ihtiyar tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Hocam cevabınıza çok teşekkürler.

Ben de tevecühleriniz için teşekkür edrim.

Olayın mantığı basit.

Evet olayın mantığı basit fakat pratiğe dönüştürülmesi bahsettiğiniz kadar basit değil.
    Ucuz foto diyotların cevap verme zamanları bu tür tatbikatlar için yeteri kadar kısa değil. Bu tip cihazlarda foto transistörler tercih ediliyor.
    Led - fototransistör arasını, rahat atış yapılabilecek kadar açmalısınız. 25 - 30 cm gibi. Bu mesafede hassasiyet elde edebilmeniz için dar açılı ışık kaynağı ve alıcı kullanmak gerekir. 2-3 metre arayla yerleştirilmiş böyle bir düzenek ile ölçüm yapabilmeniz için, 2-3 metre arayla yerleştirilmiş bir birine paralel 3-4 mm çapında 15 - 20 cm boyunda iki çubuğu aynı pelletle vuracak kadar hassas atış yapılması gerekir. (burada çubuk örneğini pelletin içinden geçmesi gereken ışın demeti yerine kullandım).

Kaç atıcı, hangi silahla, üst üste böyle atşlar gerçekleştirebilir ?
    Ancak, sensör aralıklarını küçültüp, ilk sensörü de namlu ağzına yaklaştırısanız , ölçülebilecek atışlar yapabilirsinz.

Bu şekilde ölçüm yapabilen, namlu ucuna takılarak kullanılan Combro Mk4 var. Kaynak - sensör arası 15 mm ve ölçüm mesafesi 60 mm. Ölçeceğiniz azami hızın 600 m/sn olduğunu var sayarsak, %0.1 hassasiyetle ölçüm yapabilmek için, saatinizin veya sayacınızın 100 nano saniyeyi (1/10.000.000) gösterebilmesi gerekir.

Böyle bir devrede kullanacağınız foto transistör'ün cevap zamanı 5-6 mm pellet boyu için 10 nano saniye altında ve foto transistör sinyalini amplifiye edecek devrenin bant genişliği ise 200 MHz üzerinde olmalı. Elektronikten anladığınıza göre, bu anlattıklarımı gerçekleştirmenin pek kolay olmadığını takdir edersiniz.

Arkadaşlarımızın bazılarında bulunan iki tip kronograf, harici ışık kaynağı (gün ışığı veya flamanlı lamba) kullanıyor. Sensörler baktıkları oldukça geniş bir alandaki ışıgı ölçerek, bu değerdeki kısa süreli değişiklikleri amplifiye edip mikro işlemciye bildiriyorlar. Mikro işlemci, sayıcıları vasıtası ile iki sensörden gelen sinyallerin arasını ölçüp basit bir hesapla hız verisine dönüştürüyor.
    Shooting Chrony de gerek mikro işlemciyi gerekse sayıcıları çalıştıran osilatörün kristali 4 MHz. Yani ölçebileceği en küçük zaman 250 nano saniye. 30.48 cm sensör aralığı ile %0.2 hassasiyetle 2000 m/sn hızları ölçebiliyor. Daha düşük hızlarda ölçüm hassasiyeti daha da yükseliyor.

Bir zamanlar benzer bir alet yapmaya niyetlenmiştim fakat sonuçta 100 dolara satılan bir alet için harcayacağım para ve zamanın kişisel ego tatmininden öte bir fayda sağlamayacağına karar verip vaz geçtim.

Bahsettiğiniz araç "ballistic pendulum" olmalı. En eski hız ölçme yöntemlerinden biridir. Atış sonrası, sarkaç kolunun hareket mesafesinden mermi enerjisi ve buradan geri hesapla hız verisine ulaşım.

Hazır skalalı olanlarıda var. Buradaki sorun, her çarpmanın elastik olması. Sekme ne kadar az olursa olsun neticeyi değiştirecektir, bir de pelletin deformasyonu için harcanan enerji var. Yani sıhhatli sonuç almak son derece zor. Belki tek bir tip pellet için kalibre edilebilirse, nisbeten sıhhatli sonuçlar alınabilir.

Biraz daha ileri teknoloji sayılabilecek bir yöntem, aynı mil üzerinde dönen, aralıkları belli iki diske atış ederek disklerdeki deliklerin arasındaki açıdan dönme hızı da hesaba katılarak mermi hızının hesaplanması. Balistik sarkaçtan daha yakın sonuçlar veriyor.

40 yıl önce S&W .357 Mag. fiyatına satılan ITCC 245 ya da bunun üç misli fiyata satılan Avtron T333A modellerinde, göterge olarak binary kod esasına göre yanan lambalar vardı ve sensör olarak kullanılan iki iletkenin kopması arasındaki zamanı veriyordu.. Yani gene derin hesaplar gerekiyordu. Günümüzde ise dijital teknoloji, hem ucuza hemde daha büyük bir kesinlikle ölçüm yapmamızı sağlıyor.

Zaman ölçümü atış yapılan noktada yapılıyorsa, patlama sesinin size ulaşma süresi 0 kabul edilebilir, bu durumda, ölçülen süre (pelletin hedefe uçuş süresi + sesin hedeften size gelme süresi)dir. Böylece ölçüm yapılan mesafe için ortalama hızı veren formül :
    Vm = D /(t-(D/Ma) , olur
    Vm -> ortalama hız, (metre/saniye)
    D -> Ölçüm mesafesi, (metre)
    t -> Ölçülen süre, (saniye)
    Ma -> Ölçüm ortamındaki ses hızı (metre/saniye)

Bu değer, pelletin namlu - hedef arasındaki ortalama hızını verir. Pellet BC si bilinirse, namu çıkış hızı hesaplanabilir.

Zaman ölçümünün hassasiyeti sonucu çok etkiler.

Daha hassas bir ölçüm için şöyle bir yöntem var:

Laptopunuza iki mikrofon takıyorsunuz. Biri namlu yakınında diğeri 5 - 10 metre uzaktaki hedef yanında. Bir ses kayıt programı ile yüksek örnekleme hızında kayıt yaparken atış yapıp, programda inceleyerek iki ses arasını mili saniyeler olarak ölçebiliyorsunuz. Bundan sonra geri hesapla çıkış hızınızı ( dijital kronograf kadar olmasada) kabul edilebilir bir hassasiyetle hesaplıyorsunuz.

Kullanılabilir bir kayıt için, kayıt hassasiyetini, namlu tarafında iyice bastırıp hedef tarafındakinin hassasiyetini yükseltmek gerekiyor.

Bir yabancı forumda bu konuda oldukça geniş bilgiler hatta hazır program bile var :
    http://talonairgun.com/forum/viewtopic.php?t=436&start=0

Ayrıca modifiye meraklılarının bu forumun " modifiye ve imalat" kısmına göz atmalarını tavsiye ederim:
    http://talonairgun.com/forum/viewforu…da37d939587d428

Çok güzel bir silah. .243 cal, ayı hariç türkiyedeki tüm avlarda kullanılabilecek bir çap. Geçmişte bir .243 Savage 99E sahibi idim.

[Resim Engellendi: http://img245.imageshack.us/img245/7913/savagezw3.jpg]

Daha büyük kalibrede bir silaha ihtiyaç duymadım. 100 grain ile 3000 fps üzeri hız, 2000 fpe üzeri enerji. Hız meraklıları için 55 grain, 3910 fps mermisi de var.

Avlandığım zamanlarda bir kalibre sınırlaması duymamıştım. Mesajınızı okuduktan sonra bir araştırma yaptım. Bulabildiğim bir belge de (Sportif faaliyetler hakkında yönetmelik) şu madde var:

Madde 53 - Yaban domuzu, tilki ve çakal avında yivli ya da yivsiz, küçük av hayvanlarının avında yivsiz, diğer büyük av hayvanlarının avında ise çapı asgari 6,5 mm., azami 9,8 mm. olan yivli av tüfeği veya ok ile yay kullanılır.

Benim bundan anladığım, Domuz, tilki ve çakal avında kalibre sınırlaması yok. "Diğer büyük av hayvanları" ile ne kastediliyor açık değil.
    Eğer karaca, keçi, geyik büyük hayvan sayılıyorsa onların avında 6.5 mm ve yukarısı yivli av tüfeği veya ok - yay kullanılabilirmiş.

Yani 2000 fpe silahla karaca avlamanız yasak iken, ok - yay ile ayı avlamak serbest. Tabii cesaret edebilen varsa.
    Canım Türkiyem, yönetmelik hazırlamak kimlerin eline kalmış !

Not: Winchester Super X mermileri boşa harcamayın. MKE ucuz ve hızı düşük Çek mermileri satıyor.

Soruyu şöyle anlıyorum :
    "Aynı pelleti aynı hızda atabilen yaylı ve PCP silahların kullandıkları hava hacimleri eşitmidir?"

Hayır, eşit değildir. Yaylı havalı silahlar, yapıları gereği, sabit hacimde hava kullanırlar. Bu hava miktarını piston çapı ve piston hareket mesafesi belirler ve silahına göre 35 cm3 ile 150 cm3 arasıdır.

PCP silahlar ise 100 -200 cm3 ten başlayıp silahın gücüne göre bir kaç litreye kadar cıkabilen hava miktarları kullanırlar.

Yaylı silah, her atışta aynı miktarda hava kullanmasına karşılık PCP silah pellet ağırlığı arttıkça daha fazla hava kullanabilir.

Bir yaylı silah 50 cm3 kadar silindir hacmi ile, rahatlıkla 12 fpe üzeri bir güç sağlarken, aynı güce ulaşmak için PCP silah 200 -300 cm3 hava kullanır.

Nasıl oluyorda yaylı silah 5-6 kat daha fazla hava kullanan PCP ile aynı gücü sağlıyor derseniz "termodinamik ve gaz yasaları" diyeceğim.
    Ölü hacmi 0.5 cm3 olan ve 50 cm3 silindir hacimli yaylı silahın komresyon oranı 100 olur. Yani sıkıştırdığı havanın basıncı 100 bar olmalı. Gazlar sıkıştırıldıkları zaman ısınırlar fakat bu sıkıştırma çok kısa sürede (mili saniyeler içinde) gerçekleştiği için meydana gelen ısı çevreye transfer edilemez ve gazın sıcaklığını yükseltir. Isınan gaz genişlemek ister, hacim sabit olduğu için genişleyemez fakat basıncı artar.

Kayıp olmadığını kabul edersek hacminin 1/100 üne sıkştırılan havanın sıcaklığı 3000 derece üzerine ve basıncı da 650 bar seviyesine yükselir. Pratikte bunun yarısına bile ulaşılabilse 1500 'C ce 300 bar üzeri basınç demektir. Bu da daha küçük hacimle aynı güce nasıl ulaşılabildiğini açıklar.

Üreticinin sitesinde, silahın gücü ile ilgili bilgiye ulaşamadım.
    http://www.shinsungrifle.com/html/eng/main.htm

Amerikada bir satıcının sitesinde verdiği bilgiler ise çelişkili.
    http://www.airgundepot.com/career-infinity-1770.html

.25 cal için 52.69 fpe ve 1056 fps değerleri var. Buna göre pellet ağırlığı 21.27 grain olmalı.
    Açıklama yazısında ise 24.7 grain ile 53 fpe (hız 983 fps olur), dolu tankla ilk atış 25.7 grain ile 1056 fps gibi değerler var bu da 63.65 fpe. Birisi doğrudur herhalde ama hangisi ?

Netice olarak 50 fpe üzerinde gücü olan regülatörsüz bir silah. $ 579.- amerika fiyatı da cazip görünüyor.
    Estetik açıdan tatminkar. Resimlerden yola çıkarak yapabileceğim tenkit, namlu gövde bağlantısının çok kısa olması.
    Gerçi pek çok PCP silahta da durum böyle. Bana kalırsa tesbit bloğunu uzun yapıp namlu ucunu serbest bıraksalar daha iyi olacak.

theobenler içinde yorumunuz nedir sayın ihtiyar bey ??

Kaliteli ve güzel silahlar. PCP olarak 28 fpe Rapid MFR veya 30 - 40 fpe Rapid MK II seçenek olabilir fakat fiyatları yüksek.

Benzer fiyat ve güç aralığında başka silahlar da var. Benim, "Ah bir tane alabilsem" diyebileceğim özelliklerde değiller. Gene de kişisel zevk ve tercihlere saygı duyarım. En iyi silah, kişinin sahip olmaktan mutluluk duyduğu silahtır.

Hocam(İhtiyar- bikaç tane var malum-)airforce larda regulatör yok mu?Eğer varsa en cazip silahlardan(alma dürtüsünü kışkırtan)biri bu gibi geliyor bana siz ne dersiniz.Burda olsa sizde olurdu bi tane demek istiyorum.Yanlış mıyım?

Bu üç güçlü silahta da ( Condor, AR 6, Air Ranger) regülatör yok. Air Ranger 40 fpe güçte regülatörlü olabiliyor.
    Burada olsa Condor alırmıydım ? Muhtemelen almazdım. Pek çok arkadaşımızın beğenisinin aksine, tipi bana cazip gelmiyor. Tercihim daha klasik görüntüden yana.

Daystate Air Ranger,ülkü abinin tercihi :D miyavvvvv

"En güçlüsü hangisi ?" sorusuna cevabım 80 fpe Air Ranger . Diğer taraftan "Hangi havalı silahları almak istersin ?" sorusunun cevabı farklı olurdu.

Gönlümde yatanlar, PCP olarak .22 BSA Super Ten Bull Barrel ve oynamak için de BAM B50-51, yaylı silah derseniz, .177 AA TX200 veya BAM B40 ve .177 Weihrauch HW 55 . Bunlar benim kişisel tercihlerim ve havalı silah hobisinden beklentilerimi eksiksiz karşılayacaklarına inanıyorum.

Farklı beklentileri olan arkadaşların, seçimlleri de doğal olarak farklı olacaktır.

Gördüğüm kadarı ile , hep hız tuzağına yakalanıyoruz, tabii ki bahsettiğim yollardaki tuzaklar değil.

AirForce Condor .22 1250 fps, Evanix AR6 1315 fps. Süper silahlar.
    Pellet ağırlığı verilmeyince yukarıda sözünü ettiğim hız tuzakları oluşuyor.

AirForce Condor, 14.3 grain CP ile ilk beş atış 1250 fps civarı, 15. atış 1200, 20. atış 1175 fps. Azami güç 50 fpe. Daha ağır pelletlerle 60 fpe ye kadar çıkabiliyormuş.

Evanix AR6, Hafif pelletlerle 1250 fps üzeri ilk atış. 14.8 grain Beeman Ram Jet ile ilk atış 1055 fps, 31. atış 822 fps.
    28 grain Eun Jin pelletler ile 977 - 930 fps arası 22 atış Azami güç 60 fpe.

Gelelim seri üretilen en güçlü .22 silaha :
    Daystate Air Ranger, 40 grain solid mermilerle 950 fps. 80 fpe. 16 grain JSB ile 1320 fps.
    Tek kusuru fiyatı. Bir tane Air Ranger yerine üç tane Condor veya üç tane AR6 ve üzerlerine de üç tane orta kalite dürbün alabilirsiniz.

Dampa ayak, tek parça olduğu için, çift parçalılar kadar kolay kaymaz fakat bu asla kaymayacağı anlamına gelmez.
    Seninki gibi güçlü tepmesi olan silahlarda stoper kullanmak şart.
    Silahın montaj kızağının ve ayağın kızağının temiz ve yağsız olmasına dikkat edin.
    Ayak sabit kalıyor, dürbün, tesbit halkaları içerisinde, kayıyorsa; dürbünün halkalara temes eden yüzeyinde çift tarafı yapışkan bant deneyebilirsin. Aşırı sıkmak dürbün gövdesini ezebilir.

Forumda sıklıkla adı geçen ve her geçen gün kullanıcısı artan ChairGun 2 programındaki Scope Height (Dürbün Yüksekliği) ölçüsü tam anlaşılamamış gibi. Yeni bir başlıkta incelenmesi faydalı olur sanıyorum. Bu vesile ile montaj ayakları ve seçimine de değinmiş olalım.

Bildiğiniz gibi, dürbünlerin objektifleri 20 mm 70 mm arası çaplarda olabiliyor. (gece görüşlerde bu ölçü 150 - 200 mm lere çıkabilir). Bu dürbünleri, objektifleri namluya temas etmeden silaha monte edebilmek için de çeşitli yüksekliklerde ayaklar imal ediliyor.

Ayak yüksekliği olarak verilen değerler iki farklı şekilde. Her ikisinde de başlangıç noktası ayağın silah gövdesine temas eden noktası. Bir üretici bu noktadan, dürbünün ayağa temas eden en alt noktası arasını ayak yüksekliği olarak verirken bir diğeri dürbünün bağlantı yerindeki merkezine olan mesafeyi yükseklik olarak veriyor.

Silahımızın, dürbün kızağının, namlu üst teğetine olan mesafesini ölçerek, hangi dürbünle hangi yükseklikte ayak kullanabileceğimizi hesaplayabiliriz.
    Genellikle ayak üreticileri de ayakları için değer verirler. (bu ayakla 60 mm ye kadar dürbün kullanabilirsiniz gibi)
    Çoğunluk üç tipte ayak üretiyor. Low (alçak), Medium (orta) ve High (yüksek) ayrıca Bazılarında Extra High (çok yüksek) tipler bulunabiliyor.

Dürbünü, silaha yakın monte etmek pek çok bakımdan yararlı. Bu nedenle objektif ile namlu arasında 5 mm veya daha az aralık bırakan ayakları seçmek yerinde olur.

Gelelim ChairGun 2 veya diğer balistik programlarındaki dürbün yüksekliğine, basit bir çizim daha aydınlatıcı olur her halde :

The content cannot be displayed because it is no longer available.

Havalı silah teknolojisinde en uç noktayı temsil eden Air Wolf cidden liste başı olmayı hak ediyor.

Fakat bir anket yapsak .22, 40 fpe Air Wolf mu, .22, 80 fpe Air Ranger mı diye, eminim Air Ranger kazanır.

Forumlarda gördüğüm kadarı ile, silah seçiminde güç birinci faktör. Diğer özellikler daha sonra geliyor.

Uzun mesafe atışları için ChairGun 2 ile bir çalışma :

Silahımız .22 cal H&N Baracudayı (Beeman Kodiak, Diana High Power) 300 m/s hızla atabiliyor. Dürbünümüz 24X, namlu-dürbün eksenleri arası 4.5 cm. ve silah 10 metreye sıfırlanmış durumda.

Aşağıda bu pelletin 200 metre mesafeye kadar olan yolculuğundaki bir kaç noktada hesaplanmış verileri bulunuyor.

[Resim Engellendi: http://img218.imageshack.us/img218/7417/200mxm9.jpg]

İlk sıfırlamanız 10 metre ise, uzak sıfırımız 66.5 metre oluyor. Nişan hattından en fazla yükseliş 40 metre civarında ve bu mesafede 6 cm yukarı vuruyor.

100 metrede hızımız 212 m/s ye düşmüş ve 25.72 cm aşağı vuruyor. Mil Dot dürbün kullanıyorsak 6 nokta aşağıdan nişan alarak hedefi tutturabiliriz.

150 metreye geldiğinde hızımız 178 m/s ve nişan hattından aşağı düşüşümüz 114.17 cm. yani 18.3 mil dot ile görüş alanı dışında. Kararlama olarak 115 cm kadar yukarı nişan alabilirsek hedefi tutturabiliriz.

200 metrede ise hızımız 150 m/s, enerjimiz hala ingiliz standardı yakınında. 11.3 fpe, rahatlıkla bir şişeyi kırar, tabii ki vurabilirsek.
    Bu mesafede pelletin nişan hattından düşüşü 282.35 cm. Yani hedefin neredeyse 3 metre üzerine nişan almamız gerekiyor. Böyle bir atış ile, yapılabilecek sağ - sol hatalarını olası rüzgar etkilerini de hesaba katarsak, hedefi tutturmanın zorluğunu anlayabiliriz.

Okuduğum bir makalede, yazar, havalı silahlarla yapılan 50 - 75 metre üzeri atışları, ateşlilerdeki uzun mesafe atışlarına benzetiyordu. Haksız da sayılmaz.
    Yukarıdaki 200 metre atışı, 7.62 Nato mermisi atan, 200 metreye sıfırlanmış bir Sniper silahı ile 650 metredeki bir hedefe atış yapmakla aynı. Neredeyse 3 misli daha hızlı ve BC si 0.4 - 0.5 olmasına rağmen bu merminin de 650 metredeki düşüşü 3 metre civarında.

Havalı silahlar ile 100 metre ve üstü atışlar yapan arkadaşlara sniper demek yerinde olur diye düşünüyorum. (zaten onlar da bu ismi benimsemiş. :) )

Forumda çeşitli başlıklar altında soru ve cevaplara rastladım. Bilgi edinmek isteyenler için kolaylık olur düşüncesi ile yeni bir başlık açtım. Konuyla ilgilenen arkadaşların katkılarını bekliyorum.

Mil Dot Reticle mesafe ölçüm amacı ile üretilmiştir.
    MOA derece-dakika türünden açı birimlerini kullanırken MilDot, radyan- miliradyan açı ölçüm birimini kullanır. İsmi de buradan kaynaklanmaktadır. Miliradyan/Dot, bu sistemde iki nokta arasının görüş açısı 1 miliradyandır.

1 miliradyanlık açı 1000 metrede 1 metre açıklığa ulaşır. Hedefin ölçüleri bilinirse

Uzaklık (metre) = (hedef boyu(cm) x dürbün büyütmesi)/hedefin kapladığı nokta adeti

formülünden, hedef uzaklığı hesaplanabilir.

FT etkinliklerinde kullanılan hedeflerin (sincaplarımız) atış bölgesi 2" (5 cm) dir.
    Bu atış bölgesinin boyunu, 9 büyütmeli dürbününüzde 2 nokta arasında görüyorsanız, hedefin size olan uzaklığı: (5*9)/2=22.5 metredir. Aynı hedefe, aynı yerden, 24 büyütme ile bakarsanız, atış bölgesi 5.33 nokta arası büyüklükte görünür.

Mil dot dürbünde, noktaların merkezlerinin arası 1 miliradyandır. Noktaların büyüklüğü 1/4 (0.25) mRad ve komşu iki noktanın yakın teğetleri arası 3/4 (0.75) mRad, uzak teğetlerin arası ise 1 1/4 (1.25) mRad dır. Bu şekilde hedefin boyu ve mesafe daha hassas şekilde belirlenebilmektedir.

Mil Dot dürbünün başka bir kullanımı da, dürbün ayarlarına dokunmadan farklı mesafelere isabetli atışlar yapabilmesini sağlamasıdır.
    Önce favori pelletinizi seçmelisiniz, bu pelletle silahınızın sağlayabildiği ortalama hızı ölçtükten sonra bir balistik programı ile (ChairGun 2) atış yapmak istediğiniz uzaklıklar dürbününüzün belli bir büyütmesindeki en üst ve en alt dot aralığına oturacak bir sıfırlama mesafesi seçip silahınızı bu mesafeye sıfırlamalısınız.
    Aynı program yardımı ile bir skala bastırarak yanınızda taşıyın. Ben silahın kabzasına yapıştırıyorum. Mesafeyi kestirdikten sonra skalaya bakıp nasıl nişan alacağınızı belirliyorsunuz.

[Resim Engellendi: http://img518.imageshack.us/img518/3355/mildotus6.jpg]

Bu skala, 24 büyütme dürbün, 16 grain AA Field pellet ve 300 m/s çıkış hızı için. Buna göre 8.5 metrede sıfırlama yaptıktan sonra hassas sıfırlama için 75 metrede atışlar yapmak gerekiyor.
    Sıfırlamayı tamamladıktan sonra, atışlarınızı artıkılın ortasına değilde, hedefin mesafesine uyan rakamın yanına yapacaksınız..
    Bu şekilde ayar değiştirmeden 105 metreye kadar sıhhatli atışlar yapabilirsiniz.

Farklı dürbün büyütmeleri, farklı mesafeler veya pellet - hız verileri ile bu skala örnekleri çoğaltılabilir.

Konuyu sulandırmadan önce belirtmek isterim:
    Evrende bizden başka akıllı uygarlıkların bulunduğuna kesinlikle inanıyorum. Fakat bu uygarlıkların birbirleri ile iletişim kurabilecekleri fikri pek te yakın görünmüyor.

Drake denklemine göre, sadece bizim galaksimizde (samanyolu) bile, bizimle iletişim kurabilecek en az 10 akıllı uygarlık bulunabilirmiş.

http://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation

Gelelim Kalahari UFO'suna. Yazının nette pek çok kopyası var. Bir tanesi şu;

http://www.unexplainable.net/artman/publish/article_2595.shtml

Kafama takılan sorulardan bir kaçı :

- Cismin hızı 5764 deniz mili imiş. Yani yaklaşık 3000 metre saniye :!: . Atmosfer içinde bu hızla giden bir cisim ne kadar ısınır acaba ?

- Dış yüzeyi pürüzsüz ve gümüş gibi parlakmış. Böyle bir cisim bir lazer topu :?: (varlığı meçhul) ile vurulabilir mi?

- Lazer ışını, eğer yansımazsa, çarptığı yerde ısı enerjisine dönüşür. Seyrettiği hızda oluşan ısıdan etkilenmeyen ayna gibi bir cisim, lazerden ne kadar etkilenir ?

- 3000 metre saniye hızla hareket eden 50 tonluk bir cismin kinetik enerjisi 225 mega jül kadardır. 20 metre boyunda böyle bir cismin kuma sadece 12 metre saplanması normalmidir ?

- 225 mega jül yaklaşık 54 ton TNT nin patlama enerjisine eşit. Böyle bir enerji salımı bu kadar küçük bir krater mi açar ?

- Bu cisim Tungsten den yapılmış olsa ( spesifik ısısı 137 j/kg), çarpma anında kinetik enerjinin ısıya dönüşmesi ile, 50 tonluk kütlenin 33.000 dereceye ısınması gerekir. Böyle bir çarpmadan bırakın içinden canlılar çıkmasını, cismin buharlaşmadan ya da en azından parçalanmadan kalması mümkün mü?

- Galksi içi, belki de galaksiler arası yolculuk yapabilen böyle bir geminin iniş takımlarının hidrolik olması size de komik gelmiyormu ?

- Gemiden sağ salim çıkarılan uzaylılar, çok agresif oldukları için kan ve doku örneği alınamamış. ;$.,
    Siyah ırka davranışlarını pek iyi bildiğimiz güney afrikalıların, dünya dışı bir türe bu kadar nazik davranacaklarına inanıyormusunuz ?

Bla, bla, bla.

mustafa bey iyi geceler yine size sorum var pcp tüfeklerde gaz yavaş yavaşmı yani gaz azaldıkca performansda düşüyormu yoksa bitene kadar yani son pelleti atana kadar hep aynı performansmı. yani evde kullandığımız tüplerin biteceğini anlarız ateş gittikce azalır sonra yan çevirriz falan tüfeğide yan çevirmiyoruz diymi tüp iyice bitsin diye hehe.birde bu yaylı tüfeklerde pellet en son kaç metreye kadar gidiyor yani etkili menzil değilde pelletin düştüğü mesafe mesela benim aldığım mod 52 ile bunu hiç araştırdınızmı.

Mustafa Bey çok yoğun, mahzuru yoksa ben cevaplamaya çalışayım.

PCP silahları başlıca regülatörlü ve regülatörsüz olarak iki gruba ayırabiliriz.

Regülatörlü silahlar, ana silindirdeki gaz basıncı regülatörün ayar değerine düşünceye kadar valf sistemine sabit basınçta gaz verirler. Bu nedenle basınç bu değerin altına düşünceye kadar çok istikrarlı hızlarda atışlar yaparlar ( HW100, BSA S10,Steyr LG110).

Regülatörsüz silahlar ise, amaca göre, iki değişik şekilde ayarlanıyorlar. İlk atışta maksimum güç verenler ki bunlarda hız ve güç ilk atıştan itibaren kademeli olarak azalır (Evanix AR6)
    Diğer türler ise belli bir basınç aralığında nisbeten kararlı hız ve güçte azami atış sayısı sağlayacak şekilde ayarlanırlar. Bu tiplerde azami dolum basıncında hızlar nisbeten düşüktür. Basınç azaldıkça hız artar fakat bir noktadan sonra tekrar düşmeye başlar.
    Örnek olarak standart AA S410E'yi alırsak, 200 bar civarı dolumda ilk atışlar (16 grn pellet ile) 800-850fps iken 15-25 arası atışlarda hız 900-950 fps civarına yükselir. 30-35 atış civarında ise basınç 90-100 bar ve hızlar da 800-850 fps civarına düşer. (fikir vermek için seçilen ortalama değerler)

Yaylı, PCP veya CO2 tipinde olsun, pelletin ulaşabileceği azami yatay mesafe, namlu çıkış hızı ve pelletin BC (balistik faktörü)ve atış açısı ile ilgilidir.
    Örnek vermek gerekirse, 1000 fps hızla namluyu terkeden 5.5 mm Dana High Power pelletin ulaşabileceği azami uzaklık 710 yarda (646 metre) olurmuş. (ChairGun2) Ve bu mesafeye ulaşabilen bir atış için namlunun ufuk hattından 23 derece yukarı doğru tutulması gerekiyor.

J.C. Higgins, Amerikan Sears firmasının 1964 yılına kadar ürünlerinde kullandığı bir marka. Bende de Bu silahın mekanizmalı olanı vardı "J.C.Higgins Mod 103".

1961 den sonraki bazı modelleri Ted Williams markası ile çıkmaya başlamış, 1964 te ise J.C. Higgins markası kullanımdan kalkmış..
    Silahınız, Ted Williams Rifle Mod. 34'e çok benziyor. Siz Higgins dediğinize göre 1964 öncesi bir üretim olmalı.
    Yakın plan resimlere bakınca, kendi silahımın durumunu hatırlayıp utandım. Sizinki, maşallah, kutudan yeni çıkmış gibi.

Tam bir kolleksiyon parçası. İyi günlerde ve kazasız belasız kullanmanızı dilerim.

Carabin, Carabine, Carbine.

Önceleri, uzun namlulu silahların at sırtında kullanılmasının güçlüklerini gidermek için üretilen, kısa namlulu hafif silah türü.
    Bu deyim günümüzde namlu boyu 460 mm (18") den kısa tüfekler için kullanılıyor.

Özel mermileri olanlar, standart mermileri kullananlar ve tabanca mermisi kullananlar da var.

Bahsettiğiniz model Winchester M 94 olsa gerek.

[Resim Engellendi: http://www.armchairgunshow.com/images/11-94wl-4765.jpg]

Çok benzer bir başka marka ise Marlin Mod. 1894. Bu modeller dumansız barutla kullanılacak yapıda. Tabanca mermisi kullanan tipleri olduğu gibi, .30-30 gibi nisbeten güçlü mermiler kullanan tipleri var.

Türkiye'de .22LR ve .30-30 kalibrelerinin bulunduğunu biliyorum. Artık ithal edilmiyorlar. Belki ikinci el olarak temin edebilirsiniz.

Ruhsat konusunda bir sıkıntı yok. Zaten ruhsata bağlı bir ikinci el alacağınız için problem olmayacaktır.