eblemis adlı kullanıcının mesajları

    Aradım ama bulamadım abi. Fakat görüntülere baktığımda benim bildiğimin aksine kurma kolunu iterken değil, çekerken kuruluyor gibi gördüm. Fakat alet eçılırken katır gibi vuruyor artık ne kadar sert açılıyorsa. =)

    "Düşme" olarak bahsettiğimiz şeyi "peletin namlu ekseninden uzaklaşma miktarı" olarak tanımlarsak; peletin hızını sabit kabul ettiğimizde namlunun yatay düzleme yaptığı açı sıfırdan uzaklaştıkça düşme azalır. Yani örneğin 25 derecelik bir atışla -25 derecelik bir atışta düşme miktarı eşit ve sıfır derece ile yapılan atıştan az olur. Açı 90 ya da -90 olduğunda düşme sıfır olur.


    Hesaba peletin hızını da katmak istediğimizde ise hedefin uzaklığına göre değişken sonuçlar ortaya çıkacaktır.

    Fakat 80 metreye sıfırlamak yerinde silahının namlu çıkış hızını ölçer ve chairgun gibi bir yazılımda 80 metre için oluşan ilk sıfır noktasını hesaplatıp boresighterla yaptığın sıfırlamayı 80 metrede değil de bu ilk sıfır noktasında yaparsan daha makul bir sonuç elde edebilirsin.

    Üstteki yazımda yeterince detaylı anlattım sanıyorum. Fakat yine de tekrar edeyim. Su terazisi olsu ya da olmasın, lazer ya da optik herhangi bir boresighter ile 80 metrede sıfırlama yaptığında sadece namlu eksenin ile dürbün eksenini 80 metre mesafede kesiştirmiş olacaksın. Yani pelet hiç düşme yapmıyor ve dümdüz gidiyor olsa geçeceği noktaya sıfırlamış olacaksın dürbününü. 1-2 atış sonucu ufak kliklerle ayarlarız dediğin düşme ise imzandaki Stoeger X20 gibi bir silahta en az 70cm olacaktır. Yani boresighter ile 80 metreye sıfırladığın silahın o mesafede nişan aldığın noktanın en az 70cm altını vuracaktır. O da 1/4moa/klik bir dürbünde 50 klikten fazla eder. Pek ufak değil. =)

    Öncelikle dürbün artıkılı ile silah ekseni tam olarak birbirine dik olmalı. Yani silah dik duruyorken artıkıl da tam dik durmalı. Silahı atış yaparak normal şekilde istenilen mesafe için sıfırladıktan sonra bu aleti takıp aletteki grid yani koordinat alanındaki yatay ve dikey çizgileri de dürbün artıkılı gibi dik olacak şekilde ayarlamak gerekiyor. Silah, dürbün artıkılı ve sıfırlama cihazı (collometer) tam olarak dik olduğunda dürbünden bakarak artıkılın sıfırlama aparatının koordinat alanında hangi noktaya geldiğini not ediyoruz. Yani (2 aşağı, 3 sol) gibi. Bundan sonra dürbün sökülüp takılması gibi sıfırlama kaybedilen durumlarda aparatı silaha takarak dürbünü daha önce not aldığımız noktaya bakacak şekilde ayarladığımızda silah sıfırlanmış oluyor.


    Fakaaat.:


    Bu aletler aslında ateşil ve yivli silahlar için üretilmiş olup, pahalı mühimmatı mümükün olduğunca az harcayarak sıfırlama yapma amacı taşıyan aletler. Lazer olsun, optik olsun, bu aletlerle yapılan sıfırlama yalnızca silahın "kağıt üzerinde" bir yeri vurmasını sağlayabilir. Zaten üreticiler de daha fazlasını iddia etmez ve ürün tanımlarında "get on paper" tabirini kullanırlar. Bu noktadan sonrası ise atış yapılarak hassas bir şekilde sıfırlanır.


    Ateşli silahların mühimmatı havalılara göre çok daha düz bir uçuş yoluna sahhip olduğu için bu sıfırlama aparatları 100 metre civarına kadar kullanışlıdır. Havalı silahlarda ise güçlü pcp silahlarda bile 100 metre mesafe demek 80cm'nin üzerinde düşme anlamına gelir. Haliyle silah bu sıfırlama aparatlarının gösterdiği noktanın oldukça altını vurur.


    Bu aletlerin üretiliş ve kullanılış amacının pahalı mühimmat yakmak istenmemesi olduğunu ve bu aparatlara rağmen bile ince ayarda bu pahalı mühimmatın yakılmak zorunda kalındığını göz önünde bulundurmakta fayda var. Bizim kullandığımız peletlerin en pahalısının bile ateşli silah mühimmatının 20'de, 30'da biri fiyatında olduğunu düşünürsek sıfırlama için böyle aletlere fazladan para vermenin mantıklı olduğunu düşünmüyorum. En güzel sıfırlama atış yaparak yapılan sıfırlamadır ve silahınızı iyi tanıyorsanız, MOA ve Miliradyan hesaplarını doğru yapabiliyorsanız ve dürbününüzün sıfırlama turret'ları da doğru çalışıyorsa 10 atış bile yeterli olabilir sıfırlama yapmak için.

    Murat abi yazınca baktım, ebay'de falan ucuza satılan scarab'ların hepsinde 0885 yazıyor. =)
    Yalnız çok başarılı yapmışlar. Halo bulursam alırım valla.

    Sahibi razı olmadıkça alamazlar. Çok basit. Telif falan sökmez, arabayı korsan olarak kopyalayıp satmadıkça telif konusu gündeme bile gelmez hatta. =)

    Güzel bir çalışma, tebrikler ve başarılar. Yalnız size bir eleştirim var.


    İnternet sitenize girip baktığımda anasayfanızda "maskesiz/acısız" ibaresiyle üzerine çarpı atılmış bir paintball maskesi gördüm. Belki can acıması korkusuyla paintball oynayamayanları çekmek istiyorsunuz ama bunu bu şekilde lanse ederek insanlara paintball'un can yakan bir oyun olduğu izlenimini veriyorsunuz.


    Böyle bir yatırım yapacak kadar bu konunun içindeyseniz paintball'un kaliteli top ve doğru ayarlanmış marker kullanıldığında (speedball'u buna dahil etmiyorum, o işin profesyonel kolu) kesinlikle can yakan bir oyun olmadığını biliyor olmanız gerekir. Laser tag ve paintball birbiri ile paralel yapaya sahip ve birbirini besleyen uğraşlar. Bence sitenizde painball'a yanlış algı oluşturacak böyle bir materyal kullanmış olmasaydınız çok daha güzel olurdu.

    Namlu ucu krononun üreticisi Combro firmasından bir eleman yazmış. Aletin sonuçlarının stabil olması sebebiyle hız verisinin hatalı olacağına inanmamış. Bir arıza durumunda en başta stabilitenin kaybolduğunu söylemiş. Üçüncü bir kronografla denemenin mümkün olup olmadığını sormuş.

    O video da daha önce çok izlendi. Bu videolar sahte olmasa da vurdukları o hayvana domuz demek oldukça zor. Ufacık yavruları vurup bir haltmış gibi reklamını yapıyorlar. Şöyle yetişkin, kemik ve deri gelişimini tamamlamış esaslı bir domuzu vurmaya kalksınlar da o zaman bakalım kim kimi deviriyor.

    Domuzun hindiden küçük olmasının nedeni hindiden daha yakına konulması. tavuk, domuz, hindi ve koç sırasıyla 20, 30, 36 ve 45 yarda mesafelere yerleştirilip atış noktasından bakıldığında hedeflerin boyları oranları doğal boylarındakiyle aynı görünüyor.