Daha Çok Gösterarkadaşlar biraz önce bir dostumla yivli silahın delme gücü ile aynı çapta ve ağırlıkta çekirdeğin yivsiz olarak aynı hedefteki yaptığı tahribat konusunda tartıştık.
1-spir sadece isabetliliği sağlar .ama çekirdek vurduğu yerde bozulursa penetrasyonuda artar .buda spir oranına bağlıdır.
2-yiv hem hız hemde tahribat sağlar.
şeklindeydi.
birde mg 3 tarzı yivlerin olması yani setlerin olmayıp çokgen bir namlu içine sahip olması gibi.bununda havalı silahlarda daha iyi ve sağlıklı sonuç çıkaracağını tartıştık.yani namlu içi sekizgen yada ongen gibi.bu şekildeki havalı namlusu başarısı sizce ne ölçüde olur? sürtünme ve traşlanma olmayacağı gibi keskin kenarlar olmayacağı için pellet paraşüt eteklerinden gaz kaçağı daha düşük olur fikrindeydim.
yiv ve setin
hız ? tahribat ? ve isabetteki rolü sizce nedir?
H&K , Magnum Research, Glock Silahlarında Çokgen namlu kullanmaktadır. (Polygonal) Bu namlular daha iyi çekirdek arkası basınç, kolay temizlenebilme, mermi çıkış hızında artış ve kolay temizlenebilme, uzun ömür, daha iyi isabet sağlıyor fakat en büyük sorunu ceketsiz mermi kullanılamaması, yani bizim gibi pellet kullananlar için uygun bir namlu değil. Bir ara İhtiyar polygon Lothar Walther Namlu alıp denemişti, isabette normal bir LW namludan pek farkı olmadığını söylediğini başkasının ağzından duydum. 1 e 1 o kullanmış olduğundan daha iyi cevap verebileceğini umuyorum.