shooter54 tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

sanırım etrafında bu işlerden anlayan kimse yok. ..
    Sameeeett delikanlıya bir yardım et abicim. Tüfeği hiç edicek..

:) arkadaşın kanı kaynıyor Murat abim tüfekten umudu kestim ben bu sefer olmasa bi dahakine işi tamamdır.

Geçen yıl diğer forumda Tom Gaylord'la ilgili bir yazı çevirmiştim bunu okursan mutlaka faydası olacaktır sevgili Joker54. Tom Gaylor da kimdir dersen kendisi dünya çapında bir yaylı üstadı bir çok marka için tüfek tasarımlarında danışmanlık yapmışlığı var bildiğim kadarıyla. engeneyle sıfırlama için hem tüfeği hem mengeneyi o kadar iyi sabitlemen gerekki mikron oynama olmasın.
    Şu an şehir dışındayım ama geldiğimde imkan olursa haberleşelim bir çayımı içersin.

Sözüne ettiğim yazı;

Yazısından anladığım kadarıyla Tom Gaylord, topçu bataryalarında var olan sistem benzeri bir tarzı havalı tüfeklerde denemiş.
    Gaylord'a göre yaylı tüfeklerle atış yaparken tüfeği sıkı sıkıya kavramak ve kasları yormak yerine kundak elini tüfeğin tam denge noktasında kavramadan düz bir şekilde tutmak, tetik çeken eli ise sıkı sıkı tutmak yerine nispeten daha yavaş kavramak gerekiyor.
    Böylece havalı tüfeklerin kendilerine has salınımlarına izin verilecek, her atıştaki salınım benzer olacağından namludan çıkan pelletlerin de yakın noktalara gideceğini ve grubun küçüleceğini iddia ediyor.
    Topçu bataryalarındaki atış anını düşünürsek top ateşlendiğinde mekanizma ve batarya bir miktar geriye hareket ediyor, anlaşılan bu hareket gelişi güzel ve spontane değilmiş.

Bu noktada Lock Time olarak bilinen pelletin namlu içindeki hareket süresi de konu içindeki en önemli ayrıntıyı oluşturuyor, bu durumun ortaya çıkmasının belirleyicisi ise lock time kavramı. Namlu uzadıkça lock time artacağından isabet ve tüfeği kavrama noktası daha fazla önem kazanıyor.
    Field Target yarışmalarında yaygın olarak kullanılan TX200, HW97 türevi tüfekler düşünüldüğünde bu durumu kanıtlar niteliktedir.

Daha fazlasına orijinal metinden ve videodan ulaşabiliriz.
    Saygılar

by Tom Gaylord
    Copyright PyramydAir.com ©2009. All Rights Reserved.
    Want to become more accurate with your spring rifle? Want to equal those unbelieveable groups others seem to get? The secret is in how you hold the rifle, and the name for the proper hold is the "artillery hold."

I didn't invent this hold. It was over a century old when I discovered it in the 1990s. But I did give it the name. I did so because I wanted to be able to discuss the hold with others and to teach it to as many airgunners as possible. Giving it a name gave it a life of its own, and now I see other airgunners passing it along to new shooters.

Put simply, the artillery hold means holding your air rifle so lightly that it can recoil in any direction it wants to. Since the pellet remains in the barrel a long time after the shot, this means that the muzzle will always be in the same place, shot after shot, because there's no outside influence forcing it to go elsewhere.

When you fire a spring-piston gun, the pellet doesn't start to move until the piston comes to a stop. By that time, the gun is already moving in recoil. It's also vibrating in all directions. If you were to try to restrain it by holding the stock firmly, you would establish a vibration node that would send the muzzle to a different place. Since you can never repeat a hold exactly, you'll throw your shots all over the place if you hold the rifle tightly. If you just let it float on your hand, it will settle down and start grouping to the best of its capability.

I've written about the artillery hold hundreds of times, but some folks don't seem to understand what I'm saying, so I thought a video would be a better way to get the point across. Sit back and watch my brief explanation of how the artillery hold works.
    Now, watch the video!

Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

Kabze eğer ele büyükse sağ tarafa küçükse sol tarafa çekebilir atışlar. Bunun için tetiğin ileri-geri ayarını iyi yapmak gerekiyor.

Hocam bu işinize yarayabilir
    [Resim Engellendi: http://www.silahalsat.com/antoloji/images/targeterror.JPG]

SEKİZLİK HATA ANALİZİ
    A-bilek yukarıya doğru kırık duruyor
    B-geri tepmeye karşı öne doğru patlama refleksi,irkilmek
    C-başparmak yanlış duruyor
    D-kabza çok sıkı tutuluyor kaslardan dolayı namlu oynuyor
    E-bilek aşağı doğru kırılıyor yada kol aşağı düşüyor
    F-tetik aniden çekiliyor(F1) parmaklar çok sıkı durumda(F2)
    G-tetik parmağı yanlış yerde parmağın ucu tetikte değil
    H-tetik baskı hatası irkilme refleksi

GRUP1: (nümerik dilimli atış ve yer tespit levhası)
    atış1:yüksek açı
    atış2:düşük açı(tetik aşağı doğru çekiliyor)
    atış3:sağa açı
    atış4:sola açı
    GRUP2: (nümerik dilimli atış ve yer tespit levhası)
    atış5:yüksek paralel hata (geri tepme silah gevsek tutuluyor)
    atış6:alçak paralel hata (tetik aşağıya doğru çekiliyor,tetik parmağı çok içerde)
    atış7:sağ paralel hata
    atış8:sol paralel hata
    GRUP3: (nümerik dilimli atış ve yer tespit levhası)
    atış9:geri tepme(kabza gevsek yada çok sıkı tutuluyor. atıcıda patlama refleksi var)
    atış10:tetiğe birden basılıyor
    atış11:tetik kenarlara doğru çekiliyor ,kabza gevsek yada çok sıkı tutuluyor kavrama hatası
    atış12:kabza kavrama hatası tetiğe sert basılıyor..küçük parmak yada baş parmak hatalı duruyor

Öncelikle herkese Selamlar... Ben de bir havalı tabanca kullanıcısı olarak, havalı tabanca kullanan diğer arkadaşlara nacizane şu tavsiyelerde bulunmak istiyorum...

1 - Havalı tabancanız hangi sistemle (CO2, multipump veya pistonlu) çalışırsa çalışsın, kullanacağınız saçma 7,56 graini geçmesin. JSB firması tarafından 7,33 grain olarak üretilen "Match Diabolo" saçmaların üzerinde özellikle havalı tabancalar için üretildiği yazılıdır... Yine H&N firması tarafından üretilen "Final Match" saçmalarının 8,18 grain (heavy yani ağır) olanı havalı tüfekler için, 7,56 grain (light yani hafif) olanı ise özellikle havalı tabancalar için üretilmiştir... Havalı tüfeklere göre güçleri nisbeten daha az olan havalı tabancalar için özellikle hafif saçmaların üretilmesinin temel sebebinin daha doğrusal bir atış eğrisi elde etmek olduğunu düşünüyorum. Kısaca söylemek gerekirse hafif saçmalar ağır saçmalara göre belli bir mesafede daha az düşme yapar. Bu sebeple, bana sorarsanız, amaç kısa mesafede tahribat değil ise "havalı tabancalarınız ile 8,44 grain saçma kullanmayın!" derim...

2 - Kağıt veya karton gibi hedeflere atış yapacaksanız, atışlarınızı çok daha temiz bir şekilde görebilmeniz için "match" türü (düz uçlu) saçma kullanın, sert cisimleri kırmak veya delmek istiyorsanız kubbe/yuvarlak uçlu saçmaları kullanın...

3 - Atış mesafeniz uzun (Örneğin Zoraki için 25 metreden fazla) ise "match" kullanmayın, kubbe/yuvarlak uçlu saçmaları kullanın!"... derim

Bende 13-14 kutu kadar açılmamış JSB Exact Diabolo saçma var... Zamanında almıştım... Ancak ben havalı tabancalarımda hiçbir zaman bu saçmayı kullanmadım... Benim havalı tabancalarda kullanmayı tercih ettiğim saçmalar 1 - JSB Match Diabolo 7,33 grain (ki kendileri kağıt hedeflere kısa mesafe atışlarında harika sonuçlar veriyor...), 2 - Yine JSB'nin Falcon'a ürettiği "Falcon Accuracy Plus" 7,33 grain (bu saçma da kubbe/yuvarlak uçlu olup sert cisimleri kırmak, delmek veya uzun mesafe atışları yapmak için idealdir...) Saygılar...

Tamay hocam bilgilendirici ve açıklayıcı olmuş, bir çok noktada size katılıyorum.
    Bu havalı tabancalarda kullanılması gereken pellet ağırlığı konusunda da geçerli olmakla birlikte, bu konunun bir anlamda havalı tabancanın gücüyle de ilişkili olduğunu düşünmekteyim.
    Bahsettiğiniz JSB pelletlerden match olanı da elimde mevcut ve sizinde belirttiğiniz gibi "Für Luftpistolen" ibaresi mevcut. Ancak burada bahsettiği çıkış hızı hayli düşük müsabaka tabancaları da olabilir. Zoraki gibi neredeyse havalı tüfek gücüne sahip bir tabanca için 8,44 grain'in sorun olacağını düşünmemekle birlikte belkide en verimli pellet olduğu kanaatindeyim.