HW97K .177 "TUNING" SINIFI MODİFİYE (RAPTORX İÇİN)

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
    • Official Post

    Merhaba Arkadaşlar


    Ankara'dan (raptorx) Erdem kardeşimin silahı dün kargo ile geldi,ve hava kararmadan akşam saatleri gibi hemen eve dönüp silahın ilk krono testlerini yaptım.
    Erdem sağlıklı olsun diye 3 tip pellet göndermiş, bunlar (gamo promagnum,diana rastatt ve gamo match.
    Modifiye öncesi Ölçümleri yer tipi profesyonel kronograf ile yaptım.


    Gamo Match 5 atış ortalaması : 870ft/sec - (265m/saniye)
    Gamo Pro Magnum 5 atış ortalaması : 840ft/sec - (256m/saniye)
    Diana Rastat 5 atış ortalaması : 770ft/sec - (234m/saniye)


    Öncelikle dikkatli bir gözlemle silahı söktüm,ilk dikkatimi çeken kundağı gövdeye bağlayan tetik önündeki ana vidanın altındaki somunlu vidanın gevşek oluşu idi,bunun dışında ikinci dikkatimi çeken piston önünde kurşun parçacıkları birikimi idi ve ben halâ bu kurşun parçacıklarının oraya nasıl girdiğini düşünüyorum ?


    Ve o kurşun parçacıklarını da toplayıp paket yapıp Erdem'e bugün silah ile birlikte gönderdim.


    Sonrasında Yay'a baktım pek eğilme göremedim,piston keçesi de gayet sağlıklı idi, ve silahı A dan Z ye temizledim.


    İlk iş olarak 3mm çap'ın da olan hava transfer portunu 4mm ye çıkardım,arka piston tarafına da küçük bir havşa açtım.


    airgunturk.com/attachment/139/


    ikinci olarak yeni yay'ı yay tutucuda geçirdim ve ucuna da yay dengeleyici diye tabir ettiğim teflon parçayı taktım ve yeşil kauçuk gres ile ses yapmaması için bolca yağladım.


    Sıra geldi parçaları toplamaya,ve önce piston keçesinin kenarlarını bolca,maccari ve benim yeşil kauçuk gres karışımını sürdüm,arkasında çok ince bir film tabakası şeklinde silindir içini gresledim ve pistonu silindir içine sokup,10 - 15 defa ileri geri tam yağlanmasını sağlayıp fazlasının sıyrılmasından sonra o fazla yağları aldım.
    Daha sonra da silindir dışını benim yeşil kauçuk gres ile bolca yağlayıp,(zaman içinde sürtünme den çizilme ve küflenme olmasın diye) ve ana gövdeye yerleştirdim.


    Şimdi tetik montajına geldiğimde de kemikleşmiş gresleri sildiğim tırnak kısımlarını gresledim ve tetiğide takıp yay arka bağlantısını yay takma aparatını kullanarak mekanik kısımları toplamayı bitirmiş oldum.


    En son olarak da kundağı gövdeye bağlayan vidaları,Alyen başlı vidalar ile değiştirip silahı bitirdim.Bu arada tüm bu kısacık işlemlerin 3,5 saat sürdüğünü farkettim.


    Ve gece yarısı ilk 3 atışlık grupmanımı 10 santim mesafeden den Clio Hasan'ın getirdiği bir 3mm kalınlığında Alüminyum plaka vardı ona yaptım,sonuç oldukça ilginç ; ilk kez bir 4,5mm lik silah bildiğimiz benjamin marka ve gamo promagnum marka pellet ile plakayı hiç bir şekilde eğip deforme etmeden zımba ile delmiş gibi deldi ve arkasından pul çıkardı.
    Yani 10 santimden 5 santimlik grup yaptım.


    Bugün Sabah kahvaltısından sonra 50 civarı atış yapıp 1 sihirle alıştırma yapıp,yeniden silahın,Modifiye sonrası krono ölçümlerini yine aynı pellet'ler ile yaptım,değerler altta,


    Gamo Match 5 atış ortalaması : 1115ft/sec - (340m/saniye)
    Gamo Pro Magnum 5 atış ortalaması : 1090ft/sec - (332m/saniye)
    Diana Rastat 5 atış ortalaması : 955ft/sec - (291m/saniye)


    Veeeee bir "Tuning" sınıfı modifiye işlemi de burada sona erdi.

  • Merhaba Mustafa Bey.


    Anladığıma göre modifiyeyi, yeni yay, transfer deliğini 1 mm genişletme ve teflon parça ile yapmışsınız. Sonuç olarak 265m/saniye den 340m/saniye ye çıkmışsınız. Bu müthiş. Peki tüfek bu hızı ne kadar atış sonrası korur? Mesela 2000 atıştan sonra hız düşer mi?


    Teşekkür ederim.

  • merhaba mustafa bey epeydir okuyucu olarak forumdayım ama artık biraz uygulamaya geçeceğim. ^^ hw97k5.5 tüfeğimi yeni aldım ve daha atış yapmadım(şu an yolda geliyor),merak ettiğim konu şu;rutin bakımını kaç atış sonra ilk yapayım ve tüfeğim ne zaman yay,yağ ve keçe ister,bu tüfek modifiye olmaya uygun mu? ^^ :thumbup:

    :thumbup: HW 97K 5,5 :thumbup:


    zigana k 9x16


    perfectline crosbow 80lbs


    fusilrobust 16 (1913)


    huğlu özel yapım süperpoze


    huğlu standart süperpoze


    crossman 2100 airpump


    gamo cfx 4,5 :thumbup:

    • Official Post

    Arkadaşlar benim Görüşüm,HW77 yada 97k silahlar 4,5mm çap tercih edilmeli ve bu silahların orta ve ileri seviye güç modifiyesi yapılmasını önermemekle beraber,sadece alt seviye diyebileceğimiz,3mm tel kalınlığına sahip yayını 3,20mm yay kalınlığına artırılarak,%10 civarı bir güç artış sağlamak yeterlidir,daha ileri seviyeler arzu ediliyorsa,bu noktada başka silahlar düşünün derim,çünkü böylesi HW97k - TX200 gibi silahları kısa mesafe atıcılık geliştirme de kullanmak,arazi atışları (fieldtarget) müsabakaları amaçlı üretilmiştir,Amacınız 50 - 60 metre mesafelerden şişe kırmak ise ve aynı fiyat ve kalite seviyelerin de pistonlu silah önerim Diana Mod48 - 52 - 54 - 460Magnum dur.


    Sorunuzun bir yanıtı da,ithal yada yerli bir çok silahın fabrikasyon yağsız yada kalitesiz yağ kullanımından hasar aldıklarına bir çok defalar şahit olabiliyoruz,bu yüzden önerim,ilk satın aldığınız pistonlu silahlarda mutlaka bir ön bakım yaptırmanız,çünkü bir çok güçlü silahlarda Loctite kullanılmadan tutturulmuş kundak vidalarının gevşemelerinden dolayı da kundak parçalanmaları yaşnmaktadır,


    Cahitkeskin arkadaşımın sorusuna yanıtım ise,o silah en az 6.000 - 7.000 atış,%70 lere kadar gücünü korur.