berkman adlı kullanıcının mesajları

    Dün Jim Gaska'ya mesaj yazıp AirForce Condor için yapılan regülatör ve adaptörün Evanix WindyCity'ye de uygulanıp uygulanamayacağını sordum. Yazım ve gelen cevabı aşağıda bulacaksın. Tercümesi de aşağıdaki gibi:


    Izzet,


    Senden tekrar haber aldığıma sevindim. Evanix'i pek bilmiyorum. Tüfek olmadan yapılıp yapılamayacağını söylemek benim için imkansız.
    Dünya'da M18x1.5 mm dişli regülatör yapan yanlız biziz, o neden ile senin için bir tane yapmaktan mutlu olurdum. Ama tüfeğin bağlantısı, benim tanımadığım bir şekilde.


    Jim


    -------- Original Message --------
    Subject: Re: Regulator for EvanixWindyCityRB .22
    Date: Thu, 11 Aug 2011 22:17:47 -0400
    From: Jim Gaska <pnjgaska@windstream.net>
    To: Izzet Kirbas <berkman@..............com>
    References: <4E4440A6.1070406@.................com>



    Izzet,


    It is good to hear from you. I am not familiar with the Evanix. Without the rifle, it would be almost impossible for me to tell you if it can be done.


    We are the only one the world with a reg for the m18-1.5 threads, so I wold be happy to provide one for you. However, the connection is something I am not familiar with.


    Jim


    Sent from my iPad

    Regülatörden çıkan havanın, valfden önce depolanması gereken bir hacme ihtiyaç var, buna ön hücre (pre-chamber) diyoruz. Diyelim ki regülatörünüzün çıkışı 120 bara ayarlı. Ve tüfeğiniz bir atışta yaklaşık 2 litre hava harcıyor. Dolayısı ile her atış için regüle edilmiş havanın depolanması için en az 16.6 cl hacminde bir ön hücre hacmine ihtiyacınız var. Bu hacmi sağlayabilmek için de adaptörün boyu uzuyor.

    Condor regülatörü ve adaptörü toplamda 8 - 9 cm kadar bir uzamaya neden oluyor. Regülatör üzerinde hızlı dolum ucu var ve böylece isterseniz tüpü hiç sökmeden dolum yapabiliyor veya direkt olarak scubaya bağlı olarak atabiliyorsunuz.


    Uzamanın önüne geçebilmek için, 300 barlık daha kalın çaplı, ama daha kısa tüp kullanarak toplam uzunluğu aynı tutmaya çalışıyorlar. 300 barlık tüp ile, regülatörde kullanınca bir dolumdaki stabil atış sayısı da artıyor.

    [Resim Engellendi: http://i56.tinypic.com/msp3pe.jpg]
    [Resim Engellendi: http://i54.tinypic.com/2luoh1.jpg]
    Yukarıda resimlerde yorumlarımı yazdım. Üstte resmi görülen paintball silahlarında kullanılan bir regülatördür. Genelde 300 veya 200 barı 58-60 bar'a düşürmeye yarar. Standart tüp bağlantısı diş ölçüsü 5/8" - 18 UNF'dir. Çıkış dişleri ise standart CO2 paintball için G1/2"-14 dir.


    Altta resmi görülen ise Condor'a takılmak üzere yapılmış regülatör ve adaptördür. Bunun için Condor tüpünün üzerindeki bağlantı dişi M18x1.5 olan valf sökülerek E-TaCREG adaptörünün üzerine takılmakta, regülatör de yine M18x1.5 mm dişleri ile Condor tüpü üzerine takılmaktadır. Eğer Windycity tüfeğinizin valf dişleri M18x1.5 mm ise bu regülatörü kullanabilirsiniz, bu ölçüler tüpünüzün boğaz kısmında ilk satırın başında belirtilmiştir. Yine de regülatörün yapımcısı ve tedarikçisi olan Jim Gaska'ya sormak daha yerinde olacaktır. Email adresi: pnjgaska@windstream.net


    Condor için olan regülatörün fiyatı 90 USD + E-TaCREG adaptörünün fiyatı 90 USD + Türkiye'ye gönderim ücreti 14 USD olmak üzere toplam 194 USD'dır.

    CO2'nin bozulması diye bir şey olmaz. Sadece kaçak olur. Silahınızın valf contaları iyi ise, haftalarca dahi gaz kaçmadan kalabilir. Contalarınızın uzun ömürlü olması için taktığınız tüplerin ucunu hafifçe silikon bazlı gres ile yağlayın.

    Çok güzel yakalamışsınız. Bende daha önce bir kaç karganın, benzer olarak bir kediyi aralarına alıp resmen dalga geçtiklerini gördüm. İkisi önden oyalarken, biri arkadan yaklaşarak kuyruğunu çekiyor, kedi arkaya yönelince bu sefer diğerleri saldırıya geçiyor ve kediyi ortada oynatıp duruyorlardı.

    Merhaba Arkadaşlar,


    Atak Arms'dan gelen yarışma duyurusudur:


    19 Haziran 2011 tarihinde Atış Yarışmaları düzenlenmiştir. Hazırlıklar saat 10:00'dan itibaren başlayacaktır.


    Yarışmanın yeri Oruçoğlu Köyü - Şile, İstanbul olacaktır. Yarışma, geçen yıl da aynı yerde yapılmıştı.


    Google Earth koordinatları:


    41 03' 54" N
    29 29' 23" E


    Yol Güzergahları:
    1: Şile Yolu - Kömürlük - Bıçkıdere - Oruçoğlu
    2: Pendik - İstanbul Park Formula 1 - Göçbeyli - Oruçoğlu


    Yarışmanın genel sponsoru Armsan'dır. Yanısıra Atak Arms da dahil olmak üzere bir çok sponsor bulunmaktadır. Atışlar:


    Ateşli tüfek:
    - Tek Kurşun (65 metre)
    - Trap
    - Şişe (35 metre, 0.5 lt PET şişeye)


    Ateşli tabanca:
    - Hedef (25 metre)


    Havalı Tabanca:
    - Hedef (10 metre)

    Tüm tabanca atışlarında dürbün, red dot vs. nişan alma cihazlarına izin verilmeyecek, gez-arpacık ile tek el desteksiz atış yapılacaktır.


    Her atış dalında tüfekten tabancaya, dürbünden çeyrek altına kadar ödüller verilecektir. Havalı silahlar dalında Atak Arms'ın hediyeleri ilk üç sıra için, sırası ile Zoraki tabanca, çeyrek altın ve pellet olacaktır.


    Yaban TV'de sponsorlardan olup, yarışma boyunca çekimler yapacaktır.


    Tüm ateşli ve havalı silah severler hem katılım için, hemde yarışma için davetlidir.

    Sanırım bahsettiğiniz dürbün bu, ancak burada isim değiştirmiş ve Bushnell olmuş:
    http://www.aliexpress.com/prod…lescopes-wholesalers.html
    Posta ücretsiz, fiyatı 69.47 $. Resimleri incelerseniz diğer detayları da görebilirsiniz.


    Sayın Teknosman'ın yazdığı gibi, büyük ihtimal ile aynı Çin'li üreticiden, farklı farklı isimler ile çıkıyor, dolayısı ile Bushnell, Nikula vs. yazmasına aldanmamalı...


    Görüntüsüne gelince, ben aynı dürbünün biraz benzerini aşağıdaki siteden aldım. Görünüş, yaklaştırma ve diğer özellikler hemen hemen aynı:
    http://www.dealextreme.com/p/6…-laser-configurable-13012
    Fiyat ise posta dahil 55.93 $


    50- 75 m'ye kadar aydınlık bir havada güzel görüntüsü var. 100 metre ve üzerinde hava güneşli ise yine aydınlık ve net bir görüntü veriyor. Ancak sıfırlamayı yapan taretlerden 1/8" MOA yazmasına rağmen hassasiyet beklemeyin, belirli bir yerde ayarı örneğin sağa yaparken yavaş yavaş giderken bazen birden sıçrayarak fazla gidebiliyor.


    Fiyat, performans olarak değerlendirilir ise, ben çok memnunum. Bundan dolayı aynısından ileride yedek olması açısından bir tane daha aldım. Beklentileriniz çok yüksek değilse tavsiye ederim. Türkiye'de bu fiyata (yaklaşık 90-100 TL) bu yaklaştırma ve objektif çapında dürbün bulmanız biraz zor.

    Bu arada ben bu hafta sonu İzmir'de olduğum için katılamıyorum, fakat genelde Pazar günleri en az 10 kişi hobi alanımızda oluyor. Eğer gidebilirseniz Filintalar'dan MBE nickli Bülent Eğinlioğlu Abimize bildirdim, istediğiniz zaman gidebilirsiniz. Kendinizi tanıtmak için beni (Berkman) belirtirseniz ve Revo'nuzdaki sorunu aktarırsanız sizi mutlaka bilirler.

    çok teşekkür ederim bugün çalışıyorum. herhafta toplanıyormusunuz burda?


    Evet, her hafta sonu Cumartesi ve Pazar. Ayrıca diğer günlerde de atışa giden arkadaşlarımız oluyor. Geçen hafta olan olumsuz bir olay yüzünden giriş kapısına şifreli kilit koyduk ve sadece grubumuz üyeleri ile kendisini tanıdığımız hobiseverler giriyor. Gelmez istedğiniz günü bana bildirirseniz, mutlaka yardımcı olmaya çalışırız.

    Bir düzeltme yapmak istiyorum, Revo'ya pellet tıkama rekoru 8 pellet ile Filintalar Gurubumuzdan Bülent Eğinlioğlu Abimize ait.


    Kalp damarları tıkanan ve durumu umutsuz Revo'nun ameliyatını Ogen (Tunç) arkadaşımız yaparak hayata kavuşturmuştur Kendisinin ikinci nicki Tunç Taylor olup Revo'nun doktorudur diyebilirim.


    Eğer İstanbul Reşadiye'de hobi alanımıza gelebilirseniz, kendisi size yardımcı olmaya çalışır. Bildiğim kadarı ile bugün (Cumartesi) Reşadiye'de ler. Hobi alanına ulaşım planını
    http://www.cansineginlioglu.co…atis_alani_yol_tarifi.htm
    sayfasında bulabilirsiniz.

    Taylan, sanırım evin koridoru hala 13 metre, ama sen bu arada kendini çok çok geliştirdin (50 metreden sinek zımbalama...)


    Hava muhalefeti v.s. gibi nedenler ile evden çıkamaz isen ve 13 metre seni kesmez ise çıtayı bir adım yükseltip, dürbünü ters takarak atmayı deneyebilirsin ;şrofls;.


    Sayın Berkman aluminyumdan yaptığınız bu aparatın15-20 cm kadar uzunu yapılsa bir co2 tüpü yerine kullanılabilir mi? 20 ons paintbal tüpünden doldurduktan sonra hortum bu aparattan çıkarılınca gaz kaçağı olur mu yada bu aparat bir tüp görevi görür mü? pcp görünümlü bir co2 yapmaya çalışıyorum da o yüzden bunları soruyorum.


    Yapılabilir, hatta ben CO2 adaptörü ile AirForce Condor tüfeğimde yaptım bile... Eğer tüpün üzerindeki çabuk dolum ucunu check-valfli seçerseniz, o zaman remote filling denilen hortumu çıkardığınızda gaz bu tüpten kaçmaz. Ancak yaptığınız bu tüpe CO2'yi sıvı olarak aktarmanız ve 0,65 dolum oranını geçmemeniz lazım, aksi takdirde özellikle 50 C'nin üzeri sıcaklığa maruz kaldığında CO2 basıncı logaritmik olarak yükselir ve şayet emniyet valfiniz yoksa tüp size ve etrafa zarar verecek bir şekilde patlayabilir.


    Eğer yaptığınız tüpe sadece gaz fazında CO2 doldurursanız, bir kaç atış sonunda gaz basıncı düşecektir.


    CO2'in özelliği: Kendinden regülatörlüdür. Şöyleki normal oda sıcaklıklarında gaz fazında harcandıkça sıvı CO2, gaz fazına dönüşerek sıvı faz bitene kadar 58 bar basınçta kalır. Sıvıdan gaz fazına geçerken gerekli ısıyı da çevreden alır. Eğer atış işlemi çok seri bir şekilde olur ise tüpte soğuma meydana gelir ve bu da CO2'in basıncını düşürür, dolayısı ile atış hızı ve gücü düşer. 12 gr'lık CO2 tüplerinde bu olayı çok sık yaşarız.


    Bu nedenlerden dolayı, büyükçe tüp yaparak içini sadece gaz CO2 doldurmak yeterli olmayacak, içine sıvı olarak CO2 basmanız gerekecektir. Bunu sağlamak için de ipucu:


    Dolum yapacağınız tüpü önceden deep freeze'e koyarak iyice soğutursanız, dolum yapacağınız tüpten, bu tüpe sıvı CO2 gitmesini sağlarsınız. Aksi takdirde küçük tüpe gaz CO2 dolduktan sonra, basınçlar dengelendiğinden bir daha sıvı basmak mümkün olmayacaktır. Veya biraz doldurup daha sonra küçük tüpü tahliye ederek ve bu işlemi bir kaç kere yaparak tüpün soğumasını sağlayabilirsiniz ki, bu gereksiz yere CO2 harcanmasına yol açar ve verimli bir işlem değildir.


    Çok önemli husus: Sıvı CO2 basarken küçük tüpün darasını alarak dolum boyunca tartmanız ve 0,65 dolum oranını geçmemeniz gerekir.


    Tüm bunlar bayağı zahmetli olduğu için son zamanlarda paintball'da da 1 lt civarında 300 barlık hava tüpleri kullanılmakta, üzerinde bulunan valf ve regülatör çıkışı 800 psi'a (yaklaşık 53 bar) ayarlanarak CO2 yerine bu hava kullanılmaktadır. Bende deneme amaçlı 200 barlık 0,7 lt alüminyum bir silindir ile regülatörünü aldım. En kısa zamanda dolum yaptıktan sonra Desert Eagle ve Crosman 2300-S için yapmış olduğum adaptörlerde deneyeceğim.

    Aşağıda görülen adaptörü Umarex Desert Eagle için tasarlayarak tornada alüminyumdan yaptırdım. Güçlü ve basınç düşmesi olmadan 20 ons paintball tüpü ile 1000 atıştan fazla yapılabiliyor. Benzer bir adaptörü Crosman 2300-S için de yaptım:


    [Resim Engellendi: http://www.turkcards.com/condor/de-ad1.jpg]
    [Resim Engellendi: http://www.turkcards.com/condor/de-ad2.jpg]
    [Resim Engellendi: http://www.turkcards.com/condor/de-ad3.jpg]
    [Resim Engellendi: http://www.turkcards.com/condor/de-ad4.jpg]


    Videolar:


    http://www.youtube.com/watch?v=osgahwVcGtE
    http://www.youtube.com/watch?v=4YgnGGc9gyM