serkan adlı kullanıcının mesajları

    Herkese merhaba,
    Uzak mesafelerde atış yapabilmek için bir yivsiz tüfek arıyorum. Biraz araştıma yaptım anladığım kadarıyla değişik mermiler kullanılıyor (kendisi yivli).Birkaç sorum olacak:


    1-Acaba hangi özelliklerde nasıl bir tüfek önerirsiniz. Bir marka model varmı önerebileceğiniz.Amacım sadece uzak mesafelerde dürbünle atış yapmak kalibresi önemli değil, saçma atmak istemiyorum sadece mermi atacağım, avlanma amacımda yok. Sadece keyif için...


    2-Acaba kaç metreye kadar stabil atış yapabilirim.


    3-Mermi ne özellikte olmalıdır tavsiye edeceğiniz bir mermi türü yada başka bir yöntem varmıdır. Bu mermilerin fiyatı nedir.


    4-Dürbü takmada sorun olurmu.


    5- Tüfek ömrü bu mermileri kullanınca nekadar azalır.


    Anladığınız kadarıyla yivsiz tüfeklerden pek anlamıyorum. Havalı tüfeğin yanına daha etkili ve uzak mesafelerde atış için birde ateşli tüfeğim olsun istiyorum. Yardımlarınız ve verdiğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.
    Saygılar...

    Verdiğiz bilgiler için çok teşekkür ederim. En yakın zamanda dağa çıkmadan tüfeğime bakım yaptırmak istiyorum. Bi sorum daha olacak, acaba yayı o yay takma aparatı (hiç görmedim kendisini) olmadan takabilirmiyiz kendimiz yoksa illa lazımmı?
    Saygılar...

    Merhaba abilerim. Ben patiotuma Ankara'da bakım yaptırabileceğim güvenilir bir yer arıyorum. Yeşil kauçuk yağ ile yağlamak istiyorum ama yay takma aparatım olmadığı için kendim yapamıyorum. Bide keçesi yayı felan sağlammı diye uzman birine baktırmak istiyorum. Bunu yaptırabileceğim Ankara'da bildiğiniz bir yer varmı?
    Saygılar...

    Yine burda gördüğüm bir vidyoda su dolu pet şişesine dikey konumda atış yapıyorlardı arkadan delip kapağı da delip dışarı çıkıyordu. Bende bunu webley patriot 5.5mm ile 7 metreden gamo ts18 saçma ile denemek istedim...


    <object width="425" height="350"> <param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/dOn-csmzbMY"> </param> <embed src="http://www.youtube.com/v/dOn-csmzbMY" type="application/x-shockwave-flash" width="425" height="350"> </embed> </object>


    bir tarafını deldi kapağıda çatlattı ama delemedi ve ordanda su akıtarak göstermeye çalıştım ama görüntü kalitesi (kalitesizliği) için özür dilerim.


    bunlar da linkler


    atış: http://www.youtube.com/v/-34W5gGHVW0


    sonuç: http://www.youtube.com/v/dOn-csmzbMY


    Saygılar...

    Ulusta yiba çarşısının içinde tüfek tamircileri gördüm (üst katta) ama havalı tüfeğede bakarlamı bilemem. Ama havalı tüfekle ilgili soru sorduğumda gayet güzel yanıt veriyorlardı bence havalı tüfeklerede bakıyor olabilirler.


    Saygılar...

    Merhaba üstadlarım. Ben uzuuuun uzun üşündüm ama bir yanıt bulamadım. Bu silencer nası oluyoda bu sesi azaltıyo. Havalı tüfeklerde belki bi şekilde (hoş havalı tüfeklerde nasıl olduğunuda bulamadım ?( ) ama nasıl olurda taaaa namlunun arkasında patlayan ateşli silah mermisinin çıkarttığı sesi ucuna taktığımız ufacık bi aparat azaltır. Hadi ucundan çıkan sesi azalttı tüfeğin içinden çıkan sesi nasıl azaltıcak. Ne var bu ufacık borunun içinde bunu gerçekleştirebilecek kafam almıyor ?( ?( ?( Babamada sordum oda bilmiyor :wacko: . Cevaplarınız için şimdiden çok teşekürler üsttlarım.


    Saygılar...



    Bence burda ses hızını kullandığımız yer tüfeğin sesinin bize ulaşmasında bize olan gecikme diye bulduğumuz değer. Gerisi şu şekilde kaç sn yol aldığını biliyoruz mesafeyi biliyoruz hani lisede felan ezberletirlerdi X=V*t diye X i( yolu ) biliyoruz mesafe, t yi (zamanı) biliyoruz sennin ölçtüğün tüfeğin patlamasıla hedefe çarpması arasındaki zaman farkı + gecikme diye ses hızını hesaba katarak yaptığımız hesaplama (not:bu sırada biz hedefin yanınayız ve tüfeğin hızının bize ne kadar geç geldiğini hesaplıyoruz buda 35metrede yaklşık 0.1 sn fark ediyor) sonuç olarakta v yi ortalama olarak buluyoruz. Ama şunu söyleyim sonuç kesinlikle çıkış hızı değil ortalama hızdır. Çıkış hızını bir sonraki verdiğim formülden bulduğun sonucu ekleyerek biraz daha yaklaşık bulunabilir ama ondada hatalar olur (tabi ustalar baksın benim hesap hatamda yoksa). Bunlar kesinlikle ideal ortamlarda yapılmış hesaplamalardır havanın yoğunluğuna, sıcaklığa bağlı değişir. Benim düşüncem böyle yanlışım varsa düzeltin lütfen...


    Saygılar...


    Ateşli silahlarda tepmeyi azartmak için yay var çiftede görmedim ama otomatikte var.


    Benim aklıma gelmişti ;şrofls;. ;kihhik, ;rofl.;


    Ağırlığı arttırdığında tepme yine oluyor ama tüfeğinin ağırlığı arttığı için daha az geri teperek momentumu daha rahat sıfırlayabiliyor diye düşünüyorum (benim fikrim tabi ustalar daha iyi bilir). Zaten bu fiziksel açıklaması. Mesela diyebilirsinki patlama sonucu merminin ucu ileri kovan geri gidiyor silah geri tepiyor.

    Mod 54 te nası bir sistem kullandıklarını bilmiyorum ama tepmenin sebebi momentumun korunumu ile açıklanabilir sanırsam. Pelet ve tüfek olarak düşünürsek bu sistemin başlangıçtaki momentumu sıfırdır (çünkü hiç hız yoktur). Ama sen peleti dışarı fılattığında pelet bir momentum kazanır. Toplam momentumu sıfır yapmak içinde (momentumu koruyup başlangıcındakine eşitlemek için) tüfek ters yönde harekete geçer ama kütlesi peletten çok daha küçük olduğu için daha az hızla teper.


    Bende ustalarıma sormak istiyorum: Ateşli silahlarda mermi patladığı ve baş kısmı (adını bilmiyorum) kovanı geri teptiği zaman kovanı yaylı bi sisteme sokup yada yaya bağayıp (arabadaki amortisörler gibi) tepmeyi azaltamazmıyız?

    Ayrıca yapığım hesaplamalara göre hava sürtünmesi formülünden yararlanarak yuvarlak uçlu 5.5 mm peletlerimiz için hava sürtünmesinin gerçekleştirdiği kuvveti (F diyelim) şu formülle hesaplayabiliriz (sadece hava sürtünmesi):


    kuvvet(N cinsinden)=(14.25/1000000)*(hızın karesi (m/s cinsinden))


    (hız yerine yukrda bulduğumuz ortalama hızı yazarsak yine ortalama bi cevap buluruz çünkü bu formül anlık hız için :) )


    Bu durumda newtonun 2. yasasından (F=ma) bu kuvvetin yarattığı yavaşlatıcı ivmeyi (a diyelim) şu ekilde buluruz


    a=F(yukarda bulduğumuz)/m(peletin ağırlığı).


    Sonuçtada bi önceki mesajda bulmuş olduğumuz t ve gecikme zamanlarından yararlanarak peletin çıkış anından itibaren havanın sürtünmsinden dolayı ortalama olarak ne kadar yavaşladığını şu formülden buluruz:


    Azalan hız(m/s cinsinden)= a*(t+gecikme)


    Ama sonuçta bu hesapta çıkan sonuçta da başka faktörlerin (rüzgar, hava yoğunluğu vs) pelete etkilerini hesaba katmadığımız için hatalar olabilir çünkü bu hesaplamalar ideal ortamlarda yapılmıştır.


    Saygılar...

    Bildiğim kadarıyla bu yöntemle merminin çıkış hızını değil merminin ortalama hızını buluruz. Merminin çıkış hızına yakın değerler bulmak için daha kısa mesadelerde atış yapmamız gerekir. Ama yinede dediğiniz formül olarak şöyle yapılır:


    Tüfeğin patlama seside bize ses hızıyla geldiği için önce ne kadar gecikme olduğunu buluruz: bunun içinde gecikme(sn cinsinden)=mesafe(metre cinsinden)/340(ses hızı),


    Daha sonra dediğin gibi iki ses arasını kaç saniyede aldığını ölçeriz (onada diyelimki t),


    Şimdi ortalama hızı bulabiliriz yani


    ortalama hız(m/s cinsinden)=(mesafe metre cinsinden)/(t+gecikme(sn cisinden))


    dediğim gibi çıkış hızına yakın değerleri kısa mesafede bulabiliriz ama ölçüm yapmak zor olur ki onda bile hatalar olur.


    Saygılar... :)

    Bilgiler için çok teşekkürler. Peki onları almak isteyecek olsak statüsü ne olacak (türkçesi ruhsat gerekecekmi gerekirse ne tür olmalı), getirilebilirmi, kaça malolur?, yoksa bu bir hayalmi ;kihhik,

    Konuyla alakasız olacak ama konusu açılmışken sormak istiyorum. Bitane müsabaka var karda önce kayıyorlar daha sonra hedefleri vuruyolar. Eurosportta da yayınlanıyo. Orda kullanılan tüfklerin markasını bilen varmı acaba?

    Ben bikaç gün önce satıcıdan aldım dediğin aksamlar metal. Zaten arar sorarsan kendiside sana her türlü bilgiyi aktarıyor. Ama bildiğim kadarıyla ondada bikaç tane kaldı. Dediğin gamo Ts18 ile ben sorun yaşamıştımki bunun bi sorun olmadığını gayet normal olduğunu öğrendim. Mustafa amca da havşa açarak daha rahat edeceğimi söyledi. Yaklaşık ikiyüz atış yaptım (biliyorum az ama iki-üç gün içinde yaptım) bi aksaklkla karşılaşmadım. Daha yağlama işlemini yapamadım ama en kısa sürede onuda halledicem inşallah. Kısacası ben memnunum :) ...