5 - 6 ay evvel. bir arkadaşım Doğu Beyazıt a cenazesi vesilesi ile gitti. Döndüğünde anlattıkları; senelerdir duyduklarımızı tastik etmesi açısından manidardır.
Orada belediye, o bölge tarihinde hiç görülmemiş şekilde çalışıyormuş. Bir müddet sonra, arkadaşım pkk kılıklı garip kişilerin belediye hizmeti olmayan garip işler yaptığını görmüş. Ailesine Bunu söylemiş, Ona gülmüşler. Biz aylar evvel ihbar ettik, gelip bakmıyorlar bile cevabını almış. (Ne tuhaf değil mi. Sanki barış süresinin yarım kalmış işlerini bitirme ve akdenizde, ikiz yasaların tatbik için bekleyen BM ye bağlı devletlerin savaş gemilerine bir şeyler yetiştirme telaşı gibi geldi bana.)
Bir kaç kez de; Devlet, bir eliyle pkk yı besliyor, yerleştiriyor, diğer eliyle de askeri üstüne salıyor şeklinde yorumlanacak sözler duymuş.
Ben balyoz ve ergenekon soruşturmalarının, tsk içinde, Erbakan hocaya balans ayarı, post modern darbe yapan ve "Siz hükümeti ciddiye almayın, Biz başkasıyla deyil sizle ve münasip gördüğünüz şekilde ticaret yapmak istiyoruz" diye israil e mektup yazan hain ve kötü niyetli, kendilerini Atatürkçü, gösteren ve memleketin tek derdinin laiklik olduğunu söyleyen cuntacılara karşı yapıldığını sanan saflardan biriyim.
Bu soruşturmalar, sırasında, bu tutuklananların, Aslında Amerikan ve israil istihbaratının dosyalarındaki ve çatışmalarda henüz öldürülememîş mühim komutanlar olduğunu duyduysam bile inandırıcı gelmedi.
Aynı, Geçen sene; duyduğum soroz vakfının hazırladığı raporda; Tsk nın sürekli darbe ve cunta üreten yapısının değiştirilmesi icabettiği ve bunun için evvela harp okullarının uzun süreliğine kapatılması bu esnada, Amerikadan gelen, natoyu da dizayn eden askeri danışmanlar tarafından ve aynı şekilde yeniden dizayn edilmesinin elzem olduğunu takriben 5 sene evvel bir tavsiye araştırması olarak yazdığına inanmadığım gibi.
Netice itibariyle. Burada, değişmesi icabeden; 12 sene evvel Ege ve akdenizdeki 17 Türk arasını Yunanistan'a veren zihniyetttir. Vatan toprağını verebilmek için münasip bir bahane bulabilenin milli ve ahlaki hassaları devlet adamı olmaya manidir.
Sizin bildiklerinizin mühim bir kısmını ben ve bir çoğumuz biliyoruz, lakin siz de bu coğrafyada bilhassa Suriye ırak gibi yerlerde, herkesin, müdahale etmek istemesine rağmen Rusya dahil, kimsenin asker göndermek, istemediği yerlerde, Tek bağlayıcı, yapıştırıcı çimentonun İslam olduğunu bir an için unuttunuz zannederdim.. Bizim başka çaremiz yok. Bölmek için icabeden sebepler çoktur ve bunları bilmek narifet değildir. Doğru zihniyet ile en azından mevcut hudutları müdafaa etmek, edebilmek marifettir ve zordur. Bunu daha milliyetçi davranarak tatbik edemeyiz, muvaffak olamayız.
Muhabbet, hürmet ve dua ile.