TeamBravo_Sefer adlı kullanıcının mesajları

    Sağolun üstadlar..


    Ben de bu modelde karar kıldım. Önümüzdeki aylarda dağıtım olacakmış dedi bir bayi arkadaş bana.. bekliyoruz heyecanla:)

    Hocam güç olarak torpedo 155 in üstüne yok fakat hatsanın en isabetli alttan kurmalı modeli 200s/200w carbine olduğunu öğrendim. Ayrıca bu carbine modelinin namlu ucunda 1/2 UNF diş fabrikasyon çıkışlı mevcüt, kısacası istediğiniz 1/2 UNF dişe sahip moderatör benzeri bir eklenti alıp takabilirsiniz. Sesi çok azaltmayacağını düşünüyorum fakat bence görünüş olarak gayet hoş görünmekte.

    4 kg olan tüfek metal ve ahşaptan ve bir kaç gram da plastikten üretiliyor. Bunların tamami da bolca ülkemizde mevcut. Yani kullanilan malzeme ithal değil. Ham madde ve işçilik evet etkiliyor. Ama bence yuksek fiyatın nedeni bu değil. Kur artışıyla yurt dışına daha yüksek fiyatla giden ürün dolayısıyla bize de zam olarak yansıyor. Üreticiye , yabancıya verdiğinden daha ucuza bize ver diyemeyiz. Ama keşke ürün kalitemizi biraz daha geliştirsek de bari arzu ettiğimiz ürünlere sahip olsak. Öte yandan çok da kafaya takmamak gerek. Olsa da olmasa da olur. Hayırlı ramazanlar.

    Dediklerinize sonuna kadar katılıyorum, diyecek söz bırakmadınız. Ne diyelim, hayırlı ramazanlar. :D:)

    Sayin cahar çoğu konuda hakli sadece anlatımı biraz sert olmuştu o kadar. Abd de asgari ucret 3000 dolar maruder 600 dolar. Bizde azgari ücret 2700 küsur ortalama yerli bir tufek 3000 lira civarı. Şahsen aptal yerine konuldugumu düşünüyorum.

    Fakat sn. behcets, sanırım üretim maliyeti ve ham madde fiyatlarının kura bağlı olduğunu unutuyorsunuz. Malum tüfek türkiyede üretilse bile çoğu hammadde, hem pandemi süreci hemde kur artışı (gerçi buda pandemiye bağlı) sebebiyle anormal fiyat artışları yaşanmakta. Eğer dersiniz ki "Dünya' da pandemi tek Türkiye' yi mi vurdu?", bildiğimiz üzere hayır. Fakat malum hammadde fiyatları ve kur farkı diğer ülkelerde Türkiye' ye göre daha az. Bir örnekle bu durumu açıklayayım. Bir a bir de b ülkemiz olsun. A ülkesi tüfekler için gerekli hammaddeye sahip olsun ve bunu ihraç etsin. B ülkesinde ise hammadde bulunmasın fakat üretim için gerekli makineleri bünyesinde bulunduran fabrikalar olsun. A ülkesinde kullanılan para birimi B ülkesinde kullanılan para biriminin 2 katı olsun ve tüfek pazarı diğer ülkeye oranla devasa olsun. Bu durumda a ülkesinin 100 birime ihraç ettiği hammaddeyi b ülkesi 200 birime fabrikasında işlemek için alır. Buna b ülkesi hammaddeyi işlemek için kendi para birimiyle 50 birim masraf ve işçilik ücreti eklesin, 50 birim ise kar eklesin. Son durumda üretilmiş olan tüfek b ülkesinde 300 birime satışa çıkarken a ülkesine ihraç edilmesi durumunda ekstra masraflar ile 175 birime satışa çıkması muhtemeldir. Kaldı ki Türkiye' de kur 2 katı ile kalmıyor.

    Merhaba sayfaya ve hobiye yakın alakalısın tebrik ederim fakat kırmalı makinalar da alttan veya namludan kurmalı farketmez 100 m de etkili atış yapabileceğin silah mod 135 mod 125 mod 155 mod 150 dir fakat nokta atışı yapma ihtimalin çok emek ister ve hobiden soğumaya kadar gider tam ayarladım sanırsın ama nafile bunu mod135 qe kullanıcısı olarak yazıyorum tavsiyem kesinlikle alttan kurmalı ve güçlü olmayan bir modelden yana güç ve isabet orantılı olmalı güç ve isabet istiyorsan pcp için araştırma yapmalısın ayriyeten dürbün olayı ayrı bir dert optik merkezleme yapmadan yapılan bir sıfırlama sıfırlama değil yoksa her atışta ayrı bir yeri vurursun düşüş ten bahsetmiyorum sağ sol olarak bahsediyorum tecrübeyle sabit milimetrik montaj gerekiyor sana başarılar diliyorum

    Hocam öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Aslında hobinin teorik olarak içindeyim fakat henüz pratiğim yok. Pcp tüfeklerin bütçesi beni aşıyor, scuba tüp yahut pompa kullanmak bana eziyet gibi gelir diye tahmin ediyorum ayrıca bende çoğu hobidaşım gibi sırtımda tüfek cebimde pellet kendimi araziye vurmak istiyorum. Şu anda İstanbul' da ikamet ediyorum fakat Sakarya Kaynarca' da bir köyde çiftlik havasında yazlık var. Orada atış yapacağım. Yakın olduğu için iki haftada bir gitmek sorun olmayacaktır benim için. Dürbün sıfırlama meselesine gelince tüfeği bir kez alıp kendini dağıtana kadar kullanmayı düşünüyorum ayrıca gez ve arpacık kullanmaktan haz alırım ve nişancılığıma güvenirim. Dürbüne zamanı gelince geçmeyi düşünüyorum. Bu süre zarfında hem kendimi geliştirmeyi hem de alacağım tüfeğin gücünün azalacağını umuyorum. Zaten uzun mesafe atışına geçmek isteyip bir dürbün edinmeden önce güçlü tüfeklerde hem sıfırlama hem de dürbünün dağılmaması açısından protector tarzı bir dampa ayak edinmeyi planlıyorum. Ateşli tabancaların bakımlarını yaptığım için silah bakımı yapma hususuna uzak değilim daha öncelerinden tecrübelerim var sadece gres kullanımı, piston bakımı, o-ring bakımı/değişimi ve benzeri hususlar hakkında elimde hali hazırda havalı bir tüfek olmadığı için bilgilerim okuduklarımla kalıyor.


    İşin özeti hocam kastettiğiniz hususu anladım, meraklanmayın fen lisesine de kolay yerleşmedim :D , daha korona salgını başlamadan lisemde okçuluk eğitimleri ve talimleri yapıyordum. Zaten Trabzonlu olmamdan kaynaklı ateşli silah kullanımı, temel atış teknikleri, göz-gez-arpacık ve hedeften oluşan nişan hattı, güvenli atış ("Silahı şeytan doldurmaz, insan doldurur ama unutur." her zaman aklımdan çıkmayan altın kuraldır, ayrıca Zoraki mod 2918 kuru-sıkı ses tabancasınında kullanım kılavuzunda yer alan bir ifadedir kendisi. :D) hususlarında bilgilerim var.


    Tekrardan teşekkür ederim hocam görüşlerinizi paylaştığınız için, kusura bakmayın biraz uzun oldu. Son olarak bana önerebileceğiniz alttan kurmalı tüfek mod 155 mi mod 150 varsasyonlarından biri midir? Mod 155 için konuşursak .177call' nin mi .22 call' nin mi isabet/tahribat oranı daha yüksektir? Vortex sistem benim için öncelikli olmalı mıdır HasanUSTA hocam?

    Merhabalar hobidaşlarım. Aklıma yeni bir soru takıldı, hemen sizin ile de paylaşayım. Hatsan Proxima .22 call (5,5mm) yaklaşık 18 fpe güç üretmekte olduğunu aşağıdaki kaynakta okudum.

    Kaynak: Hatsan Proxima underlever repeater: Part 2 | Air gun blog - Pyramyd Air Report


    Fakat bu bilgi doğru mudur? Genele baktığımızda alttan kurmalı tüfeklere oranla güçsüz mü kalmaktadır? Benim için önemli olan isabet ve tahribattır. 100 metrede bulunan pellet tuzağına nokta atışı yapmak beni kesmez onu çok rahat devirmelidir de. (Bu tuzağı ileride edineceğim yani şişe tarzı hedefler kullanacağım, tahribat konusunda örnek olması için belirttim.) Benim aklımda Hatsan Torpedo 155 Vortex .22 call yahut .177 call var. Bunlardan hangisi bana en uygunudur? Teknik bilgilerinizi paylaşırsanız çok iyi olur. Tüfeğin genel kullanım amacı imzamda mevcut. Yardımlarınızı bekliyorum hocalarım.

    Silahi hıc elinize aldınız mı kullandınız mı bilmiyorum. Ne demek istediğimi kullanınca daha iyi anlayacaksınız. Tavsiyem bir av bayinde elinize alıp incelemeniz. Hatta atış yapmanız.

    Eğer yazın korona tehdidi biraz hafiflerse dediklerinizi yapmak isterim, şahsen bende hafif silah sevmiyorum zira atış esnasında nişan almayı olumsuz yönde etkilediğini düşündüğüm için isabet azalır diye tahmin ediyorum. Görüşlerinizi ve fikirlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim hocam.

    Hocam 2-3 gün öncesine kadar namludan kırmalı ve magnum sınıfı bakıyordum, bu bilgiye nerden denk geldim hatırlamıyorum ama acayip huylandım bunu için alttan kurmalı tüfeklere yöneldim. ZETAX hocamın en sevdiği tüfek olan Torpedo 155 Vortex düşünüyorum hem mavzer tipi yükleme olsun hem ceviz kundak olsun hoşuma giden ve bildiğim kadarıyla .22 call' si 40j güç üreten bir tüfek, sizin düşünceleriniz nelerdir hocam? İmzamda tüfeği ne için kullanacağımı yazdım zaten. :D

    Doganates hocam Chrono Connect Mobile Lite uygulamasını tavsiye ederim. Kendim henüz kullanmaya başlamadım fakat biraz kurcaladım. Kullanımı kolay bir uygulama (en azından kullanırken matematik profesörü gibi işlemler havada uçuşmuyor), tüfeğinizin çoğu teknik detayını (pellet hızı, pelletin taşıdığı enerji, hedefe ulaşma süresi, atış/güç grafiği vb.) size aktarıyor, oldukça gerçekçi sonuçlar veriyor. Önce bende şüphe ettim fakat Youtube üzerinde dolu video var gerçek cihazlarla yapılan ölçümlerle +/- 10 fps sapma yapmıyor bile. Yalnız uygulamayı kullanmaya başlamadan önce Murat Hayta hocamın dediği gibi gerekli ayarları yapmalısınız. Eğer halledebilirsem fotoğraf eklerim bu ayarlar hakkında.

    Ben olsam alttan kurmalı (under lever) olduğu için Torpedo 150 Sniper Vortex tercih ederdim. Bildiğim kadarıyla namludan kırmalı tüfeklerde (break barrel) mm dahi olsa hedefte sapma yapıyormuş. Bu bilgiden pek emin değilim ve test etmedim, eğer bilgisi olan hocalarımdan biri bu konu hakkında yaparsa daha netleşir diye düşünmekteyim.

    Selamun Aleyküm değerli hobidaşlarım, abilerim, amcalarım. İsmim Sefer, 16 yaşındayım, Trabzonluyum. Fen lisesinde öğrenim görmeme rağmen (bunu belirtiyorum çünkü çevremdeki insanlar silahla işin ne diyorlar) silah kültürüne hayranlığım ve merakım sayesinde aranıza katıldım. Aslında uzun süredir konuları okuyordum, üyelik açmak bugüne nasipmiş. İnşallah bundan sonra aranızda bulunacağım konularda sık sık bu ismi göreceksiniz :) . Konuşkan biriyimdir, her silahtan hoşlanırım, havalılar ise hobim ve birnevi fantezi dünyamı oluşturur. Aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.