MENEVİŞ

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Arkadaşlar bu meneviş olayı tam olarak nasıl yapılıyor bilen bilgilendirise sevinirim.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • babamda formülü vardı unutmassam yarın alayım uygulamasıda basit belli malzemeleri karıştırıp sonra istediğin malzemeyi içinde bekletiyorsun
    malzemelerde biri sülfirik asit diğeri ise nitrik asit kalanını da yazarım

  • Asit karışımları ile yapılan meneviş makbul değildir.
    Kaliteli sıcak meneviş için, sodyum hidroksit, sodyum nitrat ve bazı formüllerde az miktarda sodyum nitrit ilavesi hazırlanan çözelti 130 derece civarına ısıtılıp tenizlenmiş parça bu çözeltide 1-2 saat kadar tutulur. Önce bol su sonra sirkeli su ile nötralize edilip tekrar temiz su ile yıkanır, kurutulup yağlanır. Evde uygulanması zor bir yöntemdir ayrıca her iki yöntemde de kullanılan maddeler, çevre ve canlı dokular için çok zararlıdır.
    Küçük parçalar veya bölgesel tamir işleri için, cold blue tabir edilen hazır karışımlar kullanılabilir.

  • merak ettim bu meneviş tam olarak nedir formulu var ama ne işe yaıyor:)

  • merak ettim bu meneviş tam olarak nedir formulu var ama ne işe yaıyor:)


    Aslında farklı anlamları olmasına karşın, fiziksel veya kimyasal yöntemlerle yapılan silah boyası için bu ismi kullanıyoruz. Amacı, güzel görünmenin ötesinde, çeliğin hava şartlarından etkilenmesini önlemek.

  • Çeliğe mavi boya yapmak
    İstenilen çelik parça güzelce temizlendikten sonra aşağıdaki formüle göre hazırlanan mayi içerisine batırıp çıkarılır ve kurumaya bırakılır . Kuruyan bu parçanın üzeri bir çuha parçası ile kuvvetlice ovulur .Bu suretle parlak bir mavi boya elde edilmiş olur .
    Formül:
    4 gr alkol
    29 gr asitnitrik
    15 gr sülfat dö kiyivr
    130 gr su (mai mukattar),


    Bu formül 1977 teknik bilgiler kitabından aynen yazılmıştır.
    bu işlem 1980 senesinde babam tarafından denenmiş ve söylediğine göre çok iyi sonuç almış kendisi emekli tornacıdır

  • ilginç:)sevdim bu menevişi ama mesle bu yöntemle aliminyum boyayabilirmiyiz?


  • Bu tür formüllerle uğraşmaya değmez hazır meneviş boyası yada silah boyası adıyla piyasada satılıyor ben rütüş amacıyla kullandım pamuklada sürerek de uyguluyorsunuz uygulamayı silahın rengini alana kadar yapabiliyorsunuz ne kadar fazla yaparsanız siyahlaşma fazlalaşır .

  • yani şimdi benim tüfeği bikaç sene kullanınca boyası eskiycek ve piyasadan alıp hazır boya uygularsam eskisi gibi olurmu aslında ben olacağına inanıyorumda türkiyede bunu yapabileceğim kalitede silah boyası varmı ondan şüphe ediyorum zamanında adam gibi bir tane tüfek yayı bile bulamadım.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • yani şimdi benim tüfeği bikaç sene kullanınca boyası eskiycek ve piyasadan alıp hazır boya uygularsam eskisi gibi olurmu aslında ben olacağına inanıyorumda türkiyede bunu yapabileceğim kalitede silah boyası varmı ondan şüphe ediyorum zamanında adam gibi bir tane tüfek yayı bile bulamadım.


    silahın boyası öyle normal kullanımda eskimez gerekli şartları sağlarsan yani silahı nemle suyla temas ettirmezsen silahıda hep hafifiyağlı bezla yağlayıp silersen birde sürtme çizme gibi deforma olacak ortamlardan uzak tutarsan ömür boyu çeliğe bir şey olacağını sanmıyorum.
    meneviş boyasını av bayilerinden veya silahçılardan temin edebilirsin sanıyorum okyanus markette karacanın olacaktı yurt dışı sitesindende getirttirebilirsin AA peleti getirteceğin sitede var sanıyorum öyle pahalı şeylerde değil 5-10 sterlin falan .

  • Tşekkür ederim birde benim tüfeğin namlu çeketinin içinde kalan esas namlu menevişssiz ona uygulamayı düşünüyorum.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • namlu zaten ceketin altında ona neden uygulamayı düşünüyorsun ki gereksiz bence ayrıca o ceketi o namludan hiç çıkartma bence tak çıkar esnasında boyayı deforme edebilirsin sürtünmeden dolayı felan ayrıca söküp takıyorsan aralarında yağ kalmasın bezle güzelce kurula ondan sonra tak malum namluya leke felan yapabilir cekette meneviş olayı varmıydı ama bak cekete kolay yapablirsin namluyu yivsetlerden dolayı o kimyevi maddenin içine atamaya bilirsin ama ceketde öle bir sorun olmadıgı için içli dışlı meneviş olur rahat rahat :) tabii benim fikirleim bunlar daha dogrusunu ustalar bilir

  • üzerine dürbün taktığımda ceketi çıkarmayı düşünüyorum cekette zaten boya yok ceketi çıkarırkende ne cekete zarar gelir nede namluya sadece çıplak namlu ve dürbünlü hali ile daha hoş gözükür bence.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • ben bu siyahlaştırma işinin adını fosfatlama diye biliyorum , meneviş dediğimiz olay çeliğin esnekliğini artırmak başka bi değişle kırılmasını zorlaştırmak diye bilirim
    halkımızın tabirleri öyle geniş ki , aklımız ermez , silah fosfatlatacak arkadaşlar , sanayilerde galveniz , kaplama işiyle uğraşan atölyeler fosfatlamada yapıyo , ama onlara metal aksamın neresinin fosfatlı neresinin sıradan olması gerktiğini iyice anlatmalısınız , aksi halde namlu içi , silindir içi fosfatlanmış , çalışması çok zor silahlara kavuşursunuz :) ankara ostimde fosfat işi yapan en az 200 atölye mevcut , bulamayan özelden pm le ulaşsın yerleri tarif ederim ;)

    Walter Talon Magnum 5,5 cal Envantere yeni katıldı 3-9 x 50 mm dürbünü var(ince ayarla efsanevi bir makine)[/color]
    Zoraki hp01 ultra (diyecek söz bulunmaz , hedef nerde pellet orda , yaşayan efsane , emekli olmaması dileğiyle :))
    Birde şimdi Hatsan BT 65 var çok kuvvetli , düşman başına... vurduğu yerden ses çıkar...