Herkese selamlar,
Atıcılığa 2010 yılında, ilk tüfeğim Eser (Hw 35 kopyası) ile başladım.
Zaman içerisinde farklı ihtiyaçlara ve amaçlara yönelik, sayısı üç haneleri bulan çeşitli ateşli silahlar kullandım.
Bununla birlikte yaklaşık 35 adet havalı silahım oldu; bunların 11 tanesi ise bir türlü alışamadığım PCP platformlarıydı.
2020 yılında Türkiye’deki Field Target (FT) ekibiyle tanıştım. Bu ekipteki atıcıların büyük çoğunluğu balistik bilgisi yüksek, yaş ortalaması 35–40 civarında olan, kültürlü ve bilinçli kişilerden oluşuyordu (her alanda olduğu gibi istisnalar hariç).
Günümüzde işim gereği hala birkaç adet ateşli silah aktif olarak kullanmaya devam ediyorum. Bununla birlikte havalı silahlar; sağladığı atış özgürlüğü ve ekonomik avantajları sayesinde envanterimde her zaman yer bulan bir platform olmaya devam ediyor.
FT’yi her ne kadar yapmaya çalışsam da, bana çoğu zaman gerçeklikten uzak geldiği için tam anlamıyla adapte olamadım. Ben havalı tüfekleri, ateşli tüfeklere altyapı sağlayan bir eğitim platformu olarak değerlendirmeyi tercih ediyorum.
Gerçek hayatta mesafe ölçümü çoğu zaman hızlı atışlarda tahmine dayanır; zaman varsa rangefinder gibi ekipmanlardan veri alınarak atış yapılır. FT’de ise kullanılan optiklerde paralaks tekeri üzerinden mesafe tahmini yapılması esas alınır. Dönemin şartları düşünüldüğünde (özellikle 80’li yıllarda rangefinder’a erişimin kısıtlı olması), kuralların bu şekilde şekillenmiş olması anlaşılabilir.
Bununla birlikte FT’deki atış pozisyonlarının büyük ölçüde oturarak, kucakta ya da hamster desteğiyle diz üstü yapılması da bana çok doğal gelmeyen unsurlardan biri. Benzer şekilde, olimpik disiplinlerde kullanılan atış ceketleri ve ekipmanlar da işin ayrı bir boyutu.
FT branşını yapan arkadaşlara saygım var ve gerçekten zor bir disiplin olduğunu biliyorum. Hatta branşın daha fazla tanınması için yivli tüfek camiasına yönelik içerikler de üretmiştim.
Tüm bunları bir araya getirdiğimde, benim için en uygun havalı tüfek disiplininin HFT olduğuna kanaat getirdim. Gerçek hayata daha yakın olması ve pratikte karşılığı olan bir yapı sunması benim için belirleyici oldu. Nitekim NRL Hunter, Mamut Sniper Challenge ve Tactical Games Sniper gibi gerçekçi senaryolar içeren yarışmalarda kullanılan tripod sistemlerinin, HFT’de “stick” sınırları içerisinde kullanılabiliyor olması da ciddi bir avantaj.
2023 yılında HFT için Optisan CP 3-12x32 optik alarak FTBR Türk platformunda paylaşım yapmıştım; ancak kimse ilgi göstermeyince öyle arada kaynayıp gitmişti.
Serdar abi ve Mesut abi’nin HFT branşına öncülük etmesiyle birlikte, bu kez gerçekten bir şeylerin değişeceğine inanıyorum.
Havalı Tüfekeler ile yapılan FT, HFT, BR her ne branş olursa desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Malum ülkemizde ateşli silahlar ile bu branşları yapmak imkansız gibi görünüyor.
Saygılarımla ....