barutsuz adlı kullanıcının mesajları

    Merhaba arkadaşlar. Mardin Batman Şırnak civarında birlikte atış etkinlik yapabileceğim arkadaşlar arıyorum. Hafta sonları uygunum.

    Uzun mesafe atışları için bullpub mı yoksa normal dipçik mi olduğu önemlidir. Sebebini açıklayalım.


    Uzun mesafe atışlarında kullanıcı değişkeninin katsayısı artıyor. Hata arttıkça isabet düşüyor.


    Bullpub bir tüfek ve aynı basınca güce ve saçmaya sahip bir de uzun dipçikli bir tüfek alalım. Tek farkları dipçik olsun. Bullpub tüfeği masaya kurduk çatal ayakla atış yapıyoruz. Nişan aldık ve 100 metreye atış yaptık. Elimiz bir santim kaydı ( Ya da omuzumuz kımıldadı. Bu durumda hata daha az olacaktır ) . Bir santimlik hata ( elimiz titredi ) 100 metrede bakalım ne kadar sapmaya sebep oluyor.


    Formülümüz şu şekilde;

    Pi x yarıçap x açı /180= çember uzunluğu.


    3.14 x ( çatal ayak ile kabze arası mesafe ) x ( sapma ) / 180 = 1 cm

    Çatal ayakla kabze arasını sallayalım= 90 cm olsun.

    3.14 x 90 x sapma /180 = 1

    3.14 x 90 x sapma = 180

    3.14 x sapma= 2

    Sapma = 2 / 3.14

    Sapma = 0,636... Derece


    Şimdi de 100 metrede kaç cm fark edecek ona bakalım. Burda yarıçap 10000 cm oluyor.

    3.14 x 10000 x 0.636 /180= ?

    = 110.946 cm daha farklı bir yeri vurmuş oluyoruz.


    Peki normal dipçikle sıkarsak ne olur?

    Formülde sadece çatal ayak kabze arası artacak. Onu da 180 cm olarak sallayalım.


    3.14 x 180 x sapma / 180 = 1

    Burdan 0.318 derece daha düşük bir sapma buluruz. Yine de 100 metrede ne olur bakalım.


    3.14 x 10000 x 0.318 / 180 = ?

    55.473 cm daha farklı bir yeri ( aşağı yukarı sağı yada solu ) vurmuş oluruz.


    Uzunluk ölçüleri kolaylık olsun diye sallama olmakla beraber dipçik farkının uzun mesafe atışlarda önemini ortaya koydu.


    Aslında sabitlenen yer ile kabze arasındaki mesafenin önemini ortaya koydu. Yoksa bullpub bir tüfeğin çatal ayağı namlu ucunda uzak bir yerde ve normal dipçikli bir tüfeğin çatal ayağı tetiğin hemen önünde olabilir.

    Konunun farklı bir yönüne değinmek isterim.

    Metre/saniye cinsinden hesaplayalım.

    Herhangi bir mühmmatı herhangi bir silahla sıktığımızda diyelim ki 300 m/s hızla çıkış yaptı. Rüzgar ve ayrodinamiği hesaba katmazsak çekirdek mermimiz bir sanye sonra 300 metre ileri gitti ve duvara çarptı diyelim. Mermi namludan çıkar çıkmaz serbes düşüşe geçer. Serbest düşüş formülü de yükseklik= 1/2 x 10 x saniyenin karesi.

    Mermimiziz silah namlusunun doğrultusundan 5 metre daha aşağı çarpar. Görüldüğü gibi namlu çıkış hızının mermi dikey sapmasına direk etkisi vardır. Yani ne kadar yüksek hız o kadar az dikey sapma.

    Ama hemen hepimiz dürbün kullanıyoruz. Dürbün sıfırlama yapıyoruz. Ve dürbün ezberliyoruz. Ayrıca uzak mesafe atışlar için no limit ayak kullanıyoruz. Bu durumda merminin dikey düşüşünün önemi kalmıyor. Çünkü dürbün ayarları bu düşüşü tolere ediyor.


    Sonuç olarak fikrim şudur.

    En yüksek hız ve en yüksek ağırlık uzaklık fark etmeksizin en yüksek isabeti getirir. Güç sınırları olduğundan hızı arttıramadığımız için yüksek ağırlıkla rüzgar değişkeninin katsayısını düşürüp daha isabetli atışlar yapabliriz. (Ayrodinamik ihmal edilmiştir) Ne de olsa dürbün var silahımızda.

    Bende de aynı sorun var. İlk contayı kesiyor. İkinci conta sağlam. Havanın tüpe girdiği yer çapaklı kalmış sanırım. Ordan kesiyor. Çok eski bir konuşmada da aynı sorunu dillendirmiş birisi.

    Benim np 04 bir kullanıcı vardı adını unuttum np 04 5.5 takasa koymuştu. Aynısı bendeki de. Namlu altında 230 cc 200 bar tüp. Dipçikteki tüp iptal. Katlanır dipçik.

    Ben de kral ekinoks almıştım pompa dolum ucu sürekli hava kaçırıyordu. Yenisini istedim. Firma kullanıcı hatasından olabileceğini eğer öyleyse fiyatını kullanıcının karşılaması gerektiğini söyledi. Ben de parası önemli değil ben silahı kullanamıyorum deyince sanki biraz sert oldu. Ucu ücretsiz gönderdiler. Sanırım kargo ücretini de onlar karşıladı.


    Başka bir zaman da firmayı aradım np 04 almayı düşündüğümü silah üzerinde değişiklik yapılıp yapılamayacağını sordum. Hayır kesin olmaz dediler. Ama satıcı firma yardımcı oldu tank ve dipçik fabrikadan değiştirilmiş olarak geldi.:/

    İnternette denk gelmiştim big max ı el pompasıyla dolduruyordu. Dinlenme pompalama meyve suyu içme dahil bir saat yirmi dakika süürüyordu. Her dinlenmede pompa basıncını sıfırlıyordu.

    425 cc 200 bar tankı her türlü yarım saatte dolduruyorum. Spor niyetine iyi oluyor.

    Leupold almıştım ama sadece kırmızı ve yeşil noktası var. Yuvarlak yarım daire artı vs yok. Parlaklık ayarı var ama güneşli günlerde en parlağı bile yetersiz kalablir. Ve son olarak en parlağa ayarlıyorum kapatıp açıyorum sanki normal parlaklığa geri dönüyor.


    Görünür camı küçük olur mu diye çekinerek aldım ama sorun yok rahtlıkla göze geliyor. Bir de uzun diye tam karşıdan blamazsam görebilir miyim diyordum öyle de bir sorun çıkmadı.


    Ben aldığımda 500 civarıydı ama şimdi 1000 tlyi geçti.

    Merhaba abilerim, ustalarım ve aynı şeye merak salmış arkadaşlarım. Barutlu ve barutsuz her türlü silaha ortalama bir Türk çocuğu kadar meraklıydım. Ama ateşli silahları edinmek hem zor (hele yivliyse) hem pahalı ve hem de tehlikeli bir merak. Bu merakımı bastırdıktan yıllar yıllar sonra havalı silahlara tesadüfen denk geldim. Eski kırma havalı tüfekleri bilmiyor değildim tabi ki ama bu konuda hem imkanların geliştiğini hem de ülkemizdeki firmaların yetkinliğini görünce şaşırdım.


    Nerdeyse hiç kimseye sormadan kendi şartlarıma göre araştırıp, düşünüp Kral Puncher Ekinoks 6,35 ve hiçbir bilgim olmadan 8-32-50 dürbün aldım. İlk silahımdan sonra bu forumu bulmak nasip oldu. Daha önce foruma denk gelmiş olsaydım üyelerin engin bilgilerinden de istifade ederek farklı bir silah alırdım. Nasip böyleymiş pişman değilim silahımdan memnunum.


    İkinci olarak Kral Puncher NP 04 4,5 aldım aldığım yerin yardımcı olmasıyla birlikte kendime özel yaptırdım. İkinci silahımdan daha memnunum. kısa mesafe ve hızlı atışlar yapmak istediğim için aldım. Unutmadan üzerine de Red Dot aldım.


    Havalı silah dünyasına yeni girmiş biri olarak bilgilerinizden istifade etmek ve bildiğim kadarıyla yardımcı olmak isterim.


    Not: Hatay ve Mardin deki etkinliklere katılabilirim.