dragunow adlı kullanıcının mesajları

    Her iki silahında birbirine farklı konularda üstünlükleri var.Tavsiyem özellikle tüfeğin şeklini(kişinin o kadar para verip alacağı tüfeği benimsemesi gerekiyor) iyice gözden geçirip kendine en uygununu bulman.Webley patriotla kıyaslama işi ise;her iki silahda gerek namlu kalitesi gerekse metal aksamın kalitesini düşündüğümüzde patriottan epey önde gözüküyor fakat güç olarak patriotun biraz aşağılarında.
    Naçizane benim tavsiyem 350 magnum ile yıllarca atış yapmış abilerimizin grupman değerlerine baktığımızda ,özellikle 90m dekilere 350 magnum bir adım önde geliyor fakat 460 ta alttan kurma bir silah tabiki bunuda artıları var.
    Son olarak bu ikisi arasında hangi seçimi yaparsan yap pistonlularda her bakımdan en üst düzey tüfeklerden birini alacağın kesin(en azından türkiyedeki airgunlar arasında) .
    saygılar.

    Elbette haklısınız benim güç konusundaki açıklamam bu aralar fazla tekrarlanmaya başlayan en güçlü pistonlu 460 magnum sözüne itafendi sizin yazdıklarınızdanda biraz yanlış anlama nedeni ile böyle bir sonuç çıkardım. kusura bakmayın dediğiniz gibi mod 125 ile sonik boom u duymak için zaman ve para kaybeden ve hiç bi nane vuramayan özellikle benim gibi adamlar; kaliteli tüfeğin, attığını vurmanın ne demek olduğunu biraz geç öğreniyorlar ;avci;
    saygılar.

    Türkiyedeki en güçlü pistonlu tüfek defalarca en güçlü pistonlu sıralamasında adı geçen patriottur.14.3 grn lık mermiyi 285m/s hızla atabilen türkiyede başka pistonlu yoktur.Hatta yaklaşık 3 sene önce en güçlü pistonlu tüfek başlığını açtığım zaman; çoğunluğun dünyadaki en güçlü seri üretim pistonlusunun patriot olduğunu belirtmiş bir tek yusuf abi adını şimdi hatırlayamadığım bi tüfekten bahsetmişti onun hız verileride yaklaşık 15m/s kadar farkı vardı.Ayrıca illa diana tüfeklerinden en güçlüsünden bahsedeceksek bu tüfek 350 magnumdur. Ayrıca bir kaç yerde daha 460 magnumun en güçlü pistonlu olduğundan bahsedildi. Diana gibi kaliteli tüfekler üreten firmaların hiç birinde hatsanda olduğu gibi mod 125 gücüne sahip bir tüfeği alttan kurmalı yapmaz çünkü bu çok kullanışsız ve çok güç gerektiren bir silah olur ör;mod 140 ile mod 125 i kullanmış biri olarak mod 140 gücündeki silahların alttan kurma olması bence çok gereksiz.
    Ayrıca çok uçmaya gerek yok basit bir mod 125 in şu anda her şeyini eleştirebiliriz fakat bütün sitelere ve krono ölçümlerine dikkatlice bakarsanız 54 tende 460 tanda daha güçlü olduğunu görebilirsiniz.
    saygılar.

    Bolt action tüfekler ve yarı otamatikler: aradaki enerji farkı %10 ila 15 arasındadır (aynı mühimmat aynı namlu boyu vs.) bu güç farkının en önemli nedeni kovandaki barutun patlaması ile yarı otamatiklerde enerjinin büyük bir çoğunluğu çekirdeği itmeye bir kısmı ise boş kovanı geriye itmeye ve dolayısıyla mekanizmanın tekrarını sağlamaya gider.Ama bolt action tüfeklerde enerjinin tamamına yakını çekirdeği fırlatmak için kullanılır.Şöyle düşünün;bi kar 98(mauser)i masanın üzerine koyun ve basit bir mekanizma ile tetiği çekin , silah omuzunuzda ateşlediğinizden çok daha fazla yol alacaktır. Peki yaklaşık 4kg lık ağırlığı çekirdeğin aksi istikametine iten şey nedir? Elbetteki kovandaki barutun patlama ile yaptığı basıncın bir kısmıda silahı geri itmede kullanılmıştır ve buda bir enerji kaybıdır.
    Bunları söylememdeki amaç ;elbetteki ateşli ve havalı silahlar çok farklıdır fakat konuştuğumuz konudaki enerji kaybı naçizane görüşüm aynı mantık çerçevesinde ikisi içinde geçerlidir.Hatırladığım kadarıyla bir sabun testindede silahın iyi bir şekiilde sabitlenmesi gerektiği aksi taktirde penetrasyon testinin çok iyi sonuç vermeyeceği söylenmişti işin üstatları tarafından.
    saygılar.

    Sitede biraz daha araştırma yaparsan özellikle 100m konusunda: silah geldikten ne yapabileceğini daha iyi görebilirsin.Fakat 4 hatsan silahı kullanmış biri olarak söyleyebileceğim bir kaç sey var.
    1. kaliteli ve güçlü pistonlularda bile 100m fazla gelir tabi bu kişiye göre değişebilir fakat genel itibariyle hassas atış yapılması isteniyorsa bu mesafe pcp sınıfına giriyor.Özellikle bahsettiğin şişe vurma işi epey zora giriyor.
    2.hatsan tüfeklerrinden bahsetmek gerekirse basit bir örnekle: kullandığım mod60s ile 15m den her seferinde 1.5lt lik bidon kapağını vurabiliyordum(ts 18) mod 125 ile ise bu pek mümkün olmadı mod140 ile denemelerde ise hassas atış biraz mucize gibiydi. özetle hatsan tüfeklerinin birisinin namlusu bir diğerini tutmayabilir.
    3.gerek silahın gücü gerekse hassasiyeti açısından tavsiyem kendini 100m olayına odaklama.Elbette silah geldiği zaman yapacağın 10m sıfırlaması sana uzak mesafelere dönük az cok bir sonuç verecektir fakat mod 60 70 90 100 105 modeli tüfekler ile eğer namlu iyi çıkarsa 50m civarındada gayet iyi işler yapılabiliyor.
    saygılar.

    Haklısınız örnrk biraz şaibeli oldu fakat anlatmak istediğimde zaten bu farkın dediğiniz gibi aynı güçteki iki silahın ağırlık farkına bağlı olarak değişebileceği.
    Silahın ağırlığının tepmenin azaltılmasına en azından atıcıya iletilen tepme hissini azaltacağı dolayısıyla daha hassas atış imkanı sağlayabileceği görüşü bencede gayet mantılık.
    saygılar

    Tüfeğin rodaj süresi dolduysa yatagundan alacağın tek parça dampa ayak ile dürbünü takıp gönül rahatlığıyla atış yapabilirsin.Benim patriottada 44 lük dürbün mevcut fakat seninki kadar kaliteli değil kıymetini bil :thumbdown:
    saygılar.

    Daha öncede sabun testlerinde sıkıca sabitlnmenin öneminden bahsedilmisti.Şimdi silahın gevşek tutulması dırumunda yayın oluşturacağı enerjinin bir kısmı silahın geriye itilmesine neden olur.Aynı şekilde silahı sıkı tuttuğumuzda da enerjinin bir kısmı geri tepmeye gider fakat boş tutularak yapılan atışa nazaran çok daha düşük olur bu enerji kaybı 30fps olayı ise silahın gücünden ağırrlığına göre epey değişken bir veridir diye düşünüyorum.ÖR olarak diana 54 airking gücündeki bir tüfek düşünün fakat ağırlığı 1600gr olsun 54 ile ikisinide gevşek şekilde attığımızda 54 ün enerji kaybı daha düşük olur.
    saygılar.

    Yurdumuzda mersin balığının gerek mersin morinası gerekse marmara mersin balığının avlanması yasak ciddi güvenlik önlemleriyle korunmakta.
    Zaten sayılarıda birkaç üniverstenin üretme çalışmalarına rağmen çok düşük.Mersin balığından yapıldığı konusunda bilgi yanlışlığı olabilirmi.
    saygılar.

    Şimdi bahsettiğiniz artı kılını kızıla veya başka renklere boyayan ışıksa, dürbünün üst tarafında yani baktığınız kısmın üst tarafında etrafında sayılar olan bir çember vardır ışığın pilide bu silindirin içindedir silindir eğer sıfırdaysa ışık yanmaz. Eğer silindiri diğer numaraları çevirerek denediğiniz zamanda ışık yanmıyorsa pili bitmiştir.saatçilerde pilini rahatlıkla bulabilirsiniz.
    saygılar.

    44 Lük magnum hikayesini bende bir yerden okumuştum.Ama eşine varilleri hedef göstererek atış yaptıran bir adamdan bahsediyordu.Adam s&w 44lük magnum ile eşine atış yaptırırken olan olmuş.1200m uzaktaki piknik yapan bi adamın kalbine saplanmış eşinin attığı mermi.
    Uzak mesafe atışlarında bizzat şahit olduğum bi olaydaysa elinde 12lik superpozo olan bi arkadaş ile fişeklerin tahribat gücüne bakıyoruz mesafe 200m idi. Hedef yağ tenekeleri içleri su dolu 28 atışın sonunda(68mm yerli domuz fişeği) bir isabet yağ tenekelerinin yaklaşık 10m yakınındada bi arkadaş duruyor. Bizimki ,olum bide 6 numara dianalardan bikaçtane atalım dedi.İlk atıştan sonra tenekelerin yanından bi feryat figan hemen gittik baktık ki hedeflerin yanındaki arkadaşın anlına bir saçma isabet etmiş, adamın kafası epey şişmişti.Açıkcası bu mesafeden 6 numara bir saçmanın böyle can yakacağını hiç tahmin etmemiştik.
    saygılar.

    İyide arkadaşım bütün dünyada, mashai maradan parise kadar tek sistem kullanılsın ,buda metrik sistem olsun.Eyvallah bende isterim ama şu andan bahsediyoruz, ingiliz ölçü sisteminin havalı silahlarla ilgilenen insanlar için şu anda önemini belirtmenin anlamı yok kişisel görüşüm yeni başlayanlar için biraz sorun teşkil etsede kısa sürede anlaşılıp alışılabilecek bir konu.Çeviri tablosu olayına gelincede yeni başlayan arkadaşlar için bence çok önemli ve bakılması gereken bir başlık bunun için belirttim.

    Şimdi bende, diana gamo gibi sitelerde fps ;fx te her ikiside kullanılır.İngiliz sömürge, popülist emperyal yaklaşımın temel birimler le alaksı vs yazıcam da iş farklı bir hal aldı. Bu terimler havalı silah sektörüyle ilgilenen insanlar için gördüğüm ve bildiğim kadarıyla bir olumsuzluk teşkil etmemekte. Konu çok farklı yerlere girmeye başladı.