aseyhan tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

hp 01 light .177 ilk alanlardan biriyim, önüne kolda taktım üstüne holosight ve hatta bir ara 3-9x40 dürbünde :) Raptorx in mesafe tespiti bence doğru, 30m daha gerçekçi bir mesafe , tabi eğer büyükçe hedeflere atış yapmayacaksanız.50 mt den 500 ml su şişesi gibi şeyler de çok zorlanmadan (dürbün ile) vurulabiliyor ama pek öyle tahribat vs beklemeyin. Ben edinebilirsem zaten elilmde 4.5 olduğundan 5.5 ultra namlusu edinmeyi ya da 5.5 ultra almayı düşünüyorum bir ara para ayırıp. Dürbün ile 50 mt fantazilerine daha fazla eğilmek için.

Şöylede bir gerçek var ki bunuda dikkate alın karar alırken : forumda olsun başka kaynaklarda olsun hep gördüğüm bir şey var, daha büyük çap enerji açısından daha verimli havalı silahlarda .Örneğin zoraki hp 01 için 4.5 max enerji 13,57 Joule iken 5.5 için 15.30 Joule yani eş ağırlıkta olsa idi pelletler 5.5 daha hızlı atardı.

Bunun üzerine Ankara Gücü logosu bassınlar satış rekoru kırar :)

gülerken bilgisayar kucağımdan düşüyordu az daha.

Geçen hafta isviçre-cenevre de idim epey bir bıçak baktım, işin kötü ksımı benim sevdiğim bıçakların hiç biri isviçre malı değil, victorinox-wenger vs sevmiyorum pek , cold steel-crkt vs buldum bir iki dükkanda onlarda çok pahallı idi hiç bir şey almadan geldim şimdi pişmanım keşke bari bir iki victorinox - wenger vs alsaydım bulunsaydı ne vardı diye hayıflanıyorum boşuna.Haftaya portekiz e gidiyorum portekizin var mı ünlü bir bıçak üreticisi ya da portekizde amerikan menşeili bıçakların ucuz olma ihtimali var mı? Bilen varsa bir haber versin bir kaç bir şey alayım hatta isteyene de alayım iyi bir model vs öneren olur ise.

Öncelikle seviyeli bir şekilde böyle fikir çarpıştırmak gerçekten keyifli hiç seviyeyi bozmadan devam ettirdiğin tartışma - paylaşım için teşekkürler Evren ama daha da uzatırsak mail ile filan devam edelim airgunturkü donanımhabere çevirmeyelim bence yoksa üşenmeyip okuyan var ise bize bir kaç pellet deliği kazandırabilir ilk buluşmada.

Alıntı

Heh kayıt yazılımı örneği doğru değil çünkü ben ev kullanıcısı için OS kolaylığından bahsediyorum, sen ise profesyonel kullanıcı için kayıt programının karmaşıklığını örnek veriyorsun. Bilgi işlemci için, yazılımcı için, IT elemanı için tabii ki kolay kullanım ön planda olmayacaktır. Ben de zaten ev-ofis kullanıcısının ihtiyaçlarından bahsettim hep.

İşte bende bunu söylüyorum ben profesyonel kullanımdan hatta bir geek ten örnekliyorum ihtiyaç olarak bundan bahsediyorum ve aradaki farkı anlatmak için o örneği verdim.senin bana bunu önermen - benim sana bunu önermeme benzer gibi.Yani esasen bence örnek doğru.

Alıntı

Gel şu Mac kovasını %85 yapalım, anlaşalım.

%80 olsun ayağımız alışsın.

Alıntı

TPM konusunu detayını bilmiyorum fakat o konuda yanıldığını biliyorum. Çünkü benim bir Mac yanında verilmiş retail dvd'den bir PC'ye en ufak bir hack yapmadan bizzat kurduğum bir Mac OS çatır çatır otomatik update yapıyor. TPM falan bu noktada pek önemli değil galiba, durum bu çünkü.

Macos ta tpm durumunu biraz daha araştırdım haklı olabilirsin muhtmeldir,bazı kaynaklarda epey önce tpm i donanıma koymalarına rağmen disable ettiklerine yerine DRM denilen başka bir non apple hardware de çalıştırılmaması için bir önlem getirdiklerine vs dair bir şeyler okudum.2006 dan sonra tpm i disable ettiklerini söyleyen kaynaklarda var ,hackintosh durumu ile ilgili kaynaklardada kırdık TPM i -emule ettik alın macos kurun mevcut generic pc nize gibi iddialarda var.Daha ayrıntılı araştırmak lazım belki net bilgi için.

Alıntı

Ayrıca suç konusunda da yanılıyorsun. EULA kanun değildir. Senin de açılımını yazdığın gibi EULA, Son kullanıcı linans anlaşmasıdır. Son kullanıcı ile sağlayıcı arasında lisansın kullanım şeklini belirleyen bir anlaşmadan ibarettir. Apple bu anlaşmada ürünün Apple etiketi taşımayan -ki bu tabirin muğlaklığı bile bu maddeyi hukuken batıl kılmaya yeter nitelikte- bilgisayarlara kurulmamasını öngören bir madde eklemiş olabilir ve kullanıcı bu maddeyi ihlal ederek anlaşmayı bozmuş olur. Sağlayıcının bu konuda yapabileceği tek şey anlaşmanın kendi tarafına yüklediği sorumluluklardan caymaktan öteye geçemez. Yani en fazla ürün desteği vermez, bir gün bir bakarsın ürünün update olmaz, en fazla lisans kodun kara listeye girer. Ama EULA ihlali hiç bir şekilde suç olarak nitelenemez. Sonuçta kullanıcı parasını vererek yasal bir lisans edinmiştir ve bunu yasadışı satış, dağıtım, yayma gibi bir lisans ihlali yapmaksızın istediği şekilde kullanma hakkına da sahip olmuştur. Borçlar hukuku yani, çok temel, çok kesin.

Sözleşmede aksini kabul ediyorsun I Agree diyerek non apple hardware e kurmayacağım diye.Sözleşmenin ihlali en optimistik ihtimalle al kardeşim paranı geri ,ver ürünümü geri kullanma ile biter tabi başka yaptırımlar belirtilmedi ise.Ama işin etik yönü de var adam arkadaş benim ürünüm bu kullanımına şu şartlarla sunuyorum ya böyle kullan ya kullanma kullanırsan bunları kabul etmiş sayılırsın diyor sana Esas borçlar hukuku vicdanen bende yaptırım şart değil.

Alıntı

Opensource'a çok fazla inanıyorsun. Benim gibiler inan bir DAW'a 20.000lira vermeye çok meraklı değil. Mecburlar. Ayrıca 20.000liralık bir yazılımın daha iyisini yapabilecek kapasitede yazılımcılar da bu işi hayır olsun diye yapmıyor genelde. Bir kaç yazılımcı bugün Pro Tools'a rakip olabilecek bir yazılım geliştirsin, inan bana bu yazılımı open source yapmanın fikrine bile gülerler. Bu adamlar sahip oldukları bilginin bu kadar para ettiğini farkettikleri anda opensource'a elveda diyorlar. Yani opensource aslında yazılımcıların maharetlerini sergiledikleri bir işçi kahvesi. Patronlara göz kırpıp "beni al beni al" dedikleri bir platform. El kadar plug inler bile azıcık yayılınca bir bakıyorsun reklam falan almış, resmi sitelerine bağış linkleri koymuş oluyor. İstisnalara saygım sonsuz tabii ki.

Çok fazla inanmamam için hiç bir sebep yok.20000 liranın yanında komik kalacağı fiyatlara sahip yazılımların ücretsiz opensource alternatifleri ile koca bir sistem çalıştırıyoruz tüm firewalllarımız ids ips sistemimiz tüm ofis sunucularımızdaki proxy sinden tut geçen tüm trafiği tarayan antivirüsüne ,mail sunucularımız spam engelleme sistemlerimiz yedekleme sistemlerimiz tamamı linux üzerinde "0" yazılım maliyeti ile çalışıyor.Sadece bu tip lisanslama deklare ettikleri için delikanlılık yapıp biz ticari kullanıyoruz alın size 500 dolar dediğimiz bir yazılım var bunların arasındaki 5000 in bile helali hoş olsun alternatifleri 10 bilnerce dolar iken.Hatta piyasada 25000 dolarlık bir appliance ın üreticisinin bir ben yaparım diye ballandırdığı şeyi 700 dolarlık desktop pc den bozma sunucuda yapıyoruz kendi yazdığımız 5-10 satır script ile.

Yine dediğim noktaya geliyor bu alternatiflerin ortaya çıkması o konuda ihtiyacın oluşması projenin desteklenmesine bağlı.Birde çok yanlış yerden girmişsin aslında opensource o şekilde işlemiyor GNU mantığında açık kaynaklı başlıyor proje bir çok insan tarafından destekleniyor yani bir community work olarak ilerliyor sen bu ihtiyaç için bir proje fikri ortaya atıp kişilere ulaşmaya çalışıyorsun mesela sourceforge da bir proje açıyorsun ve kamuran abi ile beni buluyorsun aynı konu ile ilgili sen arayüzü için grafikler tasarlarken işin mesela kullanıcı arayüzü tarafı ile uğraşırken ben falanca donanım ile nasıl konuşacağı ile o arada kamuran abi uzaktan bağlantıyı nasıl yapacağımızla uğraşıyor gibi düşünebilirsin dolayısı ile opensource yapalım diye gülme durumu çok olası değil %90 ıunda bu tip geliştirmelerin çünkü zaten opensource başlayıp opensource gidiyor iş.

Bu communitiyler tabiki sonradan büyük şirketlere satılabiliyorlar zaman zaman ya da bağış kabul ediyorlar ama orasına burasına reklam alan linux yazılımı adware henüz ben rastlamadım.Para kazanma kısmındaki "istisna değil Mainstream gidiş" ise proje belli bir kıvama geldiğinde kullanım belli bir orana çıktığında end user ve non-profit organizationlar için ücretiz kalmak ve kaynak kodu ne olursa olsun açık kalmak şartı ile ya ticari kullanımsanız delikanlılık yapın ödeyin birkaçyüz dolar ödemezsenizde canınız sağolsun bir yaptırımız yok ile devam ediyor ya da destek anlaşması yapalım destek aboneliği alırsanız yılda şu kadar dolar ile devam ediyor ki ücretsiz destek te veriliyor verilmiyor değil hatta bazı yazılımlara bildirdiğimiz buglar lisans ve özelliştirmesine yüzbinlerce dolar harcadığımız ORACLE a açtığımız ticketlardan daha çabuk çözümleniyor bedavaya ama bu durumda tabii ki bir mecburiyeti yok yazılımı üretenin zaten ücretsiz dağıttığı bir şey adamın.Bu arada neresi yanlış bağış kabul etmenin bunuda anlamadım ne yapsın yani adamlar yemek yemesin su içmesin mi :) İşçi kahvesi ise tüm sektörün artık itici gücü haline gelmiş durumda en basit örnek Microsoftun windows 7 sinde yaptığı görsellik kurgusu 1999 da mandrake linux te kullandığım enlightenment pencere yöneticisinin nerdeyse aynısı çünkü ve bu işçi kahvesi hepimizin para verip aldığı bir çok yazılımada alternatif ürettiğinden bir yandan da kullandığımız tüm yazılımların kalitesini yükseltmek zorunda bırakıyor üreticileri.

Alıntı

Her neyse, demem o ki; Apple ürünün hamallığını kullanıcıya yüklemeyen, şahane bir firma. Plug'n Play, Fire'n Forget. Tak fişi, bitir işi. Bas düğmeye, gerisini unut. Bu kadar basit aslında.

bunda zaten hemfikiriz apple kaliteli ürün veren bir firma hem yazılım hem donanım hemde bunların birlikte uyumlu oynaşması anlamında.Biraz daha ucuzlatsalar en azından ilk aşamada ev kullanıcısında artış yakalasar microsofta karşı mutlu bile olurum en azından unix kullanır insanlar ota çöpe restart etmezler bu bile yeter tek başına mutlu olmama.

Bu arada "Mac desktop or server with Intel processor" cümlesi iki farklı anlama gelebilir:

1- "Intel işlemcili Mac masaüstü ya da Mac server"
    2- "Intel işlemcili Mac masaüstü ya da Intel işlemcili server"

Bu iki anlam da doğrudur ve hukuken geçerlidir.

Bu arada bildiğim kadarıyla Apple'ın zaten Intel işlemcili bir server makinası mevcut değil. Eski Xserve server modelleri var ama onlar da PowerPC işlemcili ve Snow Leopard PowerPC işlemci desteğine sahip değil yani gereksinimlerde belirtilen serverın Xserve olması imkansız. Sadece Mac OS X Server ile birlikte gelen Mac Mini ve Mac Pro modelleri var ki bu modeller de masaüstü modeller zaten. . Yani ikinci anlam daha olası.

Evren sanırım o daha çok hani ileride tekrar bir server platformu üretirsek gibi yazılmış bir şey de olabilir.Hoşuma gitti bu konuda böyle seviyeli tartışmak üşenmedim biraz daha araştırdım mac ci amcaların derdi okuduklarım kadarı ile zaten ürettikleri kaliteli donanıma kaliteli yazılımla bir satmak yani bir nevi bundle satış politikası izliyorlar ikisini ayrı satmak adamların hesaplarında-yakın gelecek planlarında yok ama bazıları vm üstüne izin vermelerini tamamende işletim sistemi satışı konseptinden kopmak istemedikleri macos un kesinlikle ayrı bir ürün olmadığı vs hissini de çok yansıtmak istemedikleri vs gibi yorumluyor ki belki ileride bu konuda bir pazar olasılığı görürlerse hepten hazırlıksız olmasınlar bu konuda vs gibi.

MacOS x server olsun yada başka bir dağıtıım hepsi sadece Apple marka donanıma kurulmak için satılıyor

bu kısımda saçmalamışım az önce yanlış bilgi vermek istemem özür..
    macos çu bir arkadaşım uyardı sağolsun server versiyonunu satışa çıkarmış apple non apple hardware için.Neyse aslında bir şey de değiştirmiyor belirttiğim case de çünkü zaten ne evrenin nede benim bahsettiğim zaten sunucu seviyesindeki bir karşılaştırma vs değil.
    Herkese Selamlar.

esas burada saçmalamışım özürün tekrar özürü ilk söylediğim doğru imiş bana da ders olsun kulaktan dolma bilgi ile bilgisine güvendiğim bir arkadaşım bile söylese bir daha kendim araştırmadan bir şey paylaşmam sonuçta bir sorumluluk burada bir şeyler paylaşıyor olmak yanlış bilgi vererek karışılığa sebep olmak haddim değil.

MAC OS X Snow Leopard Server için System requirements

Mac desktop or server with Intel processor
    10GB of available disk space
    2GB of RAM

ama birde şunuda öğrenmiş oldum sanallaştırma altında VM içinde server versiyonunu kullanmak yasalmış 499 dolarım olsa isterdim denemeyi esasen sanal makina üstünde.Ya da belki kişisel günlük kullanım için bir macbook vs de alabilirim ileride para ayırabilirsem bakalım kısmet.

MacOS x server olsun yada başka bir dağıtıım hepsi sadece Apple marka donanıma kurulmak için satılıyor

bu kısımda saçmalamışım az önce yanlış bilgi vermek istemem özür..
    macos çu bir arkadaşım uyardı sağolsun server versiyonunu satışa çıkarmış apple non apple hardware için.Neyse aslında bir şey de değiştirmiyor belirttiğim case de çünkü zaten ne evrenin nede benim bahsettiğim zaten sunucu seviyesindeki bir karşılaştırma vs değil.
    Herkese Selamlar.

Her konuda anlaştık sadece değindiğin bir iki konuda ki yanlışlığı da giderlim toptan anlaşalım artık çünkü bu durumda alçakgönüllü şekilde açıklamak görevi bana düşüyor :)Bu fikir ayrılıkları trabzonda bir pizzacının arkasında goldwave ile amatör gruplara bir profesyonel gözü ile muhtemelen çok kötü hücum kayıtlar yapmış benim sana ben bu kayıt işini en az senin kadar iyi biliyorum demem en iyi yazılımda goldwave dir çünkü basit ama etkilidir son kullanıcı o çok alengirli yazılımları pro toolsları vs kullanamaz dememe benziyor.Bu örnekte fena olmadı sanırım.Tartışmayı çok da teknik seviyeye çekmemeye çalışıyorum ama teknik anlamda doğrudan yanlış şeylerin söylenmesi de bende açıklama ihtiyacı yaratıyor.

Dolu kova örneği güzel ancak benim anlattıklarımı okur isen çok oturmuyor çünkü aslında sen %70 i hazır dolu bir kovadan bahsediyorsun ben ise fincan ile %98 e kadar doldurabilmekten ve geek olmanın fincanı sevmek olduğunu dolu kovayı istiyorsan bunun son kullanıcı yaklaşımı olduğunu ve son kullanıcı için mac in zaten gayet iyi bir tercih olduğunu.Microsoftta kova delik kesin katılıyorum ama orada bile bir sezar hakkı var ihtiyaca göre düşünüldüğünde microsoft a çıkacak case lerde var mesela büyük ölçekli çok kullanıcılı sistemlerde teknik destek maliyetlerini düşürmek deploymentları vs en az sayıda personel ile yapabilmek ya da windows serverlara bağlı thinclientlar kullanmak vs gibi başka işletim sistemleirnde aynı başarıyı yakalayamayacağın caseler.Anladığım kadarı ile hala anlaşılmayan bir durum var işletim sistemi veya herhangi bir yazılım tercihini sadece ve sadece ihtiyaçlar belirler takım tutar gibi işletim sistemi veya bir donanım tutulmaz mantıklı değildir.

Eula yı apple sallamıyor konusuna gelince çok da teknik ayrıntıya girmek istemiyorum ama MAC makinelerde TPM var.Trusted Platform Module yani bir nevi arabanın çipli anahtarı gibi düşünebilirsiniz ve MacOS soruyor TPM e kurulumda oradamısın bu bir Apple ürünü mü?Evet der ise kuruyor.Hackintosh tabir edilen kurulumlar bir şekilde bu TPM i aşıyor ve kurulumu öyle gerçekleştiriyor o yüzden adları hackintosh belki de.Generic donanıma işletim sisteminin kurulmasını onaylayan bir firma para verip de Infeneon dan TPM alır mı cihazlarına koymak için?Tekrar söylüyorum MacOS x server olsun yada başka bir dağıtıım hepsi sadece Apple marka donanıma kurulmak için satılıyor ve aksi kanunen suçtur.Aksini söyleyenden non apple hardware e kurulabileceğini açıkca belirten kaynak isterim maalesef artık şu aşamada bu kadar diretildikten sonra.Çünkü kimseyi yanlış bilgilendirmeye hakkımız yok kim olursak olalım.

Opensource da ilgilileri olan ve takip edilen ihtiyaç duyulan konular doğal süreci içerisinde gelişir.Örneğin binlerce dolarlık IDS sisteminin muadilini hatta aslında daha iyisini tamamen ücretsiz kurabilirsiniz yada bir yedekleme sisteminin.Bilmemkaç yüz dolarlık ünlü matematik yazılımının ücretsiz karşılığı vardır akademisyenler için.Hatta bazı kimya vs yazılımlarının ,bazı modelleme yazılımlarının vs vs.Ses kayıt konusunda senin ihtiyacının çok profesyonelce olması ekstra donanım gerektirmesi ise bambaşka bir extreme örnek.2004 te albüm kayıtları yapmış amcamlar linkte linuxte anlatıyorlar :

http://www.soundonsound.com/sos/feb04/articles/mirrorimage.htm birde ubuntustudio var http://ubuntustudio.org/ senin işini görür diye diretmiyorum konunun uzmanı olmadığım için ama belki daha az profesyonel birilerinin işini görürecektir.ama sen ve senin gibiler ilgi gösterirse kesinlikle çok daha fazla gelişecektir.

Hatta şahsi fikrim (bilmiyorum öyle bir iddiam yok araştırmadım) o donanım başka yazılım ile çalışmasın opensource çular daha iyisini yapmasın diye bir nevi TPM vs kullanıyor olabilir yada hem linuxte bu konuya belki bir IDS sistemi kadar fazla ilgi olmadığından hemde donanım üreticisi hardware-specific leri api leri firmware sourcelarını vs paylaşmadığından o donanıma destek verilmemiş getirisi fazla görülmediğinden reverse-engineer edilmemiş olabilir.

Çok da iddialı şeyler yazmayı bir şeyleri iddia tartışma haline getirmeyi seven biri değilim bu yazdıklarım bile içten içten rahatsız ediyor beni ama yanlış bilgileri "bir bilen" olarak düzeltmemek te vicdanen rahatsızlık verir bana.

Tersini söylemedim aslında söylediklerinin çoğunun Evren hatta senin kast ettiğin anlamda bir seçime değinmedim bile,ama olsun dert değil yanlış anlaşılmalar olması doğaldır çok karışık yazıyorum genelde yazılı ifade de çok başarılı değilimdir.Tekrar bir toparlayıcı bir yazı yazayım senin söylediklerinin ışığında bir de yeni bir bilgisayar alımından ve bu seçimden hiç söz etmemiştim ki esasen senin cevabın daha çok bu durumu refere ediyor o yüzden ondan da söz edeyim.

Son kullanıcı iseniz rahat güzel sorunsuz ve windows a göre çok daha verimli bir işletim sistemi olan bir bilgisayarım olsun istiyorsanız tabii ki bir mac alabilirsiniz.Bu durumda linux un üstün olduğu tek bir konu var ücretsiz yazılım bolluğu ve işletim sisteminin kendisininde ücretsiz oluşu.Bunun dışında standart bir son kullanıcı için linux un mac os a göre bir artısı olmaz.Paranız varsa hem bir MAC almaya hemde sonradan belki ihtiyacınız olacak yazılımlara da ,tabii ki mac alın, ki standart derken ev kullanıcısını kast ediyorsak belki ihtiyacınız bile olmaz ekstra yazılım almaya çünkü mac ile gelen fotoğraf görüntüleme müzik dinleme-video izleme vs yazılımları,browser vs vs gibi küçük ekstralar zaten fazlası ile işinizi görür bile.Ki bu işleri ubuntu vs gibi ev kullanıcısına daha yönelik olan linux dağıtımları ile de sorunsuz yapabilirsiniz ancak asla MAC teki kadar şık ve kullanışlı olmaz.

Benim daha önce ki yazıda bahsettiğim mevcut pc ye işletim sistemi kuran bir "geek" e dönersek:

Evet macos her tür microsoft OS'undan default hali ile tabi ki başarılıdır ancak eğer geek iseniz yani gerçekten uğraşacaksanız/öğrenecekseniz derdiniz sadece işinizi görmek değil ise,linuxte yapabileceğiniz optimizasyon ve customizasyon ve size öğretecekleri "açık kaynak kodlu" olduğundan çok daha fazladır.MacOs ta usb klavye kullanmıyorsanız ps/2 ise klavyeniz mesela usb klavye desteğini işletim sistemi çekirdeğinden kaldırarak boot aşamasında o bilmemkaç byte rami kurtarabilir misiniz mesela?Ya da kablosuz ağı olmayan masaüstü bir bilgisayarda 802/11 b/g desteğini? gibi gibi örneklenebilir. Hatta linux o kadar isteğe göre özelleştirilebilir bir işletim sistemi çekirdeğidir ki bir çok appliance da firmware gibi kullanılır mesela çoğumuzun evindeki modemler modem/router lar wireless access pointler vs bile linux ile çalışır.(genelde 16 mhz işlemci ve 128 kb ram vs gibi çok düşük sistem kaynağına sahip donanımlardır.) Telnet portu olanlarda bağlanıp uname -a vs derseniz Linux 2.4.16 bilmemne bilmemne diyen çekirdek versiyonunu görürsünüz.Sadece tek bir işi yapacak şekilde tasarlanır ve o işi yaparlar az kaynak ile.Kendimden bir örnek hala eski iş yerimde benim 98 yılında çöpe mi atsak derken vazgeçip slackware 3.5 kurup optimize ettiğim bir 105 mb diskli 386 dx 40 işlemcili 4mb ramli makina üstünde apache webserver çalışıyor ve intranet te basit bir web sayfası görüntülüyor çalışanlara.

Genel anlamı ile Geekler için bir fayda daha Dünya da Geek lerin çok büyük kısmı linux kullanır ki bu yüzden değişik geeklik alanları için örneğin microişlemci programlama pic/atmel vs yada bu şekilde yapacağınız bir robotun web kamerasından gelen görüntüyü işlemek için bile linux te örnek yazılımlar ve projeler bulabilirsiniz.Ağ güvenliği vs gibi konlarla uğraşacaksanız Penetrasyon testlerine hacking e bir sunucu yönetmeye vs hevesli iseniz öğrenmeniz ve bilmeniz gereken *nix tir ve bilgisayarınza yükleyebileceğiniz ücretsiz *nix te inuxtur ve bu konular ile ilgili piyasada bulacağınız tool ların %80 i diyelim sadece linux ta çalışır.Hatta bir geek için son kullanıcıya daha fazla hitap eden dağıtımları bile tavsiye etmem (ubuntu-fedora vs gibi) Slackware ya da gentoo kurun işin temelini kavrayın kuruncaya kadar bile acı çekin ve öğrenin derim.

Okuyanları Yanıltmamak adına şunu da tekrar bildireyim MacOsX in Eula sından (End user license agreement) bir satır:"thou shalt not install OS X on non-Apple-labeled hardware". Evren o ayrı satılan kutular mevcut mac lere upgrade vs için olabilir bende hatta yurtdışında teknoloji marketlerinde vs ilk gördüğümde şaşırmıştım macos ayrı satılıyor mu diye.Yasal olarak MacOS kuramazsınız MAC olmayan bilgisayarınıza hala bildiğim kadarı ile.Evren bunun aksi bir şey öğrenir ve paylaşırsan sevinirim benimde yanlış bilgimi düzeltmiş olursun.

Geek olmayan birininde zaten mevcut PC sine MacOS kurması bana çok olası gelmiyor şu case dışında:Computer geek olmayıp başka şeylerin geek i olup kafası da çok iyi çalışan adamlar vardır (evren gibi) ,meraklı becerikli ve azimli kullanıcılardır, dertleri ıncığını cıncığını toptan öğreneyim değil hem bişeyler öğreneyim hem kullanışlı olsun ,sağlam olsundur, linuxu dener IT de uzmanlaşmak ekmeğini bundan kazanmak gibi bir amacı olmadığından çok da bütün emeğini buna vermek değil o işletim sistemi üzerinde çalışacak uygulamalarda uzmanlaşmak tır bir yandanda bu uygulamaların performanslı-verimli çalışmasını ister çünkü onun ekmeği oradadır,MacOS kurar mutlu mutlu yaşar çünkü MacOS ne Linux kadar karmaşıktır ne de windows gibi kullanıcı dostu olacağım iddası ile verimsiz ve başarısız.(ki windows kullanıcı dostu olmayıda başaramaz bir usb cihaz bağlayınca, yada en ufak güncellemede yeniden başlayan dostluk olur mu?) İkisinin arasında ideal denge denebilecek bir yerde durur MacOS bu kullanıcı için ve ideal tercihtir.

Evren Case i için MacOS Alper Case i için Linux döver.

Evren case i için bile yine dayanamadım bir artı mesela eminim örneğin senin müzik kayıt -işleme işlerin için kullandığın yazılımların çok fonksiyonel olmasa bile yasal ve ücretsiz benzerlerini bulabilirsin ve bu yazılımları geliştiren grupların mail gruplarına üye olup isteklerini dile getirerek senin için ufak tefek eklemeler yapmalarını bile sağlayabilirsin ki açık kaynağın esas ruhu ve amacı da budur.Senin gibi bu işi profesyonelce yapan ve teknik birikimi ile doğru yönlendirebilecek başka yapıcı kişilerde katılır katkı sağlarlar ise bir gün o bilmemkaç bin dolarlık yazılımın herkesin kullanabileceği açık kaynaklı ücretsiz bir alternatifi olur ve açık kaynak felsefesinin yegane gayesi de budur.

Yaşasın Açık Kaynak x;.z Yine sapıttım dayanamadım :)

htc lerde bir rom dosyası indirip exe yi çalıştırıp htc nizi bağlıyorsunuz kalan herşeyi yazılım hallediyor rom update vs durumlarında.Geek olmayı gerektiren bir durum yok.Zaten official olmayan hiç bir romu vs tavsiye etmem "non-geek" kullanıcı için.

Ha tabi açık kaynak koda inanan ve 90 ların sonundan beri (çocukluk evresini atlattığımdan beri) emeğe saygı gösterip hiç korsan yazılım kullanmamış, çalıştığı firmaların-kurumların bile yazılım politikasını değiştirip korsan yazılım kullanmak yerine para verilmek istenmiyorsa açık kaynağa yöneltmiş biri olarak gerek iphone da gerek androidde bir oyun veya başka bir yazılıma 2-3 dolar (ya da her ne kadarsa) vermekten kaçmak için jailbreaktir vs ihtiyacı duyulacağını varsaymadım.

Günlük kullanım için geek ihtiyaçlarınız ve korsan yazlıım kullanma niyetiniz yok ise android yüklü HTC de, Iphone da işinizi görür. Ama android de gelecekte özellikle daha fazla açık kaynak mantıklı ücretsiz yazılım buluncağından korsan yazılım kullanmayacaksanız tavsiyem android olur özellikle önümüzdeki günlerde bedavaya daha çok işinizi görecek yazılım bulabilmeniz için.Iphone içinde sharewareler, limitli demolar vs üretiliyor hatta tam sürüm ücretsiz yazılımlarda yok değil ama ticari anlayış gereği iphone daki gidişatın "ad-ware" yani size reklam vs gösteren oraya buraya tıkla diyen tırnak içinde ücretsiz yazılımlara doğru yol alması daha olası görünüyor.

MAC-PC ayrımına gelince artık (2005 ten beri) böyle bir ayrım artık yok çünkü ikiside artık PC.

Evet MAC platformu kesinlikle üstün idi motorola 68k tipi işlemcileri veya powerpc olarak bilinen freescale (eski motorola işlemci tarafı yine,şu an arm larıda sanırım bu adamlar üretiyor) kullanır iken, çünkü mk68 tipi assembly de instruction set daha gelişmiş idi x86 ya göre ve dolayısı ile daha çok kelime ile dil konuşan birinin derdini daha kolay anlatması gibi, daha az kaynak ile mac ler çok daha fazla iş başarabiliyorlardı x86(pc) platformuna göre.Ne zamanki (2005) intel x86 işlemcileri kullanmaya başladılar bu üstünlük sadece eski günlerin hatıralarında kaldı diyebilirim.Sene 98 de bilişim 98 fuarında (şimdi cebit e çevirilen fuar) gözümle ortalama bir mac ile o zamanın en iyi malzemesi ile toplanmış bir pc yi bir photo manipülasyon programında ağır bir filitre uygularken izledim aynı fotoğraf üstüne, pc daha %5-10 lardeyken mac işlemi bitirmiş fotoyu açmış eee daha ne yapıcaz bana iş ver der gibi idi, fark inanılmazdı özellikle kayar nokta işlemleri vs gerektiren ağır matematiksel işlemlerde.(Tabi pc windows 98 ile çalışıyordu o yüzden fark bu kadar inanılmaz idi,linux vs ile iyi konfigure bir makine olsaydı yine mac ağır bir farkla önde olurdu ancak bu kadar da %5-10 lar da kalmaz idi en azından bir %60 ı filan görürdü, sadece tahmin)

Şimdi benzer testi yapsak corei7 nin aynı işlemcisine sahip ve eş boyutta rami olan bir mac ile bir pc arasında (aslında artık ikiside pc (x86) çünkü üstündeki işletim sistemi değiştirmez platformu işlemci ailesi değiştirir) farkı yaratan işletim sistemi ve kaynağı ne kadar verimli kullandığı özelliklede işletim sisteminin "idle" halde iken ne kadar sistem kaynağı kullandığı olacaktır.Bu durumda da iyi konfigure edilmiş kullanılmayacak servisleri kapatılmış kernelı kullandığı donanımın minimum destek ihtiyaçlarını bilen biri tarafından derlenerek gereksiz donanım destekleri vs kaldırılılmış 64 bit Linux yüklü bir pc önde bitirecektir.(tabi ilk örnekteki gibi ağır bir fark olmaz)

Şu an apple çok iyi bir endüstriyel tasarım ve iyi de bir yazılım üreticisi ama esas olarak pazarlama ve kurumsal imaj konusunda gerçekten önlerinde eğilmemek mümkün değil.Biz bile bir ios yazılımı geliştirttik şirkette ,müşterilerimiz kullansın diye.Itunes da securitas diye aratarak bulunabilir.Çok ciddi bir pazar ve pazarlama imkanı var Iphone/Ipad de.Bu arada Blackberry ve Windows Mobile üzerinde de yazılım geliştiriyoruz aralarında en stabili geliştirici gözüyle maalesef o çirkin blackberry mobil işletim sistemi olarak.Çünkü işletim sisteminden çok, basit ama etkili bir firmware vs gibi adamların mantığı.Alengirli yazılımlara high-level işlere pek girmiyorlar. (o tek tuşlu mouse lu eski apple lar gibi ki gerçekten zamanının ötesinde makinalardı)

Yani uzun lafın daha kısa özet versiyonu MAC artık pc den üstün değil çünkü MAC te artık bir PC."Geek"lere tavsiyem PC nize MACOS vs kurmak yerine linux kullanın ve biraz daha öğrenin linuxu araştırın kendi kernel ınızı derleyin,kendi yazılımlarınızı uygun destekle kendi donanınımınıza göre derleyin hem bilginizi arttırsınız hem donanımınızdan maksimum verim alırsınız hem de emeğe saygı göstermiş yazılım hırsızlığı yapmamış olursunuz ,biraz emek ve araştırma ile görsel ve kullanım açısından da macos tan çok ta aşağı kalmayacak bir kullanım keyfide sürebilirsiniz ama dediğim gibi biraz emek gerektirir cd yi takıp bir dökümandan adım adım işlem yaparak olmaz karşılaştığınız her soruna farklı çözümler bulmanız gerekir.

Burada geek liğinde bir sınırı var her şeyle de manuel uğraşamam ben aslında daha fazla öğrenmek değil daha keyifli bilgisayar kullanmak istiyorum diyorsanız ve yasallığı da kriter olarak kabul etmiyorsanız windowsuda mac i de lisanssız yüklemek mümkün ise tabii ki mac os yükleyin derim.Bir itiraf pc'imde linux ve windows yüklü, linux u nadiren boot ediyorum, son kullanıcı anlamında windows kullanıyorum office işleri ,internette gezinmek vs için genelde çünkü artık büyük sunucularda geek liğimi bilgi açlığımı tatmin ediyorum ve günlük kullandığım laptop ta ufak bir iş için linuxte fazladan bir kaç tık'a ya da çok özelleştirme ile uğraşmaya vaktim yok.Bu üstte bahsettiğim kişisel kullanımda linux evresinden yeterince geçtim zamanında çok iyi masaüstleri yarattım kendime linuxte gayet her işimi rahatça keyifle "tek tık" la görebildiğim ve mac sahipleri-yılların macos severlerinin bile gayet başarılı bulduğu sistemler.Bir kısmını bu şekilde edindiğim bilgi ile şimdi ekmeğimi kazanıyorum.

Bu konunda mac in bir avantajı daha var mac alıp osx yüklü ,üstüne parasını verip lisansını alıp windows kurabilirsiniz sanal makine içinde,bir de linux kurarsınız her üç işletim sisteminede sahip olursunuz aynı anda legal olarak ki kendinizi geliştirmek vs için güzel bir düzeneğiniz olmuş olur geek lik adına,ihatta bu arada sanallaştırma vs işlerinide kapmış olursunuz.Ama mac harici pc lere yasal osx kurmak mümkün değil bildiğim kadarı ile.(yanlış biliyorda olabilirim apple ın lisanslama modellerini çok araştırmadım).

Bir de korsan yazılımların ekstra riskleri var bahsetmek isetediğim:Kullandığınız korsan yazılımları "binary" yani derlenmiş (windowstaki .exe gibi düşünebilirsiniz) halde indirip kullanıyorsunuz.Ya da "patchliyorsunuz" .Bu yazılımların "crack" ini yapan kişilerin yazılımı disassamble edip kopya koruma ile ilgili özellikleri vs kaldırıp yeniden derlerken veya patchi yazarken kodun içine özel hayatınıza müdahele edecek, sizin bilgilerinizi çalacak hele de artık gps li telefonlar vs düşünüldüğünde belkide konum bilginizi dahi kaydedecek-iletecek vs bir şeyler eklemediğinden emin misiniz?Açık kaynakta kaynak kod ortada olduğundan bu olası değildir.Bu yüzden özellikle ölçeği ne olursa olsun ticari işletmeler,gizliliğine önem veren önemli bilgileri bilgisayarında mailinde vs işleyen kullanan insanlar vs için korsan yazılım hangi platformda olursa olsun kabul edilemez bir risktir.Bu yüzden özellikle işletme sahiplerine sesleniyorum korsan yazılım maliyeti düşürmek için bir alternatif değildir.Maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız açık kaynağa yönelmelisiniz.En basitinden şu an office 2010 pro lisansı 500 dolar.biz toplu alıp 300 dolarlar civarına alıyoruz şirkette volume licensing ile. Halbuki biraz daha küçük ölçekli bir işletmede openoffice kullanmak, kullanıcıları eğitmek mümkün olabilirdi.Bizde türkiyenin her yerine dağılmış 300 den fazla kullanıcı var hepsinin eğitimi, bu eğitimler için gerekecek iş gücü kaybı-seyehat- konaklamalar vs ile openoffice bizde ucuza gelmiyor.

Özetin daha özeti Yaşasın Açık Kaynak x;.z ½bay£bay`; ;avci; Sapıttım ben yine :)

Burada yazdıklarımın çoğunun aslında pek fazla alakası yok bu konu ile ama biraz bilgi vermek için fırsat olarak gördüğümden yazdım buraya çünkü iş hayatında IT profesyonelleri arasında bile hala mac üstünlüğünden vs bahseden ve bazende nolacak canım kurdum korsan geçtim diyen insanlara rastlayabiliyorum bu konuları burada da dile getirmek için bir fırsat olarak gördüm ve biraz boş vaktim vardı..Saygılar selamlar okuyan herkese

htc desire hd ve android çok iyi seçim.Ben htc hd2 kullanıyorum windows mobile 6.5 li ve sdcarddan android ile de kullanıyorum zaman zaman, ben aldığımda android de lotus notes maillerimi okumak mümkün değildi o yüzden windows mobile lı hd2 almış idim.

HTC lerde "car mode" denilen bir şey var orjinal araç şarjı ile kullanırsanız ekran yatay "landscape" modunda ve kocaman tuşlu hale geliyor numara çevirmek vs çok kolay oluyor ve hem gelen hem de sizin yaptığınız tüm aramalar otomatik "handsfree" oluyor.Dandik bir araç şarjına da bir direnç ekleyip orjinal gibi car mode u aktive etmesi sağlanabiliyor ya da bir yazılımla da car mode aktive edilebiliyor menuden (android de bu yazılım ile olan mümkün mü emin değilim).Dolayısı ile htc lerde araç kullanımından çekinmeyin (tabi tutucuya yerleştirmeye üşenmezseniz arabaya biner iken)Yeterince yüksek sesli bir handsfree modu var ayrıca bir araç kiti vs gerektirmeden rahatça konuşabiliyorsunuz.

sonuçta biraz zevk meselesi bunlar kaliteli polymer silah daha sağlam ve hafif olsa da (ki geri kafalı biri değilim mesleğim teknoloji üstüne hatta teknolojik çözümler geliştiriyorum çalıştığım şirkette ilgili sektöre) hala tercihim metal şaseli silahlar.Belki küçüklüğüm karadenizli ailede belçika 14 lüler ve beretta 81-92 ler arasında geçtiğinden polymer i elime alınca silah olduğunu hissedemiyorum aynı hissi vermiyor sanki.Piknikte babam beretta yı verecek iki mermi attıracak diye heyecanla beklediğim 10-12 yaşlarımdaki heyecanımı hatırlatmıyor.

video yu izlerken bende aynı şeyi hissettim bu ne yahu dedim hepsi naylon.Niye sevmiyorum bilmiyorum ama glock özellikle sevmiyorum alıp eski naylon toplayanlara verip karşılığında tahta mandal alasım geliyor.

abi işte o da basınç oluyor kesit alanı küçüldükçe basınç artıyor P=F/A gereği.Onunda sonucu pascal cinsinden çıkar.Babama sordum enerjiyi biliyorsan daha neyi hesaplıyorsun salak oğlum demekle yetindi.alpfizik hocam var dı forumda kendiside fizik hocası belki o da yardımcı olabilir.

Erdem abi,

aslında bu hesap ideal (hatta fantastik) şartlarda bile F=0.275538 Newton da bitti çünkü bu tip çarpma vs gibi durumlarda anlamlı olan şey impulstur yani hız çarpı kütle o da yine Newtona ve aynı sonuca çıkar.Kalanı KG arayışı olduğundan sadece uyduruk diyebileceğimiz bir hesap.116 kg lık bir cismin yerçekimi ivmesinin 10 olduğunu varsaydığımızda 1 cm2 lik bir yüzey üzerinde dururken uyguladığı kuvveti düşünüp vs vs.hazır bu kadar uydurmuşken birde 4 le çarpalım yuvarlayalım kilogramı da artık iyice kuvvet birimi diye belleyelim o halde 5.5 mm 16 grainlik pellet 266 m/sn hızla 25 mt ötede vurduğu yerde 500 kg kuvvet uygular diyelim ama fizik öğretmeni babam görmesin hem evlatlıktan reddeder hem de bana yıllarca anlattığı fizik için toptan özel ders ücretlerini de talep eder.

özellikle belirtirim bu kesinlikle yanlış bir hesap ve kesinlikle yanlış bir ifade biçimidir ;grin;

Geçen haftalarda bir geldim ama bu sefer de sen yoktun abi :)

Saygılar.

Mühendis Geldi :)

E=36,724 Joule (tşk eblemis)

kesit alanı= 23,74mm2 (tşk raptorX)

önce bir düzgün birime geçelim:

16 grain= 0,001033678 KG

23.74mm2=0,00002374 m2

E=1/2mv2 ye göre

v= 266,561 m/s

Son hızı çarpma anında 0 yani tüm enerjiyi bıraktı yani çelik bir levhaya tam 90 derece çarptı ve levha tam rijit cisim tepkisi gösterdi hiç esnemedi hiç hasar almadı ,pellette yine hiç ezilmedi büzülmedi tüm enerji bırakıldı kabul etsek.Ki bu durumda pellet namludan geri içeri girer sekince muhtemelen ½bay£bay`; (aksi halde delerse çıkış hızı ve geçtiği mesafe-çarpma açısı vs vs onlarca başka değişken lazım)

ivme=a=-266m/sn2 (vson-vilk)

F=m*a (kuvvet=kütle*ivme)

F=0.275538 Newton

P=F/A (basınç = kuvvet/kesit alanı)

P=0,275538/0,00002374 =11606.4869 Pascal (newton/metrekare) ya da 0.116 bar ya da 1.683 psi

illaki kilogram cinsinden vermek gerekirse ki doğru bir hesap değil (çünkü kavram hatası var g=10 alarak ağırlık birimine geçtim kuvvet biriminden saçma oldu esasen) cm2 ye 116 kg gibi bir basınç düşünülebilir.(ki yine saçma toplam yüzey alanı saçmanın 0.2374 cm2 yani 1 cm2 olmadığından 116 kg sayısı uygulamada birşey ifade etmiyor)

yani esasen doğru sonuç çarptığındaki enerjisi 36.724 joule dür ;avci; Enerji enerjidir yeterli bilgi veya ideal şartların kabulü ile enerjiden kuvvete geçilebilir ama kg vs gibi ağırlık cinsinden bir hesap ancak benimki gibi uydurmasyon olur.

dürbününüzün optik ekseninin tüfeğinizin atış-namlu ekseni ile tam paralel olmasına çalışın ben pratik çözüm olarak stoeger x 20 de arkadaki emniyet mandalının orta noktası ile dikey artıkılın tam denk gelmesine çalışıyorum dürbün montajında.Dürbünün montajından emin olduktan sonra paralaks lı bir dürbün ise paralaks ayarını iyi yaptığınızdan emin olun yazılı kağıtlar kullanın mesela yazıları net okuyabileceğiniz şekilde paralaksın ayarlı olduğundan emin olduktan sonra tekrar sıfırlamayı deneyin.Paralaks ı tam ayarlayamıyorsanız ya da dürbünde bir paralaks sorunu var ise gözünüzü hafifçe oynattığınızda artıkılın gezdiğini görürseniz anlarsınız.Yaylı tüfeklerde tutuşunuz bildiğiniz üzere çok etkiler atışınızı.Artillery hold denilen metodu uygulamıyorsanız sıfırlama atışlarınızda mutlaka uygulayın aksi halde tutuşunuz ve atışa etkisi atıştan atışa değiştiğinden dürbün bozuk vs diye düşünebilirsiniz (Ben düşünmüştüm.Bir türlü 50 mt grupmanlarım 20-25 cm bile toplanmıyordu tutuşum oturana kadar) bu adreste artillery hold ile ilgili bir video var ingilizce http://www.pyramydair.com/artillery-hold-video-article.shtml

Benim aklıma gelen bunlar bunları zaten biliyor-uyguluyorsanız ve sorununuz devam ediyorsa sanırım daha tecrübeli abilerim daha ayrıntılı açıklamalar yapabilirler.

Selamlar.

Long modelinin ilk çıktığındaki fiyatından çok fazla olacağını sanmıyorum. Umarım bu tüfekle beraber bir kampanya da yaparlar. Yeni PCP alana, kırmalı yaylı hediyesi gibi.

pence tam set satış yapsalar daha çok gider Türkiye de.Bizim insanımız çok alengirli işi sevmez tüfek alacak pompa alacak dürbün alacak,kılıf alacak,saçma alacak ,çok ses çıktığını görünce moderatör alacak,bunları tek tek seçecek filan uzun iş.Uygun bir fiyattan tüfek pompa dürbün kılıf yanında bir kaç kutu saçma vs gibi bir kampanya yapsalar satışlarının çok daha yüksek olacağını düşünüyorum.