yoruk adlı kullanıcının mesajları

    100 metre ilerdeki soda şişesini bile isteye vurmak için öncesinde 40-50 pellet atıp dürbüne ayar yapmadan vuramıyorum, bu yaptığım ayarda 6 saat sonrasına değişiyor çevresel etkilerden. bu sebeplerden dolayı dürbüne ayar yapmıyorum artık böylesi daha kolay, tek yaptığım ayar dürbünün sol sağ ayarı tamamsa gerisi doğaçlama mildotlar üstünden nişan alarak 2-3 deneme atışı sonrası hedefe atış daha verimli kolay geliyor artık. bu da 15 cm çapındaki alanda nerdeyse %100 pelletler toplanıyor daha keskin atışlar yapılabiliyor ama çok uğraştıroyor bu ölçü bana yetiyor keyf vermesi için. işin ilginç bir yanı var bende mod 25(125 değil) süpertactik vortex qe 5.5 var buna hiç dürbün takmadım aslında takamadım takınca namlu kırılmıyor, en isabetli atışlarımı bu aletle yapıyorum nedense gez gözden. magnum sınıf bir alete bağlı dürbünlüden yada dürbünsüzden daha kararlı isabetli atışlar yapıyorum bana çok tuhaf geliyor tek ben değil o tüfeği diyecem tabanca tüfek arası birşey süpertact diyorlar eline alan herkes birkaç deneme atımından sonra takır takır attığını vuruyor. 30-40 metreden sonrasında verimi kaybediyor ama. demek istediğim en güçlüsü diye alınan aletlerden daha randımanlı çalışıyor güçsüz aletler, hobi amaçlı zevk için 150 metreden ötesi attığını vurmak bu aletlerde değmez etdiğin masrafa harcadığın emeğe değmez. bana göre. stabil değil çünkü.

    konu açıldı madem, doğa kanunları sadece bana işliyormuş diğerlerine işlemiyor. vortex sistemlerde iki atış arası 1 dakikadan az sürse dahi ikinci atış etkileniyor pellet daha geriye düşüyor, başka bir mevzu hava basıncı düşünce(hava incelince) pellet ilerlerken daha az miktarda hava direnciyle karşılaşıyor dolayısıyla daha yukarı düşüyor, tam tersi durumdaysa basınç artınca hava direncine daha fazla maruz kalıyor pellet yorulup daha geriye düşüyor, doğa kuralları sadece bana işlediği için diğerlerinde sorun yok attığını vuruyor herkes. bu işe yeni merak saran insanlarda mevzudan habersiz verim alamayınca gelip geçen bir hobi olarak kalıyor.

    birkaç deneme atımı yaptıktan sonra ancak pelleti istediğin yere düşürebilirsin, 100 metreden soda şişesinin altındanmı vurayım önce tepesini uçurup ikinciye dibini patlatayım diyerek bende atış yapıyorum ama o saatteki ayarlar ertesi güne değişiyor bundan bahsediyorum siz neyden bahsediyorsunuz. ayrıca tecrübelerime ve araştırmalarıma göre pellet mesafe uzadıkça dönerek gitmeye başlıyor helezon çizmeye başlıyor mesafeyi değiştirince anlamsız yerlere düşmeye başlıyor pellet, başka bir yiv set etkisinden dolayı belli bir mesafeden sonra pellet sağa doğru tatlı bir kavis yapmaya başlıyor yiv set sağa döndüğü için, otüfekle 80 metreye sıfırla 12 saat sonra aynı ayarla 120 metredeki hedefi tek atışta vuran olursa tüfeği veririm ısıdan çok etkileniyor. daha biraz önce birkaç atış yaptım düne göre hava serinledi 100 metrede 20 santim aşşaya düşüyor pellet. lazrail kardeş en pahalısı neyse onu al bir kutu pelleti bitirmeden hevesin geçsin sonra dürbünü satlığa burda ilana koy dörtte bir parasına satacam diye uğraş seni bu dertten kurtarırlar merak etme. dürbünün ilk taliplisi benim bu arada.

    bugün sabah 100 metre öteye bir hedef dikin destekli olarak atıp mümkünse tüfeği yerinden bile kıpırdatmayın, ertesi gün öğlen mümkünse kıpırdatmadığın tüfekle tekrar atın aynı yere vuruyorsa ben bilmiyorum siz haklısınız.

    dürbün uzun mesafe gösterebilirde otüfek o mesafeye atabilirmi, atsada vurmak istediğin yere pellet düşürebilmek ayrı bir maharet gerektiriiyor. otüfekten bendede var artık dürbün ayarlarını kurcalamıyorum gerek yok nasıl olsa bozulacak bozulmasa bile canı ne isterse öyle davranıyor, iki gün üst üste artıkılda gördüğün yere atsan bir önceki attığın yere vurmuyor havanın nemindenmidir ısıdanmıdır farklı davranıyor durum bu iken pelleti iğne deliğinden geçirmek gibi fantezilere girmeden orta halli birşey al keyfine bak, önce deneme atışı yaparsın altamı gitti üstemi görüp sonra vurmak istediğin şeyi vurmaya çalışırsın. yok bu üstte düştü dürbünü üste alayım dersen gelecek ay hala dürbün ayarlıyor olacaksın. bu bahsettiğim 50 metreden uzun mesafeler için geçerli.

    magnum sınıf ve vortex lerde problemler çıktı, orta güçteki ucuz yaylılarda nedense hiçbir sorun yaşamadım 300 liralık alet 1000 liralık aletden daha stabil düzgün çalışıyor. vortex te havanın sıcaklıgına gore de atış farklılaşıyor dürbünde ayar tutturmak zaten başlı başına bir işken artı değişkenler ekleniyor, tüplü sistemler hiç kullanışlı değil iki atış yapacaksın birsürü pahalı takım taklavat taşıyorsun. deneyimlerimden çıkan sonuç orta güçteki yaylılar en düzgün çalışan sistemler.

    haklısın kardes ben yanlış görmüşüm felan demeyi bende isterdim. hatsan mod 135 xrd vortex ahsap kundak, set ezik foto çekebilsem de koysam buraya namlunun içini. 5 cm dümdüz hat boyunca set ezik pelletin iz yaptığı belli, komple namlunun agzının iç çapının her tarafı değil alt tarafında eni yarım cm den az boyu 5cm kadar bariz ezilme var. spoton solidlerden, ınce memet 2 gramlık solidlerden 100 kadar atmısımdır, 100 kadarda dandik tüfegin kutusunda gelen pelletlerden atmısımdır, 1000 kadarda spoton poınted atmısımdır, hiç celik bilya falan atmadım. geçen hafta farkettim bu olayı nette gezindim benzer birşey bulamadım bu sayede epeyde bılgılendım. eziğe bakılırsa pelletin yaptığı hareketi görebiliyorsun 5 cm kadar düz gidiyor sonra yiv sete etekler oturuyor dönmeye başlamış olduğunu görebiliyorsun. aşınma yok bir metale çekiçle vurursun ezilme izlerini görürsün ya o gibi. bu arada havalı silah grubunda olmayacak işler benim başıma geliyor ben en pratik, en ucuz, en sorunsuz, herşeyiyle en en en iyi atıcılık olarak sapana karar verdim, 4x6, 5x8, 8x10 serum aldım sapan yapıp sapanla talim yapacam artık tavsiyelerinizi beklerim. geçende baska bir havalıyla atıs yaptım arpacıktaki kırmızı plastik tel fırladı gitti bulamadım. baska bir vorteximin gücü azaldı küçük cocuk bile kurabiliyor artık çözüm belli değil. baska bir alet 5 metrede 10 cm assagı atıyor cözüm yok ayarlanabilirliliğin dısında çok aşşağı atıyor. en ramdımanlı bu tüfek diyordum buda su koyverdi, en iyisi sapan sapan.

    alet hatsan mod135 vortex. geçenlerde dikkatimi çekti namlunun pellet konan yerinden itibaren 5 cm içeriye doğru yiv set ezilmesi var, pelleti yerleştiriyorsun ateşlenince pellet ileri doğru gitmek istiyor yiv setler pelleti döndürmek istiyor, pellet dönmeden düz gitmek isteyince(fizikteki adı eylemsizlikmiydi) yiv setlere baskı yapıp eziliyor belli bir mesafeden sonra pellet yiv sete oturuyor dönerek ilerliyor. 1000 pellet atımında namlunun ilk 5 cm i ezilirse 45 cm namlu 4500 pellet atımında namlu yiv setsiz boru gibimi olacak :) bu sorunu sadece benmi yaşıyorum? en çok kullandığım pellet spoton pointed.

    benim bildiğim en büyük fark şöyle. yay yada piston kurulduktan sonra ateslenince yay en son noktaya vurduğu zaman tüfeği titretiyor, yani tüfeğin tepmesi ile tüfek sarsılıyor ve o sarsıntıda pellet namludan çıkmamışsa sarsıntıdan etkileniyor. bunun için sniperlerde namlu daha kısa diğerinde daha uzun. diğer farkları ıvır zıvır diye biliyorum. tavsiye istersen o aşamayı bende geçemedim acaba hangisi daha iyidir. kısa namlumu uzun namlumu uzmanlar sabaha kadar konuşur bir sonuca varanı görmedim. ben uzun aldım olmadı keserim diye.

    niye bir dürbüne o kadar para veriyorsun ben onu anlamadım. bir taş atsan bile taş düz gitmiyor eğri gidip düşüyor onun gibi pelletlerde düz gitmiyor illaki değişecek mesafe ilerledikçe az yada çok. 3x9x32 dürbünle 4x16x44 arsında atış yaparken çok da bir fark hissetmedim illaki bir konfor farkı var ama aradaki fiyat farkını koyunca o bedele değmiyor, isabet açısından atıcının tecrübesi daha ön plana çıkıyor. zaten dürbünün var maceraya gerek yok derim.

    parayla çözülse iyi birde işin içine bürokrasi giriyor ateş etmekten insan soğuyor, babamın ruhsatlı silahını bile devlete bedavaya gerisin geri verip kurtulacaktık ki demir parasına alıcı çıktıda çerez parası oldu bir işe yaradı. bu ve benzer sebeplerden dolayı havalı atıcılık işine merak sardık birkaç senedir öğrenip eğlenmeye çalışıyoruz. olup olacağı ucuz kafa ağrısız biraz keyif almak istiyoruz. aklıma bir aralar var olan köstebek tüfekleri geldi 20 liraya alabileceğin demir boru yay vs. ile yapılmış tek fişeklik silah. belki bilmeyenler vardır fişegi bu mekanizmaya takıyorsun ve kuruyorsun köstebek deliğine yerleştiriyorsun, köstebek delikten çıkarken mekanizmayı çalıştırıyor fişek patlıyor ve köstebek ölüyor, ama köstebek o delikten hiç çıkmazsa tuzaklanmış bir fişek toprak altında kalıyor. bir başkası veya kendisi toprakta çalışırken birden nerden geldiğini bilemediğin bir fişekle insanlar yaralanıp ölünce bunlar yasaklandı. fıkra gibi olan olaylar yaşandı. bunun gibi bir mesele varsa çözümde vardır diyerek ucuz yollu pratik çözümler üretmekte mahir olan bizlerin aklında deli düşünceler dolanmakta.

    epey aradım taradım bahsettiğim videoyu bulamadım. çogunlukla 22 kalibre kuru sıkı fıseklerın(çekirdeksiz) ucuna pellet yerleştirilip ateşli silahlarla ateslenmesinden bahseden videolar dolu. anladıgım kadarıyla çekirdekli fişekler oralarda pahalı galiba ucuz yollu ateşli silah talimi yapmak için bu şekil birşeyler yapmaya çalışıyorlar. benim gördüğüm havalı silahtan atılan pellet, ateşli silahtan değil. pelletin arkasına hassas terazide ölçüp hazırladığı bir kartuş yerleştiriyor ateşliyor pelletin ucunda 4.5 bb var 2700-2800 fps aralıgında hızla metal levhayı delip geçiyor. aklıma geldi daha basit birşeyler yapanlar var pelleti yerleştirip biraz ileri itip açılan boşluğa vazelin doldurup ateşliyor 1400 fps civarlarında hızlanıyor. anlatmak istediğim şeyden sormak istediğim şuydu bu satılan havalı fişeklerden alsak(havalı silahın namlusuna uygun üretildiği için) içine hava basıncının patlatabileceği bir madde koysak ucunada pelleti yerleştirsek onun ucunada 4.5bb koyup fişek hazırlasak havalı silahı yivli ateşli silaha cevirmiş olmazmıyız? aklıma düşen fikir buydu.

    belediyenin bundan haberi varmı? yol yakınken geri dön vazgec yaptıgını yıktırırlar ustune bırde ceza yersın. madem işe başladın prefabrik yap en ucuzundan sebebini anlatacağım. kümes dahi yapsan plan projeye tabi heryere kağıt parası odemek zorundasın yapıp bitirsende ilerde diyeceksinki birde elektrik su olaydı. yaz kış kalırım burda derken tek rakibim toki demeye başlıyacaksın. prefabrikte plan proje vs kağıt parası vermiyorsun birde öğrendiğime göre elektrik su da bağlanıyormuş sorun çıkarmadan. önce en ucuzundan prefabriği yap abonelikleri al sonra kaçak ne yapacaksan yap.

    pellet ararken tesaduf gordum bende bu aırgun sheel fıseklerını merak edıp ordan oraya gezerken youtube de ben buraya nerden geldım derken youtube vıdeolarında gordum. o fıseklere benzer sevk fısegı hazırlamıslar olcum yapıyorlar 2800 fps ye ulaşıyor pellet, tabı sızınde dedıgınız gıbı peletten gerıye pek bırsey kalmıyor onun ıcın farklı bır yontem yaptılar, ucunun ortası delık pelletlerden aldılar bu pelletlerın ucuna 4.5 bb denılen celık sacmalardan yapıstırdılar trafık levhası gıbı levhaları delıp gectı pellet ucundakı celık sacma. yanlıs hatırlamıyorsan lınkını verecegım sayfanın kanalında gormustum.

    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    ben bunu tamir bantlarıyla yapıyorum. dürbünün orta çapı 2.5 cm, ben 3 cm çaplı tek parça ayak alıyorum. 5 cm enindeki tamir bandını dürbüne 20 kat sarıp bantlıyorum 3 cm çaplı durbun ayagına tam denkgeliyor yukarda anlatıldıgı gıbı ayagı sıkı durbunu daha gevsek baglayınca darbe emme kapasitesi oluyor, kendim denedim verim aldım şimdilik iş görüyor ilerde nolur bilmem. önce hatsan mod70 te aynı teknikle 4x15 durbunu bagladım verım alınca hatsan mod135 vortexxrd ye 3x9x40 uyguladım iş görüyor en azından iki parcalı ayaktan daha iyi ayar tutuyor. ısı farkından dolayı ayarlar degısıyor onu çözemedim öğlen sıcağında yaptıgın ayarla aksam serınınde atıgını vuramıyorsun.

    googla "airgun shells" yazınca çıkan 5.5 havalı tüfekler ile atılabilen av fişekleri!!?? yivli namlularda olmuyor sanırım. av fişeklerinin küçüğü gibi sacma atan fişekler. bunu modifiye edip yivli havalı silahlara uyarlamalar da gördüm, bu fişeğin sacmalarını çıkarıyorsun yada sacmasız olanlarıda var sanırım, önce pelleti namluya sokuyorsun ileri itiyorsun arkasına bu fişeği yerleştiriyorsun sevk fişeği niyetine sonra ateşliyorsun 2800 fps. biz dizelleme yapıp ovvv tüfek gibi patladı derken elin oglu neler yapmış.

    bendeki mod87vortexqe 100 metrede 2 gram pellet 2 metre kadar aşşağı dusuyor. 1.4 gramdan ağır pelletler uzun ve kısa mesafede boşa atmakla eşdeğer matematik problemi çözer gibi hesap yapmak lazım. 1.3 gram ve aşşagı olan pelletler kısa ve uzun mesafede tufegın gucu yettıgınce fazla sapıtmadan attıgın yeri vurabılıyor. yoksa marka model pekde onemlı degıl bu silaha 1.3 gram dan daha hafif olan hangısı ucuzsa en ıyı pellet o bence attığın yeri vurabilmek için. vuruyormu vuruyor yok delsın dagıtsın dersen o baska.

    geçen hafta mail gönderdim cevap vermediler, bende fiyatları uygun diye birşeyler alacaktım vazgecdim 5 fazla vereyim kafam agrımasın dedim.