İhtiyari adlı kullanıcının mesajları

    Eğer bir mani keder olmazsa, 5.5 Doluların 30 ve 25.4 grain olanları bu ayın 20 sinde Togay arkadaş tarafından satışa çıkarılır. 4.5 Dolunun 17 grain olanı da ay başında satışa çıkar. 15 Grain olan ise Haziranın ilk haftasından sonra satışa hazır olur.


    Saygılar.

    Bahsettiğim site satış üzerine değil. İçeriği tamamlanmadığı için, açık yayına geçmiş de değil. Açık yayına geçme durumunda Togay arkadaş gerekli bildirimi yapar.


    Saygılar.

    Dolu Model Mermiler :


    4.5 Çap :


    17,5 - 15 - 11 - 9.4 Grain


    5.5 Çap :


    30 - 25.4 - 21 - 18.1 - 16 - 14 Grain


    6.35 Çap :


    40 - 35 - 25 - 22 Grain


    7.62 Çap :


    67 - 60 - 42 - 38 Grain.


    Tüm testleri geçene dek, gramajlarda küçük değişiklikler mümkündür. 5.5 Çapın Tüm gramajları sabitlenmiş durumda.


    İmalatla ilgili gelişmeler Tanıtım Sitesinde internet üzerinde yer alacaktı. Bu konu başlığı erken bir müdahale olduğundan bu tür ara açıklamalar zorunlu hale geldi.


    Saygılar.

    valibey arkadaş,


    Malzemenin içerisinde hamurlaşmayı engelleyici düzeyde Tellür ve kararmayı engelleyici düzeyde de Gümüş var. Bağlayıcılığı artırmak için de bir miktar Bor var. Malumunuz, Bordan başka bağlayıcıların hepsi girip çıkarken, ya kendinden birşeyler bırakıyor, yada içerden bir şeyler alarak çıkıyor. Bor bu manada bir şans. Almıyor vermiyor, sadece bağlama görevini yapıp madenden çıkıp gidiyor.


    Ürünlerin parlak olmasının iki sebebi var ; temiz, pürüzsüz yüzey parlaklık oluşturuyor, gümüş de bu parlaklığı bir müddet koruyor. Sertliğe gelince ; bir dizi teknik terimle yazıyı boğmak yerine, mukayese ile belirteyim ; JSB 18,13 den biraz sert, AA 16 Grainden biraz daha yumuşak.


    İşleme açısından ise, bizler için saf bakırı işlemek ne ise, saf kalayı işlemek de odur. Bu malzemeler içinde kalaydan daha zoru yoktur. Bizim için Kurşun, Kalaydan daha kolay, Bakırdan daha zor işlenen bir malzemedir. Yumuşak metal işlemek, kendi başına bir dünyadır desek yeridir. Bilgi-proses eşlenmemiz, alüminyum soğuk dövmeden, hareketli kalay kalıbına dek uzanan bir gama sahiptir. Kurşun da bu gamın alt aralığına denk geliyor.


    Elbetteki, mamül fiyatı düşük ürünlere bu teknolojiler uygulanmaz, çünki yatırım maliyetini karşılamaz. Ne var ki, bu iş aynı zamanda bizlerin de hobisi ve kaliteli ürün konusunda dünyada genel bir açık var. Bizler yatırım maliyetini bu ürüne yansıtmıyoruz. Çünki söz konusu yatırım bu ürün için yapılmış değil.


    Bu ürüne torpil yapıp aradan çıkarıyoruz diyelim. :)


    Umarım bu açıklama, merakını bir miktar gidermiştir.


    Saygılar.

    fatih1907 arkadaş,


    Hiç şüphesiz ki, alınabilir satılabilir fiyat aralığında olmadan da kalite yükseltilebilir ama, bunun bize bir faydası olmaz.
    Ürün vardır, kalitesizliği yüzünden lanet okutur, ürün vardır fiyatı yüzünden. Yüksek kaliteyi, yüksek fiyata herkes yapar. Maharet alınabilirlik sınırlarında kalarak kaliteyi yükseltmektedir. Bu da teknolojiye yatırımla olur.
    Firma vardır, bugün yatırdığını yarın ister, acelecidir. Firma vardır yatırımının geri dönüşünü yıllara yayar. Bu arada bu topraklarda, iyi bir iş başarmış olmanın keyfi ve gururu da cabası.


    Allahtan daha ne isteyelim.

    CNC torna denilince yanlış anlaşılır army arkadaş. Fakat CNC kısmı doğru, tornalama manasında ezerek talaş kaldırma ve kalibre etme dersek bu da doğru olmuş olur. Ama torna deyince ister CNC ister başka türlüsü, döndürerek kesici takımla talaş kaldırma manasına gelir ki, saf kurşunda bu tarz tornalama bir işe yaramaz. Bu manada yanıltıcı olmamak adına senin ifadeni düzeltme ihtiyacı hissettim.


    Saygılar.

    Altın çok düşük ayarlı da olsa, pelete kaplandığında, yüzeyinde incecik ve kaygan bir filim tabakası oluşturur. Pelette esas sorun sürtünme yüzeyidir. Sürtünme azaldıkça, diğer veriler sabit kabul edildiğinde namlu çıkış hızı yükselir. Ama bakır aynı etkiyi yapmaz.


    Peletin malzemesinin içine gümüş katıldığında daha kayıcı bir malzeme ortaya çıkar. Kalay katıldığında ise parlaklık elde edilir. Bunlar ek maliyettir. Kaliteyi gözeten firmalar parlaklığa önem verirler çünki peletler beklediğinde yüzlerinde korozyon oluşur yani yüzeyde kurşun oksit birikir ve bu da namlu çıkış hızını düşürür, aynı zamanda da yivleri doldurur. Kalay ve gümüş bunu engeller. Tersi durumda, uzun süre bekleme halinde pelet kutusunun içi pudralanmış gibi kurşun oksit ile dolar. Parlak olmayan peletlerin yüzeylerinde aslında bir çeşit çamur oluşmuştur, kararmanın da mat beyazlanmanın da sebebi budur. Satın alırken bunlara dikkat etmekte fayda var.

    Pil, akü vb ile bakır kaplamanın yapılabildiği sadece gözlemlenebilir. İşlevsel değildir. Elokrolizde çözelti vb sağlasanız dahi ev ortamında gerekli amperi üretemezsiniz. Gerekli amper yoksa bakır sadece yapışır, elinizi sürtseniz çıkar. Bunu pelete uyguladığınızda namlunuz bakır çamuru ile kaplanır. Firmaların bakır kaplamasının ana sebebi, kötü görünümlü bozuk yüzeyli ürünlerini satılabilir bir görünüme ulaştırmaktır. Bakır kurşundan daha kayıcı değildir.

    Her sektör kendi içindeki imkanlar ve ihtiyaçlar üzerinden üretilen çözümler ve daha iyi çözümler üzerinden ilerler. İnce Mehmet firması bu işi eskiden beri yapıyor ve eskinin ihtiyacına cevap veriyor. Yeni zamanlar yeni ihtiyaçları doğurdu. Bu firma, yeni olana da cevap vermeye çalışıyor. Böyle durumlarda, saldıran olursa ister istemez savunan da çıkar. İki taraf da durumu abartmak zorunda kalır. Bunun ne bize ne de firmaya faydası var.


    Hiç bir şeye yaramadığı zannedilen 2-3 liralık pelletlerin de alıcıları var. Onları ve aldıkları ürünleri aşağılamanın gereği yok. Evet iyisi ile kötüsü arasında malzeme ve maliyet bakımından uçurum yok ama teknoloji ve yatırım bakımından uçurum var. Buna rağmen de yerli bir firma solid açığını ucuz yoldan kapamaya çalışıyor. Yine başka bir yerli firma daha temiz işi daha yüksek fiyata piyasaya sunuyor. Burada gereksiz mukayeseler yapılıyor. Mukayese yapılır ama fiyat/kalite eşlemesi de icab eder.


    Ortada solid pellet konusunda bu iş böyle olur demiş yabancı bir firma yok. H&N Rabbit Magnumlara bakın. Solid tarzı pelletler. Ne çapları düzgün, ne boyları standart, temizlik hak getire, kısacası berbat vaziyette. Ama kimse Hornet ile yada İnce Mehmet ile kıyaslamıyor. 200 lük kutu 40 lira civarı. Hiç nakliye ödemeseniz yurt dışı fiyatı da 25 lira civarı. Ama adı H&N, buna sebep itiraz eden olmuyor galiba.


    Kötü olsun yerli olsun diyen yok. İyi olsun. Bu yönde talep olacak ki, imalatçı da elini taşın altına koysun.

    Servis konusu motosiklette merkeze değil, bulunduğun yere göre önem kazanıyor. Aksarayda kimler var hatırlayamadım ama Karamanda İhsan Usta işini iyi yapar. Yanılmıyorsam Kanuninin de servisidir. Konya Meramda da Hondacı Mustafa Usta her derdine deva olur.


    Kolay gelsin. Motosiklet hobilerini de kuvvetlendirir ama senden ricamdır asla kasksız kullanma.

    Arkadaşlar,
    Yaylı silahlar ile gaz tüplü silahların pelletlerle ilişkisi aynı değildir. Yaylılar hem hava sıkıştırır hem de aynı zamanda pelleti iter. Pellet ile hava çıkış noktası arasındaki odacıkda, yaylı silahlar esas olarak ısı yükselterek yani genleşme ile basınç üretir. Genleşmenin fazla olabilmesi için, diğer etkenler sabit olduğuna göre, pelletin formunun buna engel oluşturmaması lazım. Yamuk tabir ettiğiniz eksen kaçık pellet, ilk hamlede gaz kaçağı demektir. Bu da yaylının performansını dibe düşürür.


    Bu yazdıklarımdan gaz tüplü silahların eksen kaçık pelletten etkilenmeyeceği sonucu da çıkmaz. Pellette yada mermide dizayn doğru ise, işlenmişlik devreye girer. Pürüz, kanat (kalıp izi), uç kısmın tam eksende olmaması vb şeyler sadece isabete etki etmez, hızı da düşürür. Yüzücülerin mayolarını, sürat bisikletçilerinin giysi ve kasklarını vb aklınıza getirin. Yada olimpik buz kızağının dizaynını aklınıza getirin, oralarda bile pürüz hız kesicidir. Pürüz şekil bozukluğu aynı zamanda merkezi eksene direniştir. Silahınız havayı pellete merkezden basar ve o hava huzmesi o merkezde devam eder. Pürüz vb ise bu merkezden kaçmaya çalışan bir pellet meydana çıkarır. Bu direniş hız keser. İş namlu çıkışı ile sınırlı değildir. Çıkıştan sonraki hava direncine karşı oluşan hava sütununun silahınızın çapı kadar olup olmamasıdır. Bu çapı büyüten, pelletin eksen kaçık olmasıdır. Eksenel olsa dahi kanat varsa çap yine büyür. Pelletin hızı ve gücü düşer. Aynı zamanda da isabeti düşer.


    50 metre mesafede bu kadar hassas dürbünlerle ve silahı yastıklayarak alınacak tek sonuç tek deliktir. Bu yoksa, sorun ne sizdedir ne silahta ne de havadaki rüzgarda, sorun sadece ve sadece pellettedir. İster gaz tüplü ister yaylı olsun bu mesafede başka sonuç ürememesi gerekir.

    wrangler arkadaş,


    Aktardığın bilgiler için teşekkür ederim.



    Anladığım kadarıyla, şarjör, pelete çap bakımından müdahale de bulunuyor. Şarjör, taşıyıcı ve aktarıcı fonksiyonlarının dışına çıkıyorsa, orada amaç-araç ilişkisi bakımından sorun var demektir. Söylediğiniz gibi, mermi yuvaları, ya o-ringli olmalı yada termo-kauçuk hatta vulkalon kaplı olmalı ki, farklı çapları hem tutsun hem de aşınmasın.

    wrangler arkadaş,
    Sorunu anlamaya çalışıyorum. Şarjörün resmi aşağıda.
    [Resim Engellendi: http://www.yatagun.com.tr/urun/7Q4C6L7N5Y3C5D2T1W2C.jpg]


    Buna bakarak, bir kaç şey sormak istiyorum.
    Merminin toplam uzunluğuna etki eden bu şarjör müdür.
    Şarjördeki yuvaların giriş ve çıkış çapları farklı mı.
    Neden ters çevirildiğinde mermiyi tutar hale geliyor.
    9.35 mm boy aşılınca şarjörde ne gibi bir sorun oluşuyor.


    Cevaplarsanız memnun olurum.

    Pelletin namlu ölçüleri ile uyumlu ve aero-dinamik yapıya sahip olmasının yanında, ağırlığının ve bu ağırlığın da stabil olmasının önemi vardır. Pelletin boyunu hayali olarak ikiye böldüğümüzde, sağ ve sol parçalar olarak teoride iki farklı şekil ortaya çıkar ve bunların ağırlıklarının kesinkes eşit olması gerekir. Eşitlik yoksa stabilite de yok demektir. Bu durumda, erken düşme kaçınılmazdır. Dizayn işi ile ilgilenen arkadaşların bu durumu göz önüne alması lazım.


    Piyasadaki çok az pellet stabiliteye sahip. Bunun sebebine dair şahsi kanaatim, baş kısımlarının kalıplarının sabitlenmiş olmasıdır. Tek bir markada, belli bir modelin mesela kubbenin baş kısmı ölçü olarak aynı kalırken, kalan bölümün boyu ile oynanmakta. Tüm pelletleri bu yönde incelemedim ama JSB, RWS ve H&N de durum genel olarak böyle.

    tyilmaz arkadaş,


    Sözkonusu ürün, kendi başınadır ve sarf malzemesidir. Yani herhangi bir ünitenin yedek aksamı değildir veya kendi başına üniter bir özelliği yoktur. Dolayısıyla bu ürün faydalı model grubuna girmez. Canınızı sıkan şahıs konuyu bilmemekle beraber şansını denemiş. Bu tarz ürünler patent gerektirir. Bir sistem içermediği için de, en küçük bir ölçü farkı, ortaya farklı mamülü koymuş olur. Yani değil faydalı model, patent iddiası bile olsa bu şahsın bir işine yaramaz. Bu da bir yana, söz konusu model, patent bakımından piyasa ömrünü tamamlamıştır, alınan patentin durdurma gücü de yoktur. Bahsettiğiniz ürün anonimleşmiş vaziyettedir.


    Kafanıza takıp canınızı sıkmadan, işinize devam edin derim.


    Başarılar.