cobra adlı kullanıcının mesajları

    haklısınız bay dragunow TSK kendi orjinal sniper tüfeğini üretmelidir. Benim bahsettiğim tüfek çeşitli ülkelerin ayrı monta üretimleri namlu finlandiya, optik aselsana ait bulunduğumuz dağ üs bölgesinde tüfek olarak 50 bmg. browning uçakvasardan sonra en iyi menzile sahipti. Sonrasında pk-ms ve mg3 üçüncü sırayı biraz daha orta mesafe dragunow 4, bizim timde kullandığım 3. nesil engerek termal keskin dürbünümle 2001 model g3 5. sıradaydı.

    silahın adı accuracy türçesi ekurizi diye okunuyor. Özel harekat komandoları ve p. komando rütbelileri 2 yıl eğitim aldıktan sonra kullanabiliyorlar. Hem gündüz görüş hem gece görüş hemde termal görüş dürbünlerini kullanabiliyor. Yardımcı ringefinder ile mesafeyi ölçüp değerleri bilgisayarda girdikten sonra sniper atış hakkı doğuyor

    chey tac m200 ile 2000 m ve üzeri atışlar yapılabildiğini daha öncede okumuş ve incelemiştim. Yakın zamanda askerden geldiğim için TSK da chey tac m200 benzeri bir tüfek var ve 1800 m nokta menziline sahip çok orjinal birşey .338 lapua magnum mermisi kullanıyor. Bulunduğumuz bölge iç güvenlik harekatı olduğu için sık sık 1000 m. atışlar yapılıyordu. 1000 metre atışlarının çoğuda gece termal kamera dürbünlerle sağlanır. Silahın ağırlığı dürbün ve ringefinder tehcizatları ile 14 kg

    çeşitli türdeki tabanca mermisi üreten firmaların balistik kartlarına baktığınızda sonuçları görebiliriz. fEDERALİN balistik incelemelerinde standart tabanca sıfırlaması 50 metre azami menzil için 350 metre yivli tüfek mermileri ise 200 metre sıfırlama ile azami 1000 m olarak gösterilmiştir. Tabanca mermisinin 350 metreye ulaşması onun canlıyı öldüreceği anlamına gelmez. Her üreticinin balistik sonuçları aynı olacak diye de bir kavram yoktur.

    slug namlu fişek yatağından itibaren daralmayan olduğu gibi namlu ucuna kadar aynı genişliği devam eden kurşun atmak için tasarlanmış namludur. Bu sayede kurşun deforme olmadan (BOZULUP HASAR GÖRMEDEN) namludan çıkar ve diğer şoklu namlulara göre daha etkili ve güçlü olur. Kısadırlar ve üzerinde gez tertibatı vardır. Bu sayede kurşunun grupmanını belli mesafede toplayabilirsin. Normal namludan farkı budur. Bu tür namluların kullanılması yasaldır.
    riffled slug namlu ise genel görünüş açısı ve genişlik bakımından slug namlu ile aynıdır. Ancak namlu içerisinde yiv ve set vardır. Bu sayede de sabot fişek atabilirsiniz. 200 yardda grupman yapan sabot fişekler vardır ki bu da yivli tüfek mesafesindedir. 182 metre , bu tür namluların kullanılması yasak
    paradoks namlu vardır. Bu tür namluların içerisinde sadece yiv vardır. Set yoktur. Yivler namlunun yarısından başlar. Ekseriyeti saçmayı daha iyi dağıtması için tasarlanmıştır.
    birde invector şoklu tüfeklerin ucuna takılan yivli şok çeşitleri mevcuttur. Bazı sabot fişek türlerini kullanabilmek için yapılmıştır.

    safir tüfek kullanmayanlardanım. Ancak yakından görme imkanım oldu. İşin gerçeği herşey ortada federalin balistik sonuçlarında en iyi kurşunu ile .410 cal namlu çıkış hızı 541 m/s enerjisi 1038 joule bu yüzmetrede hız olarak 339 enerji olarak sa 407 joule düşüyor. Aynı şekilde 12 cal. 28 gram bir kurşunu ise 491 m/s namlu çıkış hızı ve 3415 joule enerjiye sahip bu yüzmetrede ise hız olarak 359 enerji olarak 1830 joule sahip şimdi tutup ta 12 lik bir çapla 36 çapın kıyaslanması çok komik. Sonuçları siz karşılaştırın ve seçiminizi ona göre yapın. 5 kat daha fazla enerjiye mi sahip bir çekirdek avı çabuk öldürür yoksa az olanmı çabuk öldürür.

    standart bir 308 cal. tüfek ortalama 50000 psi bir basınç ile ateşleme gerçekleştiriyor. 76mm magnum bir 12 cal. 14000 psi basıç oluşturuyor. Bunlar dikkate alındığında yivli tüfek namluları daha sağlam ve dayanıklı olması gerekiyor. Yanılmıyorsam dövme çelik kullanıyorlar.

    ben 12 ga torun zirve t5 magnum otomatik kullanıyorum. Çalışma sistemi oldukça iyi 28 gr. fişekten 42 gr fişeğe kadar denedim. Tutukluk yapmadı. Ancak birkez iğne kırdı. Dipçikte sentetik olduğu için biraz yankı yapıyor.

    eğer riffled slug namlum olsa 180m. x4 bir dürbünle vurabilirdim. Ancak bende böyle bir hühimmat ve ekipman olmadığı için konuşmanın da pek anlamı yok. 550 M. Benim ifadem değil bilimsel bir makaleden alınmıştır. riffled slug namlu ile atılan bir sabot mermi ise 1000 m. gibi bir uzaklığa ulaşabiliyor. Bu tıpki HK G3 ün menzilinin 400 m. azami menzili nin ise 3 km gibi gitmesi gibi ancak şunu hatırlatmam gerekir av kurşunları 550 m ye kadar gidebilir ancak bu drop (kurşun sapma payı) artacaktır. Gücü ve etkisi kaybolacaktır.

    180. m konusunda atışı ben yapmadım. Normal koşullarda torun marka y. otomatik tüfeğimle 60-65 m gibi kurşun atışı yapıyorum. Balistik açıdan bilgim var. Kurşunların katologlarını alıp incelerseniz bilgilerde mevcut. Sayın 'FANNY5691' ABİMİZ mermi namudan çıkarken düşüşe geçer demiş. Ben öyle bilgiye hiç bir zaman rastlamadım. İlk 50 yard da 0 veya 3 cm yukarıdan giden mermiler mevcut. Sizin dediğiniz hesaba göre 60-70m. kurşunun yere çakılması gerekir. Unutmayın yatay düzlemde ateş edilen yivsiz av tüfeği kurşunu 550 m. kadar gidebiliyor. Bunu ben değil balistik uzmanları söylüyor. idea mesafe kaliteli slug mermiler için 100 yard riffled slug namlulu sabot mermi kullanımı ile 200 yarddır. Bende zaten 180 m de yivsiz av tüfeğiyle av vurulur olayını savunmuyorum. İzliyoruz adam yivli tüfekle bile 200 m içi ideal atışlar yapıyor.

    bu fişeğin ülkemizde satışı yok. Ancak ülkemizde federal ve remingtoonun sabot modelleri mevcut. 2000 FPS ye kadar çıkıyor. bu da 610 m/s yapıyor. Remingtoon buckhummer için sadece yivli şok tüpü ile kullanılabilir. Bu tür ve benzerleri için riffled slug namlu şart. Zaten düz namlu ile atıldığında menzil konusunda hiç bir verim alınamıyor

    89 mm elbette güçlü bir tepme ve sarsma olgusuna sahiptir. 180 m. uçuk bir rakam olsada istisnai bir durum ve gerçekleşiyor. unutmayınız sradan bir kurşunun yatay düzlemden 500 m gidebileceğini unutmayınız. Ama ben kesinlikle 70-80 mden fazla yivsiz bir tüfekle atış yapmam.
    TÜFEK yivsiz namluya sahip ve slug namlusu yok. Ancak sitesinde avp. ülkelerinde satışta sunduğu 20 ga. ve 12 ga. riffled slug (yivli namlusu) yedek namlusu mevcut. Bu winchester için değil hemen hemen tüm ithal tüfeklerde var. Bilindiği gibi Türkiyemizde yasak. Yabancı tartışma forumlarında bu namlu ile uygun bir dürbün ve sabot kurşunla 200 m de sıradan bir yivli tüfek ile aynı hassasiyette olduğu söyleniyor

    haklısınız. Bende okadar uzak mesafeye atmam max. 90m falan olurdu. Arkadaşım atıcılığına güveniyor.
    Tüfek yivli namlu değil normal slug namlusu mevcut değil ancak 20 ga. ve 12 ga yedek yivli namlusu (riffled slug ) ile satışı var. Bilindiği gibi türkiyede ki yasal prosedürler yüzünden kullanımı yasak. Yivli namlu ile Uygun bir dürbün ve sabot kurşun ile 200 m içinde sıradan bir yivliden daha fazla tahribat etkisine sahip

    videoyu izleyemedim. Ancak buna benzer atışlar seyrettim. sanırım 800 yrd. bir çakal avıydı. Birincisi bu avlar doğaçlama gelişmiyor. Üzerinde binlerce kez çalışılıyor. İkincisi ekseriyeti tüfek sabitlenip atış yapılıyor. Ateş edilen yer hayvanın olduğu yere göre daha yüksek byrdan da merminin belli mesafelerde ki drop payının hesaplanması nedeniyledir. Birde böyler atış yapanlar aşağıdan yukarıya doğru atış yapsınlar kaç yardda vuracaklar.

    herkese selam ve saygılar. Ya ben karıştırıyorum ya da siz. Çünkü paradox şok av tüfeklerinde bazı sabot mermileri kullanmak için dizayn edilmiş yivli şoklardır. Normal şoklardan paradox diye bahsedilmez.