SSSalih adlı kullanıcının mesajları

    Onur bey tüfekle uyumlu bir dürbün rayı tasarladıklarından bahsetmişti. Siz gez ile kullanacaksınız sanırım. Gez ile de olsa bir grupman çalışması yapabilirseniz sevinirim.
    Tekrardan hayırlı olsun tüfeğiniz :)
    Saygılarımla.

    Dede yadigarı tüfeğinizin iğne yayında bir sıkıntı var muhtemelen.
    Kubuzdaki pas giderilip mekanizma onarılabilir ancak namludaki pas hem içeriden hem dışarıdan metale derin işlemiş görünüyor. Yani namlu çoktan emekliye ayrılmış.
    Tüfeği kullanmamak, evinizin duvarında asılı tutmak şartı ile kendi çabalarınızla asit bazlı pas sökücü , zımpara, boya vs.. ile kısmen görünümü kurtarabilirsiniz. Fakat tüfeği bu şekilde temiz görüp bir amca-dayı oğlunun denemeye çalışması nahoş sonuçlar getirebilir.

    Weihrauch'u getiren firma Meydan Av. Getirip burada güç modifikasyonu yaparak fabrika montajına müdahale etmeyi müşteriye nasıl izah edeceklerini bilemediklerinden, 7,5 joule meselesinden sonra ürünü ithal etmeyi bıraktılar. Dolayısı ile stoklardakiler 41j olmalı.

    FAC: Fire Arms Certificate (Ateşli Silah sertifikası,ruhsatı)
    İngiltere gibi ülkelerde havalı tüfekler 12 fpe altı ve üstü olarak iki ayrı güç sınıfında olup, güçlü olanlar ateşli silah ruhsatı gerektirir. Yani sözkonusu tüfek ruhsat gerektiren bir tüfektir.


    F.S.B: Fully Shrouded Barrel (Bütünüyle sarmalanmış, gizli namlu)
    Tüfekte sesi kesmek adına namlu ucu moderatör yerine, tüm namluyu örten bir namlu ceketi vardır.


    T.C.: Twin Cylinder: Çift silindir
    Tüfekte çift hava tüpü var

    100 yardda 13,43 gr ile 9 büyütme Hawke'de mildot maalesef kurtarmıyor. Mildotların altındaki cetvel üzerinde gelişigüzel bir nokta ile vurmak ancak mümkün.
    Lock down yaklaşık 0,6 mm yükseltme verdiğinden yetersiz. Lock down ayağa şim koyarsan arkada 1 mm yükselme elde edebilirsin. Fakat mevcut dürbün - bende şu an hw 'ye takılı, mod 54 bu dürbünün yarı ömrünü aldı- dampasız sıfır tutmayacaktır.
    Şu an ben de şim & dampa ile kullanıyorum. Diana zr mount 'lar 1 mm yükselme verdiğinden, kaliteli bir dürbünü de emanet edeceğin-edeceğimiz en iyi çözüm :thumbup:

    Kullandığım mod54 18 grainde şu an 700 fps hız veriyor. Yaylı için iyi bir değer olsa da bu hızda ağır pellet kullandığınızda 50 metre üzeri mesafelerde pellet düşüşü 18 grainde fazla olduğundan sizi tatmin etmeyecektir, özellikle barrel droop kompanse edilmemişse.
    Özellikle 14,35 grain tüfeğimde harika sonuçlar veriyor. Atışlarınızda bazı pelletlerin gruptan açılımı eteklerindeki kusurlar olabilir, zira hafif pelletlerin etekleri daha kolay eziliyor.
    Paylaşım için teşekkürler :thumbup:

    Windage ayarlı ayak kullanmadım. Fakat ATP 61 setskur vida ile çok hassas ayar imkanı sağlıyor. Diğer modeller de muhakkak başarılıdır.


    Yine de havalı için windage ayarı namlu veya rayda ciddi bir sıkıntı yoksa çok şart değil diye düşünüyorum. Veya atölye-el yapımı bullpup tüfeklerin dürbün raylarının namlu hattıyla doğrusal oluşu kuşkulu olduğunda bu tüfekler için windage ayarlı ayak gerekli olabilir.


    Sportsmatch harici aklımda Burris'in Zee rings modeli var, halka içlerine insert yerleştirerek düzeltme sağlanıyor.

    Sportsmatch ATP 65 (1 inç) ve ATP 66 (30mm) windage ayarı da yapılabilen iki model. Tek parçada ise AOP 55 yine her iki yönde ayar sağlıyor.


    Fakat sadece elevation ayarlı Sportsmatch ATP 61 gibi bir model ve yatay şimleme bence işinizi görecektir.


    Fiyat olarak sun optics adında oldukça ucuz bir ürüne denk gelmiştim, bildiğim kadarı ile Hawke'nin de birebir aynı bir ayağı mevcut:
    http://www.ebay.com/itm/Sun-Op…gs-30mm-New-/350236399942

    4,5 veya 5,5 kalibreler kişisel tercih. Yaylıda 4,5 tahribatı düşük fakat atış eğrisi (trajectory) düzdür. 5,5 ise tahribatı yüksek, atış eğrisi daha kavislidir. Tahribat farkı nedeniyle 4,5'da pelletin düştüğü yeri görmek zordur, 5,5 'da daha net görürsünüz.
    Eğer HW için konuşsaydık tercihim 4,5 olurdu.
    Fakat Diana gibi güçlü bir yaylı için eğer satınalacak olsaydım ikilemde kalırdım. Zira 5,5 ile 100 yardda üst üste isabetli atışlar mümkün, 4,5 için ise 8,44 g pelletde namlu çıkış hızı 950 fps üzeri, azımsanamayacak bir değer. Fakat 4,5 olanı kullanmadığımdan net bir mukayese yapamıyorum.
    Her ikisi de Emir bey'in gözbebekleri olduğundan esasen en doğru karşılaştırmayı o yapacaktır :thumbup:

    HW ve Diana birbirinden güzel tüfekler. Envanterimdeki iki yaylıdan birini elden çıkarmayı ne zaman düşünsem derin bir çelişkiye düşüyorum ?( .


    Eğer gönül Diana'dan yana ise Mod54'ün dün 23 metrede açık ve rüzgarlı arazide 14,3 g JSB ile verdiği grupman:
    airgunturk.com/attachment/20258/
    9 pelletten 5'i tek delik, paralelindeki 3'ü çevresel faktörlere ve atıcı hatasına kurban, en alttaki oyunbozan ise eteği ezik flyer.
    Şiddetle tavsiye ederim :thumbup:

    İlk havalı tüfeğim, yıllar önce pek çoğumuzun başlangıçta namlu çıkış hızına bakarak sahip olduğu mod125 idi. Tüfeğin yanında aldığım ts22 ler ile yaklaşık iki kutu, ardından 14-16 gr arası bir kaç kutu pellet bitirdim. O zamana dek herhangi bir sorun yokken, yaylıda ilk kötü tecrübeyi bayideki elemanın ''Abi 30 gr ince mehmet al'' (burada abi'nin a sını uzatıp ikna gücünü arttırırlar ya hani, aaaabi filan :) teklifine olumlu cevap vererek yaşadım. Havalı tüfek tecrübesi olmayan benim peder bullet 'ları gördüğünde ''bu tüfeği bozar'' dese de iki veya üç tane atış yaptıktan sonra mod 125 bir anda güç bakımından CO2 tüfekle eşdeğer hale geldi.
    Özellikle tüfek konusunda son derece titiz olduğumdan, ve bu geçmiş tecrübeden dolayı ben de daha hafif pellet kullanmaktan yanayım.


    Ağır pellet elbet yayı ve keçeyi daha erken yoracaktır, bu hem 1,77 hem .22 ler için geçerli. Fakat her iki kalibreye baktığımızda örneğin hw lerde yay ve piston aynı olduğu müddetçe ağır pelletin her iki kalibrede verdiği hasar doğru orantılı mı olacaktır? Yoksa piston contası ve yayı aynı olan iki tüfeği kıyaslarken, 1,77 de -atıyorum JSB 10,34gr ile- yay ve conta kırımı, aynı tüfeğin .22 si ile atılan ve 10,34 ün .22 karşılığı olan 18,13 gr den daha mı geç gerçekleşecektir. Veya 177 'de ağır pellet havayı daha dar bir namluda bir an önce tahliye etmeye çalışan yay conta ikilisini 22 ile eşdeğer, hatta daha mı çok yoracaktır? Bu benim aklımı kurcalayan bir konu.

    Hocam JSB 7,87 BC değeri 50 mt kadar diğer peletlere nazaran daha istikrarlı özelikle rüzgarsız havalarda daha verimli ancak 30 mt sonra eğer rüzgarda varsa 10,34 daha iyi gurupman yapıyor benim AT44 de ama bazende 8,44 süpriz yapabiliyor. Tabi her tüfeğin sevdiği bir pelet var rüzgarlı ve rüzgarsız hava mesafelere görede çok değişiyor.

    Evet, dünkü atışlarda girdap oluşturan çok düzensiz rüzgarda 70 metrede 10,34 ten memnun kaldım. Doğru, 8 gr altı pelletler 40 metre üzerinde tatlı bir meltemde bile muhtemelen sapıtacaktır. :thumbup:

    Süper bir grupman çalışması öğretmenim. :) Benim gibi hw97 kullanıcıları için de harika bir kaynak olmuş. Malum hw77 ile mekanik ve namlu farkı yok hw97lerin. Elinize emeğinize sağlık...

    Teşekkür ederim.
    Bir mengenemiz bir de kapalı ortamımız olsa atıcı hatası ve rüzgar faktörünü yok edebilsek. :thumbup:

    Ellerine sağlık hocam, hem faydalı hem keyifli olmuş incelemeniz..


    tüfek aslında 4,51 lik herhalde.. hem 4,50 hem 4,52 ile nerdeyse aynı sonuçları vermiş yanlış görmediysem..

    Sağolun Ferhat bey.
    Tüfek 8,44 4,50 çapta ,diğer ağırlıklarda ise 4,52 çapta çok iyi performans verdi. Ağırlık ve çap kombinasyonları farklı sonuçlar doğuruyor. Aslında hafif pelletlerde 4,50 veya 4,51'ini 'in deneyebilirsek belki daha aydınlatıcı olur.

    Merhabalar.
    Bugün öğrencilerimin pek çoğunun sınavını kazasız belasız atlatmasının verdiği gönül rahatlığı ile henüz 1,5 aylık HW77 tüfeğimin hangi pelleti sevdiği sorusuna yanıt aramak üzere evimin arkasındaki tepeye gittim. Havadaki düzensiz rüzgar biraz canımı sıkarken 20 metreye yerleştirdiğim hedef kağıdının üzerinde yakın bir dostumun hediye ettiği jsb tester kutu ile 3 er atışlık grupman yaptım. Geçen hafta taretleri kurcaladığımdan windage ayarının grupların 1cm solda toplanmasına neden olduğunu farketsem de ilk grupmanlarda ayarı düzeltmedim:
    airgunturk.com/attachment/18289/


    Burada özellikle 8,44 4,50 de 2 pelletin tek deliğe girmesi, buna karşın 8,44 4,52 nin 10mm CTC vermiş olması tüfeğin 8,44 grain'de daha dar etekli pellet sevdiği sonucuna varmama neden oldu. Bunun haricinde 7,87 4,52 ve 10,34 4,52 neredeyse tek delik yaptılar. Tam 7,33 için fiyasko diyebilecek iken..


    İkinci grupta dürbün ayarını düzelterek atışlara devam ettim. (Biraz da hızı artan rüzgara içimden söverek):
    airgunturk.com/attachment/18291/
    Buradaki tabloda 8,44 4,50 yine dar bir grup çıkarırken, 7,87 4,52 ve 10,34 4,52 kendilerinden bekleneni yaptılar. Özellikle 7,87 beni yine çok mutlu etti ve gruptaki üçüncü pelleti kendi hatam olduğunu düşündüğümden soru işareti ile markaladım. 7,33 ise burada ''fiyaskosun'' sözüne alınmış olacak ki, birden daralıverdi ;) .
    Sonuncu kağıtta üçüncü gruplara bakarsak , burada 2 pelleti (8,44 4,51 ile 8,44 4,52) eledim ve şu alıngan 7,33 e bir şans daha tanıdım:
    airgunturk.com/attachment/18297/
    Burada rüzgar çok sakinleşti diyebilirim. Ve 8,44 4,50 ile ''ben harikayım'' diyerek bu gruptan galip çıktı g;$i . Diğerleri ise ona çok yakın performans verdiler. 8,44 4,50 yanısıra 7,87 ve 7,33 bu tüfekte kullanılabilecek pelletler olabilir. Ancak POI deki düşüşlere bakacak olursak 10,34'ün sadece rüzgarlı havalarda tercih edilebileceğini söyleyebiliriz. Kusura bakma, ağırsın güzelim :thumbdown:
    Saygılarımla..