pcp ve yaylı tüfeklerde gaz hacmi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • merhaba arkadaşlar,


    pcp ve yaylı tüfeklerde kullanılan basınçlı hava hacimsel olarak birbirine eşitmidir? yada yakındır denilebilir mi? ( pellet hızı , cal. ve ağırlığının aynı olduğu var sayılır ise )

    D A İ M A

  • Soruyu şöyle anlıyorum :
    "Aynı pelleti aynı hızda atabilen yaylı ve PCP silahların kullandıkları hava hacimleri eşitmidir?"


    Hayır, eşit değildir. Yaylı havalı silahlar, yapıları gereği, sabit hacimde hava kullanırlar. Bu hava miktarını piston çapı ve piston hareket mesafesi belirler ve silahına göre 35 cm3 ile 150 cm3 arasıdır.


    PCP silahlar ise 100 -200 cm3 ten başlayıp silahın gücüne göre bir kaç litreye kadar cıkabilen hava miktarları kullanırlar.


    Yaylı silah, her atışta aynı miktarda hava kullanmasına karşılık PCP silah pellet ağırlığı arttıkça daha fazla hava kullanabilir.


    Bir yaylı silah 50 cm3 kadar silindir hacmi ile, rahatlıkla 12 fpe üzeri bir güç sağlarken, aynı güce ulaşmak için PCP silah 200 -300 cm3 hava kullanır.


    Nasıl oluyorda yaylı silah 5-6 kat daha fazla hava kullanan PCP ile aynı gücü sağlıyor derseniz "termodinamik ve gaz yasaları" diyeceğim.
    Ölü hacmi 0.5 cm3 olan ve 50 cm3 silindir hacimli yaylı silahın komresyon oranı 100 olur. Yani sıkıştırdığı havanın basıncı 100 bar olmalı. Gazlar sıkıştırıldıkları zaman ısınırlar fakat bu sıkıştırma çok kısa sürede (mili saniyeler içinde) gerçekleştiği için meydana gelen ısı çevreye transfer edilemez ve gazın sıcaklığını yükseltir. Isınan gaz genişlemek ister, hacim sabit olduğu için genişleyemez fakat basıncı artar.


    Kayıp olmadığını kabul edersek hacminin 1/100 üne sıkştırılan havanın sıcaklığı 3000 derece üzerine ve basıncı da 650 bar seviyesine yükselir. Pratikte bunun yarısına bile ulaşılabilse 1500 'C ce 300 bar üzeri basınç demektir. Bu da daha küçük hacimle aynı güce nasıl ulaşılabildiğini açıklar.

  • :D Amca açıklama harika olmuş.Bu bilgileri bizmle payalasıp bize cok sey öğrettiğin için cok sağol. ;d;

    cukurovateam.png


    Daystate AirWolf .22
    Hawke Sidewinder 30 8-32x56

  • evet bencede çok aydınlatıcı bir bilgi paylaşımı olmuş soruyu soran ve yanıtlayan abilerimize teşekkür ederim. :thumbup:

    Steyr Challenge 4,5 - Schmidt&Bender FTII 12.5-50x56
    Steyr Hunting 4,5 - Sightron SIII 10-50x60
    FX Bobcat 6,35 - Bushnell 4200 6-24x50
    AA S410 5,5