anymess adlı kullanıcının mesajları

    20 MAYIS 2012 PAZAR- FİLİNTALAR ve UÇAR AV FIELD TARGET YARIŞMASI YARIŞMACI öN KAYITLARI BAŞLAMIŞTIR.


    İlgilenen ve katılmak isteyen arkadaşların ilgili başlık altından ön kayıt yaptırmaları rica olunur


    ÖN KAYIT İÇİN SON TARİH VE SAAT: 18 MAYIS - CUMA SAAT 22:00'DİR.


    Yorumlarınızı ve sorularınızı lütfen bu başlık altında devam ettiriniz.


    Kayıt için:
    Kayıt başlığı


    Heskese başarılar dileriz.

    Mehmet resimler için cok teşekkür ederim. Yakışıklı çıkmışım. :thumbup:


    her şey çok güzel harika bir organizasyon olmuş :D yalnız kuzu ya yazık olmuş daha güzel bir şekilde pişirilebilinirdi ;#^+.


    Yusuf'a ne kadar ısrar ettiysemde Kuzuyu nasıl hazırladığının ve üzerine sürdüğü sosun tarifini vermedi.
    Pişirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.Ellerinize kollarınıza sağlık afiyetle yedik.


    Ama sizden tarif konusunda acil yardım ve bilgi rica ediyorum. Bir dahaki kuzu çevirmede Yusuf'u kesin bastırmız lazım yoksa çok havalara girecek.
    :):):)

    İyi dileklerniz için çok teşekkür ederim daha iyileri hepimize inşallah. :)


    Hep bunlar dolap yüzünden oluyor. Artık bu kadar tüfeğe bir dolap lazım diyip marangozlarla görüşüyorum.
    Karşılaştığım fiyat hep iyi bir tüfek parası olunca, dolaba bu para verilir mi? Tüfek alırım bu paraya diye kızıp gidip tüfek alıyorum.

    :)
    Benden sizlere tavsiye, Mustafa Bey’i merak edip ziyaretine gitmeyin. Aile bütçesinde gedik açıyor. ( Şaka bir tarafa tekrar geçmiş olsun. Ben kendisini iyi gördüm. Daha da iyilik haberlerini bekliyorum.) Hele Yatagun sitesinde biraz dolaşıp “A bak Samyang’lar gelmiş, Sumatra’lar gelmiş. Hazır yolum Sarıyer tarafına düşmüşken, Mustafa beyi ziyaret edip, hem geçmiş olsun derim, hem de şu Recluse’ye bir bakayım, elime alıp, bir omuzlayayım” diye hiç düşünmeyin. Kurtuluş yok. Elinizde bir tüfekle dükkandan çıkıyorsunuz. Hatta yeni tüfeğinizi sevip okşayarak arabanıza doğru giderken aklınız, içerideki diğer güzelde kalınca, geri dönüp iki kolunuzun altında iki güzelle dükkanı terk ediyorsunuz. Tabi bu aslında, Mustafa Bey ve Merve Hanımın gösterdiği yakınlık ve ilgileri sayesinde oluyor.


    İlk samyang ,357 recluse ve ikinci Sumatra 2500 – Carbin ve Mustafa beyin gösterdiği kolaylıklar sayesinde Filintalar envanterine katılmıştır. Mustafa Bey’e teşekür ederim.


    Big bore havalılar bambaşka bir dünya. İlk 308 Corsair’le big bore zehrini tattıktan sonra .50 veya .357 samyang ne zamandır aklımdaydı. Big bore ile atış yaptıktan sonra, 4,5– 5,5 mm. havalı silahı, sadece güç elde etmek amacıyla modifiye etmeye çaba harcamak biraz anlamsız gelmeye başlıyor. Daha Recluse ile daha atış yapmaya fırsat bulamadım, ama beklediğimden daha keyifli olacağını düşünüyorum. Niye olduğunu bilmiyorum ama tüfeği elime alınca bu hissi veriyor. İlk intibahım her haliyle atölye imalatı olduğunu belli eden corsair 308’min yanında, çok daha özenli ve düzgün bir işçilikle yapıldığı, kalite kontrolünden geçtiği ve daha güvenli bir silah olduğu şeklinde.


    Atış isabeti ve güç konusunu tartışmaya bile gerek yok. Kullanmaya niyetli meraklıları, 357 recluse big bore’dan ne beklemeleri gerektiğini biliyor. Zaten daha başka pek bir tüfek alternatifi de yok. Eğer düzgün bir big bore istiyorsanız, ya Kore güzellerine iltifat edeceksiniz ya da ufak atölyelerde yapılan custom tüfeklere, en az iki üç kat, hatta bazıları için dört-beş bin dolar ödeme yapmanız gerekiyor. Ülkemize hazır gelmişken ve ileride bu tüfeklerin, AB uyum çerçevesine sığıp sığmayacağı bilemiyorken, bir tane edinmenin fırsat olduğunu düşünüyorum.


    Big borenin hiç mi kusuru yok. Var tabi ki, mesela bu hafta sonu sesi ve gücü nedeniyle çevreye vereceğim rahatsızlık nedeniyle. 357 ile atış yapamadım. Ama yavrusu Sumatra 2500 Carbin 6,35 ile keyifle oynama fırsatım oldu. Ufak tefek güçlü kuvvetli ve kurması da atması da keyifli bir tüfek, Tavsiye ederim. Soğuk kış günlerinde arabadan çıkmadan ön koltuktan atış yapacak kadar ele avuca gelen, tam bir yaramazlık tüfeği.


    Her iki tüfeğime de biraz alıştıktan sonra ve rodajları tamamlanınca daha detaylı hız ve isabet değerlerini paylaşmak üzere, sağlıcakla kalın.

    İstanbul da en hareketli grup FİLİNTALAR dır. filintalar, çekmeköy vs. diye forumda aratırsanız. İlgili bilgilere ve atış yerimizin krokisine ulaşabilirsiniz.


    FilintaTeam FİLİNTALAR GRUBU - 2 MAYIS FOSFORLU HEDEF VURALIM, FOSFORLU CEVRİYE'Yİ VURMAYALIM BULUŞMASI


    Her hafta toplanıldığı için, artık özel bir faliyet yoksa buluşma başlığı açılmıyor.


    Yeni hobidaşları aramızda görmekten mutlu oluruz, ne zaman isterseniz buyrun gelin lütfen.

    Hava akımı olmadan mermiye etkiyen vektörsel kuvvetler yüzünden oluşan yörünge farkları: bu kuvetlerden birincisi merminin ekseni etrafında dönüşü nedeniyle oluşan Gyroscopic kayma (merminin ileri hareketi esnasında, hem düşmesi, hem ekseninde dönmesi ve ileriye olan hızın bileşkesinin sonucu olarak burnunun hafif sağa veya sola doğru yönelerek yol almasının yaratığı kayma ) bu kayma miktarı 1000 metre mesafede 15-20 cm.yi bulabilmektedir. Namlunun yiv yönüne göre de şağa ve sola yer değiştirmektedir.
    İkinci etki ise Coriolis ivmesidir. Bu ivmenin, düşey ve yatay bileşenleri vardır Dünyanın dönmesinden kaynaklanır. Yatay bileşenin değeri, dünya üzerinde bulunulan boylama göre değişmekle beraber.(Ekvatorda yok, kutuplarda en fazla) atış yapılan yöne göre değişmez. Hangi yöne atış yapılırsa yapılsın, bu yatay coriolis sürüklenmesi, Kuzey yarı kürede 40-45 derece boylamda; 1000 m. menzilde yaklaşık 5-7 cm. Sağa kayma yapabilmektedir. Diğer taraftan dikey bileşeni hem dünyadaki konuma hem de atış yapılan yöne göre değişmektedir. (ekvatorda en fazla, kutuplarda yok, Kuzeye ve güneye yapılan atışlarda yok, batı ve doğuya yapılan atışlarda en fazla) ve büyüklüğü yatay bileşenle aynıdır. Bu dikey bileşen 1000 m. menzilde kuzey veya güney yarı küre fark etmeden, 40-45 derece boylamda; 1000 m. menzilde yaklaşık 5-7 cm doğuya yapılan atışlarda 5-7 cm üst batıya yapılan atışlarda 5-7 cm alt kayma oluşturur.
    Sonuçta bu gyroscopic kayma ve coriolis kayması birbirinden bağımsızdır ancak vektörsel olarak toplanabilir ve hava akımı etkisi olmadan, vuruş noktası bu etkilerin toplanması ile oluşur.
    Sonuçta kuzey kürede sol namlunun gyroscopic kayması ve coriolis kayması birbirlerini kısmen iptal edebileceğinden sonuç kayma sağa 10-15 cm olacaktır. Ancak maalesef sağ namlu imalatı, imalat alışkanlıkları nedeniyle daha yaygın olup küzey kürede yaşayanlar için bu durum etkilerin toplanması olarak 20-30 cm sağa kayma olarak olmakta ve sıfırlama uzun menzil için buna göre yapılmaktadır.


    Bütün bu işlerin pratik bir anlamı var mıdır? 1000 m. üzeri bir atış yapılmıyorsa yoktur. Zaten sıfırlama da bu parametrelere göre yapılmaktadır. Nişancıların yanındaki askeri amaçlı atış bilgisayar programlarında bu etkilerin hesaplandığını sanıyorum.


    Bilgiler için www.appliedballisticsllc.com dan faydalanılmıştır.

    http://www.hawkeoptics.com/ adresinden ücretsiz ChairGun Pro programını indirirseniz sorularınızın cevaplarını hesaplayıp grafik olarak görebilirsiniz.


    Yanlış hatırlamıyorsam kullanımıyla iilgili bilgiler daha önce forumda yazılmıştı cok karmaşık değil biraz deneme yanılmaylla çözülebiliniyor. Aranırsa bulunabilnir sanırım. Bulamazsanız yardımcı olmaya çalışırım.


    Benim tüfeğimin dürbün ayarı kendiliğinden bozulmuyor. İllaki benim saga sola çarpmak, yanlışlıkla ayarlarını değiştirmek gibi bişiler yapmam gerkiyor. ;kihhik,

    Arkadaşlar,


    17 Ekim 2010 - FİLİNTALAR GRUBU REŞADİYE ZORAKİ "SİLUET " YARIŞMASI


    Atak Arms'ın sponsorluğunda yılın son ödüllü yarışması Reşadiye'de yapılacak.


    -Hakemimiz Rehşan Başaran (jimih) olacak.
    -Zoraki 4.5 mm tabanca kullanılacak.
    -Tabancam yok yarışmaya katılamam demeyin, Zoraki tabancası olmayanlar için Atak Arms yarışma için tabanca temin edecektir..
    Yarışma detayları daha sonra belirlenecektir
    Herkesi bekleriz.

    [Resim Engellendi: http://img153.imageshack.us/img153/1664/resim1x.png
    Siluet atışı, vurduğu zaman bir şeyler olmasını görmeyi seven atıcıların sporudur. Hedefe isabet eden iyi yapılmış her atış, sehpadan havaya uçan hedef ve çıkan sesle birlikte farklı bir keyif verir. Siluet atışı hem zorlu hem de eğlenceli yarışma dalıdır.


    Siluet atış sporunun kökeni, 1900 lü yılların başın da Meksika'daki avcılara dayanır. Siluet yarışması, ilk başlarda, canlı hayvanların siluet gölgesi olarak görülebildikleri bir görüş hattına yerleştirilmesi ve bu hayvanlara atış yapılması şeklinde başlamıştır. Bu yarışmalarda, hayvanı vurarak öldüren atıcı ödülü almaktaydı. Bu yarışma şekli kısa süre de yayılarak, 1940 lı yıllarda, tam ölçekli metal hedeflerin, uzak mesafeden, güçlü ateşli silahlarla vurulması seklinde gelişmiş; daha sonra da her türlü spor silahıyla yapılır hale gelmiştir.. Siluet atış sporu, günümüzde centerfire tüfek, kara barutlu tüfek, rimfire tüfek, havalı tüfek, centerfire tabanca, rimfire tabanca, ve havalı tabanca kullanılarak yapılmaktadır.


    Orijinal siluet hedefleri, gerçek boyuta tavuk, domuz, hindi ve koç figürlerini kalın çelik sac levhadan kesilmesiyle yapılmıştır. Havalı silah yarışmalarında siluetlerin, 1/10 ölçeğinde küçültülmüş versiyonu kullanılır. Yarışmalarda, hedefler, dört cins hayvan siluetinin, beşli sıralar halinde farklı mesafelerde düzenlenmesiyle oluşturulur. Havalı tüfek siluet yarışmasında, atıcılar 20 yarda dizilen tavuk, 30 yardada dizilen domuz, 36 yardada dizilen hindi ve 45 yardada dizilen koç hedeflerine atış yapar. Havalı tabanca yarışmalarında da siluetler benzer şekilde 10, 12.5, 15 ve 18 yarda aynı sırada yerleştirilir.


    Tipik bir maç 40,60 veya 80 atıştan oluşur. 40 atışlı bir maçta, atıcı, beşli grup halindeki 4 sıra hedefe, iki sefer atışla toplam 40 atış yapar. 60 veya 80 atışlık yarışmalarda atış sayısına göre her sıraya yapılan atış turu artırılır. Siluet yarışmalarında sehpa üzerine dizilen hedeflere atış soldan sağa doğru sırayla yapılır. Her hayvana bir atış yapılır. Eğer bir hedefi kaçırsanız, sıradaki sonraki hedefle devam edersiniz. Sırası dışında vurulan hedefler ıska sayılır. Skor yapmak çok basittir. Sehpada, tamamen devrilen veya sehpadan aşağı düşen her hedef puandır.Hatta doğru hedefi yıkan seken bir atış bile puan yazılır. Doğru sıradaki hedefin devrilme ve düşmesi dışındaki her şey ıska sayılır. Her sıraya atış yapmak için atıcıya 2.5 dakika süre verilir. Bu süreyi, diğer siluet sırasına geçmek için 15 saniye hazırlık süresi takip eder. 5 atışını 2.5 dakikada tamamlamayan atıcıların kalan hedefleri ıska sayılır. Havalı silah siluet atışlarında atışlar ayakta “of hand” pozisyonunda yapılır. İlave destek kullanmaya, tüfek kayışından destek almaya , omuz askısına, avuç desteği, destekli eldiven ve atış ceketlerine izin verilmez.
    Tabanca dalı da yine desteksiz ayakta (iki eli kullanmak serbesttir) veya serbest atış pozisyonuyla yapılır. Serbest atış pozisyonu Creedmore pozisyonu gibi alışılmadık bazı atış şekillerini de kapsar. Creedmore pozisyonu atıcının yerde sırt üstü yatarken, ayak tabanı yere düz basarken, dizlerin bükülerek bacağın yerden kaldırılması ve atıcının sağ bacağından destek alarak atış yapma tekniğidir. Bütün pozisyonlarda her halükarda tabanca atıcının vücudu dışında bir şeyle temas edemez ve hiç bir şekilde tabanca dış destekle desteklenemez. Buna Creedmore pozisyonunda atıcının giyebileceği çizmenin kenarı da dahildir.


    [Resim Engellendi: http://img10.imageshack.us/img10/2025/resim2fj.jpg]


    Spor Meksika kaynaklı olduğu için yarışmalarda ve hedeflerde geleneksel olarak İspanyolca lisanı kullanılması adet olmuştur.. Gallina (Tavuk), Javelina (Domuz), Guajalote (Hindi), ve Borrego (Koç) hedefler için kullanılır Yarışmada hakemin komutları Listo (hazır),Fuego (Ateş),Alto Fuego (Ateşkes) şeklindedir.


    Şu anda iki büyük organizasyon bu sporda etkin kuruluş olarak öne çıkmaktadır. Amerikan NRA (Milli tüfek Birliği) ve Uluslar arası IHMSA Uluslararası Tabanca Metalik Siluet birliği. Kurallar ve silah sınıfları benzer olsalar da her iki organizasyonun kuralları arasında ufak farklar mevcuttur. Tüfek yarışmalarında NRA kuralları daha popüler olup havalı tüfekte 3 kategoride , tabancada IHMSA kuralları daha popülerdir ve tabancada 6 kategoride yarışma düzenlenir. .22 kalibreye kadar havalı tüfekler ve tabancalar kullanılabilinir.



    Kaynaklar :
    http://www.airguns.net/comp_silhouette.php
    http://en.wikipedia.org/wiki/Metallic_silhouette
    http://www.sunnyvalegunclub.com/activities/silhouette.html