htc lerde bir rom dosyası indirip exe yi çalıştırıp htc nizi bağlıyorsunuz kalan herşeyi yazılım hallediyor rom update vs durumlarında.Geek olmayı gerektiren bir durum yok.Zaten official olmayan hiç bir romu vs tavsiye etmem "non-geek" kullanıcı için.
Ha tabi açık kaynak koda inanan ve 90 ların sonundan beri (çocukluk evresini atlattığımdan beri) emeğe saygı gösterip hiç korsan yazılım kullanmamış, çalıştığı firmaların-kurumların bile yazılım politikasını değiştirip korsan yazılım kullanmak yerine para verilmek istenmiyorsa açık kaynağa yöneltmiş biri olarak gerek iphone da gerek androidde bir oyun veya başka bir yazılıma 2-3 dolar (ya da her ne kadarsa) vermekten kaçmak için jailbreaktir vs ihtiyacı duyulacağını varsaymadım.
Günlük kullanım için geek ihtiyaçlarınız ve korsan yazlıım kullanma niyetiniz yok ise android yüklü HTC de, Iphone da işinizi görür. Ama android de gelecekte özellikle daha fazla açık kaynak mantıklı ücretsiz yazılım buluncağından korsan yazılım kullanmayacaksanız tavsiyem android olur özellikle önümüzdeki günlerde bedavaya daha çok işinizi görecek yazılım bulabilmeniz için.Iphone içinde sharewareler, limitli demolar vs üretiliyor hatta tam sürüm ücretsiz yazılımlarda yok değil ama ticari anlayış gereği iphone daki gidişatın "ad-ware" yani size reklam vs gösteren oraya buraya tıkla diyen tırnak içinde ücretsiz yazılımlara doğru yol alması daha olası görünüyor.
MAC-PC ayrımına gelince artık (2005 ten beri) böyle bir ayrım artık yok çünkü ikiside artık PC.
Evet MAC platformu kesinlikle üstün idi motorola 68k tipi işlemcileri veya powerpc olarak bilinen freescale (eski motorola işlemci tarafı yine,şu an arm larıda sanırım bu adamlar üretiyor) kullanır iken, çünkü mk68 tipi assembly de instruction set daha gelişmiş idi x86 ya göre ve dolayısı ile daha çok kelime ile dil konuşan birinin derdini daha kolay anlatması gibi, daha az kaynak ile mac ler çok daha fazla iş başarabiliyorlardı x86(pc) platformuna göre.Ne zamanki (2005) intel x86 işlemcileri kullanmaya başladılar bu üstünlük sadece eski günlerin hatıralarında kaldı diyebilirim.Sene 98 de bilişim 98 fuarında (şimdi cebit e çevirilen fuar) gözümle ortalama bir mac ile o zamanın en iyi malzemesi ile toplanmış bir pc yi bir photo manipülasyon programında ağır bir filitre uygularken izledim aynı fotoğraf üstüne, pc daha %5-10 lardeyken mac işlemi bitirmiş fotoyu açmış eee daha ne yapıcaz bana iş ver der gibi idi, fark inanılmazdı özellikle kayar nokta işlemleri vs gerektiren ağır matematiksel işlemlerde.(Tabi pc windows 98 ile çalışıyordu o yüzden fark bu kadar inanılmaz idi,linux vs ile iyi konfigure bir makine olsaydı yine mac ağır bir farkla önde olurdu ancak bu kadar da %5-10 lar da kalmaz idi en azından bir %60 ı filan görürdü, sadece tahmin)
Şimdi benzer testi yapsak corei7 nin aynı işlemcisine sahip ve eş boyutta rami olan bir mac ile bir pc arasında (aslında artık ikiside pc (x86) çünkü üstündeki işletim sistemi değiştirmez platformu işlemci ailesi değiştirir) farkı yaratan işletim sistemi ve kaynağı ne kadar verimli kullandığı özelliklede işletim sisteminin "idle" halde iken ne kadar sistem kaynağı kullandığı olacaktır.Bu durumda da iyi konfigure edilmiş kullanılmayacak servisleri kapatılmış kernelı kullandığı donanımın minimum destek ihtiyaçlarını bilen biri tarafından derlenerek gereksiz donanım destekleri vs kaldırılılmış 64 bit Linux yüklü bir pc önde bitirecektir.(tabi ilk örnekteki gibi ağır bir fark olmaz)
Şu an apple çok iyi bir endüstriyel tasarım ve iyi de bir yazılım üreticisi ama esas olarak pazarlama ve kurumsal imaj konusunda gerçekten önlerinde eğilmemek mümkün değil.Biz bile bir ios yazılımı geliştirttik şirkette ,müşterilerimiz kullansın diye.Itunes da securitas diye aratarak bulunabilir.Çok ciddi bir pazar ve pazarlama imkanı var Iphone/Ipad de.Bu arada Blackberry ve Windows Mobile üzerinde de yazılım geliştiriyoruz aralarında en stabili geliştirici gözüyle maalesef o çirkin blackberry mobil işletim sistemi olarak.Çünkü işletim sisteminden çok, basit ama etkili bir firmware vs gibi adamların mantığı.Alengirli yazılımlara high-level işlere pek girmiyorlar. (o tek tuşlu mouse lu eski apple lar gibi ki gerçekten zamanının ötesinde makinalardı)
Yani uzun lafın daha kısa özet versiyonu MAC artık pc den üstün değil çünkü MAC te artık bir PC."Geek"lere tavsiyem PC nize MACOS vs kurmak yerine linux kullanın ve biraz daha öğrenin linuxu araştırın kendi kernel ınızı derleyin,kendi yazılımlarınızı uygun destekle kendi donanınımınıza göre derleyin hem bilginizi arttırsınız hem donanımınızdan maksimum verim alırsınız hem de emeğe saygı göstermiş yazılım hırsızlığı yapmamış olursunuz ,biraz emek ve araştırma ile görsel ve kullanım açısından da macos tan çok ta aşağı kalmayacak bir kullanım keyfide sürebilirsiniz ama dediğim gibi biraz emek gerektirir cd yi takıp bir dökümandan adım adım işlem yaparak olmaz karşılaştığınız her soruna farklı çözümler bulmanız gerekir.
Burada geek liğinde bir sınırı var her şeyle de manuel uğraşamam ben aslında daha fazla öğrenmek değil daha keyifli bilgisayar kullanmak istiyorum diyorsanız ve yasallığı da kriter olarak kabul etmiyorsanız windowsuda mac i de lisanssız yüklemek mümkün ise tabii ki mac os yükleyin derim.Bir itiraf pc'imde linux ve windows yüklü, linux u nadiren boot ediyorum, son kullanıcı anlamında windows kullanıyorum office işleri ,internette gezinmek vs için genelde çünkü artık büyük sunucularda geek liğimi bilgi açlığımı tatmin ediyorum ve günlük kullandığım laptop ta ufak bir iş için linuxte fazladan bir kaç tık'a ya da çok özelleştirme ile uğraşmaya vaktim yok.Bu üstte bahsettiğim kişisel kullanımda linux evresinden yeterince geçtim zamanında çok iyi masaüstleri yarattım kendime linuxte gayet her işimi rahatça keyifle "tek tık" la görebildiğim ve mac sahipleri-yılların macos severlerinin bile gayet başarılı bulduğu sistemler.Bir kısmını bu şekilde edindiğim bilgi ile şimdi ekmeğimi kazanıyorum.
Bu konunda mac in bir avantajı daha var mac alıp osx yüklü ,üstüne parasını verip lisansını alıp windows kurabilirsiniz sanal makine içinde,bir de linux kurarsınız her üç işletim sisteminede sahip olursunuz aynı anda legal olarak ki kendinizi geliştirmek vs için güzel bir düzeneğiniz olmuş olur geek lik adına,ihatta bu arada sanallaştırma vs işlerinide kapmış olursunuz.Ama mac harici pc lere yasal osx kurmak mümkün değil bildiğim kadarı ile.(yanlış biliyorda olabilirim apple ın lisanslama modellerini çok araştırmadım).
Bir de korsan yazılımların ekstra riskleri var bahsetmek isetediğim:Kullandığınız korsan yazılımları "binary" yani derlenmiş (windowstaki .exe gibi düşünebilirsiniz) halde indirip kullanıyorsunuz.Ya da "patchliyorsunuz" .Bu yazılımların "crack" ini yapan kişilerin yazılımı disassamble edip kopya koruma ile ilgili özellikleri vs kaldırıp yeniden derlerken veya patchi yazarken kodun içine özel hayatınıza müdahele edecek, sizin bilgilerinizi çalacak hele de artık gps li telefonlar vs düşünüldüğünde belkide konum bilginizi dahi kaydedecek-iletecek vs bir şeyler eklemediğinden emin misiniz?Açık kaynakta kaynak kod ortada olduğundan bu olası değildir.Bu yüzden özellikle ölçeği ne olursa olsun ticari işletmeler,gizliliğine önem veren önemli bilgileri bilgisayarında mailinde vs işleyen kullanan insanlar vs için korsan yazılım hangi platformda olursa olsun kabul edilemez bir risktir.Bu yüzden özellikle işletme sahiplerine sesleniyorum korsan yazılım maliyeti düşürmek için bir alternatif değildir.Maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız açık kaynağa yönelmelisiniz.En basitinden şu an office 2010 pro lisansı 500 dolar.biz toplu alıp 300 dolarlar civarına alıyoruz şirkette volume licensing ile. Halbuki biraz daha küçük ölçekli bir işletmede openoffice kullanmak, kullanıcıları eğitmek mümkün olabilirdi.Bizde türkiyenin her yerine dağılmış 300 den fazla kullanıcı var hepsinin eğitimi, bu eğitimler için gerekecek iş gücü kaybı-seyehat- konaklamalar vs ile openoffice bizde ucuza gelmiyor.
Özetin daha özeti Yaşasın Açık Kaynak
Sapıttım ben yine 
Burada yazdıklarımın çoğunun aslında pek fazla alakası yok bu konu ile ama biraz bilgi vermek için fırsat olarak gördüğümden yazdım buraya çünkü iş hayatında IT profesyonelleri arasında bile hala mac üstünlüğünden vs bahseden ve bazende nolacak canım kurdum korsan geçtim diyen insanlara rastlayabiliyorum bu konuları burada da dile getirmek için bir fırsat olarak gördüm ve biraz boş vaktim vardı..Saygılar selamlar okuyan herkese