semur51 adlı kullanıcının mesajları

    Vaktinde kurma kollarında(Patriot) yaşanan bu sorunu gidermek için yaptırılmış son derece düzgün kollardan bir tane(made by termopol),tüfeğimdeki kırılırsa kullanmak için(yedeklemek) almıştım.Bereket versin tüfeğimdeki hala sağlam duruyor ve yedeğini daha takmadım.Benim aldığım sitede(Adana-Hilal Av) az önce baktım hala satışı yapılmakta(40TL.)

    Ben de bir Patriot kullanıcısıyım ama bahsettiğiniz gibi bir sorun hiç yaşamadım.Buna rağmen daha önce yazılmış konulardan aklımda kalanlara göre bu tür sorunların tetik mekanizmasında aşırı olarak kullanılan uygunsuz yağlardan kaynaklanabileceğidir.Yani yeşil gres gibi kauçuk özelliği olan yağlarla tetik mekanizmasının aşırı yağlanarak hareketli parçaların serbestliklerinin engellenmesidir diyebiliriz.

    2010 kataloğundaki tüfeklerden biri,ben çok sevdim.
    Böyle bir tüfeği kaynağından getirtmek çok mu zor arkadaşlar?Yani bir alışveriş sitesinden alınıp kargo ile bize ulaşması yolunda ne türlü engellerle karşılaşabiliriz?Ya da şimdilik hayal mi edeceğiz?
    [Resim Engellendi: http://s3.directupload.net/images/100515/temp/gdmzgkwj.jpg]
    Özellikleri :
    Model Number 392
    Power Source Pump
    Caliber .22 (5.5 mm)
    Velocity up to 685 fps (208.9 m/s)
    Weight (oz) 5.5 lbs
    Length (in) 36.25in
    Barrel Material Rifled
    Front Sight Fixed
    Rear Sight Adjustable for windage and elevation
    Safety Cross Bolt

    Kırmızı sıvı contayı bilmiyorum ama beyaz olanda on dakika beklemen yetiyor.Contayı uygularken yüzeylerin yağsız,tozsuz olmasına dikkat et.Tamamen temiz yüzeylerde daha başarılı oluyor.
    Namlunun içeriye giren kısmına mutlaka sıvı conta uygulamalısın.Bunu da kolaylıkla yapabilirsin.Sadece, sıvı contayı kullanırken ,gelen havayı pelete aktaran deliği tıkamamaya çok dikkat et.Ayrıca namlunun o kaideye sıkıca ve ortalı olarak oturmasına da dikkat etmelisin.
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100505/temp/x5yxlrp5.jpg]


    Uygulamalarında başarılar diliyorum...

    Daha önceden "avcıhoca"nın resimli olarak anlattığı iyileştirme ile acizane benim yaptığım iyileştirme çalışmalarını ezberleyecek kadar incele.İşin mantığını kavradıktan sonra ileriki günlerde uygulamaya geçeriz tamam mı? Bu iyileştirmelerden sonra tüfeğine hayran kalacaksın.Ama dediğim gibi,önce tüfeğini ve çalışma sistemini iyice kavra lütfen.
    Şimdilik hayırlı geceler,malum yarın okul var :thumbdown:

    Dur öyle hemen telaşlanma,hava kaçağını anlaman çok kolay.İlk önce namluya (dış boruya değil,içteki yivli olana) ucu tam olarak girecek ve oradan üfleyebileceğin uygun ölçüde bir boru(tükenmez kalem veya uçlu kalemler işini görür) bul.Sonra namluya bir miktar girsin ve hava kaçmayacak şekilde üfle.Eğer hava kaçağı varsa nefesin tüfeğin içine gider,kaçak yoksa da kesinlikle nefesin sabit kalır.
    Çekiç de kolay ama ondan önce hava kaçaklarını kararlı bir şekilde önlemelisin.Kaçakları önlemen bile tüfeğinde çok ciddi güç artışı sağlayacaktır.
    Neyi merak ediyorsan sorabilirsin,biliyorsun bu forumun gayesi bildiklerimizi,öğrendiklerimizi,tecrübe ettiklerimizi arkadaşlarımızla paylaşmaktır.

    Bu tüfek için sarfettiğim emeğin karşılığını nihayet istediğim şekilde aldım arkadaşlar.Verdiğim para ve emek helal-i hoş olsun.Arazide yaptığım denemelerin mükemmel olduğunu söyleyebilirim(benim ve tabii ki bu tüfek için).
    Bütün atışlarda Gamo match pelet kullandım. 23 metreden üç farklı hedefe atış yaptım :
    1- Büyük boy meyve suyu karton kutusunda------sadece iki pompa : Önlü arkalı delip geçti
    2- Arka arkaya konulmuş iki adet kutu kola-------sadece iki pompa : Önlü arkalı delip geçti
    3- Kara renkli alkollü içecek şişesinin kalın olan alt tabanı-------sadece iki pompa : parçaladı


    Evet tüm bu atışları aynı mesafeden tekrarladım.Hepsinde de sadece iki kez pompa yaptım.Sonuç hiç değişmedi.Bundan sonra daha ağır olan ts-10 pelet kullanacağım.Zira bu ciddi güç artışı ağır pelet ile birleşince tahminim tahribatın daha iyi olacağıdır.
    Cümleten hayırlı geceler...

    Tüfeği çok merak ettiğim için tamamen söktüm.Valf bloğunu görünce şaşırdım kaldım.Resimde gördüğünüz o küçücük nesne tutuyormuş meğerse tüm havayı.İyiki sökmüşüm,bu sayede PCP ve benzer sistem çalışan tüfeklerin,pompa,valf,oring gibi parçaların temel işlevlerini,çalışma prensiplerini ve buna benzer teknik kavramları iptidai de olsa öğrenmiş oldum.
    Tüfeği açmışken birkaç değişiklik daha yaptım:


    -Valfin hava giriş deliğini genişletmek
    -Valfin hava tahliye ağzını genişletmek
    -Daha ağır bir çekiç kullanmak
    -Ve tüm hava kaçakları için çok sıkı önlemler almak
    [Resim Engellendi: http://s5.directupload.net/images/100501/temp/ws4ij4p2.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/100501/temp/z8zdfkaj.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100501/temp/8s3fhm22.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/100501/temp/m3jtf9ww.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/100501/temp/99w5875k.jpg]


    Tüfeği toplayıp hava kaçağı kontrolü yapınca zerre miktar hava kaybı olmadığına çok sevindim.Henüz tahribat testi yapamadım ama menzilin(10 pompa) müthiş arttığını gördüm.Kısmet olursa yarın tahribat ve menzil için arazide denemeler yapacağım.Bu arada yukarıda belirttiklerimin dışında da tüfekle ilgili farklı rütuşlar yaptım.Anlayacağınız Crosman başlıklı bir paylaşım sitesindeki gördüğüm tüm uygulamaları yapmaya çalıştım.Orada belirtilen şuydu : Tüm bu işlemlerin sonrasında tüfekte +70fps kazanç olacağı.
    Cümleten hayırlı geceler...

    ihtiyar : "AM 77 PCP, güzel bir çalışma olmuş tebrikler.
    Valf bloğunun içindeki çekvalf parçasını çıkarıp hava giriş deliğini (çekvalf'in kapadığı) genişletirsen daha yüksek hızlara çıkabilirsin."


    mrtkrbck : "Teşekkürler, o parçayı çıkarttım ama çekiç ileride kaldığı zaman valfe dokunup kaçak yaptığı için tekrar yerine taktım. Deliği genişletmeyi deneyeceğim."


    ihtiyar : "O parça aynı zamanda valf yayını da tutuyor, ya daha uzun bir yay takacaksın ya da o parçanın ortasını deleceksin.
    Sadece deliği genişletmek pek fayda sağlamaz. Valf önüne serbest gaz geçişi sağlamalısın."


    mrtkrbck :"Bugün valf giriş deliğini 1,5mm'den 4mm'ye genişlettim. Yayın önündeki parçayı da aynı boyda, içi boş bir parçayla değiştirdim. Tüpte ne kadar basıç var bilmiyorum iki hafta önce 70 bar doldurup bırakmıştım. Yaptığım işlemler başarılı oldu. Fikiri veren Ülkü abiye çok teşekkürler.
    Gamo match pelletlerle yaptığım hız ölçümleri sırasıyla şöyle; 875, 868, 869, 859, 859, 845, 855, 813, 818, 800, 801 fps. "



    Murat Bey yukardaki diyaloğa göre arkadaşın uyguladığı valf giriş deliğini genişletmek ve eş zamanlı yapılacak çekiç ağırlığını artırmak,çekiç yayını bir miktar güçlendirmek ve bilhassa tüpten çıkan havanın yolunu resimdeki noktadan yani içteki pirinç malzemeden(sarı daire orjinal çap,turuncu daire ise genişletilmek istenen çap) genişletmek;yani tüm bunların neticesinde yukarıdaki diyalogda sözü edilen hız değerleri veya yakın değerler elde edilebilir mi?
    Not:Tüm bu işlemler paintball veya başka tüp uyarlamaları olmaksızın tüfeğin normal şekilde pompayla kurulumuna göre yapılacaktır.
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100426/temp/sylx3y72.jpg]

    Çok teşekkür ederim "sayın silverking".Biraz önce balkondan yaptığım 10 pompalı atışlarda sesin fevkalade kesildiğine bir kez daha şahit oldum.Sonuç gerçekten şaşırtıcı.Ancak 5 pompa altı yaptığım atışlarda istikrarın bozulduğunu farkettim.5 pompa üstü atışlarda istikrarda hiçbir sıkıntı yok.


    Şu sıralar tüfeğime paintball tüp uygulaması ya da el ile pompalamadan hani şu bildiğimiz ayak pompaları-elektrikli pompalar(araba,bisiklet lastiği için) kullanarak hava haznesini doldurmaya yönelik planlarım var.


    Arkadaşlar işte bu konu hakkında öneri ve teknik kılavuzluğunuza ihtiyacım var.Bahsettiğim uygulamalardan hangisini önerirsiniz?

    Eksik olmayın arkadaşlar amatörce bir şeyler yapmaya çalıştım.Evet Murat Bey öneriniz güzel ama namluyu kesmeye sıra gelince cesaret edemem doğrusu.Belki tüfekten hevesim geçince o tür geri dönüşümsüz değişikliklerle uğraşabilirim.Bu arada geçmiş konular arasında "mrtkrbck" nikli arkadaşın Remington 77' ye hava tüpü uygulaması dikkatimi çekti.Fakat arkadaşın yaptığı açıklamalardan pek bir şey anlayamadım.Bana teknik detaylar,malzemelerin yapılışı,nelerden söz ediliyor vs. konuları dahasadeleştirerek anlatmanız mümkün mü?
    Cümleten hayırlı geceler...

    Çok basit malzemeler kullanarak yapılmıştır.Sonuç ise mükemmel diyebilirim.Bütün resimler ayrıntılı olarak aşağıda verilmiştir.
    Turuncu renkli parçanın ismini bilmiyorum.Fiber optik kablo taşımak için kullanılıyor.Bizim semtte fiber optik altyapı çalışmaları sürüyor.Yolda yürürken artık olarak yerde bulduğum birkaç parçayıaldım.Ölçüleri ise dış çapı 11.30 mm ,iç çapı 6 mm olarak ölçüldü.Beyaz boru kombi tesisatında kullanılan plastik borudur.Dış çapı 26 mm , iç çapı ise tüfeğin namlusunu kavrayacak şekilde 16.60 mm olarak kumpasla ölçüldü.
    Sarı olan bez mutfaklarda kullanılan bildiğimiz sıradan bir bez.
    Turuncu boruyu beyaz boruya girdirdikten sonra her iki tarafına(baş-alt) sıkıca uyarladığım malzeme ise beyaz köpükten daha yoğun,sağlam ama elastik özelikli bir malzeme.
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100425/temp/iuegeb8o.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100425/temp/auy7uqbk.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100425/temp/zvx4j8l8.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s5.directupload.net/images/100425/temp/duvgymh7.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100425/temp/wgm2hhv2.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/100425/temp/rtkwjoyx.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100425/temp/g6aw3jjh.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s5.directupload.net/images/100425/temp/pk8g4o6c.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/100425/temp/3aqlbr3b.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100425/temp/osdyrpvo.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100425/temp/ahkfmldq.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s1.directupload.net/images/100425/temp/aokr3aim.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s5.directupload.net/images/100425/temp/axzf726z.jpg]
    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/100425/temp/h49m4fu7.jpg]


    Turuncu olan boru iki kattır.Bu yüzden içteki metal olan katı namluya girecek şekilde 4-5mm kadat taşırdım.Biraz teflon bantaile namluya tam oturdu.Beyaz boruyu ise arpacığa girecek bir formda ayarladım.İkisi birden sıkıca namluya (diş vs. açmadan) tutunmuş oldu.
    Atışlardan sonra sesi ne kadar kestiğine inanamadım arkadaşlar.Böyle bir sonucu hiç beklemiyordum.Üstelik pellet sapması gibi bir sorun da yaşanmadı en azından şimdilik.Ses konusunda anlaşılabilir olsun diye şunu söyleyebilirim:Tüfeği 10 kere pompaladıktan sonra çıkan patlama-şaklama sesi yerine tüfeğin kurma kolunu çekip ama hiç pompalamadan tetiğe bastığımızda çıkan sesten bir dikiş fazla ses çıktı sadece.
    Cümleten hayırlı geceler...

    Muhakkak hava kaçaklarını önlemek ve farklı iyileştirmeler adına yapılması gerekenleri yapın arkadaşım.Uygulamalarınız sırasında aklım erdiğince ve dilim döndüğünce yardımcı olmak isterim.Şimdiden kolay gelsin...

    Teşekkür ederim ydrm arkadaşım.Evet aynen dediğiniz gibi pellet iticiyi falan eğelemeye hiç gerek yok.Sadece bu milin içinde kaydığı alanı eğeledim.Tüfeği açıp belli başlı iyileştirmeler yaptığınızı forumdan biliyorum.Bu yüzden yapılan işlemi anlamanız çok kolay.Pellet itici milin içinde ilerlediği bir yanı plastik(krem renkli) diğer tarafı döküm olan iki parçadan ibaret o alanı çapı yaklaşık 6mm yuvarlak eğe ile güzelce eğelemek gerekli.
    Döküm olan tarafta bu işlemi eğe ile yaptım.Plastik tarafta ise dremel motoruna taktığım 6mm eğe ile yaptım.Dediğiniz gibi aksi taktirde plastik parçada eğe ile tarif ettiğim gibi çalışamayız.
    Eğer dremel motorunun olmadığını düşünerek şu da yapılabilir.Plastik tarafta eğe işlemini oluk boyunca yapıp daha sonra gerekli yükseltmeyi bir miktar epoksi macun ile sağlayabiliriz.
    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/100422/temp/ho8g7z3k.jpg]


    İnşaallah anlatabilmişimdir.Bir de döküm kaideden hava depolanan tüpe sıfır kaçaksız ara bağlantı formülü var.Biraz uğraştırıyor ama hava kaçağı tamamen dizginlenmiş oluyor.
    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/100422/temp/7j4prdd3.jpg]