hangimiz yerli bir tüfeği ithal tüfek parası verip alırız?(aynı kalitede olmak şartıyla)bence sorun burda...
Senin bu yaklaşımına, yaşadığım bir anım aklıma geldi,
1995 te Amerika,G.Kore ve Taiwan dan 3 farklı marka CNC metal işleme makinaları distribütörlükleri aldım, akabinde toplamda 20 tezgah ithal edip CNR fuara katıldım, reklam vs... o zaman anadoluda yaşıyordum, bulunduğum şehirde 6 ay boyunca 1 tane tezgah satamadım, ne yaptımsa olmadı, sonra İstanbula geldim acilen ve bu işlerin merkezi sayılan bayrampaşada bir mağaza kiraladım, 3 ay içinde elimdeki makinaları tükettim ve satın alanların %80 i memleketlimdi ! ! !
Bir fıkra vardır, birileri vefat edip öbür tarafa gitmiş, önce bir rehber, gelenleri cennet ve cehennemde tanıtım turuna çıkarmış ve cehennemi gezerlerken çeşitli kuyular var içlerinde alevler ve günahkarlar var ve her kuyunun başında da bir zebani kuyudan çıkmak isteyenin başına bir tokmak vurup kuyunun dibine gönderiyor, şu kuyuda hırsızlar, bu kuyuda caniler vs... derken bir kuyunun başına gelinmiş ve içinde alevler ve günahkarlar var ama başında zebani yok, tabi sormuşlar niye bu kuyunun başında zebani yok diye ? cevap : bu kuyuda Türkler yanıyor, biri çıkacak olsa diğeri hemen ayağından tutup çekiyor, o yüzden bizde masraflı olmasın diye başına zebani atamadık demişler.
Kıssadan hisse, içimizdeki çekememezlik, birbirimizin elindeki ekmeği çalmaya çalışmak, maneviyatın artık unutulup yerini alan toplumsal etik kurallarının bile ayaklar altında çiğnendiği bir ülkede girişimcilik zor iştir.
Hatırlıyorum çocukken anlatırlardı, zamanında siftah etmiş bir esnaf bir müşteri geldiğinde komşusu siftah etmemişse mişteriyi komşusuna yönlendirirmiş. . .