında;
    4.5mm'ye 10N/mm² x 15.1875mm² = 151.875N,
    5.5mm'ye 10N/mm² x 22.6875mm² = 226.875N kuvvet uygulanmış oluyor.


    Görüldüğü gibi büyük pellete daha çok kuvvet uygulanıyor, yani haklısınız. Bu da kanıtı olsun. ;kihhik, "

    Harika bilgiler, bunca birikimi bizlere aktardığınız için çok teşekkürler Mustafa Bey.


    Fakat haddim olmayarak bir konuda düştüğüm bir akıl karışıklığını dile getirmek isterim:


    Namulu çapı maddesinde ve ilk maddenin bir kısmında geçen "namlu çapı büyüdükçe pellet hızı artar" hipotezi bana pek doğru gelmedi. Namlu çapı arttıkça pellet ardında oluşan basıncın daha fazla olacağından bahsetmişsiniz fakat basınç, formülü gereği, uygulanan alan arttıkça azalır. Basınç aslen birim yüzeye uygulanan dik kuvvettir ve formülü "kuvvet/alan"dır. Burada kuvvetin silindirden boşalan havanın uyguladığı kuvvetin milimetrekare başına xN(x Newton) olduğunu varsayalım. Bu da x N/mm² gibi bir basınç değeri verir. Şimdi bu sabit kuvveti 4.5 ve 5.5mm olarak iki pellet üzerine matematiksel olarak uygulayalım:


    1) 4.5mm çapındaki namlunun dikey kesit alanı PI x R² formülünden PIx4.5²= 20.25PImm² eder. Bu durumda bu alana uygulanan basınç da xN/20.25PImm²= x/20.25PI N/mm², yani "(1/20.25PI)x" N/mm² eder.


    2) 5.5mm çapındaki namlunun dikey kesit alanı ise PIx5.5²=30.25PImm² olur. Bu durumda uygulanan basınç da xN/30.25PImm²= x/30.25PI N/mm², yani "(1/30.25PI)x" N/mm² eder.


    Sonuçlardan da görülebildiği gibi 4.5mm namlu için x'in katsayısı, dolayısı ile 4.5mm kesit için oluşan statik basınç yaklaşık %50 daha fazla. Konuya pelletin hareket ettiği için dinamik basınç yönünden bakarsak da 5.5mm bir namluda iç hacim daha fazla olduğundan havanın yoğunluğunu daha hızlı kaybedeceğini, dolayısıyla basıncın 4.5mm'ye göre daha hızlı düşeceğini görebiliriz.


    5.5mm'lik bir pelletin momentumunu 4.5mm olana göre daha uzun süre koruması 5.5mm'nin daha uzun menzile sahip olmasına sabap oluyor olabilir fakat hız konusunda herhangi bir marka-model tüfeğin .22 versiyonunun .177 versiyonuna göre daha düşük hız değerine sahip olması da önermemi kanıtlar nitelikte sanırım.


    Bakış açım tamamen teorik. Pratikte devreye giren başka etmenler var olabilir ve sonuç farklı olabilir. Ben sadece bakış açımdan konunun görüntüsünü dile getirmek istedim. Hiç kimsenin emek ve tecrübesine saygısızlık etmek istemem. Yanlış anlaşılmasın lütfen.


    Not: Kullandığım Pi simgeleri düzgün görüntülenmediği için bu simgeleri "PI" olarak değiştirdim.

    Adamlar kendi kültürlerini nasıl satıyorlar..Bizim "Yatağan"larımız kalite ve kullanış açısından Katanalardan iyi olduğunu biliyorum.Nerden biliyorsun diyecek olursanız Discovery de izlemiştim yıllar önce..Yatağan, yapı olarak Katana gibi düz değil,eğik yapıda imal ediliyor bu da kesme gücünü arttırıyor.Maalesef şu anda sadece Denizli'nin Serinhisar ilçesine bağlı olan Yatağan'da turistik olarak yapılıyor.Bu silahın ustalarının sayısı artsın diye AB fonlarından ciddi bir para yardımıda geldi diye biliyorum(1,4 Milyon Avro).Umarım yaygınlaşır,bizde duvarlarımıza katana değilde yıllarca Yeniçerilerin ve Leventlerin asıl muharebe silahı olan yatağanları asarız.Selamlar...

    Kültürümüzün korunması ve devamı konusunda size sonuna kadar katılıyorum. Keşke sahip olduğumuz her şeyi dışarıdan gelen ucuz alternatiflerle ikame ederek kültürümüzü unuttuğumuzun farkına varsak ve buna bir son versek. Fakat Yatağan'ların Katana'dan "iyi" olduğu konusu biraz relatif. Nedeni bir kılıcın "iyi" olup olmamasının yalnızca keskinliği ile ilintili olmaması.


    Katana, yüz yıllardır keskinliği, kullanım tekniği, çevikliği ve hızı ile dünyanın en iyi kılıcı olarak kabul görmüştür ki Japonlar bu kültürün bu kadar göz önünde, çoluğa çocuğa oyuncak olmasına, televizyonlarda üzerlerine mermiler sıkılmasına çok karşıdır. bunları izlerken ağlayan Japonlar gördüm. Japonlar her kılıcın bir ruhunun olduğuna inanır. Bir samuray için kılıcı, hayatından daha önemlidir. Şu anda Japonya'da usta elinden çıkmış kılıçlar 50-60bin dolar fiyata sahiptir ama yine de parayı veren herkes alamaz. Alıcının kılıcı doğru amaçlar için kullanacağından ve ona gereken saygıyı göstereceğinden emin olmadan kılıç satışı yapılmaz.


    6. yüzyıldan beri, yani 14 yüzyıldır dünya üzerinde bulunan bu kılıçlar modern sanayide daha yeni yeni kullanımı yaygınlaşan bi-metal özelliğindedir. Uç noktasıyla birlikte gövdesinde üç farklı çelik barındırır. Modern görüntüleme ve analiz teknikleri ile Japonların 14 yüzyıl önceki teknoloji ile bugünün en homojen ve en yüksek kaliteli çeliklerini imal ettiği görülmüştür. Katana da düz bir kılıç değildir. Ateşte dövümü tamamlandıktan sonra çok dikkatli bir şekilde suya daldırılan düz kılıç, ihtiva ettiği iki farklı çeliğin farklı oranlarda büzüşmesi ile yukarı doğru eğik bir forma girer. Bu eğik yapı hem kullanımı hızlandırır, hem de kesme gücünü artırır. Katana, daha sonra mükemmel bir kılıç tekniği olan Kenjutsu ile birleşip dünyanın en ölümcül silahı haline gelmiştir. 1200'lü yıllarda Göktürklerin egemenliğinden de önce Japonya'ya yapılan ve efsanevi "Kamikaze" kelimesinin ortaya çıktığı Moğol akınını bu kılıçlar kesmiştir. Yani tarihi çok daha uzundur.


    Yatağanlar çok çok iyi kılıçlar olabilir, belki dünyanın en keskin kılıçları da olabilir. Arap ve Çin kılıçları da dünyanın en keskin kılıçlarındandır. Hatta "Claymore" olarak bilinen çift ağızlı İngiliz kılıcı da Katana kadar keskin bir kılıçtır fakat bu kılıç bir kez savrulana kadar Katana hedefini üç kez bulabilir. Yatağanlar, Roma öncesi dönemde görülen "Falçata"lar ve Pers kılıcı "Kopis" ile ciddi benzerlik gösterir. Uç kısımdaki dışbükey yapı kesme gücünden çok kılıca yüksek momentum sağlama amacını taşır. Bu sebeple yavaş fakat güçlü savrulur. Vücuttan uzakta ve tek elle kullanılır. Katana ise vücuda çok yakın ve iki elle kullanılır. Savrulduktan sonra tekrar ofansif pozisyona gelmesi çok kısa süre alır.


    Dediğim gibi, Yatağan dünyanın en iyi kılıçlarından biri, evet. Fakat tarihleri konusunda son derece fanatik olan ve mükemmel kılıçlar yapmış Avrupalılar bile Katana'nın gelmiş geçmiş en üstün kılıcı olduğunu kabul etmişlerdir ve seyrettiğiniz filmlerin de bir çoğunu avrupalı ve amerikanlar çekmiştir.


    Yani "kendi kültürlerini satıyorlar" derken kültürleri konusunda çok tutucu olan Japonlara bence haksızlık ediyorsunuz.

    (ikinci videonun yayınlandıgı belegeselin adını hatırlayan, rastgelen var mı? national geographicte bir kac ay haftasonları yayınlanmıştı. Dünyanın dört bir yanındaki dövüş sanatlarını gösteriyordu. Çok güzel bir programdı. hele qi qong göstrerisi yapan biri vardı ki inanaılmazdı )

    National Geographic Channel'ın yayınladığı, Samurai Sword adında bir belgeseldi. Bende bir yerlerde vardı ama bulamadım...