Merhaba hocam.. ;
çıkış deliğini büyütürsek, pistonun büyümüş olmasının esprisi kaybolurmu acaba diye geçirdim aklımdan, hiç düşünmeden.. 
ama bahsettiğiniz gibi, pistonu biraz daha büyütsek; yaylılardaki sanki eksik kalan havayı tamamlamış olacağız..
aynı yay ama daha büyük piston ve hacmi sizin düşündüğünüzü karşılarmı ?..,
merhaba ferhat kardeşim. havanın pistondan çıkış deliğinin küçük olması pistonun karşısına koyduğunuz bir tür manidir ve bir çeşit regulotor görevi görür. Yani bu mani karşısında yay, pistonu ne kadar itebiliyorsa elde ettiğimiz tazyik, saçma ile delik arasında o kadar sabit ve istikrarlı bir bir şekilde devam eder lakin çabucak itemeyecek kadar zayıf hale gelir.
Neticede saçma namluyu terk edinceye kadar vuku bulacak istikrarsız tazyik hadiseleri (belli bir seviyenin altına düşmedikçe) mühim değildir.
- Benim buradaki teklifim; kuvveti arttırarak saçmanın namluyu terk etmesinden sonra pistonun silindire çapmasına ve haliyle çırpınma hadisesine mani olmaktır. Tabii dir ki bu da isabet manası taşır.
Zaten bir yaylıo silahta isabete tesir eden en önemli mevzu çarpışma ve tetiğin doğrudan mekanizmayı çalıştırmasıdır. Çarpışmadan önce saçmanın çıkmasını sağlarsak isabeti de büyük nispette sağlarız zannediyorum.
- bu kadar uğraşıp elde ettiğimiz tazyikin büyük kısmı manlunun daha ilk 30 - 40 mm başlangıcında yarıdan fazla kayıba uğrar, çünki yiv ve setlerin arasındandan kaçar, saçma, yoluna neredeyse yarım kuvvetle başlar lakin o vakit saçma yiv ve setlere daha fazla oturmuş olsa da ittirecek kuvvet azalmış olarak devam eder ( piston silindirin sonuna kadar itmeye devam eder ve ancak bu kuvvetle saçma namluyu terk eder. ) Hal böyle iken zannımca namlu başlangıcının takriben ilk 30 - 40 mm mesafesi su borusu gibi yivsiz ve setsiz olmalı fakat bu mesafeden sonra başlayacak namlu sathı poligunlu namlu tabir edilen şekilde başlamalı tazyik kaybı nerdeyse olmayacağından sürtünme daha kuvvetli ve fazla olacaktır, haliyle ard arda atışlar yapılabilirse ısınma bile mümkün olacaktır.