ihtiyar tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

M.Akif Bey, kimse size bir şey ispatlamıya çalışmıyor. Aynı kalibre farklı ağılıkta mermilerin BC lerinin farklı olacağı görüşünüze katıldığımı zaten belirttim.
    İstenen şey verilenler ışığında sorunun cevaplanması yoksa sorudaki verilerin doğru veya yanlışlığının saptanması değil.

Ağırlık farkının büyük tutulmasında amaçlanan ise, mermi düşmesinin ağırlığa değ il, hedefe varış süresine (hız'a) ve bc'ye bağlı olduğuna dikkat çekmek. Benim pellet-top mermisi örneğim de aynı vurguyu yapabilmek adına.

Soru, bilenlerden ziyade bilmeyen veya yanlış bilenlere bilgi aktarma amaçlı. Konuyu bilenlerin, böyle soru olmaz, tarzında yaklaşımlarının, amaçlanan bilgi aktarımı veya eğitimi desteklediğini söyleyemiyeceğim.

Sn. Master, sizde kesinlikle haklısınız, fakat soruya verdiğiniz cevap açısından değil ama aynı çapta daha ağır merminin BC sinin aynı olamıyacağı bakımından.
    Burada tartışılan sorunun verilerinin doğru olup olmadığı değil. Öngörülen değerler ışığında sonucun belirlenmesi
    Pek çok soru belli değerleri öngörür ve öngörülen değerler üzerinden cevaplanır. Verilen değerlerin gerçekliği tartışılmaz.
    "Işık hızının 10 katı hızda giden bir araç, dünya, jüpiter arasındaki mesafeyi kaç saniyede kateder ?" sorusunun cevabı sizce : "Cisimlerin ışık hızının üzerinde hareket etmeleri mümkün değildir" mi olmalı

Bende geç kaldım ama basit bir örnekte ben yazayım. Namlu çıkış hzı düşük bir silahla 30 metreye sıfırladığımız silah 10 metrede hedefin üstünden 50 metrede ise altından vurur niye. Mermi önce yükarı kalkar sonra yerçekimi ile düşüşe geçer.

İlginç bir soruda benden Dünyada 30 metreye sıfırladığımız tüfekle ayda atış yapsak kaç metreye kadar bu sıfır noktasını korur.
    Delinin biri taşı attı. buyrun bakalım

Cevap veriyorum:

- Silah güçsüz ise, 30 metre tek sıfır olabilir, yani nişan hattı ile mermi yolu sadece 30 netrede birleşir, bundan daha yakında veya uzakta mermi aşağı vurur.

- Hız bilinmeden kesin hesaplanamaz , çekim farklılığı nedeni ilei 9.81/1,62 = 6.056 kat daha az düşeceği için 181.67 metre uzaklığa sıfırlanmış gibi atar diyebiliriz . (9.81 dünya yer çekim ivmesi, 1.62 ay yer çekim ivmesi)

Bende gazoz alabilecekmiyim :D , alabileceksem, lütfen benimki limonlu olsun. ;keyfs;

Sorunun şatırtmaca olduğu atlanıp derinlere dalınmış. Meşhur "Bir kilo pamuk mu ağırdır, yoksa bir kilo demir mi " sorusunu andırıyor.

Namlu çıkış hızları aynı, ve BC leri (Mustafa bey "mermi dizaynlarıda aynı olsun" derken bunu kastetmiş.) aynı olan, güçleri ne olursa olsun, bütün mermiler, aynı mesafede, aynı yere vurur. Burada çap ta önemli değildir. Yani, bir başka başlıkta belirttiğim gibi, ister pellet isterse top mermisi olsun, aynı BC ye sahiplerse, aynı mesafede aynı düşmeyi yaparlar ve aynı yere vururlar.

Bir arkadaşımızın güçler konusundaki sorusunun cevabı da son derece basit, aynı hız da 30 grain merminin enerjisi, 10 grain olanın üç katıdır. Fakat bunun sorunun çözümüne etkisi yok.

Yanlış bir şey yok Engin. PM ler de konuşulan teknik konuların paylaşılması normal. Burada da sorsan aynı cevabı alırdın. Alıntı senden değilde Legolas'tan gelince, biraz şaşıdım, ama bu da normal. Edinilen bilgiler PM ler ile de paylaşılabilir. Aslında burada, bütün okurlarla paylaşılsa daha yerinde olur.

Hatsan sonunda bombayı patlattı, Tekli ve 10 lu Webley Raider'lerden sonra Hatsan AT44-10 modeli PCP silahı piyasaya sürdü.
    500.- YTL fiyatı ile, PCP ile tanışmak isteyenler için oldukça cazip bir seçenek. Gücünüz kuvvetiniz yerinde ve ağırlığınız da 80 kilonun üzerinde ise, sizi Scuba tüpü taşıma derdinden kurtaracak pompaya da 300.- YTL karşılığı sahip olabilirsiniz.
    Pompa markaları farklı olabiliyor. OAS arkadaşımıza FX pompa kısmet olmuş, bizdeki pompa ise İngiliz Hill marka. Nerede üretildiğine dair bir işaret göremedik fakat prospektüs Hill olduğunu söylüyor.

The content cannot be displayed because it is no longer available.

Fason üretimlerin dışındaki ilk yerli üretim PCP olduğu için AT44-10'u incelemeye karar verdik. Bir başka başlıkta belirttiğim gibi, tarafsız olmak için,fabrikadan numune istemek yerine vitrinden almayı tercih ettik.

İnceleme programımız şöyle :
    - Silahın fiziksel ve işlevsel kontrolü
    - Namlu temizliği ve ilk test atışları
    - Namlu çıkış hızı kontrolü
    - Silahın sökülmesi ve iç parçaların incelenmesi
    - Toplanan silahla test atışlarının yapılması
    - 500 - 1000 atış sonrası hız ölçümleri
    - Tam dolu tüple, peşpeşe yapılacah atışlarda hız ölçümü ile tam dolumda atış adedi ve hız verilerinin çıkarılıp grafiklenmesi
    - 1000 atış sonrası silahın tekrar sökülerek kritik parçalardaki aşınmaların gözlenmesi
    - 1000 atışlık test gruplarının en az 5000 atışa kadar tekrarlanması
    - Tüm izlenimlerin paylaşılması.

Bismillah deyip, bu maratonu başlattık. Gençler sağolsun, pompa ile silahı 200 bar seviyesine doldurdular. (pompa kullanımı ile ilgili fikirlerini alabilirsiniz)

Gelelim gözlemlere : 200 bar basınçta, Gamo Pro Magnum pelletler ile ilk 10 atış 970 ile 830 fps arası. Bu değerlere göre, bu silahta regülatör yok. Silahın sökülmesi esnasında regülatör göremedik. Valf, hava tüpüne bağlı (Talon, Condor gibi) olduğu için valfi tüpten ayırmadan kesin konuşmak zor ama hızda bu kadar oynama olması gizli bir regülatör ihtimalini azaltıyor. Nasıl olsa orayı da sökeceğiz, o zaman kesinleşir.

Silah çok yeni olduğu için, ciddi bir grup çalışması yapmadık fakat 4x32 bir dürbünle 10 metre civarında 10 pellet için 1 - 1.5 cm gibi gruplar oluştu.
    İlk atışlar biraz gürültülü idi, bir Weihrauch moderatör ile sakinleştirip atışlara devam ettik. İlk gün yaklaşık 150 kadar atış yapıldı.

Ertesi gün gençler atışlara devam ederek testleri sürdürüyorlardı. Bir ara sesler kesildi ve az sonra silah ve kırık kurma kolu ile geldiler.
    Henüz 300 atışı doldurmamışlardı. Kırık yerini inceledim fakat eski bir çatlak izine rastlamadım. Zamak veya tutya benzeri bir malzemeden yapılan kol, kurma gücüne dayanamayıp kırılmıştı. Bu silahta güçlü çekiç yayı takarak hız arttırmak hayal gibi.
    Yeni kol gelmesi veya yapılmasından sonra oynamaya devam edeceğiz.

Birkaç resim ve izlenimler :

Dürbün kızağı 3/8 veya Weaver ayaklara uygun.

Namlu ucuna 1/2 UNF diş açılmış, standart moderatörler rahatlıkla takılabilir.

Şarjör zamak enjeksiyon gibi, pellet yuvaları temiz işlenmemiş, doldurma esnasında pelleti zedeleyebilir.

Kundaktan ayrılmış ve hava tüpü sökülmüş AT44-10:

Tüp üzerindeki uyarılar:

Tüp ucundaki basınç göstergesi, 200 bar sonrası kırmızı olsa, iyi olurmuş.

Tüp ile kombine valf ve tüp havasını boşaltma parçası :

Namlu ağzı, belirgin bir crown açılmamış (?)

Arpacık set uskur vidası için namluya açılan kanal çok derin. Zaten kalın set uskur vidası kullanıldığı için, bu kanala gerek kalmamış.
    Uzun moderatör ile kullanırken dikkatli olup bir yere çarpmamak lazım. Namlu bu noktadan kolaylıkla eğilebilir hatta kırılabilir.

Gördüğüm en kötü işlenmiş pellet itici. Üzerindeki torna izleri (namlu içindeki O ring'e sürtüyor) ayrıca yatağındaki boşluk nedeni ile pelleti yan itiyor. 4.5 mm için uç kısmı çok kalın.

[Resim Engellendi: http://img157.imageshack.us/img157/4504/11lb8.jpg]

Pellet itici - kurma kolu bağlantısı, kullanılan vida çıplak, üzerinde zıvana olmazsa vidanın dişleri ne kadar dayanır ?

[Resim Engellendi: http://img157.imageshack.us/img157/5885/12mg8.jpg]

Pellet itici üzerine vidalanan, çekiç itici parça, kullanılan sarı zıvana 200 -300 atışta aşınma izleri gösteriyor. Ayrıca çekiç kurma gücünün tamamını karşılayan bu vida, sarı malzemeye açılmış 3-4 dişi kısa zamanda bozmaz mı ?

[Resim Engellendi: http://img228.imageshack.us/img228/919/13ku0.jpg]

Kırılan kurma kolu, yanlış malzeme , yanlış tasarım. Kuvvetin en büyük olduğu noktada 90 derece ve keskin kenarlı dönüş var. Kırılmazsa şaşmak lazım. Belki kırmızıya boyadığım bölge dolu olarak yapılırsa, daha fazla dayanır.

[Resim Engellendi: http://img156.imageshack.us/img156/7661/14ze8.jpg]

Devamı var.....

Forum üyelerinin ilgisini görünce, bu silahı yakından incelemeye karar verdik. İncelemelere gölge düşmemesi açısından, Hatsan'dan getirtilecek bir silah yerine, bayilere gönderilen silahlardan birini satın almayı tercih ettik.
    Bir Hatsan AT44-10, 4.5mm, şu an inceleme altında. Kısa bir süre sonra izlenimlerimimzi bir başka başlık altında (detaylı olarak) sizlerle paylaşacağız.

Konunun biraz pehlivan tefrikasına döndüğünü biliyorum, ama inanın bu durumdan en az sizler kadar rahatsızız. Mustafa bey, sedef tedavisi görüyor, benim iki elimde deri dökülmeleri var, teşhis : stres.
    İsveç ile yaptığım telefon görüşmelerinin parası ile T12 alınır herhalde. Yarım saat önce yaptığım görüşmede, A-TR belgelerinin, onaylanmak üzere İsveç gümrüğüne yollandığını ve gelir gelmez en hızlı şekilde bize gönderileceği bilgisini aldım.
    Ya sabır.

Güzel anlatmışsın Volkan, sadece bir noktayı düzeltmek isterim, bu mermiler, düşük çaplarda, (Daystate örneği gibi), çok güçlü silahlarda, mermi hızını ses altında tutmak için kullanılıyor.
    Cheytac .408 gibi bazı çok özel tasarım mermilerin dışında tüm mermilerin transonik bölgeden geçişleri sorunludur.
    Piyasadaki havalı silahların hiçbiri, mermilerini 100-200 metre gibi mesafelerde ses üstü hızlarda tutacak güce sahip değil. Bu nedenle 20 -30 metre sonra ses altına düşecek bir mermi ile uzun mesafeye atış yapmanın faydası bulunmuyor.
    Ağır mermi ile ses hızı altında atış yapmak en azından rüzgar sapmasını azalttığı için daha faydalı.

Not : Cheytac sitesine erişim bir şekilde engellenmiş. ktunnel üzerinden girilebiliyor fakat http://www.cheytac.com/ adresinden ulaşamıyorum.
    benzer şekilde, daha önce girebildiğim bazı silah ve mühimmat sitelerinede, doğrudan erişemiyorum.
    Bu engellemelerin mantığını anlayabilmiş değilim, bir süredir pek çok olup bitene de akıl erdiremiyorum ya, neyse hadi ...

Resmini verdiğiniz, mermi çekirdeği tarzındaki pelletlere verilen isim "solid pellet". Arkalarında hafif bir oyuk olsada tamamı dolu malzeme (genellikle kurşun).
    Klasik pelletlere göre daha ağır oluyorlar. Setler tarafından kesilen kısım ve namlu sürtünme yüzeyleri geniş olduğu için ancak çok güçlü (60 ft/lbs üzeri) silahlarda kullanılabiliyor. BC leri klasik pelletlere oranla daha yüksek ve ateşlilerdeki gibi yiv-set dönmesi ile stablize edildiklerinden, daha istikrarlı atışlar yapılabilir.
    Daystate, 80 ft/lbs gücündeki Air Ranger modeli için bu tip mermiler tavsiye ediyor. Shark dışında, Daystate (fason ürettiriyor), Eley ve Airventuri bu tarz mermiler üretip pazarlıyor.
    Havalı silahlardaki çıkış güçleri arttıkça bu tür mermi çeşitleri çoğalacağa benziyor.

[Resim Engellendi: http://www.airgunsofarizona.com/Pellet%20-%20Daystate%20High%20Impact.JPG][Resim Engellendi: http://www.airgunsofarizona.com/Pellet%20-%20Daystate%20Varminter%20HP.JPG]
    [Resim Engellendi: http://www.airgunsofarizona.com/Eley/Eley%20Magnum.gif][Resim Engellendi: http://pyramydair.com/images/car_round9mm_pel.jpg]

PCP silahlarda ki yüksek basınçla teması olan ve yağlanması gereken parça ve O ringler için tavsiye edilen gres silikon esaslı Molykote 111.
    Kullanılabilecek gazlar : Kuru hava, CO2, Azot, Argon ve Helyum.
    Bunlardan sadece Kuru Hava yanmaya neden olabilir. Üreticiler tarafından sadece kuru hava kullanımı tavsiye edilmesinin nedeni, sınai gazlarla dolum yapmaya alışan kullanıcının yanlışlıkla veya "bu da basınçlı gaz ne olacak" yaklaşımı ile oksijen ile dolum yapma olasıllığıdır.

Basınçlı hava gerek dolum esnasında gerekse atış esnasında, geçtiği çok dar kanallarda ısınmaya neden olur. Bu bölgelerde yanabilen organik maddelerin tutuşması ile başlayan yanma sonrası oluşan sıcaklık ile çevrede aluminyum, çelik ne varsa yanmaya başlar.
    Bu yanma havanın boşalması ile sona erse bile, kısa süreli yanma esnasında sıcaklık 2-3 bin dereceye çıktığı için hasar büyük olur.

Oksijen ile doldurulan silahta neler olabileceğini düşünmek bile istemiyorum.

Netice olarak :
    - Basınçlı gaz ile teması olan kısımlarda kesinlikle silikon esaslı gres (Molykote 111 gibi) kullanın.
    - Silah dolumunu yavaş yapın. Hızlı dolum, girişteki çekvalf ve dolum ucundaki O ringlere zarar verebilir.
    Dolumu 1 dakika veya daha uzun sürede yaparsanız hem silahınız zarar görmez hem de tüpünüzü tam doldurmuş olursunuz.
    - Sınai gazlar hakkında bilginiz yok ise ve basınçlı kaptaki gazın ne olduğundan %1000 emin değilseniz, kuru havadan başka bir gaz kullanmayın.

Kazasız belasız ve zevkli atışlar.

Burada 12 kalibre diye bahsedilen çap 12 caliber değil, 12 gauge diye anılır. 13.53mm ve .729cal'ye eşittir.

Herhalde yazım hatası olmuş. .729 x 25.4 = 18.5166 olacaktı.

Standart çap (gauge) ölçüleri şöyle :

10 19.69 mm .775"
    12 18.53 mm .729"
    16 16.83 mm .663"
    20 15.63 mm .615"
    24 14.70 mm .579"
    28 13.97 mm .550"
    32 13.36 mm .526"

Yivli Tüfeklerde 1000 metreden bir sniper hedefin yaklaşık 4 metre yukarısına kadar hesap yapıp atışını yapabilir !

Bunu tam anlayamadım, 1000 metrede 4 metreden daha yukarı hesap veya atış yapılamaz mı ? Yoksa merminin düşüşü 1000 metrede en fazla 4 metre midir ?
    Böyle harika bir sniper mermisi varsa bilmek isterdim.