eblemis adlı kullanıcının mesajları

    Bence bu konuda örnek verecek çok kişi çıkmayacaktır çünkü TX200 tahribat gücünden çok üst düzey isabeti ve en iyi seviyede işçilik ve malzeme kalitesi ile dikkat çeken bir silahtır. Field Target müsabakalarında yaylı silahlarla yarışan sporcuların ilk tercihlerinden biridir.

    Ne kadar güçle tatmin olacağınıza göre değişir. Örneğin benim için TX200 güç açısından tatminkârdır fakat aynı zamanda iki silah arasında güç bakımından "çok belirgin" bir fark da yoktur.

    Olmadı ama Evren Bey , ne yani şimdi kurşun döktüremeyecekmiyiz ?? ;kihhik, o kadar kullanılmış pelleti ne yapacağız ;kihhik,


    Kullanılmış peletlerle ilgili bir takım hain planlarımız var Taner abi. Tabii attıklarımızı geri toplayabilirsek. ;kihhik,

    Solunum yoluyla akciğerlerda biriken giden kurşun tozu oranı %35-40 ve bu yüzdenin kana karışma oranı %95'tir. Dokunma yoluyla maruz kalınan kurşun miktarından zehirlenme ihtimali sıfıra yakındır. Balıkçılıkla uğraşan kimseler ömürleri boyunca kurşunla haşir neşir olmalarına rağmen nadir vakalar dışında kurşun zehirlenmesi semptomları göstermemektedir.


    Bir kurşun pelet üretim atölyesinde maskesiz ve havalandırmasız çalışma şartlarında kurşun zehirlenmesi yaşanması son derece doğal olsa da bizlerin atış yaparken maruz kaldığımız kurşun miktarıyla zehirlenme yaşamamız imkansız gibi bir şeydir.


    Bu arada kurşunun yarılanma ömrü kanda birkaç hafta, yumuşak dokuda birkaç ay, kemikte ise 20 ila 30 yıldır. Buna göre yumuşak dokudaki kurşun yaklaşık 3,5 yıl sürede etkenliğinin %95'ini kaybetmektedir. Kana karışan kurşunda bu süre 10 aya kadar düşer.


    Kurşun mermi ile vurulmuş ve mermiyi vücutlarında taşıyan binlerce insan tamamen sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam etmektedir.


    Bizim açımızdan konunun dikkat isteyen yanı kurşun peletlerle temas içinde olduktan sonra ellere bulaşan kurşun tozunun yıkanmasından ibarettir. Bu toz ağız yoluyla vücuda karışabilir ve çok düşük bir ihtimalle de olsa geçici sağlık problemlerine yol açabilir.


    Yıllardır ülkemizde bir gelenek halinde sürdürülen kurşun dökme ritüeli ise kurşun buharının solunması nedeniyle çok daha yüksek oranda kurşuna maruz kalınmasına sebep olur. Hamile kadınlar ve gelişimi devam eden çocuklarda kurşunun etkileri çok daha dramatik bir şekilde görülebildiği ve bir kaç kata kadar daha uzun süre gözlenebildiği için özellikle hamile kadınlar ve çocuklar için kurşun dökülmesi sağlıkları açısından son derece zararlıdır.

    S400 ve s410 modelerinde bolt action kullanılıyor fakat bu modellerin Xtra FAC versiyonlarında bulunan güçlü yayın bolt mekanizması ile kurulması zor ve teknik açıdan zayıflıklara sahip olduğundan Side Lever tercih ediliyor. S510 serisinin ise tamamı Side Lever. Twice, Mustafa abinin yazdığı Nisan ayında piyasaya sürülecek ve hava tüpleri aluminyum malzemeden imal olacak. Adı da S510 TC. "TC" sanıyorum "Twin Clinder"(İkiz silindir)ın kısaltması.

    Bir kısmını cevaplayayım, standart haliyle 32fpe, ağır çekiç uygulaması ile 40fpe güce sahip. Standart haliyle ort güçte kullanıldığında 16gr. peletle 800-810fps seviyesinde 40'dan fazla atış yapıyor.


    Air Arms'ın tetik mekanizması modifikasyon yapıldığında tetiğin sertleşmesine izin verecek bir yapıda değil.


    İşin açığı Weihrauch Rekord tetik sistemi için dünyanın en iyi tetik sistemi diyen çoktur ama ben Rekord tetiğe sahip HW97K'ya bayılıyor olsam da Air Arms'ın tetik sistemini daha çok beğeniyorum. Tetikten yana çekincen olmasın.

    Dün yazdım, sonra yine tartışma başlamasın diye yollamadan geri sildim ama dayanamayacağım: Gücünü falan bir yana, bolt action olan sentetik kundak modeller hayattımda gördüğüm en çirkin tüfekler sanırım. Tamam, zevkler izafidir muhakkak ama yani... Neyse bir şey demiyorum. :whistling:;kihhik,

    Videonun sahibi olan Ted denen arkadaş ABD'de yaşıyor ve güvercinler ABD'de zararlı sayılan ve av sezonu gözetmeksizin ve sayı sınırı olmaksızın avlanması serbest olan 3 tür kuştan biri. Diğer ikisi de serçe ve sığırcık.


    Karga ve saksağan zararlı sayılmıyor ve avlanmalarına sadece av sezonu dahilinde izin veriliyor.


    Ayrıca Ted vurduğu tüm hayvanları topluyor, kalabalık merkezlerde kesinlikle kuş vurmuyor ve vurduğu güvercinleri yiyor. Diğer videolarından birinde büyükannesinin harika bir güvercin tarifi olduğundan, bilmeyenlerin güvercinleri yemeyerek neler kaçırdığından bahsediyor.


    İşin özünü bilmeden yorum yaparken iki kere düşünmek lazım.


    Aşağı yukarı x9 büyütmeden sonra desteksiz atmak da zorlaşıyor. Tüfeğin sadece ön kısmını destekleyerek dipçiği kendi kontrolümüzde tutarak yapılan atışlarda ise en fazla 12-16 gibi bir büyütme artıkılın kontrolden çıkmaması ve desteksiz grupman kaabiliyetimizi ölçmek açısından bence iyidir.


    Ankara'da yaptığımız silüet hedef yarışmalarında ben 32 büyütme kullanıyorum. Atışları tabii ki ayakta ve desteksiz yapıyoruz. Yanlış bilmiyorsam AnkaraTeam üyesi abilerimizin pek çoğu da benim gibi yüksek büyütme kullanıyor. Konu tamamen vücudu eğitme ve antrenman ve doğru teknik ile ilgili.

    ;atlı{# dürbünün sol alt köşesindeki tavşanı gören kısım ne işe yarıyor anlamadım.


    O çizgiler mesafe tahmini için kullanılıyor. Yukarıda ardenne Başar abinin de anlattığı gibi kalibre edilmiş olmalarının yanında Hawke BRC programı kullanılarak boyu bilinen bir cismin yaklaşık mesafesi de hesaplanabiliyor. Örneğin 10cm boyundaki bir cisim a bölmesine sığıyorsa 60, b bölmesine sığıyorsa 30, c bölmesine sığıyorsa 20 ve d bölmesine sığıyorsa 15 metre mesafede olduğu anlaşılıyor.


    Hawke BRC, bu hesaplamaları daha kullanışlı hale getirmeye ve kullanıcı ihtiyaçlarına göre özelleştirmeyi de mümkün kılıyor. Örneklemek gerekirse; hep aynı hedefe atış yapıyorsunuz ve hedefinizin boyu 5cm diyelim. Ve bu 5cm'lik hedefe de ekseriyetle 50 metreye kadar bir menzilden atış yapıyorsunuz diyelim. Normal haliyle 12 büyütmeden SR12 artıkılı 5cm boyunda bir hedef için 7,5 metreden 30 metreye kadar mesafe ölçüm imkanı tanır. Oysa Hawke BRC programınıkullanarak 5cm'lik hedef için SR12 artıkılın kalibre edildiği 12 kat büyütme yerine ölçüm yaparken 20 kat büyütme kullanırsak ölçüm bölmelerinin sırasıyla 50m, 25m, 17m ve 12,5m mesafelere tekabül ettiğini hesaplayabiliyoruz. Böylece 5cm boyundaki hedefe 50m içinde atış yapıyorsak ölçüm yaparken 12 kat yerine 20 kat büyütme kullanırsak daha çok verim alabileceğimizi ve bu büyütmede hangi bölmenin hengi mesafeye tekabil edeceğini kolaylıkla bulmuş oluyoruz.


    Aynı zamanda bu hesaplamayı yaptığımızda eğer silahımızın namlu çıkış hızını ve kullandığımız peletin BC değerini doğru girmişsek Hawke BRC bize ölçümde kullanacağımız 20 kat büyütme oranında hangi mesafede SR12 artıkılın hangi noktasının kullanılması gerektiğini de söylüyor. g;$i

    Hayır, aksine o artıkıl özellikle havalı silah peletlerinin uçuş eğrisi göz önünde bulundurularak, 3 kere Field Target dünya şampiyonu olmuş olan Nick Jenkinson tarafından tasarlanmış bir artıkıl.


    Hawke BRC (Ballistic Reticle Calculator) programı ile tam uyumlu olması da programı kullanarak kolaylıkla yapılan bir kaç hesaplama ile tüm güç ve kalibrelerdeki ister havalı, ister ateşli tüm tüfeklere göre kalibrasyon yapmayı mümkün kılıyor.


    SR artıkılın en önemli özelliği artıkıl üzerinde bulunan nokta ve çizgilerin standart mil dot artıkılların aksine eşit aralıklarla yerleştirilmemiş olması. Böylelikle her bir nokta 47, 39 gibi hatırlaması zor mesafeler yerine 35, 50 gibi akılda tutması kolay mesafelerdeki vuruş noktalarını gösteriyor. Artıkılın üst kısmının daha kısa olmasının sebebi ise en tepedeki noktanın pelet ya da kurşunun uçuş esnasında ulaştığı en yüksek noktayı gösterecek şekilde tasarlanmış olması. Attığınız mühimmatın BC değeri ve namlu çıkış hızınızı biliyorsanız SR artıkılı çok kolay bir şekilde kalibre edebilirsiniz. Hatta elinizin altında bir kronograf varsa BRC ile milimetre bazında mükemmel kalibrasyona ulaşmanız oldukça kolay.


    Sanıyorum BRC ve ChairGun Pro ile ilgili bir kaç resimli anlatım hazırlamam gerekecek. Özellikle yabancı dil bilmeyen arkadaşlar için yardımı olacağını düşünüyorum.