shooter54 adlı kullanıcının mesajları

    Rica ederimde hocam biraz sönük kalmasının en büyük sebebi tam pcp furyasının patlama zamanına denk gelmiş olması sanırım. Şunları çok duyduk o dönem;


    Al bi mod99 sonra pcp'ye geçersin.
    Pcp'nin tadını aldınmı yaylı kullanmazsın
    pcp'den yaylıya geçmek attan inip eşeğe binmek gibi
    Yaylı amelelikmiş meğer
    PCP'ye geçmeden önce bir süre yaylı kullan (sanki pcp'yi kullanmak daha zormuş gibi)


    Ve de en çok güldüğüm ezbere söylenen şu söz: "En kalitesiz pcp bile en kaliteli yaylıdan daha isabetlidir" Hadi canım sen de :)


    PCP'Ye geçmek diye bir şey ürettik biz bir dönem hocam, tüketip toplumu'nun tüketim camiası gibi. Neyse sübliminal mesajlara girmeyeyim ben :)

    Ferhat hocam tüfeği yanlış hatırlamıyorsam 2011 yılının yazında (ilk çıktığı yıl) sıfır olarak kuzenimle birlikte satınalmıştım ve yaklaşık 100 kadar atış yapıp kuzenime bırakmıştım. Kendisi hala tatillerde ara sıra kullanmakta.
    O dönem bir diğer forumumuzda habimizin üstadlarından Hakan abi dominatörü söküp resimli olarak anlatmıştı ancak İlker abinin vefatından sonra forumun yaşadığı sıkıntı sebebiyle bir çok bilgiyle birlikte uçup gitti.


    Benim izlenimlerim ise şu şekilde:


    Bir defa Hatsan bu tüfekle birlikte kendi devrimini yapmıştır bana göre. Neden derseniz önceki alttan kurma tüfekleri (torpedo serisi) her ne kadar sabit namlu gibi görünse de temelde Hatsanın namlu kurma modelleri ile aynı prensipte. Sadece pellet koymak için bir odacık açılıyor ve o odacıktan pellet sürülüp sıkı sıkıya kapatılıyor. Bu da ne kadar dikkat ederseniz edin stabiliteyi olumsuz yönde etkiliyordu.
    Hatsan bu tüfekle birlikte kendi devrimini yaptı demiştik çünkü bu tüfekte ilk defa sabit namlu-hareketli piston silindiri sistemini kullanmıştı, tıpkı diana-weihrauch-air arms yaylılarında olduğu gibi.


    Zaten tüfek biraz incelendiğinde görülecekki Hatsan bu tüfeğin üretiminde bariz bir şekilde bu markaları baz almıştı. Özellikle de Air-Arms Tx200.
    Başarılı bir şekilde Air-Arms'ın kurma kolu emniyetini uygulayan Hatsan aynı zamanda tetik emniyetine de yer vermişti. Ancak bu ilk seride sanırım biraz probleme yol açtı. Zira tüfeğin kurma kolunu çektikten sonra tekrar kapatmadan tetik emniyeti ile oynamamız durumunda kurma kolunun kilitlenip tüfeğin kurulu kalması problemini bizzat yaşamıştım. Büyük bir kaza atlatmama neden olay bu olay beni tüfekten soğutmaya yetmişti.


    Teknik detaylarına gelecek olursak.
    Tüfeğin Piston çapı, stork oranı, yayı gibi detayları Hatsan'ın orta güçlü mod99-mod88 modelleriyle aynı. Gayet tatminkar olan bu güç hw97 ve tx200 ile oranlandığında biraz fazla bu da ister istemez tepme olarak geri dönüyor.
    Bir diğer detayı tüfeğin yanlış hatırlamıyorsam 4kg lık ağırlığı (ahşap kundak için)
    Bu noktada da yine hw ve tx başarılı bir şekilde taklit edilmiş. Çünkü yaylı silahlarda kundak ağırlığını ne kadar fazla tutarsanız o kadar isabetli oluyor.
    Malzeme kalitesi genel olarak orta düzeyde sayılabilecek bu yaylı'nın carbine wood modeli en ideal olanı.
    Kısa namlusunun lock time oranı diğerlerine göre çok daha iyi. Bu da isabeti olumlu yönde etkiliyor.


    Alınacak bir yaylı ancak Abileri olan tx200 ve hw97 ile yarışır mı yarışır fakat biraz geride kalır. bu sebepten ötürü olsa gerek forum geneli sanırım sıfır bir dominatör yerine ikinci el bir ithal yaylı düşünüyor.


    Lafı gereksiz uzattımsa affola, şimdilik aklıma gelenler bunlar.
    Selamlar
    Samet

    Ilk çıktığı yaz kısa bir süre kullanıp tüfekle ilgili bir sorundan dolayı kuzenime devretmiştim. Hem eski mesajlarıma bakıp hemde hatırladıklarımı akşam eve geçince paylaşırım. Ancak diyecegim gerek agirligi gerek isabeti ve gucuyle hatsan in hw97 ve tx200 u baz alarak urettigi bir grupman tufegi

    Çok fazla abartmadan yani menevişe fazla zarar vermeyecek şekilde. Bir beze wd40 sıkıp noktaları silebilirsiniz. Sonra iyice kurulayıp bir silikon sprey veya koruyucu silah yagiyla temizleyebilirsiniz.

    Tüfekten tüfeğe farkedebilen bir konu bu. Ancak gerek lw gerekse Hatsan namlulu Tüfeklerimde 5,52 yi sevmeyene rastlamadım.
    Yine Zoraki veya yaylılarımda da en yüksek verimi 4,52 ile aldım.

    Kesinlikle katılıyorum. Benim diyen pcp yapsın bakalım hw97 nin yaptığı grubu. Önce bi iki pelleti yakın hızda atacak o :)
    Şaka bir yana atış hissini yaylı daha fazla veriyor. Tekniğine hakim oldukça daha çok keyif alıyor insan.

    Elinize sağlık. Benim gözlemlediğim en yaygın uygulamalardan biri de Derlin Segman uygulaması. Piston cevresi ile silindir arasındaki töleransı sifira indiriyor. Bir nevi tx200 de olan sistemin uygulaması. Yabancılar daha genis imkanlara sahipler. Bizde yaylı olayı biraz erken bitti bence

    O yuzden her hangi bir yazilima bagli kalinmaksizin kullanilan pellet ile vurus noktalarini bir bir belirlemek gerek. Tasinabilir bir hedef ile farkli mesafelere atislarla hallolur bu da.
    Muhim olan burada mesafeyi kestirmek. Gerisi tufegin attigi yeri bilmeyle alakali. Zaten zoom degeri degisse bile vurus noktasi degisiyor.
    Söz gelimi 3 dotluk bir aralıkta 10 metreden 40 metreye atis yapabiliyorum sr12 ile 24 zoom da. Durbunun dotlarinin kurtardigi son mesafede 65 metre civarı. Zoom degerini dusururuz bu sekilde dot araligi iki okur kill zone bu iki dot arasina sikisir. Dogal olarakts durbunun kurtardigi mesafe artar. Bunun için herhangi bir yazilima bagli kalmaya gerek yok sanirim. Bu arada benim de bildigim dotlarin dizaynlarinin sinirli guc ayarli tufeklerde yuvarlak rakanlar verecek sekilde yapilmis olduguydu. Varsin kusurat versin ben kac metreye atacagimi bildikten sonra sanirim cokta sikinti degil

    Samet eline sağlık, çok güzel açıklamışsın. Ben yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum ve çok memnunum. Tek eksiği 32 büyütmenin 40 m ve sonrasında yetersiz oluşu.


    Erdinç abi rica ederim. Ben 24 kullanıyorum ama aynen söylediğin gibi sanırım ft de ne kadar zoom olursa o kadar iyi.

    anladım hocam, peki şiddetini bildiğimiz bir rüzgardan bahsedersek, yine mesafeyide bildiğimizi varsayarak, bu yan dotlar için nasıl bir mantık-formül geçerlidir..


    Ferhat hocam bu hesapta elbet yapilabilir ancak ben hesabi manuel olarak yapmaya haiz degilim. Yine de bir ugrasirim kagit kalem.
    Ancak balistik programlariyla hesaplayabiliriz ornegin hawke chair gun pro.
    Ruzgar yonunu ve siddetino girdikten sonra vurus noktasini veriyor

    Hocam mutlaka pelletin düşme istinatı çok tutulmuş ancak bence bir mil dot reticle uzak mesafe atışlarına daha uygundur. Özellikle genisletilmis olan exthended mildot. Bu yanilmiyorsam nikkonun target master serisinde mevcuttu.
    Hawkenin son urettigi sr pro retivle da bu uzun mesafe olayina noktayi koydu zaten.
    ama benim favorim yine de sr12 :)

    Dahası dedin yazayım o zaman :)
    Sr12:areticle in ana mantigi ve yapilma sebebi ft turnuvalaridir. Hawkenin pellet yoluna en uygun reticle i olarak bilinir ve ana uretim mantigi budur. Son olarak ruzgar hesabi yapmak kolaydir ve 10 km/h esen ruzgar esas alinarak yan dotlar konulmustur bu reticle a.

    Ferhat hocam,
    Hedefin boyunu cm cinsinden dürbün büyütmesi ile çarpıyoruz, ardından çıkan sonucu:
    Hedef a çizgisine sığıyorsa 2'ye
    b çizgisine sığıyorsa 4'e
    c çizgisine sığıyorsa 6'ya
    d çizgisine sığıyorsa 8'e
    Bölerek mesafe hesaplanıyor. Eğer düzgün bir şekilde titretmeden hesabı yaparsak çok net sonuçlar alıyoruz.


    Bir başka yöntem ise BRC programı.
    Bu program içinde sr12 reticle ı seçtikten sonra range finder fonksiyonu ile hedef boyunu girdikten ve dürbün büyütmesini girdikten sonra hedefi sığdırdığımız çizgiye göre çok net mesafe tahmini alıyoruz. Kendi telefonumda benim dürbünün bir örneği için. FT hedefinin merkezindeki delik 4cm olmak üzere



    [Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/krPbXv.png]