ihtiyar adlı kullanıcının mesajları

    Evanix AR6 Standart tipleri 60, 70 ve 80 jul güçte iken, Double action modeli, horoz kaldırılmadan atış yapılırsa 40 jul, kaldırılarak atış yapılırsa 50 jul güç üretebiliyor.
    Bolt action veya Side lever Blizzard modelleri ise 60 jul üzerinde güç üretiyorlar ( fabrika verileri). Güç meraklıları için double action modeli, iyi bir seçim değil.

    Yarım otomatik, atış yapıldıktan sonra, yeni mermiyi yatağa sürüp silahı atışa hazır (kurulu) hale getiren silahlara denir.
    Evanix AR6 ise double action (çift etkili) tetiğe sahiptir. Toplu tabancaların pek çoğunda olduğu gibi, tetiğe basılması ile silahı tekrar kurar ve ateşler.
    Bu tür kullanımda AR6 düşük güçle atış yapmaktadır. Tam güce ise, horozun el ile kurulup tetik düşürülmesi ile ulaşılıyor.

    degerli abicim sen ne tavsiye edersin 308 mi 30.06 mı 300 magnummu ben bu domuzu uzak mesafede yivli ile poz vermedigi takdirde vuracagımdan pek emin degilim


    Haklısın, uzak mesafede üstelik hareket halindeki avı vurmak, imkansız değilse de çok zor. Poz verenlerin ise şansı olmaz.
    Kalibreleri belirttiğin için .308 demiştim. Kalibreyi de bana bırakırsan MKEK listesindeki silahlar arasında seçimim Heym SR-21 .270 Win. olurdu.
    Hızı, enerjisi ve isabetliliği ile .308'i geçer, .30-06 ile kafa kafaya gelir. Silah $6515.37, mermisi ise $1.10.

    Türkiye şartlarında, MKEK politikaları belirleyici oluyor.
    En pahalı mermi .30-06, en ucuzu ise .308 ve 150 grain, 180 grain gibi iki seçeneği var. .30-06 ve .300 WM ise tek seçenekli. .300 WM un Türkiye için abartılı olduğunu düşünüyorum ama Türkiye de .375 HH Magnum tercih edenler de var. (Bakarsınız gergedan falan çıkar, belli mi olur)
    .308 ile .30-06 nın balistik değerleri çok yakın. Aradaki enerji farkı %10'u bulmaz.


    Bu koşullarda, benim tercihim .308 Remington M 700 olurdu.

    ülkü abi bu pelletlerin pistonlu tüfeklerde kullanılabileceğini sanmıyorum. ama pcplerde baya yıkıcı etki yapar. sürtünmede fazla olur bunda. sürtünme yüzeyi çok fazla. hele diana gibi setleri geniş tüfeklerde baya eziyet li olur diye düşünüyorum. hw pistonlular sever belki ince set olduğu için.


    Bu pelletler "bore rider" denen tarzda tasarlanmış. Uç kısmı setler üzerinde hareket ediyor. Kuyrukta dar bir kısım (driving band) setler tarafından kesiliyor. Resmi büyütüp incelerseniz görebilirsiniz. Sürtünme, klasik pelletlerden fazla olsa bile Eley Magnum Solid'ler kadar değil. Üstelik çaplarıda havalı silahlara uygun.
    H&N, güç için en az 15 ft/lbs notu koymuş. Patriot benzeri silahlarda rahatlıkla kullanılabilir.

    Doğadaki canlıların pek çoğu av - avcı ilişkisi içindeler. Aralarındaki dengeyi bozan da genellikle insan oğlu oluyor.
    Avustralya da, çin seddinden daha uzun bir Dingo çit'i var. Yüzlerce yıl önce adaya götürülen evcil köpeklerin bu günkü vahşi torunları başlarına bela olmuş durumda.


    Kargalar, Saksağanlar ve Martılar yerleşim alanlarına yakın yuvalanarak düşmanlarından korunmuş ve aşırı üremişlerdir. Balık avlamayı unutan martılar Ankara'nın çöplüklerini bile işgal etmişler.
    Eskiden, çevreye zararlı türlerin aşırı çoğalma hallerinde avlanmaları teşvik edilirdi. Karga leşleri karşılığında fişek verildiğini hatırlıyorum.
    Ama şimdi çevreciler, hayvanları koruyanlar (?) ve koruma kanunlarımız var. Başka türlere zarar verse hatta onları yok olma eşiğine getirseler bile bu türlerin avlanması çok ses getiriyor.
    Geriye tek çözüm kalıyor. Aşırı üreyen bu türlerin (Karga, Saksağan, Martı) bir kısmının yakalanıp, kısırlaştırıldıktan sonra doğaya salınması. ;şrofls;.
    Haydi yeşiller, iş başına.....

    Biraz bekleyelim bakalım. Belli mi olur, belki birileri 100ft/lbs Beaumont veya 80 ft/lbs Air Ranger geliyormuş müjdesini (?) verir.

    Nem % 25 etkendir, Çünkü mermi çekirdeği yol alırken Su partikülleri ( parçacıklar, Gözle görülmeyen türden ) ne çarpar ve çekirdeğin üstüne yapışır bu da hem yön değiştirme ve çekirdeğin ağırlaşmasını sağlar.
    Güneş veya ortam ısı sı ki buda önemli bir etkendir, burda ise Çekirdeğin genleşmesi hesaplanır. Bildiğiniz gibi a metal malzemeler ısındıkça esnerler ve soğudukça genleşip büzülürler. çekirdeğin uzaması veya kısalması rüzgarın hızına göre yönünü değiştirmesini çok etkiler. nem ise bu durumda çekirdeğin düşüşünü hızlandırır.


    Neticeler bakımından doğru fakat sebepler olarak hatalı olmuş. Evet havadaki nem oranı ve havanın sıcaklığı, mermi yörüngesini etkiler ama nasıl ?


    - Havadaki nem (su buharı) gaz halindedir. Ancak, satürasyon sıcaklığının altındaki (soğuk) yüzeylere temasta yoğunlaşıp sıvı hale geçer. Yani mermi çekirdeğine yapışması gibi bir durum söz konusu olamaz.
    Havanın nem oranının yükselmesi, yoğunluğunu arttırırken akışkanlığını azaltır. Bu nedenle hareket halindeki cisimlere uyguladığı kuvvet artar. Artan sürtünme kuvveti mermi yolunu etkiler.
    Bahsettiğiniz durum ise ancak sisli veya yağışlı havalarda olur.


    - Cisimlerin ısınma ile genleşip daraldıkları doğrudur fakat bir cisme havadan ısı transferi zaman alır. Merminin uçuş süresi göz önüne alınırsa böyle bir ısınmanın ölçülebilecek bir oranda olmadığı anlaşılır.
    Yüksek hızda hareket eden mermide, hava sürtünmesi nedeni ile oluşacak sıcaklık artışı bunun kat kat üzerindedir.
    Havanın sıcaklığı da, nem oranı gibi, havanın yoğunluğunun ve akışkanlığının (viskozite) değişmesine neden olur. Sıcak havada merminin karşılaştığı direnç daha az, soğuk hava da ise daha fazladır.
    10 metrede ölçülebilir bir fark oluşması için oldukça büyük sıcaklık ve nemlilik farkları gerekir.

    80*900 TELESKOPA 350X BÜYÜTME DİYOR NE ALAKA? :S


    Bu tür dürbünlerde (teleskop) notasyon farklıdır. İlk rakam (80) objektif veya ayna çapını, ikinci rakam ise (900) odak uzaklığını belirtir(mm olarak).
    Büyütme oranı kullanılan okülere göre değişir.

    Sabuna uzunlamasına atış yapmanız gerekiyor. Güçlü tüfekler için, peş peşe iki sabun kullanılabilir. Sabunun arka tarafınıda sağlam ve hareket edemiyecek bir cisme yaslamalısınız. Sabun ileri doğru hareket ederse mermi enerjisinin bir kısmını bu harekete harcayacağından penetrasyon düşük olur ve kıyaslama yapılamaz.

    Silikon esaslı bir yağ. Soğuğa ve CO2 ye dayanıklı. Amacı contaların ömrünü uzatmak.
    Bulabileceğiniz herhangi bir silkon esaslı yağ iş görür, ya da Yatagun'da bulunan Molykote 111 silikon gresini kullanabilirsiniz.