nisanci adlı kullanıcının mesajları

    Yanılmıyorsam 1997'de Isparta'dan bu tüfeği almıştım. Tüm aksamı kromaj mıdır bilmem parlak bir tüfekti. Hatsan magnum adıyla bayağı pahalıya almıştım. Diğer Hatsan tüfeklerin yayı 37-38 sarımlı iken bundaki yay 44-45 sarımlıydı ve gerçekten güçlü ve isabetliydi.

    Allah razı olsun. Açıklayıcı oldu. Bior tapa olması benim açımdan dezavantaj. Ama gene de (kısmet olursa) maddi yönden uygun bir zamanda 36 çap bir süperpoze düşünüyorum. Saygılar.



    Verdiğiniz bilgilere teşekkürler. 12 çapın kurşun hususundaki üstünlüğü berrak bir şekilde ortaya konmuş oluyor. Saygılar.

    kurşun yönünden 12 çapın 36'ya göre bariz üstünlüğü olduğu ortada. Ama eşit kütleli saçmaların her iki çapta da en azından aynı değerleri vermesi gerekiyor. Eğer 0,410'luk tüfekte saçmaların fişek içindeki yerleşimi 12 çapa göre daha uzun bir silindir oluşturması saçmaların erken açılmasına yol açıyorsa, o zaman dendiği gibi 20 m'den sonra 36'lık fişeğin etkisi zayıflayacaktır. Ancak yine de saçmaların hızları ve taşıdıkları enerji en az 12 çap fişeklerinki kadar olacaktır diye düşünüyorum ancak bu konu hakkında doyurucu bilgiler yok. Gözardı ettiğim başka etmenler olabilir. Tecrübe ve bilgi sahipleri lütfen konuyu bir de saçmalar açısından irdelesin. saygılar.

    36 cal 71 namlu tek kırmamı kullanırken biraz daha yol veriyorum yakın dan ateş ettiğimde parçalıyor.


    yani ben 36 yı avdan çok idman için kullanıyorum ondada tek kurşun kullanıyorum en fazla 50 mt civarına şişe kutu vs yolda bulduklarımı dikip atış yapıyorum. ;avci; winchester level action-çatus otomatik-atus tek kırma-delta bolt action 36 larım


    Maşallah sizde de iyi 36 lık kolleksiyonu varmış. Yakından ateş ettiğimde parçalıyor dediğinizden uzun menzilli olduğunu anlıyorum ama yine de mesafe belirtmemişsiniz. Diğer kullanıcılar da tecrübelerini paylaşırlarsa memnun olurum. saygılar..

    36 çap tüfekler için neden hep 20 m sınırı veriliyor? ince bir namlu olmasına rağmen saçmalar diğer kalibrelerden daha fazla mı dağılıyor?
    Bir de deneyimlerinizi 10 numara saçma yerine 4 numara saçma açısından paylaşabilir misiniz?
    Yok mu "kardeş ben bu tüfeği avda kullanıyorum. Diğer çaplardan bariz bir şekilde toplu atıyor. Vurabiliyorsan en az 12 çap kadar etkilidir" diyen?

    10 numara saçma ile atış yapan arkadaşta bir zahmet 12 ga 10 numara saçma ile 36 numara 10 numara saçmayı karşılaştırsın sonra hangisinin daha delici olduğunu yazsın.[/quote]


    Acizane ben de av amaçlı 36 çap tabir edilen süperpoze bir tüfek almak istiyorum. Şu ana kadar 16 ve 20 çap av tüfeği kullandım ama artık ava daha fazla kaçma imkanı vermek istiyorum. Ayrıca 36 çap tüfekten çıkan saçmaların daha toplu gideceğini ve avın yaralı gitme olasılığının daha da azalacağını tahmin ediyorum.
    Ancak "20 metreden sonra tesiri olmaz, bıldırcın avından başka bir avda kullanamazsın" deniyor. Oysa ki 12 çap tüfekten atılan 400 m/s çıkış hızındaki 4 numara (3,25 mm) fişeğe ait saçmalar ile aynı şok ve namlu çeliği özelliklerine sahip 36 çap tüfekten atılan 400 m/s çıkış hızındaki 4 numara fişeğe ait saçmaların tesirleri aynı olmaz mı? Yeri geldiğinde vurabiliyorsam 70 m'den tavşanı yıkmaz mı? Yoksa tahmin edilenin aksine 36 çap tüfekten atılan saçmalar toplu uçuş yapamıyor mu ? Ya da yaklaşık 20 m'den sonra aşırı bir dağılıma mı uğruyor? Ya da nasıl tesirsiz hale geliyor? :him:s
    Yorumlarsanız ya da uygulama sonuçlarından bahsederseniz sevinirim. Saygılar.

    ;tese;kkur


    helal olsun, hepsini tek tek tebrik etmek isterdim. Bu ülkede futboldan başka sporlarda da başarı olmadıkça bir yere gidilemeyeceğini bazılarının bilmesi gerekir. Umarım bu gençlere bu bilinçle gerekli kurumlar el uzatırda daha ileri seviyelerde de Dünya Şampiyonalarında da böyle başarılar gelir. Daha da önemlisi her yıl gelir. g;$i


    ;d;;d;;d;g;$ig;$ig;$i

    Bugün elma bahçelerinde yabancı otla mücadele için rotovatörle çapa çekerken . bir baktımki traktörün sağ ön tekerinin 2 metre kadar sağında yavruluktan henüz çıkmış birtavşan duruyor.Kendini güya kamufle ediyor garibim. öyle bir sinmişki toprağa dikkatli bakmazsanız göremezsiniz. Bugün nedense canavarlığım üzerimdeydi. çekiçi aldım elime şansımı deneyeyim dedim fırlattım ve tavşan mevta oldu . hemen kestim. Ve o anda yoldan geçen köyümüzün fakirine verdim.
    İşime devam ederken çapa çektiğim yine aynı yerde bir tavşan makineyle parçalanmış. diğer bahçemde de kocaman bir yılan ikiye bölünmüştü :( Fx e ait hedefleri çekiçle vurmak baya koydu bana ;#^+.



    bunlar bir önceki mesajınızda vurmadığınız tavşanların yavruları olsa gerek. ;#^+. İnşallah geriye başka yavruları kalmıştır. Sizi üzmek istemem ama sezon açılmadan tavşanlara çekiç atmamak gerekir. Sezon açıldığında da çekiç yasak av malzemelerinden. fx de yasak ama inşallah bir gün serbest olur; ruhsata işlenmek kaydıyla. İnşallah kalp kırmamışımdır; saygılar.

    Son olarak bu sarma telini açınca misinalar boşalıyor bu normalmidir?...
    [/align][/quote]


    sarma telini, misinayı işaret parmağımızla makinanın tam üzerinden 90 derece dik vaziyette ve gergince tuttuktan sonra açarsak boşalma olmaz.

    Merhaba uzun zamandan sonra tekrar aranıza döndüm g;$i (Tabi 3 ay sonra yine uzun zaman yokum ;()
    Neyse gelelim asıl konumuza. Şu sıralar biraz balıkçılığa sardım:).Ve aklıma takılan birkaç soru var;


    Şimdi kalama ayrını yaptıktan sonra ayarı bozmadan oltayı nasıl savuracağız.Oltayı aldığım yerdeki adam kalama ayarının yapıldığı, dönen yeri en sola çevirip oltayı savurmamı söyledi ama kalama ayarıda ordan yapılıyor ve yaptığımız ayarı en sola çevirip atınca eski haline nasıl geri getireceğiz.
    Cahilliğime verin daha olta atmayı bile az buçuk biliyorum varsa bir tekniği anlatırsanız çok sevinirim...


    yanlış anlamadıysam anlattığınız tekniği bir arkadaşta görmüştüm. kalamayı sonuna kadar gevşetip atış yapmak hem tekrar kalama ayarı gerektiriyor, hem de misina düğümlenmesine sebep olabiliyor. bunun yerine kalama ayarı ile oynamadan misinayı işaret parmağıyla makaranın tam üzerinden tutup sarma telini açarız. savurma işlemi anında işaret parmağımızı bırakarak tekrar sarma telini kapatırız. bence bu daha kolay. saygılar. :)

    Açıkçası tüpün orda BİDON gibi durması hoşuma gitmiyor.Şöyle namlu ucuna kadar uzatsalar ve normalden biraz daha çaplı yapsalar 400cc ye ulaşır gibime geliyor.

    bence de öyle. ha 320 cc ha 400 cc. ya önceki halini biraz kalınlaştırsalar, ya da bunu kibarlaştırsalardı orta halli ve daha güzel olurdu. :thumbup:

    :him:s

    İnce Mehmet + Glad > (Mod 125 + Fx Pellet ) x10
    g;$i ;şrofls;.

    formülün açılımı galiba şöyle: mod 125 ile atılan fx pellet en fazla 15 m de hedefe isabet ediyorsa, glad ile atılan bir ince M. 150 m den daha uzak bir mesafede isabet sağlar. fazla mesafenin tayini için de araştırma ve grup çalışmaları yapılmalıdır. yoksa bu çalışma ince M. için fazla mı ince olur? :him:s :)