ihtiyar adlı kullanıcının mesajları

    peki kalitesiz bir pelletin namlu eksenini merkez alırsak yaptığı helezonun yarıçapı yaklaşık ne civarda olabilir? 1-2mm gibi mi yoksa 5-10mm gibi mi?


    Her pellet veya mermi için farklı olacaktır bu nedenle hesaplanılacak bir olgu değil.


    Aşağıda dinamik balansı bozuk .38 Special merminin 8000 çap, yaklaşık 73 metre mesafeye kadar uçuş yörüngesinin grafiği var.



    [Resim Engellendi: http://www.nennstiel-ruprecht.de/bullfly/fig26.gif]


    Konuyla ilgili saha fazla bilgi için :


    http://www.nennstiel-ruprecht.de/bullfly/


    http://www.nennstiel-ruprecht.…anom.htm#header_anomalies

    ben hep yivli namludan dönerek çıkan merminin dönüş yönünde sapıp sapmadığını merak etmişimdir :him:s


    Bildiğim kadarıyla namludan çıkan çekirdek helezonal bir salınımla ilerliyor. Yani namlu ekseninin etrafında daire çizerek yol alıyor.


    Yivli silahlarda namluyu terkeden mermi, kendi ekseni etrafında, dakikada 150.000 - 250.000 arası devir atmaktadır. Bu dönmenin yarattığı jiroskop etkisi merminin hareket yönünden sapmasını engeller.
    Dinamik balansı hatasız olan bir mermi bahsettiğiniz hareketlerin hiç birini yapmaz. Aksi halde silahı sadece tek bir mesafede sıfrlayabilirdiniz, bundan farklı uzaklıklarda yukarı veya aşağı vurmaya ilave olarak, ölçüsü belli olmayan şekilde sağa veya sola vururdu (kalitesiz mermiler de zaten bunu yapıyor).

    Kinematik viskoziteye fazla takılmayın. Tanım olarak kinematik viskozite, absolut viskozitenin akışkan yoğunluğuna bölünmesi ile elde edilen değerdir.
    Havada yüksek hızla hareket eden cismin önünde ve çevresinde basınç dalgaları oluşur, hız değiştikçe bu basınç değerleri ve dolayısı ile akışkanın (havanın) yoğunluğu değişir.
    Yani hesaplarda kullanılabilecek sabit bir kinematik viskozite değeri yoktur.


    Basit anlatımla, tasarım olarak birbirinin aynı fakat yoğunluğu farklı iki maddeden, mesela alumiyum ve demirden yapılmış iki mermiyi aynı hızla fırlatırsanız demir olan hızını daha uzun süre muhafaza edip daha uzağa gidecektir. Karşılaştıkları direnç (karşı kuvvet) aynı olmasına rağmen, kinetik enerjisi daha yüksek olan demir mermi bu karşı kuvvete daha uzun süre karşı koyacaktır. Yani merminin ağırlığı kadar kesit yoğunluğu da (sectional density) önemlidir. Mermilerin BC lerinin hesabında da bu değer kullanılır.
    Özetle, ağır mermiler aynı formda hafif mermilerden daha yüksek BC değerine sahiptirler ve aynı hızla atılınca daha uzağa giderler. Diğer taraftan ağırlıkları ve tasarımları farklı iki merminin BC değerleri aynı olabilir. Bu durumda eşit hızla atılan bu memiler hedefte aynı yere aynı hızla vururlar.

    mühendisbey,
    Yatay hareket eden cisimlerdeki yükseklik kaybı (düşme) miktarını veren formülü vermişsiniz :
    h=1/2*g*t^2, burada , bu kaybın cismin kütlesinden bağımsız olduğu görülüyor.
    Etken faktörler, yerçekimi ivmesi ve zaman. Yerçekimi ivmesini sabit kabul edersek, düşmenin, kütleden bağımsız olarak sadece zamanla ilintili olduğunu görürüz.
    4 numaralı formülünüz yetersiz, kütlenin hava direnci ile doğrudan bağlantısı yoktur, ayrıca ben formülde hız da göremiyorum. (hareket olmadan hava direnci olmaz.)


    Cisimlerin hava içerisindeki hareketleri, balistikte (havacılıkta da böyledir) dört bölümde incelenir.
    1- Subsonic (ses altı) v < 0.8M
    2- Transonic (geçiş bölgesi) 0.8M < V < 1.2M
    3- Supersonic (ses üstü) 1.2M < V < 5M
    4- Hypersonic V > 5M


    Hava direnci veya havanın sürtünme katsayısı diye sabit bir değer yoktur. Merminin hareket yönüne dik kesit alanı, profili, boyu ve yüzey pürüzlülüğüne ilaveten hareket hızına bağlı olarak farklı kuvvetler oluşur.
    Hava içinde hareket ederken karşılaşılan bu kuvvet merminin yavaşlamasına sebep olur. Bu kuvvete karşı koyan kuvvet ise merminin kinetik enerjisidir. Yani burada hızın yanında kütle de devreye girer.
    Aynı hızla atılan bir misket ve misketin iki misli ağırlığındaki süpersonik tasarımlı mermiden en çabuk yavaşlayan ve eşit menzilde daha fazla düşen, misket olacaktır.


    Balistikte mermi yolunu hesaplarken pek çok değişkenle uğraşmak yerine, ağırlık, profil, kesit alan v.s. gibi pek çok etkenin bileşiminden oluşan ve merminin birim zamandaki yavaşlaması ile ilintili bir faktör kullanılır. (BC veya Ballistic coefficient)
    Hız - yörünge hesabı yapan pek çok program bu faktöre göre işlem yapar. Yalnız burada atlanmaması gereken nokta, bu faktörün, ancak belirli bir hız aralığında doğru sonuç vereceğidir.
    Merminin hareketi esnasında karşılaşacağı kuvvetin hıza göre değişimi aşağıdaki grafikteki gibidir.


     [Resim Engellendi: http://s11b.directupload.net/images/090113/yfqvoakl.gif]


    Bu grafikten de anlaşılacağı gibi, subsonic bölgede ölçümle veya hesapla ulaşılan BC değeri, transonic veya supersonic bölgede geçerli değildir. Gene bu grafikten açıkça anlaşılacağı üzere, süpersonic mermiler için en riskli bölge transonic bölgedir. (Merminin ses üstü hızdan ses altı hıza geçtiği bölge)
    Bu nedenle ateşli silahlarda silahın hassas atış yapma menzilinin, mermi hızının transonic hıza düşme mesafesi kadar olduğu kabul edilir. Transonic bölgeden geçerken mermi aşırı direnç ve vibrasyon gibi nedenlerle uçuş yolundan sapabilir.
    Yeri gelmişken şunu da belirteyim : BC leri çok düşük olan havalı silah mermileri (pelletler) ses hızı üstünde atıldıkları zaman, çok kısa bir mesafede ses altı hızlara inerler ve bu arada yörüngeleri az veya çok değişir. Bu nedenle ses üstü hızlar yerine, daha ağır pelletlerle ses hızının altında atışlar yapılması daha uygundur.

    Quackenbush La Outlaw, 430 grain mermiyi 732 fps ile atıyormuş.
    Winchester 45-70 mermisinin (300 grain) BC si 0.307.
    430 grain merminin BC sinide aynı kabul edersek, 732 fps ile atılırsa, 500 yardadaki hızı 600 fps civarı ve enerjisi de 340 fpe olur.
    Tahta dahil pek çok şeyi delebilir.

    Hava hiç bir şekilde patlayıcı gücüne rakip olamaz. Teknik ve maddi olarak da çok anlamsız olur. Benim görüşüm bu yönde.


    "Patlayıcı" kısmı hariç (yanma veya barut gücü olmalı idi), aynen katılıyorum.


    1 gramdan az barutla, .22 cal 50 grain mermiyi 3000 fps hızla atabilirsiniz. Aynı gücü hava ile sağlamak isterseniz 3000 bar basınçta her atış için 30 litre kadar hava kullanmanız gerekir.
    Çıkan gaz sıcaklığı -70 derece civarında olur. Yeterli hava bulursanız, birkaç atış sonra namlu öyle daralır ki mermiyi süremezsiniz.
    Basınç mukayesesi yapmak isterseniz, ateşlilerde namlu içi basınç 3000 - 4000 bar'a kadar yükselir, mermi namluyu terk ettiği anda ise 500 - 700 bar civarındadır.


    Çıplak kurşun mermiler 1700 fps gibi hızlarda erimeye başlar. Bu hızlara bile özel gresli (mumlu) mermilerle cıkılır.
    Ceketli mermiler için ise havalı silah namluları yeterli sertlikte değildir.
    Akılcı olan, 900 - 1000 fps gibi hızlarda kalıp, güç sağlamak için namlu çapını ve mermi ağırlığını arttırmaktır ki pratikte de yapılan budur..

    Abiler ateşli silahlarda tepme nişancılığı etkilemez çünkü çekirdek namulunun ağzından çıktığı zaman oluşan, basınçtan dolayı teper.Yani silah şahlandiğında çekirdek çoktan namludan çıkmış oluyo(otomatik silahlar hariç,tepme ikinci veye3 . kes çıkacak olan çekirdeğin sapmasını neden olur )Tetiği ezerek düşürmek % 50 isabeti etkiler. bu pistonlu tüfeklerde oluşan tepme yayın vurmasıyla oluşan tepmemi yoksa ateşli silahlarda ki gibi pelletin namludan çıkmasıylamı oluşur bunu merak ettim.


    Ateşli silahlarda tepme, mermi harekete geçtiği anda başlar. Klasik etki - tepki prensibine göre, mermi ileri doğru hareket ederken, mermi - silah kütlelerinin oranında bir güçle, silahta geriye doğru hareket eder.
    Mermi namluyu terk ettiği anda namlu içindeki basınç 500 - 700 bar arasındadır, bu da 25 - 35 kg ilave itme demektir (30 kalibre için).


    Yaylı silhlarda tepme çift yönlüdür. piston-yay grubunun ileri hareketi, ateşlilerde olduğu gibi silahın geriye doğru hareketine sebep olur. kütle oranı ilişkisi burada da geçerlidir, fakat yay -piston ikilisi ile silah kütlesi arasındadır.
    İleri hareketin sonunda, piston önünde oluşan hava yastığından geri seker. Bu sekme, silaha çok kısa süreli bir ileri çekme hareketi yaptırır. Dürbünleri katleden de bu ani silkme hareketidir. Pellet ağırlığı, silahın ağırlığına göre çok düşük olduğu için, pelletin hızlanmasından kaynaklanan tepme ihmal edilebilir.


    Söylenenin aksine, PCP silahler tepmesiz değildir. Düşük güçlerde bir tepme hissedilmese de, güçlü silahlar bariz olarak tepmektedir
    . Fakat bu tepme yaylı silahlara oranla çok daha düşüktür ve tek yönlüdür.

    Bu arada bizim buralarda buna demir Pası diyorlar.


    [Resim Engellendi: http://s11b.directupload.net/images/081217/temp/uwu7e9ee.jpg]


    Blok aluminyum, vidalanan parça sarı, demir olmayan yerde demir pası olmaz.
    Resim yakından incelenince, sökme-takma esnasındaki zorlamalar neticesinde oluşan sarı sıvanması olduğu anlaşılıyor. Dişler arasındaki sıvanmanın benzeri blok ön yüzündede açıkça belli oluyor.


    Bu tür söküp takma işlemlerinin, uygun alet ve deneyim olmadan yapılması silaha zarar verebilir.

    Havalı silahlar için yapılmış eski tip bir hız ölçme cihazı. Bu tip cihazlara "balistik sarkaç" (ballistic pendulum) adı veriliyor. Pellet, alt ortada görülen metal parçanın diğer yüzüne çarpıyor, hareket eden sarkaç ibreyi, salınımın üst noktasına kadar taşıyıp orada birakıyor. İbre altındaki skaladan hız okunuyor. Her atıştan önce, ibrenin tekrar sıfır noktasına getirilmesi gerekiyor. Doğruya yakın ölçüm yapabilmek için, pellet ağırlığının sabit olması ve pandül yüzeyine tam dik açı ile atış yapılması çok önemli. Kesin sonuç vermese de, farklı silahları karşılaştırmak veya modifiye sonrası farkı görebilmek için yeterli bir alet.

    Oldukça şirin, hafif ve dengeli. Arkadaşlar "kız tüfeği gibi olmuş" (nasıl oluyorsa) yakıştırmama epey güldüler.
    Küçük tüp hacmi ve düşük dolum basıncı nedeni ile pompayla doldurmak oldukça kolay. Tetik ağırlığı fazla fakat üretim amacı düşünülünce normal kabul edilebilir gene de plastik olması itici geldi. Gez ve arpacık tatminkar.
    Gelelim hız testlerine, 14.3 grain crossman pelletlerle ölçebildiğimiz en yüksek hız 855 fps ve fabrika verilerinin altında.
    16 grain FX pelletler ile 2000 - 1000 psi arası, (manometredeki yeşil saha içi) 32 atış yaptık, 25. atıştan sonra düşme başlıyor fakat ilk 24 atış oldulça stabil değerler verdi :


    784, 789, 796, 792, 802, 799, 801, 802, 802, 806, 804, 807
    808, 809, 808, 809, 812, 811, 809, 811, 802, 803, 800, 795
    787, 786, 776, 769, 759, 753, 739, 728 fps


    H&N Baracuda pelletlerle, 1800 psi dolum sonrası ölçümler :


    688, 690, 692, 695, 697, 698, 698, 700, 698, 703, 701, 703 fps


    Silahın en olumsuz yanı fiyatı. Yurdumuzda da, Amerika fyatları civarında satılabilse, pek çok meraklının ihtiyacına cevap verebilirdi.

    Ateşli .22 Kalibrenin yelpazesi oldukça geniş. Grubun en küçük üyesi .22 BB, 20 grain çekirdeği ancak 780 fps ile atabiliyor, gücü 26 ft/lbs. Günümüz havalı silahlarından biraz geride kalıyor.
    Ailenin en güçlü ticari üyesi ise .220 Swift. 40 grainlik mermiyi 4100 fps üzeri hızlarda atarak 1500 ft.lbs güç üretiyor. Özel dolumlarla ise 5000 fps üzeri hızlar ve 2000 ft/lbs güçlere ulaşılabiliyor.


    5.6 mm KJG ile tek atışta kafadan vurulmuş bir av.


    [Resim Engellendi: http://www.lima-wiederladetechnik.de/5,6-mm/5,6x50-Magnum/5,6-mm-KJG-Sau.jpg]


    Bu da .22-250 kovanına doldurulmuş özel bir çekirdek :


    [Resim Engellendi: http://www.lima-wiederladetechnik.de/9,5-mm/Bilder/375-Chey-Tac/LM-119/22-250-Ackey+LM-71.jpg]


    Çekirdek 37 mm uzunluğunda ve 79 grain. 1200 metre mesafedeki hızı hala ses hızının üzerinde (1745 fps)


    Küçük çaplı mermilerle avlanmayı sevenler var. Genelde bek avı yapıyorlar. Uygun noktaya isabet ettirilen tek bir mermi, avın insancıl (?) biçimde öldürülmesini sağlıyor.


    Kesin öldürücü güç ve güvenlik arayanlar için aşağıdaki silahı öneririm, tedbirli olup hayvanın parçalarını toplamak için bir kaç torba bulundurmaları faydalı olur:


    [Resim Engellendi: http://world.guns.ru/sniper/ntw20_1.jpg]

    Evanix sitesinde bu regular - double action farkının nasıl anlaşılacağı konusunda bir bilgi yok. Tetiği çekerek horozu kaldırabiliyorsanız double action modelidir.
    Emin olmak için ithalatçıya sorabilirsiniz. Cevap alamazsanız, silahın seri numarasını bildirerek doğrudan Evanix firmasından bilgi alabilirsiniz.

    Pelletlerin uçlarının kesilmesi isabetliliği kötü etkileyecektir . Pelletler şarjöre ön taraftan, etekleri önce girecek şekilde yükleniyorlar. Yuva uzun olmasına rağmen arka bölümdeki dar kısım pelletin daha geri gitmesini önlüyor.
    Bu dar kısımda, silahın kurulması esnasında şarjörü çeviren parça çalışıyor. Fakat boy müsait. Pellet yuvası 1-2 mm daha derinleştirilebilir ve sorun yaşanmaz.

    Aşağıdaki hız ölçümleri Evanix Blizzard 550, 5.5 mm, Bolt action, Seri no : YW 08550028 ile ve silahın üzerindeki çekiç yayı, paket içindeki kuvvetli yay ile değiştirilerek yapılmıştır.
    Basınç bilgileri, silah üzerindeki manometrede okunan değerlerdir.


    Pellet : Sam Yang 32 grain


    [Resim Engellendi: http://s2b.directupload.net/images/081110/x5has8vd.jpg]


    Pelletler 11.75 mm, Şarjördeki yatak ise 11.50 mm. Bu nedenle şarjör silaha yerleştirildiğinde, pelletlerin uçları traşlanıyor.


    Pelletleri de, silahı üreten firma ürettiği halde böyle bir hatayı nasıl yapmışlar anlayamadım.


    [Resim Engellendi: http://s5b.directupload.net/images/081110/fnc28jve.jpg]


    Basınç : 210 Bar, 12 atış sonunda 180 bar civarına düştü.
    890, 911, 890,883, 915, 882,
    887, 878, 884, 885, 878, 870 fps
    ortalamada 56 ft/lbs (76 jul) civarı güç veriyor.


    16 Grain Fx pelletler ile ölçümler :
    İlk atış 210 bar, 22. atışta 1000 fps altına düştü, basınç 130 bar.
    1144, 1143, 1135, 1131, 1125, 1114
    1112, 1105, 1099, 1096, 1089, 1081
    1078, 1068, 1057, 1043, 1041, 1045
    1031, 1025, 1006, 998 fps
    Üretilen güç 35 - 46 ft/lbs arası