Ferhat hocam tüfeği yanlış hatırlamıyorsam 2011 yılının yazında (ilk çıktığı yıl) sıfır olarak kuzenimle birlikte satınalmıştım ve yaklaşık 100 kadar atış yapıp kuzenime bırakmıştım. Kendisi hala tatillerde ara sıra kullanmakta.
O dönem bir diğer forumumuzda habimizin üstadlarından Hakan abi dominatörü söküp resimli olarak anlatmıştı ancak İlker abinin vefatından sonra forumun yaşadığı sıkıntı sebebiyle bir çok bilgiyle birlikte uçup gitti.
Benim izlenimlerim ise şu şekilde:
Bir defa Hatsan bu tüfekle birlikte kendi devrimini yapmıştır bana göre. Neden derseniz önceki alttan kurma tüfekleri (torpedo serisi) her ne kadar sabit namlu gibi görünse de temelde Hatsanın namlu kurma modelleri ile aynı prensipte. Sadece pellet koymak için bir odacık açılıyor ve o odacıktan pellet sürülüp sıkı sıkıya kapatılıyor. Bu da ne kadar dikkat ederseniz edin stabiliteyi olumsuz yönde etkiliyordu.
Hatsan bu tüfekle birlikte kendi devrimini yaptı demiştik çünkü bu tüfekte ilk defa sabit namlu-hareketli piston silindiri sistemini kullanmıştı, tıpkı diana-weihrauch-air arms yaylılarında olduğu gibi.
Zaten tüfek biraz incelendiğinde görülecekki Hatsan bu tüfeğin üretiminde bariz bir şekilde bu markaları baz almıştı. Özellikle de Air-Arms Tx200.
Başarılı bir şekilde Air-Arms'ın kurma kolu emniyetini uygulayan Hatsan aynı zamanda tetik emniyetine de yer vermişti. Ancak bu ilk seride sanırım biraz probleme yol açtı. Zira tüfeğin kurma kolunu çektikten sonra tekrar kapatmadan tetik emniyeti ile oynamamız durumunda kurma kolunun kilitlenip tüfeğin kurulu kalması problemini bizzat yaşamıştım. Büyük bir kaza atlatmama neden olay bu olay beni tüfekten soğutmaya yetmişti.
Teknik detaylarına gelecek olursak.
Tüfeğin Piston çapı, stork oranı, yayı gibi detayları Hatsan'ın orta güçlü mod99-mod88 modelleriyle aynı. Gayet tatminkar olan bu güç hw97 ve tx200 ile oranlandığında biraz fazla bu da ister istemez tepme olarak geri dönüyor.
Bir diğer detayı tüfeğin yanlış hatırlamıyorsam 4kg lık ağırlığı (ahşap kundak için)
Bu noktada da yine hw ve tx başarılı bir şekilde taklit edilmiş. Çünkü yaylı silahlarda kundak ağırlığını ne kadar fazla tutarsanız o kadar isabetli oluyor.
Malzeme kalitesi genel olarak orta düzeyde sayılabilecek bu yaylı'nın carbine wood modeli en ideal olanı.
Kısa namlusunun lock time oranı diğerlerine göre çok daha iyi. Bu da isabeti olumlu yönde etkiliyor.
Alınacak bir yaylı ancak Abileri olan tx200 ve hw97 ile yarışır mı yarışır fakat biraz geride kalır. bu sebepten ötürü olsa gerek forum geneli sanırım sıfır bir dominatör yerine ikinci el bir ithal yaylı düşünüyor.
Lafı gereksiz uzattımsa affola, şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Selamlar
Samet