ZEKA adlı kullanıcının mesajları

    Uçar avlarda reddot, dürbün gibi aksesuarlar yasak olmakla birlikte, kullanmasına imkansız olan ürünlerdir. Uçar avlarda önemli olan şeyler, aksesuarlardan daha ziyade daha temel olan bazı unsurlara dayanmaktadır. Önceliklerine göre sıralamak gerekirse örneğin;
    * Dibcik : Her avcıya göre dibcik ebatları farklılık gösterir. Uygun olmayan dibcik omuzlandığında yüze oturmayacaktır, ve namluya hakimiyet azalacaktır.
    * Boğum: Yine dibcik ile entegre bir yapıdır. Dibcik omuzlandığında yüze tam oturuyorsa, tüfeğin üzerine çok fazla yatmadan namlu ve arpacık hedefle aynı hizaya geliyorsa avcı için uygun olanıdır.
    * Mühimmat : Her av için mühimmat farklılık gösterir. Her uçara veya kaçara kullanılacak mühimmat farklıdır. Uygun ve kaliteli mühimmat kullanmak gerekir.
    * Uçar/kaçar avlarda tüfek gezdirilerek alan atışı yapılır. yani uzun uzadıya göz gez arpacık yapılmaz.
    * En önemlisi, avı bulabilmek, ava sokulmak. Avı öğrenmenin en iyi yolu, iyi avcılarla birkaç sezon ava gitmekle olur.
    Akıllarında soru işareti kalan arkadaşlar için bir örnek vereyim. Kuş avlarında; avı görüp tüfeği omuzlayıp, nişan alıp atma süresi toplam 1,5 sn.dir.


    Yukarda yazdığım bilgiler kendi deneyimim ile sabittir.

    Av tezkeresi alabilmek için kurs bitirme belgesini aldım. Orman il müdürlüğünü telefon ile aradım, benden aşağıda belirttiğim belgeleri istedi.


    - sabıka kaydı
    - nüfus cüz.fotokobisi
    - ikametgah
    - silah ruhsat fot.
    - kurs bitirme belgesi
    - 3 adet resim


    Vergi dairesine yatırılması gereken tutar: 84.50 ykr
    pul bedeli : 70.00 ykr


    yukarıda belirtilen ilgili tutarların her yeni yıl yeni oranlar ile değerlenip iki kalem masrafın tekrar alınacağını beyan ettiler. Konu hakkında detay bilgisi olan paylaşabilirse sevinirim.

    Merhaba Arkadaşlar.


    Gamo pro hunter saçma kullandım.


    8 tanesi büyük deliği oluşturdu, iki tanesi biraz farklı yerden girdi.


    Hafta sonu 40 metre desteksiz atışlarda da beklediğimin üzerinde isabet aldım.


    Tüfekte kendi yaptığım dampa ayağı kullanıyorum. Her 50 atışta bir raylı sistemin başına koyduğum lastiği değiştirmek zorunda kalıyorum.


    Dün arkadaşım atarken dikkat ettim, dampaya yaptığım raylı sistem o kadar hızlı öne ve arkaya gidiyorki lastiği bu denli nasıl parçaladığını şimdi daha iyi anlıyorum. Bu tüfekte dampasız dürbün kullanmak çok zor. Eğer dürbün camı patlamıyorsa bir gariplik vardır diyorum. Bir ara yaptığım dampanın detaylarını paylaşırım. Gerçi göze çok hitap etmesede bana göre hiçte fena olmadı.

    Arkadaşlar, şunu asla unutmamalıyız; Silah öldürmez, silahı kullanan insanlar öldürür. Eğitim ve kültür kalitesi düşük (eğitim derken illaki okuldan değil kastım, kimse yanlış anlamasın) kişilerin her geçen gün ülkemize verdikleri zararlar ölçülemeyecek kadar büyüktür. Bugün ülkemizde enfilasyon tsunamisi bekleniyorsa, bunun tek nedeni geniş ufka sahip olmayan kişilerin, derin menfaatlerin hizmetindeki hareketleridir. Ülke olarak birçok farklı kültürden gelen insanların birlikte yaşayabilmesi ve tek vücut halinde hareket edebilmesi maalesef zor olmuştur. Ülke olarak zaafımız, başka milletlere artı kazanç getirmektedir. Bu bir döngüdür, bu bir çıkar durumudur. Ülkeler arasındaki dostluklar ve düşmanlıklar çıkarlar doğrultusunda ölçülebilmektedir.
    Her karadeniz insanı gibi benimde silah tutkum büyük. Silah alırken önce şunu düşündüm; ben nefsime ne kadar hakim olabilirim, o aşamaya gelebildimmi diye. Sn.Lamek'in belirttiği hususlarda olduğu gibi bir anlık öfke yıkımlara sebeb olabilirmi diye. Çok şükür irademe ve nefsime hakim olmayı başardım.
    Mercan yokuşunda silah dükkanlarında silahları incelemeyi severim, birçok kezde gitmişimdir, gelen müşteriler ile fikir alışverişi yapmışımdır. Birçok olumsuz şeylerede şahit olmuşumdur.
    Örneğin; bir genç silah alıyor dikkatimi çekti. Silah şakşaklı ve katlanabilir dipçik, ne işe yarar film çevirmekten başka diye düşündüm. Gence ne maksatla bu silahı tercih ettiğini bunu nerelerde kullanabileceğini sordum. O kişi bu silahı sırf maç bitimlerinde havaya ateş açmak için aldığını söyledi ve birçokta yarma diye tabir edilen 9.lu büyük saçma (kurşun)lardan aldı. Kişinin genel görünümü itibari ile izlenimim, balkonda vurulan çocuktan, insandan ve maddi hasarlardan vicdan azabı çekebilecek yapıda olamaması idi. Önemli olan bunlara dikkat çekebilmektir.
    Eğer safir ihracat çalışacaksa alkışlayalım. Bu ülkede birileri bir avrupa jipe binecek diye, ne kadar tarım ürünü dışarıya ihraç (pazarlamamız) gerektiğini düşünelim. gerçi şimdi tarım ürünleride yurt dışından geliyorya... İhracatı her zaman hep birlikte desteklemeliyiz.


    Son olarak; amacımıza göre silah seçip, ona göre de davranmalıyız. Demokrasinin en büyük velinimeti; önce başkasına değer gösterip, karşılığında saygı alabilmektir.


    Hepinize teşekkür ederim. :thumbup:

    Merhaba arkadaşlar.


    Biliyorsunuz, patriotlarda yay kuvvetli olduğu için namludan kurulumuda o denli zor ve kundak ile namlu arasında çok fazla güç birikimi olmaktadır. Doğal olarakta her kurulumda bu olay tekrarlanmaktadır. Geçen akşam namluyu kurarken tetik köprücüğündeki vidanın gevşeyip düştüğünü gördüm. Hali ile kundak ve namlu gövde arasında bir boşluk oluşmuş. kundağı söküp baktığımda vidanın namlu gövde içinde kırıldığı ve orada kaldığı gördüm. şimdi kalan vidayı nasıl oradan çıkaracağımı düşünüyorum, epeycede zor görünüyor.


    Bu arada kendi dampa ayağımıda yaptım. Biraz farklık görünümü olsada işimi görüyor.
    - Dürbün Kaymıyor.
    - Ayak kaymıyor
    - 1500'e yakın atış yaptım dürbünde tahribat yok (3x9x50)


    Bu tür vaka yaşayan arkadaşlar problemi nasıl çözdüklerini paylaşabilirlermi.

    Arkadaşlar etkinliğinizi görmek, katılmak isterim. Ayazağa köyünde oturuyorum, tam olarak gidilen mekanı yazarsanız sevinirim. Hangi mahalleden giriyorsunuz; Yeşiltepe Mah. yoksa Sinop Mahellesimi bilgi verirseniz sevinirim.

    Şimdi daha dayanıklı bir reddot almayı düşünüyorum fakat internet üzerinden almak istemiyorum yine çin malı gelmesinden korkuyorum. Bu ürünün orjinal TASCO markasını nerden temin edebilirim? Fikri veya bilgisi olan?


    Merhaba Lamek..


    Tasco Reddot kullanmadım ama Gamo'nun reddotunu havalı tüfekte kullandım çok hoşuma gitti. BSA'nın reddotunuda inceledim fakat gamo kadar güzel ve kaliteli gelmedi bana. İstanbul Mercanda birkaç reddot inceledim;


    BSA: 75 YTL
    Gamo:180 YTL
    Tek Cam olanlar: 160 YTL


    civarı fiyat biçtiler.. Yolun mercana düşerse birebir incelemeni tavsiye ederim. Senin birkaç atıştan sonra reddot ayarının bozulduğunu söylemen biraz reddot alma fikrimde olumsuz etki yaptı diyebilirim... Hadi hayırlısı..

    65 cm namlu tavsiye ederim. Hem av yapabilirsin (şok ile etkili mesafesi uzar) hem araçta taşıması kolay. Bende akkar firmasına ait altay silver var çok memnunum tavsiye ederim. x;.z

    yarıotomatik tüfeklere göre, süperpozalar ve bahsettiğiniz şakşaklı diye tabir edilen tüfeklerin menzil mesafesi biraz daha (maksimum 10-15 metre) fazla olabilir. Sizde bilirsiziniz, yivsiz tüfeklerde önemli olan attığınız fişek ve muhteviyatıdır. Bu tüfeği avda kullanmak çok deneyim ve tecrübe gerektirir. Attığını vurabilmek için her seferinde çok hızlı doğru nişan almak gerekirki buda O av heyecanı içinde biraz güç olabilmektedir. Yazınızdan anladığım kadar, siz kararınızı bu tüfekten yana vermişsiniz. Ben Akkar firmasının ürettiği Altay Silver Yarı otomatik tüfek kullanıyorum, tüfekten oldukça memnunum. Bu güne kadar hiç tutukluk yapmadı, incelemeni tavsiye ederim. En önemli hususlardar bir tanesi de bu namlu ile kaç grama kadar fişek atılabileceğidir. Yani namlunun dayanıklılık kalitesidir. Birçok kez namlunun yarıldığını duymuşuzdur, bu olay tamamen namlu dayanıklılık seviyesini aşan fişeklerin kullanılmasından meydana gelmektedir. Yivsiz tüfeklerde av için en uygun kalibre 12'dir. ;d;


    Sn.Lamek.


    Muhtemelen benim yazımı yanlış algıladınız. Ben bankacıyım, ruhsat çıkaran simsar falan değilim.


    Ben iki sene önce silah ruhsatı aldım (yivsiz av tüfeği). Benden istenilen ve bana maliyetini belirttim. Bundan başka birşey değil. İki sene önce kesinlikle tam teşekküllü devlet hastanesinden sağlık raporu istiyorlardı, bununda maliyeti 100 ytl idi. bu tutarın altında sağlık rap.veren bir yer bulamadım. Çevre Orman Bakanlığına, Yaban Tv Sn.Ömer BOROVALI'ya İşin zorluğunu belirten ve maliyetin yüksekliğini belirten birçok yazı gönderdim.. İstanbulda iki sene önce durum böyleydi.


    Yargılar gibi kullandığınız üslubunuzu yadırgadım.

    MERHABA.


    ÇOĞU KİŞİ GİBİ BENDE SAFİR T-14 ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM. RUHSAT ÇIKARTTIRMAK İÇİN NE GEREKLİ, NE KADARA MAL OLUR, EN ÖNEMLİSİ KAÇ GÜNDE ÇIKAR. BİRDE BU TÜFEĞİ ARAÇTA TAŞIMAK İÇİN AVCILIK BELGESİ GİBİ BİRŞEY ALMAK GEREKLİMİ ? ÇOK SORU OLDU AMA BU KONULAR HAKKINDA BİRŞEY BİLMİYORUM. CEVAPLAINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.


    Saygılarımla..


    Biraz uzunca bir iş.


    Önce Silah ruhsatı için muhtarlıktan bir form alıyorsunuz. O formu size en yakın polis karakoluna götürüyorsunuz. Karakol hakkınızda araştırma yaptıktan sonra size yakın ilçe emniyet müdürlüğüne gidiyorsunuz. Talebiniz doğrultusunda tamamlamanız gereken bir liste veriyorlar.
    - Sabıka Kaydı
    - Kaymakamlığa silah ruhsatı almak için dilekçe
    - Tam teşekküllü Devlet Hastanesinden Heyet Raporu (en zor olanda bu)


    Listedeki talebleri tamamladığınızda tekrar ilçe emniyet müdürlüğüne gidiyorsunuz. İlçe Emniyet müdürlüğü gerekli incelemeleri yaptıktan sonra (takriben-5-6 gün) silah satın alma belgesi veriyor.


    Silah satın alma belgesi ile gidip silah alınıyor. Fatura ve silah tekrar ilçe emniyet müdürlüğüne getirilip inceleniyor. Birkaç resim veriliyor. Kaymakamlık silah ruhsatını onayladıktan sonra ilçe emniyet müdürlüğü yivsiz silah ruhsatını size veriyor. Sizde derin bir Oh be çekiyorsunuz.


    Süre olarak 10-15 gün arası sürüyor.


    İşlem Masraflarıda takriben 300-400 arası tutuyor.


    Silah ruhsatıda yanılmıyorsam 13 YTL (5 Yıllık)


    Bu belirttiğim fiyatlar iki yıl öncesi böyle idi.


    Silahı boş olarak aracınızda rahatlıkla taşıyabilirsiniz, bunun için avcılık belgesi almanıza gerek yok. Avcılık belgesi de başlı başına ayrı bir boyut.


    Maratonda güçlü olmak gerekiyor. Zaman sorununuz varsa işiniz çok zor..


    Allah kolaylık versin.
    ;director;

    Arkadaşlar susturucunun cezai yaptırımının yüksek olduğunu bilmiyordum. Peki havalı tüfeklerde susturuculardan bahsediliyor bu susturucular ile ateşli silah susturucularının çalışma prensipleri aynımıdır. Birde tek kurşun (dom dom) ve 35 gr.saçma standart doldurulmuş fişeğin namlu çıkış hızını bilen arkadaşlar bizimle paylaşabilirmi.

    Bu konuda birçok yazı var forumda.O bizim filmlerde yada youtube tarzı sitelerde gördüğümüz tabanca ve otamik tüfeklerdeki susturucuların marifetinden dolayı sessizlik sağlanmıyor.Orada kullanılan mermilerin subsonic mermi, yani ses hızının hemen altında seyredecek şekilde ayarlanmış olmasından kaynaklanıyor.


    Peki şunu merak ediyorum. ses hızının altında seyreden merminin 100-150 metrede vuruş güce ne olabilirki.. subsonic mermiyi biraz açabilirmisiniz. fişeğin barut yapısımı değiştiriliyor.

    Yivsiz ve saçma atan silahlara susturucu yapılamaması gerek. Mantığına uymaz çünkü. Susturucunun içinde odacıklar ve bu odaları birbirinden ayıran duvarlar var. Yaylar ve keçe-elyaf var. Ayrıca merminin ilerlediği ince delikleri olan bir boru ki bu her susturucuda böyle olmayabiliyor. Saçma dolu bir fişekten çıkan saçmalar gelişi güzel yayılıp bu susturucuyu paramparca edecektir bence. O olmasa bile av tüfeklerinden çıkan saçmalar sesten hızlı çıktığı için susturucu bir işe yaramayacaktır. Subsonic av fişeğide duymadım şimdiye kadar. Ayrıca susturucu yaptığınız anda ağır cezalarla karşı karşıya kalırsınız.


    Açıklama için teşekkürler.


    Yivsiz av tüfeği ile tek kurşunda atılabilmektedir. tesirli menzili 100-150 metre arasındadır. Susturucunun ses hızından daha hızlı çıkan kurşun karşısında bir işe yaramayacağını belirtmişsiniz. Peki tabanca ve uzun menzilli tüfeklere takılan susturucuları görüyoruz, onlarda gayet işe yarıyorlar. Bu silahlar ile atılan mermiler ses hızının en az 10 katı fazla hızda çıkmaktalar. Bunun ses hızı ile değilde, yüksek basınçlı sıcak havanın namluyu terk etmesi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Anladığım kadar işin temel mantığını biliyorsunuz. biraz daha detaylı bilgi verirseniz sevinirim.

    Arkadaşlar,
    Yivsiz içten şoklu yarı otomatik av tüfekleri için üretilmiş susturucu varmıdır. Veya kendimiz tornacı vs.yaptırabilirmiyiz. Konu hakkında bilgisi olan paylaşabilirmi.


    Susturucuların genel çalışma prensipleri hakkında bilgi paylaşımı yapabilirmisiniz.