ihtiyar tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

merak ettim bu meneviş tam olarak nedir formulu var ama ne işe yaıyor:)

Aslında farklı anlamları olmasına karşın, fiziksel veya kimyasal yöntemlerle yapılan silah boyası için bu ismi kullanıyoruz. Amacı, güzel görünmenin ötesinde, çeliğin hava şartlarından etkilenmesini önlemek.

Asit karışımları ile yapılan meneviş makbul değildir.
    Kaliteli sıcak meneviş için, sodyum hidroksit, sodyum nitrat ve bazı formüllerde az miktarda sodyum nitrit ilavesi hazırlanan çözelti 130 derece civarına ısıtılıp tenizlenmiş parça bu çözeltide 1-2 saat kadar tutulur. Önce bol su sonra sirkeli su ile nötralize edilip tekrar temiz su ile yıkanır, kurutulup yağlanır. Evde uygulanması zor bir yöntemdir ayrıca her iki yöntemde de kullanılan maddeler, çevre ve canlı dokular için çok zararlıdır.
    Küçük parçalar veya bölgesel tamir işleri için, cold blue tabir edilen hazır karışımlar kullanılabilir.

hatsan sonuçta bir türk firması bizim gururumuz ben zaten anlamıyorum bu yabancı hayranlığını eskiden osmanlı zamanında herkes bize hayrandı şimdi biz onlara özeniyoruz nerde kaldı bizim milliyetçiliğimiz bence teşvik etmek lazım yaşasın hatsannnn

Ne bu forumda ne de başka bir platformda, hiç kimse bana milliyetçilik dersi veremez. Konuyu yabancı hayranlığına bağlamayı da basit ve ezberci bir yaklaşımın sonucu olarak görüyorum. Lütfen böyle hassas konularda mesaj yazarken daha dikkatli olun.

Nerede kaldı "bilim Çin'de de olsa arayınız", ya da "beşikten mezara kadar bilimi talep ediniz" hadis-i şerifleri ?

Kaliteli üretimi kim yaparsa yapsın takdir ederim, benim yavrum diye de kargaya şahin diyemem, kusura bakmayın.

Hatsan fabrikasını gezmiş ve teknik açıdan değerlendirme eğitim ve yetisine sahip biri olarak, Hatsan'ın imkanlarının, pek çok marka silah üreticisinin imkanlarının üzerinde olduğunu söyleyebilirim.
    Peki bütün bu imkanlarla Türk tüketicisine sunulan ürünlerin kalitesi ne seviyede ? Bırakın yurt içini, yurt dışında, yabancıların yorumlarını okudukça sinirimden kahroluyorum.
    Hatsan'ın dünya çapında kalite lideri olmasını ben de en az sizler kadar istiyorum. Tenkitlerimizde yapıcı olmayı amaçlıyoruz, belki kulak verilir de Hatsan, sektöründe arzuladığımız üne kavuşur diye.

Bir yerlerde yazmıştım, havalılarda 50 metre üzeri atışlar, ateşlilerdeki uzun mesafe atışlarına benziyor diye.
    Remington RW308W7 mermisi 450 metrede 2 metre düşüş yapar, 1000 metredeki düşüşü ise 14 metre civarındadır.
    7.62 nato mermisi daha yavaştır. Bu mermi ile 450 - 500 metreye yapılan atış, Termopl'in örneğindeki 200 metre havalı atışına benzer.
    Yanılgıya sebep olan dürbündür. 10 büyütmeli dürbün, 1 derecelik açıyı 10 derece gibi algılamamıza neden olur.

Belki havan atışı yerine uzun mesafe atışları daha uygun olur.

(RW308W7 : .308 winchester, 168 grain, hollow point, boat tail, match, BC 0.475, MV 2680 fps)

Kovanın içi komple trinitrogliserin dolu. Çapı 22 cal fakat standart çaplardan çok daha etkili ve uzun menzilli...

.22 LR (Long Rifle)

[Resim Engellendi: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm…80px-.22_LR.jpg]

Trinitrogliserin (nitrogliserin), bir sıvı patlayıcıdır. Isıya ve çarpmaya duyarlıdır. Hiç bir zaman tek başına kullanılmaz. Çift komponentli (double base) barutlarda nitroselüloz ile beraber kullanılır.
    .22 LR mermilerininde bazı firmalar (winchester,v.s.) çift komponentli barut kullanırken bazıları (Fiocchi, v.s.) single base (sadece nitroselüloz) barut kullanır.
    Mermi hızları, hedef (yarışma) mermilerinde 900 -1100 fps, av mermilerinde ise 1200 - 1750 fps aralığındadır. Yüksek hızlı av mermilerinin etkili menzili 150 metre kabul edilmektedir. 100 metreye kadar tilki - çakal büyüklüğünde hayvanların avında kullanılabilir.

Verilen hızlar, namlusu 40 - 60 cm arasında olan tüfekler içindir. Tabancalarda hız ve menzil daha düşük olmaktadır.

Enerjisi, 9 mm (9x19) tabanca mermisinin yarısından da azdır. Kişisel savunma amaçlı tavsiye edilmez.

Çeşitli firmaların üretimlerine ait teknik veriler:
    http://www.flat5.net/22LR_velocities.html

Arkadaşlar ben tam anlamadım olayı. Bu GasRam lı Patriot' u Hatsan mı yapmış? Yoksa Hatsan' ın tüfeğini birileri modifiyemi etmiş. Yani eğer Hatsan yaptı ise bu GasRam pistonu da fabrikada mevcuttur dimi? Hatsan dan getirterek bizde modifiye yapabilirmiyiz acıbaa ;avci; Yayım yumuşarda tüfeğin performansı düşer diye atış yapmıyom inanın. ;şrofls;.

Patriot ve Falcon'u imal eden Hatsan. Gas Ram'ı yapan Air Venturi. Modifikasyon Amerikada yapılıyor.
    Pyramydair Gamo, falcon ve Patriot için üretilmiş Gas Ramları ayrıca da satıyor.

http://www.pyramydair.com/cgi-bin/access…cessory_id=2103
    http://www.pyramydair.com/cgi-bin/access…cessory_id=2353
    http://www.pyramydair.com/cgi-bin/access…cessory_id=2102

Yay yorulmasından korkmayın. Gas Ram kaçak yaparsa, yay değiştirmekten çok daha pahalıya patlar.

Pyramydair tarafından modifiyeli olarak satışa sunulan bir model.
    Silahtaki Gas Ram, Amerikan Air Venturi firması yapımı.
    Benzer bir modifikasyon ile Gamo CFX, Gamo Whisper ve Webley Patriot da satılanlar arasında.

http://www.pyramydair.com/cgi-bin/model.pl?model_id=1524
    http://www.pyramydair.com/cgi-bin/model.pl?model_id=1509
    http://www.pyramydair.com/p/webley-patriot-with-gasram.shtml

Gas Ram üretimi Hatsan'ı aşar, en azından şu andaki kalite kontrol anlayışı değişmedikçe.

Ateşli silah namlularında 4130 veya 4140 kalite krom - molibden çeliği kullanılıyor.
    Paslanmaz namllular için kullanılan çelik ise AISI#416 .
    Havalı silahlar için ise düşük karbonlu 1020 kalite çelik yeterli.

Namlu çapı ile kastedilen yiv ler arsındaki ölçüdür. Set yükseklikleri farklı olabilir.

Aşağıdaki linkte bazı ateşli slahlara ait yiv set ölçülerini bulabilirsiniz.

http://www.lothar-walther.de/html/375.php

Havalılar için ideal olanı yiv derinliği ölçüsünün 4.5 mm ve 5.5 mm olması, fakat seri üretimde bu ölçüler +- 0.01 mm oynayabiliyor.
    Set yükseklikleri ise 0.025 mm ile 0.050 mm arasında değişiyor. Dönme oranı ise genelde 16" te 1.

Saçma atan kaval namlulu silahlarda, saçmanın dağılımını kontrol etmek için, şok kullanılıyor fakat yivlilerde şok kullanıldığını duymadım (havalı silahlar hariç).
    Klasik, sabit turlu yivlerden farklı olarak "gain twist" denilen, fişek yatağı civarında düşük turla başlayıp namlu ağzına doğru dönme oranı artan bir bir yiv set türü var. Çok uzun mermileri stablize etmek için kullanılmış bir yöntem. Bildiğim kadarı ile İtalyan 6.5x52 Carcano böyle bir yiv yapısında.
    Yivlilerde başka türlü bir şok (namlu çapının daraltılması) bilmiyorum. Yumuşak kurşun atan silahların dışında böyle bir uygulamanın silahı çok zorlayacağını sanıyorum.

Osman Abi,

Aşağıda verilen terkibin keneye etkisi varmıdır?

Etil Alkol % 75,N,N Dietil Toluamid (DEET)%15, İtici gaz (propan - bütan) %10

Selamlar

Mesleki duygularım depreşti, Osman Bey'den önce davrandım. Her halde darılmaz.

DEET, insect repellent (böcek kovucu) olarak iş görür. Öldürmez ama iki saat kadar uzak tutar.

Öncelikle "tahribat" ile neyi anlattığımıza karar verelim.
    Bir merminin camı parçalaması veya delip geçmesi farklı yapı ve enerjiler gerektirir. Genelde yüksek penetrasyon kaabiliyeti olan mermilerin tahribatı daha az olur.

Yivli silahlarda mermiye aktarılan dönme hareketi sadece mermiyi uçuş hattında stablize etmek içindir. Merminin aerodinamik yapısı ancak sivri ucu önde ise fayda sağlar.
    Yiv set sisteminin hızlanmaya etkisi negatiftir. İtme gücünün (barut gazları v.s.) bir kısmı fazladan sürtünme ve dönme hareketi için kullanılacağından aynı şartlardaki kaval namludan daha düşük hızlara ulaşılacaktır.

Merminin kendi etrafında dönmesinin penetrasyona belirgin bir etkisi yoktur. Çarptığı cismi delip geçen veya bir miktar girip kalan merminin geçiş veya çarpma - durma arası zamanı mili saniyelerle ölçülebilir. Bu kadar kısa sürede mermi belki bir tur bile dönemez.
    Bu dönme hareketininden faydalanarak hedefte fazla tahribat (penetrasyon değil) yapması istenen mermiler statik balansları bozuk olarak üretilirler. Örnek olarak, ağırlık merkezleri iyice geride olur. Yüksek hızda kendi etrafında dönerken stabil olan bu mermiler hedefe çerptıklarında dengelerini kaybeder, geniş daireler çizerek veya takla atarak hedefte daha fazla tahribata neden olurlar.

Penetrasyon (delme veya derine işleme) için kesin bir formül olmamakla birlikte, bu konuda Newton yaklaşımı hala geçerliliğini koruyor.
    Buna göre penetrasyon mesafesi, çarpan cisim ile çarpılan cismin yoğunluklarının oranının çarpan cismin boyu ile çarpımı kadar olur.
    Çok fazla çarpma oldu, bir örnek verelim : 1 metre boyunda yoğunluğu 10 olan bir cisim, yoğunluğu 2 olan bir cisme yüksek hızla çarparsa 10/2*1 = 5 metre saplanır yada diğer bir deyişle yoğunluğu 2 olan 5 metre duvarı deler. Bazı cisimler yüksek basınç karşısında sıvı özellikleri gösterdiği için burada hesaplanandan daha fazla penetrasyon olabilir.

Zırh delici mermiler ( kinetik enerji mermileri) buna uygun olarak yüksek yoğunlukta (Tungsten, Uranyum) gibi malzemelerden ve ince uzun olarak üretilirler. Genelde dart okları gibi kuyruk kanatları ile stablize edilirler ve bunları atan silahların namlularında yiv - set bulunmaz.

Çok köşeli (poligon) namlulara gelirsek, ceketli mermilerde daha az deformasyon ve daha az sürtünme sağladıkları için, hız ve isabetliliği olumlu etkiledikleri söyleniyor. Çıplak kurşun mermilerle kurşun sıvanması nedeni ile pek tavsiye edilmiyor fakat nisbeten düşük hızlı havalı silahlarda ve kaydırıcı tatbik edilmiş pelletlerde sorun yaratacağını sanmıyorum.

Pelletlerin baş kısımları kalibreye göre, kuyrukları ise kalibreden büyük olduğu ve arkadaki basıncın ince duvarlı kuyruğu şişirdiği göz önüne alınırsa, gaz kaçağı mümkün görünmüyor.
    Ateşlilerde ise, poligon namluların çok daha az gaz kaçağına neden oldukları gözlemlenmiş durumda.

Poligon namlu ile kısa mesafelerde yaptığım atışlarda isabetlilikte bir fark göremedim. Namluyu tekrar işletebilirsem, uzun mesafelerde de deneyeceğim.

Mesajlara göre piyasaya çıkması 6 ayı geçecekmiş, bu durumda örneği sergilenen bir prototip olmalı.
    Silah hakkında karar vermek için bekleyip seri üretim modellerini incelemek daha doğru olur.
    Satışa sunulduktan sonra, bir adet edinip, izlenimlerimi (kuzgun ve yavrusu sendromuna kapılmadan) sizlerle paylaşacağım.
    Yeri gelmişken, Hatsan'ı, PCP tipinde model geliştirme çabaları için kutlarım.

Sene 1873, (ben henüz doğmamıştım, ihtiyar dediysek o kadar da değil) Winchester ilk metal kovanlı mermisini çıkarıyor : .44 WCF veya daha popüler ismi ile .44-40. 44 kalibre ve kovan içinde 40 grain kara barut bulunuyor.

[Resim Engellendi: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/44-40_Winchester_-_3.jpg/300px-44-40_Winchester_-_3.jpg]

Ve bu mermiyi kullanan bir tüfeği kullanıcılara sunuluyor.
    Bu silah "Batıyı fetheden Silah" ünvanını kazanan Mod 1873.

[Resim Engellendi: http://www.rarewinchesters.com/gunroom/1873/M73-000017/00.jpg]

Remington ve Marlin hemen bu mermi için tabanca ve tüfek üretimine girişiyorlar. Colt meşhur "Pace maker" revolverinin bu kartuşu kullanabilen tiplerini üretiyor.

[Resim Engellendi: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/3/36/1956prime2.jpg/300px-1956prime2.jpg]

Kovboy filmlerine meraklı olanlar her iki silahıda tanıyacaklardır.
    Hem tabanca hemde tüfekte kullanılan bu mermi, asker, polis veya avcı pek çok kişinin gözdesi olmuş.

Bu kadar reklamdan sonra asıl konuya gelelim, .44-40, 217 grain (13 gram) mermiyi 1235 fps (376 m/s) hızla atabiliyormuş, çıkış enerjisi ise 734 fpe.
    Bu hız ve bu enerji ile kurttan geyiğe, ayıdan bizona kadar avlanmadık hayvan yok. Zavallı kızılderililerin katledilmesinde de büyük rol oynamış.

Gelelim .410 cal veya 36 çap silaha, günümüzdeki yüksek güçlü silahlarla boy ölçüşemese de, 109 grain (7 gram) mermiyi 1775 fps hızla atabiliyor, çıkış enerjisi 762 fpe.

Bu değerlere bakarak, .44-40 ın amerikada yaptıklarını Safir T14 yapamaz denilebilirmi ?

Yivsiz bir silah olduğu için menzili kısa olacaktır gene de 50 metre içerisinde yeteri kadar öldürücü bir silah olduğu kesin.