Hatsan 125 .22 Performans Raporu

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Arkadaşlar,


    Kısa süre önce aldığım Hatsan 125 .22 için, sitemizin forumunda "eğer yiv-seti iyi çıkarsa, yarı fiyatına iyi kalitede bir silah alınacağı" ndan bahsediliyordu. Bir marka veya modelin etiketini taşıyan her parçanın aynı kalitede olması elbette çok önemli. Namluların kalitesindeki bu heterojen dağılımın Hatsan'ın bir zaafı olduğunu kabul etmek lazım.


    Geçen Pazar günü, yeni tüfeğim ile açık nişangah (gez ve arpacık) 45 m'den el büyüklüğünde hedefleri zorlanmadan vurabildiğimi görmüş, silahın performansından hoşnut kalmıştım. Geçen hafta, 3-9 x 40, artikeli aydınlatmalı, Çin malı bir dürbü aldım. Dün, bu set-up'ımı, dört ayrı marka ve tipteki pelletleri ve kronografımı alarak üç okçu arkadaşımla beraber Çavuşbaşı ormanlarının yolunu tuttum.


    Test alanı yaklaşık 90 x 90 m boyutlarında, arkası alçak bitkilerle kapalı, bu bitki örtüsünün arkasında 200-250 m uzunluğunda bir tarla olan, atış yönünü iyi görebildiğimiz, atış yönüne doğru hafifçe yükselen, düz satıhlı bir araziydi. Dürbünü 30 m'ye sıfırladık. Bunun için önce yere yatarak (kundak altında destek olmadan), sonra yerin ıslak ve atış pozisyonunun rahatsız olması sebebiyle diz çökerek atışlar yaptık. Sıfırlamayı, elimizdeki pelletlerden en ağırı olan Diana High Power (20 grain) kullanarak yaptık. Dürbün sıfırlandıktan sonra, pelletin ne kadar düşüş yaptığı (uçuş hattının çizdiği parabolün karakteri) hakkında fikir edinmek için, değişik uzaklıklardan atışlar yaptık. Bu atışlarda daha hafif (14 grain) saçma kullandık. 200 cl'lik bir Çamlıca gazozu şişesini 82,5 m uzaklıktan, dürbün artikelinin düşey ekseninde iki çizgi aşağı düşerek, ilk atışta tuz-buz ettim. Atış ayakta ve desteksiz yapıldı. Atış mesafesi, önceden ölçülmüş 10 m'lik bir urgan parçası yardımıyla, oldukça hassas yapıldı.


    Sıra kronograf ölçümlerindeydi. Dört ayrı tip pelletlerden beşer tanesi kronografın sensörleri arasından geçecek şekilde atıldı ve ölçümler not edildi. Bütün hızların fps (saniyede ayak-feet per second) biriminden ölçüldüğü test atılarndan elde ettiğimiz veriler şöyle:


    Pellet Pellet ağırlığı (grain) 1. atış 2. atış 3. atış 4.atış 5. atış ortalama


    Gamo Expander 14,5 grain 772 791 771 794 804 786,4


    Diana High Power 20 grain 678 672 681 671 664 673,2


    Gamo Rocket 14 grain 806 789 802 796 809 800,4


    Gamo Pro Hunter 14,6 grain 822 821 806 819 804 814,4


    Pelletlerden bazılarını kutularında ağırlıkları yazıyordu. Bunlarda firmanın verileri esas alındı. Ağırlığı belirtilmemiş pelletleri ağırlığını tespiti için, kutudan tesadüfî seçim ile alınan br kaç pellet hassas terazide tartıldı ve ortalama değer yazıldı (Gamo expander o sebeple 14,5 grain. Belki "resmi" ağırlığı 14 grain'dir).


    Yine buradan öğrendiğime göre, yaylı havalı silahlarda daha istikrarlı atış performası 200-250 atıştan sonra "yayın oturması" (bunun bilimsel açıklaması nedir?) ile başlıyormuş. Testlere başladığımızda, tahminimce tüfekten tam 200 saçma atılmamıştı (150-170 adet diye tahmin edebilirim). Tüfek biraz kullanıldıktan sonra testin tekrarlanması, bu tezi destekleyecektir.


    Yukarıdaki sonuçlara göre, en hızlı saçma 814,4 fps ile Gamo Hunter, en yavaşı Diana High Power (673,2 fps). Ama Diana daha ağır olduğundan, aynı ağırlık kategorisinde (14 grain) en yavaş saçma Gamo Expander (786,4 fps). Muhtemelen hedefin içinde genişleyerek yara yüzeyini arttırmaya yönelik dizaynı aerodinamik açıdan dezavantaj sağlıyor. Rahatlıkla söylenebilir ki, bu saçma 25-35 m uzaklıktan ava atmak için geliştirilmiş. Uzun mesafeli atışlarda istenen performansı göstermeyeceği açık. İlerki testlerde, ayrı kafa dizaynlarını değişik hedef medyasndaki etkisini de araştrmak yerinde olur.


    Diana High Power yüksek kütlesi ile yavaş kalırken, artan kütlenin kazandırdığı momentumun hedefteki etkisi de merak ettiğim bir şey. Biliyorsunuz, kinetik enerji 1/2 mv^2 ile momentum ise m.v ile hesaplanıyor. Kaba bir hesapla, daha hafif olan Gamo Hunter'ın kinetik enerjisi Diana Hi-Power'ın biraz üstünde çıkıyor. Dediğim gibi, değişik materyaller üzerindeki etkilerini incelemek lazım.


    Umarım ki, yaptığımız bu kısa deney en azından Hatsan 125 kullanıcıları için bir referans olur. Pazar günü öğleden sonra benimle hem eğlenen hem bu testi gerçekleştiren Mert Topçubaşı, Yavuz Arslan ve Mehmet Tüzün'e de teşekkürler.

    • Official Post

    Murat bey emeğinize sağlık,güzel bir çalışma olmuş,


    Bu 200 atışda yay oturması diye bir şey yok,yay silaha monte edildikten sonra yaklaşık 3 - 5 atışdan sonra oturur,yani kavuşur,sonrasında 10.000 - 20.000 atışa kadarda mikron seviyelerinde oturmaya başlar,daha doğrusu yay çeliği yorulmaya devam ederki zaten ortalama 10.000 atış dan sonra her an yay en zayıf bulduğu yerden yorulma sonucu kırılır,Zamanında 200 atışda oturur görüşünü ileri atan arkadaşlar,silahın tepmesi - merminin enerjisi gibi gözlemleri sonucu bu kanıya varmışlardır,olayın aslı ; Pistonlu silahlar dizel etkisi ile çalışırlar ve ilk 200 atışlarda silindir yüzeylerindeki gres yağı oldukça azalmış olacağı için dolayısıyla da daha az dizel etkisi oluşturmaya başlar.


    Bana göre Diana H&P pellet FAC sınıfı PCP silahlarda çok daha verimli kullanılabilmektedir.ama size balistik değerleri çok daha iyi olan AirArms ın field 16grains pelletini öneririm,

  • Elinize sağlık, detaylı güzel bir çalışma.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Sağolun!


    Mustafa Serdar bey,


    Yabancı sitelerde rastladığım "dieseling"in ne olduğunu anlamış oldum böylece. Teşekkürler. Peki silahın yayı ve pistonu belli aralıklarla yağlanmalı mı? Şu ana kadar sadece dış metal yüzey ve aksamı yağlamakla yetindim.


    Tavsiye ettiğinizi pellet'i Türkiye'de bulabilirim değil mi?


    M.

    • Official Post


    Silah hiç sökülmemiş ise,içindeki (Hatsana mahsus) kırmızı gres bol sulu bir şey ve silindir içinden yağ ile bolca korozyon çamuru çıkıyor,benim tavsiyem en uzun dayanan ve atışlar arası minimum hız farklılıkları sağlayan kauçuk bazlı Yeşil gres,1 kilosu 5 YTL,dünyanın en kaliteli greslerini dünyanın çeşitli ülkelerinden getirttim ve test ettim,pistonlu silahlarda en iyi neticeyi bu gres de alırsınız


    Bahsettiğim pellet den mart nisan gibi FX markası ile ben getirteceğim ama aynı pellet şu an yurdumuzda AirArms Markası ile veli 500 lük paket 27 YTL satılıyor.

  • Mustafa abime katılıyorum, ben yeşil kauçuk bazlı gres aramadım ama, petrolden normal gres yağı alıp(PO Kapgres 3) yağladım, kendi yağından daha iyi oldu, bir gün üşenmezsem bulurum şu yeşil kauçuk gresten. :D


    Ayrıca, tüfeği sökersen piston keçesine bir bak bakalım, bariz bir aşınma, yırtık, yarık vs. var mı, ben tüfek ilk geldikten ortalama 250-300 atış yaptıktan sonra tamamen söktüm ve piston keçesinde aşınma gördüm yani silindire çok rahat geçiyor ve geçerken hava sesi bile yapmıyordu(hani bisikletin tekerine filan hava basarız ya el pompası ile onun gibi bir ses), ayrıca bu hatanın benden kaynaklandığını düşünüyorum keçenin kenarından küçük bir parça kopmuştu, daha sonra Hatsan'dan yeni keçeler istedim ve geldi, bunu zar zor taktım ve ortalama 300-350 atış yaptım ve tüfeği yeniden söktüm, piston keçesinde henüz bir aşınma yoktu ve o bahsettiğim hava sesi geliyordu, dikkatlice inceledim keçenin durumu ve tüfek daha ilk geldiğindeki keçesine göre durumu çok daha iyiydi.


    Tabi bu keçelerin kalitesizliğinden Mustafa abim bahsetmişti, uygun malzemeden üretmiyor maalesef Hatsan.

  • Güzel bir test raporu olmuş doğrusu. Gerekli tüm konseptlere değinilmiş.

  • işte gercekler yanı demekkı hatsan 125 14 grn de 900 fps hız vermıo ustelık 1000 atıştan sonra dahada duşecek 750 fps= 230 ms hız yapıo sitesınde 300 ms yazıo.bırde dızel etkısınden çok sık bahsedılıo bu dızel etkısı pıston sılındırıne ve keçeye zararlı deılmı acaba çunku yanma meydana gelıo ve keçe çok çabuk asınır gıbı gelıo bana sılındır blouda zarar görebılır.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • Bilgiler için teşekkürler. Gresi uygulamak için tüfeği sökmem mi lazım? Kundağın alt kısmı açık ve oradan yaya ulaşma imkanı var. Yağı oradan uygulamak yeterli olur mu?


    Dediğiniz gibi hız verileri firmanın iddia ettiğinin altında, ama yine de çok tatminkar bir seviyede bence. ABD sitelerinde, avda da kullandıkları çoğu .22 liğin 800 fps civarında hız performansı gösterdiğini görüyorum. Bunun kinetik enerjisini hesapladığınızda oldukça iyi bir sayısal değer çıkıyor. Şüphesiz havalı silah teknolojisi ile müthiş hızlara ulaşmak mümkün, ama hobi amaçlı bir silahta bu gerçekten gerekli mi? Bu hız, .22 kısa, belki kısa namlulu bir silahtan atılan .22 l.r bir ateşli silah dolusuna yakın bir hız sanırım. Yine de verilerin firma taahhütlerinin altında olması, marka/model değerlendirmesinde menfi bir puan tabi. Yalnız bu yorumu yapmadan, 14 grain'den daha hafif ve aerodinamik özellikleri daha iyi pellet olup olmadığını sormam lazım. Daha hafif ve profili farklı bir projektil ile daha yüksek hızlara ulaşılabilir çünkü. Piyasadan tedarik edilebilen pelletleri deneyip 900 fps sınırına yaklaşılıp yaklaşılmadığına bakılması yerinde olur.

    • Official Post

    Merhaba Murat bey,


    Silahın pistonu tamamen sökülmeden bu işlemi yapamazsınız,Dizel etkisinden kastım transfer deliğinden dökülen sıvı yağ değil,bu işlem son derece sakıncalı,yay kırılabilir,daha farklı zararlara yol açar,pistonlu silahlar mikron seviyelerinde yağ yakarak çalışır,bu olmadan bu silahlar güç üretemez,yağ ne kadar sıvı ise dizel etkisi o kadar fazla olur ama bir okadarda atışlar arası hızlar farklı olur,bir okadar bu etki erken biter,bu yüzdendirki kauçık bazlı yeşil gres bu iş için biçilmiş kaftan,oldukça koyu ve sert bir yağ,viskozitesi yüksek,kırmızı standart gres gibi ısıyı görünce eriyivermiyor,uzun süre kalıcılığı var,


    Hafif pellet namlu çıkış hzınızı artırır,kinetik enerji artar,bu size yakın mesafede (10 - 20 metre) hedefte deliciliği yüksek olur ama uzun mesafede momentum düşük olacağı için hızı erken bitecektir,bu konuda en başarılı bulduğum pellet Prometheus dışı sarı 9grainslik bir pellet,bu pelletin çekoslovak olanı skenco markalı olanın isabetliliği kötü,

  • Okçulukta da benzer bir durum var. Ağır mermi (ok veya pellet) daha fazla enerji absorbe ediyor ve enerjiyi daha uzun süre koruyor, ama yüksek kütle sebebiyle uçuş parabolü daha kavisli oluyor. Hafif mermi, enerjisini daha hızlı kaybediyor aslında ve dediğiniz gibi, kısa mesafelerde etkili. Sanıyorum her silah için uygun set-up'ın belirlenmesi önemli: İstenen amaca uygun olarak belli bir mesafeye mümkün olduğunca yatık hat çizerek uçan ağır pellet. 9 grain bence çok hafif. Hatta, belki yayın üzerine zararlı etkisi olabileceğini de düşünüyorum (Ok-yayda yayın boş çekilip bırakılması yayın kırılmasına dahi sebep olabilir). "Dry fire" da olduğu gibi, çok hafif pellet de yayın kurulması ile biriken potansiyel enerjinin bir projektile yeterince aktarılmaması ve yayın üzerinde boşalmasıyla, tüfeğin yayı zarar görmez mi? Benim hafif pellet'den söz etmem, sadece, firma verilerinin bir dayanağı olup olmadığını merak etmemdendi.


    Bu arada, daha önce tavsiye etmiş olduğunuz 16 grainlik pelletlerden (Air Arms mıydı?) Şükrü getirtiyormuş. Bir kutusunu da bana verecek. Onunla da tüfeğimin hız performansına bakacağım. Tavsiye ettiğiniz gresi nasıl temin edebilirim ve silahı nerede açtırıp yağlattırabilirim? CO^2 tabancamı açıp toplayamayınca, başıma iş alma korkusu geldi (sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer), silahın iç aksamını bilen birinin yapması daha iyi olacaktır.


    Fabrika çıkışı yağ takribî kaç atıştan sonra değiştirilmelidir?

  • Mustafa abiminde yağdaki durumunu belirttiği üzere en kısa zamanda silahın bu yağdan arındırılması gerekir ve uygun yağ ile yağlanması gerekir.


    MOD.125 ve MOD.135'lerin yay ve pistonunu çıkarabilmek için tetik sistemini dağıtmak gerekiyor ve tetik sistemi biraz zahmetli, ben bu tüfeği ilk aldığım zamanlar söktüm ve topladım, daha sonra sökmek isteyen arkadaşların işine yarayabileceğini düşündüğüm videolar çektim, çok detay yok ama neyin ne olduğunu anlamak için yeterli. Öyle ki bir çok arkadaşın işine yaradı ve tüfeği söküp toplayabildiler.


    Videolar,



    Ayrıca pistonu çıkarabilmek için ya namlu altındaki kurma kolunu ya da namlunun sökülmesi gerekiyor, kurma kolunu sökmek matkap gerektiriyor çünkü başları daha sonra gevşeyip çıkmaması için ezilmiş durumda(ben çıkaramamıştım bu kolu, durumunun böyle olduğunu Mustafa abimden öğrendim). Ben kurma kolunu çıkaramadığım için namluyu söktüm, gerçi sökmemde iyi oldu, şuandaki namlunun sabitliği ilk geldiği güne göre çok daha iyi. :D


    Tüfeğin sistemi tabanca kadar karışık olmayacaktır tahminim, Daisy havalı tabancam vardı ama hiç açmadım açıkcası. Büyük ihtimalle tüfeği söküp toplayabilirsiniz, ama yayı sökerken dikkat etmek gerekiyor.

  • mod 125"in namlu çıkış değerleri bana çok düşük geldi ;( hemde yeni bir tüfek olması acaba keçede bir sorun olabilirmi .
    eğer doğru ise bukadar tepmeyi namlu kırmak için bukadar eforu boşunamı sarfediyoruz :cursing: hw97k alalım daha iyi ozaman

  • 10 tane hatsan 125 i aynı testlere tabi tutun.İnanın aradaki uçurum farkları ortaya çıkacakdır.Bunu nerden mi biliom denedim de biliom:D


    Çalışmanız için teşekkürler.


    Selam ederim HAKAN :D

  • Hakan bey haklısınız.


    Forumdaki yorumlar da bu yönde. Oysa bir markanın "marka" olabilmesi, her ürününde aynı kaliteyi sağlaması ile mümkündür. Bir nevi kumar oynamış oluyorsunuz yani Hatsan alırken: ya iyi çıkacak ya kötü.


    Ben uzun bir aradan sonra tüfekler dünyasına döndüm ve bu dönüşü pahalı olmayan bir "hobi tüfeği" ile yapmak istedim (İki tek kırma, bir süperpoze (12 gauge), bir tane ağızdan dolma kapsüllü üç tane yivsiz tüfeğim; bir .177 CO^2, bir ağızdan dolma kapsüllü .177 tabancam; eski ve uzun zamandır çalışmayan -sanırım Tuka'dır- bir .177 havalı tüfeğim ve bunlarla hatırı sayılır tecrübem ve geçmişim var). Dalyan'da bir ahbabım Hatsan 125 kullanarak bahçesine gelen ağaç farelerini vuruyordu. Tüfeği görmüş, biraz kaba ve ağır da bulmuştum gerçi, ama başlangıç için iyi br model olabileceğini düşünmüştüm. Belki beklentilerim fazla olmadığından, şu ana kadarki performansından memnunum. Ama forumu okudukça, çıtanın ne kadar yüksek olduğunu görüyorum. Eğer havalı silah merakım derinleşirse, modeli "upgrade etmem" gerekecektir herhalde.

  • Valla ben her 1,5 ayda bir güncelleme çalışmaları yapıom :D:D:D


    Selam ederim HAKAN :D