InsoMNiA adlı kullanıcının mesajları

    Değerli Gönüldaşlarım;
    Lütfen ukalalık olarak algılamayın ama EJEKTÖR teriminin kullanımı ile ilgili bir yanlışı düzeltmek isterim. Tüfeklerde boş fişekleri fişek yatağından atmak için kullanılan tırnaklara EJEKTÖR denir. Bazen ENJEKTÖR olarak kullanabiliyoruz ama bu tamamen zıt anlam taşıyan enjekte etmek yani içine aktarmak anlamındadır.
    Tekrar "çok bilmişlik" olarak anlamamanızı rica ediyorum.
    Saygılarımla.


    Hafızalarda daha iyi yer etmesi için ayrıca eklemek isterim:


    Ejektör terimi, "EJECT" ten gelmektedir ve aslında 30 yıldır hepimizin kullandığı butonlardan birinin de adıdır. Kah teybimizdeki kaseti dışarı çıkarırken, kah PC deki CD yi çıkarırken hep basmışızdır "EJECT" e.


    [Resim Engellendi: http://www.dreamstime.com/play-stop-eject-rewind-fast-forward-thumb6784509.jpg]


    Selamlar, saygılar...

    Üstadlar sorum şöyle.


    Dürbünle atış yapan sağlak ancak hakim gözü sol.
    Çift gözü açık dürbünle atış yapmak istiyor ancak tüfek sağ omzunda ve hakim gözü sol olduğu için sorun yaşıyor.


    Bu tip durumlarda nasıl bir çözüm olabilir?


    Saygılar...

    Biraz konu dışı olacak ama birden fazla bilgili kişiyi yakalamışken sormadan da edemeyeceğim.Elimde huğlu eagle poze var biliyorsunuzdur bu tüfekleri hafifletmek amacıyla krom yapmışlar,bu tüfekle kurşun veyahut,direm atsam sakınca doğururmu, ve en fazla kaç gram fişekler kullanmalıyım?


    Bence sorduğunuz soru konu dışı değil ; nitekim huğlu eagle superpozeniz de yivsiz tüfek olduğuna göre tam yerindesiniz.
    Üstadlardan edindiğim naçizane tecrübemle bir iki kelam edeyim.


    Tüfeğinizin gövdesi krom değil 7075 alüminyumdur. Bu 7075 kodlu alüminyum günümüz uçaklarının gövde konstürüksüyonunda kullanılıyor. Oldukça sağlam ve alüminyumun esneklik özelliğini de taşıyor. "900 bar basınca kadar olan tüm fişekleri uygun şok tüpü kullanarak gönül rahatlığıyla atabilirsiniz" diyor üreticisi...


    Bu tüfeği kuş avları için üretmişler. Hafif olması için de alüminyum gövde ile sunmuşlar. Tüfeğiniz hafif olduğu için hafif fişekleri tercih ederseniz daha konforlu olacaktır(24gr,28gr,32gr).
    Fişek yatağınız 76mm. Bu demek oluyor ki bu tüfek ile 900bar ve altı basınca sahip magnum fişek bile atabilirsiniz (ancak piyasada 900bar altı magnum fişek var mı bilmiyorum). Gramaj olarak ise magnumlar 52gr a kadar (almadan önce basınçlarını mutlaka sorunuz.900bar altı olmalı).
    Uygun basınçta magnum fişek buldunuz diyelim ama oldukça sert vurur omzunuza; pişman eder attığınıza...Bol miktarda ağır fişek kullanılırsa da tüfeği zamanla laçkalaştırır mı bilmiyorum.


    5 no Silindir şok tüpü ile (5 çentikli olan) tek kurşun ve şevrotin atılabilir. Diğer şok tüpleri ile denemeyin.
    Ancak gene tekrar ediyorum ki bu tüfeğin asıl üretim amacı hafif gram saçma atışları için.


    Tek kurşun, şevrotin veya magnum kullanıp, kullanamayacağınız ile ilgili Huğlu fabrika ile görüşmenizi ve teyid almanızı da önemle tavsiye ederim.





    Not:
    Konuyu başlatan ve hiç bir şey bilmeden soran adama baktığınızda beni göreceksiniz. Şimdi ufak tefek bilgi aktarmaya çalışıyorum. Aşağı yukarı 1 yıl kadar oldu. Burada üstadlardan edindiğim ve sahadaki üstadlarla pekiştirdiklerim neticesinde az çok öğrendik bir şeyler.
    Öncelikle Alper(Kafasi) ve İlkernazli Beyler olmak üzere herekese teşekkür ederim.
    Yeni sorularla ve yeni konularda döneceğim ;) Sevgi ve saygılar.

    Yeni tüfeğiniz hayırlı olsun. Ben de sizin gibi Armsan' ın RS A2 veya RS X2 modelleriyle birlikte Hatsan' ın MP ve MP A modellerini beğendim. Tüfeğiniz ile ilgili gözlemlerinizi, olumlu/olumsuz yönlerini paylaşırsanız çok yardımcı olur.


    Teşekkür ederim.


    diğerlerini tecrübe etmedim ama RS-X2 yi önerebilirim. Sitesine son zamanlarda baktıysanız "full pikatini modeli" sanki daha da hoş gibi duruyor.

    Tüfekle ilgili olumsuz pek bir şey yok
    ancak ben bir süre sonra bu tüfekten sıkıldım ve bir tane de çift tetikli superpoze aldım.
    Yani aslına bakarsanız görüntüden öte başka pek bir özelliği yok bu tip tüfeklerin. 50-100 fişek attıktan sonra dolaba kaldıracağınız; arada bir arkadaşlarınıza gösterip keyifleneceğiniz türden...


    Bir kaç parça aksusuar eklenmiş haliyle fikir vermesi açısından resimleri:
    [Resim Engellendi: http://i56.tinypic.com/i44w3k.jpg]
    .
    [Resim Engellendi: http://i51.tinypic.com/30j1v0i.jpg]
    Yeni gözdem ise alttaki
    [Resim Engellendi: http://i53.tinypic.com/29fuvwn.jpg]


    Fakat bir tane de torpedo 155 im var. "İçlerinde en çok hazzı ondan alıyorum" desem yalan olmaz.




    .

    Benim hayal ettiğim savaş Rusya ile Amerika arasında olacaktı.
    İşaret mi?
    Bir çok işaret vardı...Hep var...Hatta hamleler kesintisiz sürmekte...


    Rusya zamanla Karadenizdeki tehditleri geri savurdu ve Ortadoğu etrafına bir çember oluşturuyor, kuşatıyor. Bu işin sonu tahmin ettiğim gibiyse çok fena...


    Rusların para derdi yok. Adamlar enerji devi. Tüm Avrupa' ya gaz veriyorlar. Dağılmış Sovyet devletlerinin bir çoğu artık onların yanında...Orduları çok güçlü ve ülkenin başında da bu yüzyıla damga vurabilecek kapasitede güçlü bir lider var...


    Eğer bir gün kabak patlarsa umarım bizim başımızda patlamaz... Güçlü olan kimse o tarafta olmalıyız... Mağluplar tarafını seçersek bu kez bizi kurtaracak ikinci bir Mustafa Kemal olmayacak...;)

    Üstad;
    verdiğiniz teknik bilgilerin kıymeti yanında örnekle vurgulayarak yaptığınız son uyarı da tam yerine oturdu...Zira daha 2 nci kutu fişeğimi bile atmamışken bir tane de skeet tüfeği almanın ve hanıma söyleyeceğim yalanın hesabını yapmaya başlamıştım. Bilgilenmenin yanında aklımı başıma toplamamı da sağlıyorsunuz. Sağ olun, var olun...

    32gram bile fenaymış...Omzum çürümedi ama hala ağrıyor. Bir kutu attım ama 3 ncü fişekten sonrası bayağı zor oldu ağrılardan...
    25metrede tüfeğin (hedefin) neresine attığını gördük. Sonra geriden, 50-55m gibi mesafeden sabit duran trap plaklarına 2 tane attım. 2 de 2 hedefte olunca atışımın iyi olduğunu söylediler. (Halbuki havalı için yakın bir mesafe)...Omzum dağıldı ve bıraktım...


    Sonra beni poligona davet eden arkadaş kendi tüfeğiyle trap attırdı (atış tüfekleri çok güzelmiş bu arada, resmen bayıldım...)


    Üstadlar:
    Plaklar tam arkamdan önüme doğru uçarken peşlerinden atar pozisyonda kulenin dibinde durdum. Durduğum yer istasyon değil, sanırım çömezleri oralarda durduruyorlar. Arkamdan 5 plak yolladı. Hepsini kırdım, karşımdan 1 tane yolladı ıskaladım.
    Atıcı olan arkadaşım plağı geç vurduğumu söylüyor ki doğru, ben nişan alana kadar plak bayağı uzağa uçmuş oluyor (ama gene de parçalandığını görmek bayağı haz veriyormuş; yaşadım...)


    İzleyenlerden ara gazı niteliğinde olduğunu sandığım laf şöyle. Diyorlar ki "ilk gelişinde böyleysen 1 ay takıl buradakilerin hepsini ayıklarsın"... Gaz verdiklerini biliyorum ama çok zevkliymiş yahu... Bir tane de atış tüfeği alsam diyorum ama hanım boşar valla :)

    Bullarika teşekkürler...



    Üstadlarım;


    tüfeği dün akşam teslim aldım. Hepsi böyle mi bilmiyorum ama ilk gördüğüm pompayı çekip bırakıyorsun, yatağa fişek sürme işini kendi yayı ile yapıyor.


    Bu akşam da fırsat olursa poligona götüreceğim. Fişek yatağı 76mm.
    Bol miktarda MKE 70mm tek kurşun aldım. Sanırım 70mm atarken sorun olmaz...Gene de bir sorayım dedim.
    Saygılar...

    Olur mu bilmem ama fren disk temizleyicileri (sıvı) ile benim arkadaşlar çok fena durumdaki motor parçalarını temizlediler. Üstüne WD40 la giriştiler. Disk temizleyici için marka bilmiyorum...Sanayide bir bakın isterseniz...

    Sevgili İlker ve Kafasi;
    öncelikle teşekkür ederim.


    Düşük gramaj öneriniz daha konforlu atışlar yapmak için mi yoksa daha uzun ömürlü kullanımlar için midir?


    Tüfek ve kullanacağım fişekten beklentim şu:
    -Olabildiğince güçlü olsun. Hedefi parçalasın, geriye bir şey bırakmasın. Hedef bomba yemiş gibi tahrip olsun. Bunları mümkün olduğunca uzun mesafede yapabilsin. Yani habire sabot sormam bundan...
    Anlayacağınız aksiyon peşindeyim... :)


    Sırf havalı tüfekler bu beklentilerime uygun olmadığı için pompalı aldım desem doğru olur aslında...(Ancak gene de AR6 ve Air Ranger sahibi olma hevesim sürmekte)...


    Sizlerden çok şey öğreniyorum, sağ olun...

    Değerli arkadaşlar, üstadlar;


    Siparişi verdim bu gün yarın elimde olur...
    Yazdınız/paylaştınız, okudum, tam olmasa da az çok öğrendim... Ancak avcılıkla alakam olamayacağı sonucuna da vardım.
    Dolap bekletmek için bir tane seçtim...Zira benim gibi tembel biri için değil bu işler...Yapacağımın en fazlası yılda bir kaç kez tencere-bidon patlatmak olur herhalde...


    Havalı tüfeğimi kurcaladım bozdum...Yivsiz tüfeğimi de kurcalayacağımı bildiğimden fabrikası İstanbul' da olan Armsan' ı seçtim.


    Değerli görüş ve eleştirilerinize sunuyorum...


    Saygılar...


    sorular: -bu tüfekle sabot fişek atmak sakıncalı olur mu?
    -namlu ömrü ortalama kaç atıştır? (sadece şevrotin ve tek kurşun kullanılacak)



    [Resim Engellendi: http://www.avburada.com/rt/sdb11444-1.jpg]
    [Resim Engellendi: http://www.avburada.com/rt/sdb11445-2.jpg]

    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100616/temp/fyhjt5hj.jpg]


    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100616/temp/koi8w57c.gif]


    Herkese merhaba, gene ben...:)


    Peki üstadlara soru:


    Arkadaş otomatik yerine pompalı seçse (üstteki kral, alttaki hatsan' dan birini) ya da pompalı sevmiyorsa ben seçsem:)...


    Bu durumda da oluşabilecek sıkıntılar makul seviyelerde kalmış olabilir mi? Tutukluk yapmayarak atış keyfini bozmaması haricinde başka sıkıntılar baş gösterebilir mi?


    En önemlisi (tüm markalar için soruyorum) tüfeğin namlu ve yatak sağlamlığına güvenilebir mi ?


    [Resim Engellendi: http://s7.directupload.net/images/100616/temp/v75xdcfp.jpg]


    Olmadı , çelik yeterince sağlam diyelim; bu durumda resimdeki sabot fişeği (1900fps hıza çıkıyor diyor) kullanmamız durumunda kazaya yol açabilir miyiz ? Ne olur mesela ?


    resimdeki 70mm fişeği 76mm yatağa sürsek sonra da bassak tetiğe ne olur ? İlle yivli slug namlu mu ya da paradox şok mu gerekli bu fişekler için...


    Paradox şok her tüfeğe takılır mı?

    "t5 in üzerinde kaz resmi var"
    E bizden avcı olursa; canavar vuracağım diye kaz saçmasını da sürer namluya...:)
    Aslında dinleyeni yerlere yatıracak kadar komik av maceralarım da var. (Şile' de şantiyecilik zamanlarımda)


    "fişek üreticlerinin kendi hsaplamalarına göre yapılır. barut hakkı az olanın kısa , çok olanın uzun diye bişi yok. ama genelde barutu mesafeye hapsederler ki en çok basınç bu alanda gerçekleştiğinden güç sıkışıp ileri itme kuvveti artsın. kullanılan tapada bu mesafenin boyutunda etkilidir. çok takılmayın buna."


    Bunlar benim için önemli bilgiler. Öğreniyorum ve öğrendikçe daha zevkli oluyor...Teşekkür ederim...



    ________________________________________


    "20 numara için 70mm,"


    "12 numara 89mm fişek bulmak yada 20 numara 76mm fişek bulmak çok çok zor "


    Sizler için belki de çok basit bilgi niteliğinde olan bu 1-2 satır benim için oldukça değerli...Neden mi? Çünkü macera ararken gidip yanlış yunluş şeylere de yönelebilirim.
    89mm' de de heveslenirken; artık üzerini çizmiş oldum...;)


    Toz Mc 20 sahibisiniz galiba...Bayılıyorum sürgü mekanizmalı tüfeklere...Keyifli güzel atışlar dilerim...

    -76mm ile 76mm magnum arasındaki fark nedir. Barut hakkı mı farklıdır yoksa başka bir şeyi mi?


    -1,2,3,5 gibi numaralarla fişeğin metal bölümü (alaşımını bilmiyorum) uzuyor galiba...Bu ölçünün birimi nedir ?
    Peki uzadıkça beraberinde barut hakkı da çoğalmış mı demek yoksa boyu ne olursa olsun barut aynı mı?


    geçen gün sorumu da yanlış sormuşum :)


    1,2,3,5 derken aslında kastettiğim buydu...
    [Resim Engellendi: http://www.rasgeleavci.com/img/sss/Tler.gif]
    T1: 8 mm
    T2: 12 mm
    T3: 16 mm
    T4: 20 mm
    T5: 25 mm (bulduğum kadarıyla birim böyleymiş)


    Barut hakkı da farklı oluyormuş...Sanırım T1 kuş için, T5 ayı için... :)


    Metal bölüm alaşımını gene soruyorum. Pirinç mi, bakır mı, çelik mi? Ayrıca yivli fişeklerin kovanı ile yivsiz av fişeklerinin metal bölümü (kovan denir mi bilmiyorum) aynı metal alaşımı mı?


    -Tüfeklerin açıklamalarında bazen sadece 76mm bazen de 76magnum tanımı var. Yani sorum şu ki: 76magnum fişek atmak için fişek yatağı daha mı dayanıklı olmalı (tüfeğin illa 76magnum olduğu belirtilmiş mi olmalı) yoksa 76mm yataklı her tüfek 76magnum fişekleri atabilir mi?


    Aslında kararım artık şekillendi Slug 51cm namluda karar kıldım. Pompalı olacak. Mutlaka ağaç kundak olmalı.


    Şimdi de Sn Kafasi' nin eklediği grafiğe istinaden soruyorum.


    20 numara ile yapılan atışta mesafe 200 yard iken bile hala 1227fp enerji varsa ve sadece 14" irtifa kaybı olmuşsa; bu değerler "son derece ölümcüldür" sonucuna varmamda bir yanlış anlamam yok değil mi?


    200 yard a mildotlu bir dürbünle yapılan atış neticesinde domuzu koltuk altından vurduğumuzu varsayarak soruyorum...