MMG adlı kullanıcının mesajları

    Hehehe :rolleyes: Sende doğrusun ama ne kastettiğimi anladın :> Türk dediğin Türkçe konuşur Türkçe yazar. :)

    Reis, Türkiyede ki havalı silah dünyasının sözlüğünde "kesin" kelimesi yoktur, ancak "inşallah, olabilir, belki, sanırım" gibi kelimeler vardır, ayrıca ay olarak da konuşulmaz, mevsimleri söylemek yeterlidir, ilkbahara. yaza, sonbahara, kışa gibi vede mevsimlerin başına kesinlikle "gelecek" kelimesi eklenmemelidir. ;şrofls;.

    Abi doğru söylediniz . Türkiye burası ;şrofls;.

    Öncelikle son 3 gündür internet erişimim olmadığınında sıcağına yazamadığım için kusura bakmamanızı istirham ederim !


    Buluşmaya gelen herkese teşekkür eder tekrar gelmelerini temenni ederim . Gelmeyi düşünüpde gelemeyenlere ileride gelmelerini tavsiye ederim.


    Bülent abi sağolsun yine meşhur etti bizi :P

    Bu arkadaşaya yakında Kurtlar Vadisinden yada Adanalı dizisinden kesin film teklifi gelir :)

    Hehehe :) Napalım kanımız kaynıyor hava temiz mekan geniş öyle durupda ateş etmek yetmiyor hareket gerekiyor :P +;tuftabV#

    F=m.a bir cismin ivmesindeki değişiklik sabit kuvvette kütlesi ile ters orantılıdır (F kuvvet m kütle a ivme)


    Fk=K.A.v.v bir cisme etki eden hava sürtünme kuvveti cismin hareket yönündeki kesit alanı ile dogru orantılı ortamın sürtünme indeksi ile doğryu orantılı ve hızın karesi ile doğru orantılıdır. (Fk hava sürtünme kuvveti K hava sürtünme indeksi A hareket eden cismin havada haraket yönüne dik kesit alanı v cismin hızı)


    X= V.t bir cismin aldığı yol cismin hızı ve hareket süresince doğru orantıdadır.


    Vdelta = Vilk-a.t yavaşlayan bir cismin hızındaki değişim cismin ilk hızından cismin hareket süresi ile cismin yavaşlama ivmesi nin çarpmının çıkarılmasından elde edilir.


    Hd=1/2g.t.t düşen bir cismin düşme yüksekliği geçen zamanın karesi ile düz ve yerçekiminin ivmesi ile düz orantıdadır.(Hd düşen cismin düşüş yüksekliği. Not : cisim nekadar uzun süre havada durur ise okadar uzun süre düşer)


    Hareket eden bir pelet havada çapı boyunca bir kesit alanı oluşturur. Havada hareket ettigi müddetçe yavaşlar. Yavaşladığı müddetçe kendisine etki eden hava sürtünmesi değişir ( azalan yönde)


    Bu denklemleri bir araya getirirsek :


    X= (Vilk -(K.A.v.v/m).t).t şeklinde bir denklem olusur. Bu denklemde V=Vilk - K.A.v.v.t formülüde yerine konuldugunda 4. dereceden bir diferansiyel denklem oluşur.


    denklemde x mesafesi her iki pelet içinde sabittir. K hava sürtünmesi sabittir. Vilk sabittir.A kesit yüzeyi sabittir. Her iki pelet için değişen tek faktör kütledir.


    Buradan bu 4. dereceden diferansiyel denklemi çözmeden F=m.a prensibinden yola çıkarak kütle arttığında sabit kuvvette ivme azalmaktadır dolayısı ile agır peletin yavaşlama ivmesi daha az olacak ve V=Vilk-a.t formülünden hız kaybı daha az olacak havada daha az süre yol alacak ve hedefe daha önce vuracak dolayısı ile Hd=1/2.g.t.t formülünde görüldüğü üzere uçuş süresi daha az olması sebebi ile havada daha az düşecek ve hafif peletten daha yukarıya isabet edecektir.


    FAKAT


    Fk=K.A.v.v olması sebebi ile ağır pelet havadaki hızı daha yüksek olmasından ötürü hava sürtünmesi daha çok etki edecek ve daha fazla yavaşlama ivmesi oluşturacaktır. Burada bir ikilem oluşmaktadır.
    Burada görecelik olarak hangi faktör daha etkilidir bunu kesin olarak diferansiyel hesabi ile çözüle bilir fakat 4 katmanlı diferansiyel denklem çözmek yerine limit hesabı işimizi kolaylaştırmaktadır.
    F=m.a formulü lineer bir formül olması sebebi ile ivmenin azalışı lineer olacaktır.


    Fk=K.A.v.v formülü exponansiyel bir formül olması sebebi ile kuvvetin ivme üzerindeki azalış etkisi dexponansiyel olacaktır.(not : fiziksel hız sınırları arasında mach5 ve ışık hızı gibi ulaşım üstü olan hızlar hariç)


    Bu nedenden ötürü kütlesel azalım hızsal güç azalımından daha fazla olacak ve dolayısı ile cismin değişken yavaşlama ivmesi ağır kütlede daha az olacaktır. Ağır pelet hava daha hızlı hareket edecek daha az uçuş süresi oluşturucak ve hedefe daha önce vurucak ve havada daha az düşecektir. Dolayısı ile hafif peletten daha yukarıyı vuracaktır.


    Chairgun ve benzeri programlar "balistik sabit" formülünü kullanarak çalışır. Bu terim 4 katlı diferansiyel denklem çözmek yerine uygulamalardan elde edilen yaklaşımlar kullanılarak oluşturulmus bir sabittir ve kesin sonuç oluşturmaz.


    Not : değisimler mikro düzeyde olacağından gözle görülen ölçümler kesin değildir.

    Bu saçmayı havada bu şekilde yakalamayı nasıl başardınız asıl o benim dikkatimi çekti 8| Bu arada saçma takla atıyor gibi görünüyor. Büyük ihtimalle saçmanın kalitesizliğinden. Gamo Pro Magnum hem ucuz hem de performans olarak fena sayılmaz. Ayrıca Crossman Premier tavsiye ederim.

    Ben bu iki mühimmatıda kullandım ikisinden de memnun kalmadım.


    Gamo magnum bence +15 metreye atılmayacak bir pelet hem saçmalıyor pelet hemde sahtesi çok.


    Crossman premier ise +30 metreye atılmayacak pelet yine saçmalama sorunu var fakat gamodan daha istikrarlı.

    Eger ağırlık benim için mühim değil diyor isen


    +9 çarpanı (Yakınlaştırma/magnification/zoom) olan optikte 40 mm altında dürbün alma . Görütü karanlık olur.
    eger 24 çarpanlı bir dürbün alacaksan 50 mm altında alma görüntü karanlık olur netlik sorunu yaşarsın.


    Yok arkadaş ağır gelir bana dürbün diyor isen


    dürbün yerine red dot al hem ağırlık sorun olmaz hemde görüş açın azami olur.


    Yok ben ikisin arasında kaldım diyor isen


    Diger forum kullanıcıların önerdiklerine benzer 32 mm lik 4-12 dürbünler var fakat bu noktada önemli bir husus kalite . Düşük kalitede dürbün alırsan (optiklerin ışık geçirgenlikleri düşer yansıtma çarpanları yükselir ) görüntüde kararma sorunu ortaya çıkar ve düşük ışık altında (bulutlu havalar kapalı ortamlar vs ) hedef görüşün zorlaşır.