engineer69 adlı kullanıcının mesajları

    youtube da hybrid slug'larla bağlı yeni video paylaşılmış Anladığım kadarıyla bu solidler şoklu borular için de uygun.


    Harici İçerik youtu.be
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Aynen. Boru yerine o kelimeyi kullanınca bazen sıkıntı oluyor mevzuat açısından:)

    Evet dogru, simdi hatirladim. Hatsan'in sadece ingilizce olan site sayfalarinda pcp namlularin soklu olduklarini yazmis. Lothar Walther ikisini de (soklu ve soksuz) yapiyor. Acaba Hatsan yedek soksuz namlu satiyor mu siparis uzerine? Kesmek istemiyorum da belke sadece slug icin at65 6.35 namluyu isteyebilirim.

    bugün kundağı sökerek küçük inceleme sonucu aşağıdakı eksikleri paylaşmak istedin :

    * arpacığın gövdesi tam sabit değil, loctite türü maddeyle yapıştırmışlar namluya lakin zorluk çekmeden çıkarılabilir veya sağa sola döndürülür namlu etrafında.

    * namlu ucunda çelik mengeneden kalan izler var. işin hakkı bakır veya plastik ara çene kullanması, fakat yapmamışlar nedense.

    * kurma kolun çatala benzeyen ve gövdeye giren ucuve gövde içinde açılan yuvasını pas tutmuş. tüfek hemen hemen yeni ve nemli ortamı görmemiş. Tahminim gövdeği kurma koluyla beraber meneviş kaplaya vermişler (çatal ucunda kaplama eksik) ve kaplama sonrası kaplama ilacından yeterince temizlememişler. kurma kolu sökülerek pas sökücü ve 400 600 kum zimparala temizlendi sonra hafifçe gres uygulayarak toplandı.

    * kuırma kolunda kullanılan farklı çaplarda (kumpasta 4.98 ve 5.04 mm ) pimlerin yumuşak (sertleştirilmemiş) çelikten olması dikkatimi çekti. İleride yamulur veya aşınma tehlikesi olabilir.

    * tetiğin gövdesindeki 2.5 mm pime geçen deliğin daha büyük olmasından dolayı tetik boşta yana hareket ediyor. Geçici olarak tetikle gövde arasına ince pul ekleyerek tetik boşluğu giderildi

    * kurma kola bağlı olan piston iticisinin arka tarafına yüzey işlem yapılmamış. lazer kesimden çıkmış haliyle duruyor. bir kaç sene önce sandalye seçince bir dükkanda sandalyelerin iç kısımlarına zımpara uygulamayan esnafı hatırlattı bu durum. neden yaptım soruya - kimse görmüyor, maliyyet artıyor dedi.


    henüz piston ve yay sökülmedi.


    bu kadar eksiklerden sonra aşağıdakını paylaşmamak haksızlık olurdu:

    9 metre destekli spoton 18.13 gr gez/arpacık 7 atış grupman


    https://photos.app.goo.gl/TdQB6WGwKF37afiz9


    tekrarlayabilir misin derseniz, yapamam. :)

    Ben biraz araştırma yaptım. Özeti şu:


    - Üretim yöntemleri

    görebildiğim kadarıyla diy pelletler iki yöntemle yapılıyor

    * döküm

    * ve videodakı swaging


    döküm kalıpları ucuz lakin yüzey ve ölçü hassasiyetleri diğer seçenekten daha kötü olur

    http://noebulletmolds.com/main/?cat=2105


    swaging yöntemin daha iyi tekrarlanabilme özelliği var. yani grupman için swaging olması daha mantıklı.


    * Videodakı kalıplar

    fikrimce eğer kilitleme için vida yerine farklı mekanizma kullanılırsa baskı hızı baya artar ve fazla göze ihtiyac kalmaz.

    kaliteli yapılması için ya pahalı makinalarda işlenmesi gerekiyor (yüksek devir ve dijital cetvelli) veya belki elde lepleme ile son ölçülere getirilir.

    belki ölçülerin o kadar hassas olmasına gerek kalmayabilir ve daha ucuz makinelerde yapılır, denemeyle belli olur. Pellet kısmında nedenini yazmışam.


    Özenle kullanılan (baskı ayarı, doğru pres, çapak kesmenin dikkatlıce yapılması, temizleme ve yağlama) kalıp ömrü en az 30 50 sene.


    * Pellet

    Genel ölçü hassasiyeti konusunda yanılmış olabilirim JSB ve H&R gibi üreticilerin ölçüleri baya oynak. Bu kanalda farklı pelletler için baya araştırma yapmışlar. (her pellet için video dakı ozet kısmında sağdakı tablo değerleri)

    https://www.youtube.com/user/racerkart/videos


    videolardakı ölçümler doğruysa kısacası şöyle bir kanaate varabiliriz - ev yapımı pelletin aşağıdakı şartlar için piyasadakı JSB ve H&R dan daha iyi sonuc verebilir (ölçerin tekrarlanmasından):

    - malzeme ayarı. saf kurşun kullanılıyor pelletlerde lakin idealden daha yumuşak ve namluyu kurşunla daha çok kaplar. bundan dolayı yüzde ikilik alaşımarla sertleştirilmelidir. Eğer hazır alaşım yoksa eritme potasında alaşımı ayarlayarak tel çekme zahmetine gidilecek. çok zor işlem değil. dışarıda yapan da bulunur mühtemelen.

    - test atışlarında iyi performans sergilemesi (bunu performansı belli olan modeller üzerinden yola çıkarak bir şekilde elde etmek mümkün olur)


    * Fiyat (baskı kalıpı için):

    Çinden sipariş mümkündür, lakin kalıptan çıkan pelletlerin nasil isabetli olacağını önceden kestirmek zor olabilir. Referans almak gerekiyor yabancı forumlardan. Hallanan fiyat 800 USD.

    Yerli üretim için tanıdığım kalıpçı var. referans için sordum. sadece baskı plakaları için yaklaşık 1500-2000 TL söyledi.

    eğer toplu (birden fazla kalıp) sipariş verilirse fiyat düşer fikrimce.

    Yani tek kişiye fazla gelebilir. Bir kaç kişi müşterek olarak tek kalıbı sipariş etse daha makul olur.

    Ayrıca çok gözlü kalıbın her gözü farklı model için kullanılırsa bir taşla tüm kuşlar vurulur.


    Küçük ek - ilk videodakı kalıp fazla tutmaz, tanıdık usta tornacı varsa 200-300 TL geçmemelidir (ısıl işlem yapılmayacaksa çeliğe). Bahsettiğim fiyat 3cü videodakı rölyefli plakalara ait. Geri kalan parçalar fazla tutmaz.

    Zaman bulsam, kendime yapacağım ve sonuçları burada paylaşırım.

    Galiba bu işe el atmak zorunda kalacağım.

    bugün bir oturumda yarım kutudan fazla pellet harcadım. kullanılan pelletlerin namlu yatağına geçme sıkılığı baya farklı. marka ismi vermeyeceğim.

    kısa yol seçenekleri var:

    - pelletleri ağırlığa göre (ucuz hassas kuyumcu tartıları var 0.01 gr çözürlügünde yani 1 gramlık pelletlerde seçme hassasiyeti en az yüzde iki olacak) gruplara ayırmak. eksi - pellet dış çap değerleri farklı olabilir. bundan dolayı ayrıca çaplara göre elenmesi yapılabilir.

    - sizing denilen çap ayarına gitmek. bunun için binde üç-beş civarında hassasiyet gerekebilir


    anlaşılan bazı jsb pelletlerin çap hassasiyetleri en az binde beş mm civarında. ucuz pelletleri ölçülü baskıyla sıkıştırarak çap büyütmesi uygulanabilir lakin pellet profilin ne derecede deforme olacağını önceden tahmin etmek kolay değil.

    Bu tip sıkışmalarda ev imkanları ile yapılabilecek kesin çözüm kızgın şişdir. Namlu çapından daha ince bir şiş'i (Bisiklet teli de olabilir) kızarıncaya kadar ısıtıp namlu içindeki bezi bir kaç kez delin. Kolaylıkla çıkacaktır. Peletin namluda ki sürtünme ısısısını düşününce bu sıcaklık namluya zarar vermez ama yinede şişi yiv setlere temas ettirmemeye ve hızlı davranmaya dikkat edin.

    çok güzel tavsiye. tel pirinç olmalidir - kaynakçı veya sarı malzeme satanlarda düz 3-4 mm çapında teller var. Sari olduğu için namluya zarar vermemelidir.

    Ben sipariş verdim ama ilk denemede hüsran arızalı geldi hatsanstor (bozkurt av) dan, şimdi geri gönderdim yapılıp gelecek inşallah

    benim de ilgimi çekmişti bu pompalar. youtube videolarından keçelerin oringden yapılmış olduğunu gördüm. dalgıç pompalarında ise karbon fiber oringler kullanmakta. yani çalışınca aşırı ısınmasına dikkat edilmelidir. yağ seviyesi normal ve aksamlarında sorun yoksa sorunsuz çalışmalıdır.

    şöyle bilgi verebilirim belki sipariş verince işinize yarar:

    elde oyarak yapılacak ise işçilik maliyeti artar. bu işin ustasını bulmanız daha doğru olur, model yelpazesi ve ölçü ayarlamasında tecrube gerekiyor.

    makinada (cnc router) yapılacaksa aynı şartlar geçerlidir (kundağın 3d boyutlu modeli gerekecek). makinada 4 eksenli ise daha kolay yapılır.

    Büyük şehirlerde pahalıya gelir. belki iş yükü olmayan atolye bulursunuz sırf iş olsun diye maliyetine yapar.

    ayrıca kullandığı malzemeye ustanın dikkat etmesi gerekiyor (eğer bu işi yapmamışsa daha önce).

    Merhaba


    uzun mesafe atışlarda isabet kontrölü için çoğu kişi dürbün kullanılıyor. bunun dışında FPV veya diğer wifi olan (aksyon veya cctv) kameralar hedefin yanına monte edilerek laptopla beraber kullanılabilir. artısı - bilgisayara çekim ve kolayca izlenim. bu kameraları kullanan varmı? hangi markalar uygun ve yeterince kaliteli olur bu iş için?


    hatta eski smartfonlar da yarayabilir. örneğin https://www.cnet.com/how-to/tu…o-a-home-security-camera/


    keyifli atışlar dileğiyle...

    Fikrimce imkan varsa erteleyin siparişi. Tüfeğin piston keçesi dahil tüm aksamlarının sökülerek kontrol edilmesi lazım.


    gazlı yay siparişinden önce aşağıdakıların teyit edilmesi ve bunlara uyan modeln seçilmesi yararlı olur.

    - gamo'nun orijinal gazlı yayın gücü ve boş ve sıkışmış durumunda uzunluğu

    - gazlı yayın merkezlemesi için ara parçalarına ihtiyacı (tornacıya gitmeniz gerekebilir)

    - gamo gazlı yayın çap ölçüleri

    gazlı yayların ölçü, çalışma boyu ve gücleri önemlidir.


    eğer işi bilen ustanın yönlendirmesiyle kralın yaylısını alıyorsanız onda sorun yok.

    kurşun bulmak sorun değil. sanayide külçelerle satılıyor. bir kere 1 kilo kalay (kurşun da satıyordu) almıştım santrifuj döküm kalıplarında denemek için.

    kalıp yapmak da sorun değil yapılır. lakin kalıptan önce arge çalışmaları gerekiyor. piyasadakı havalı tüfeklerin namlu değişkenleri var. orneğin namlu çap ve toleransları, boğumlu boğumsuz olmaları, etek kalınlıkları ağırlık ve profil toleransları ve s. yani zaman da yatırımdır. hobi kapsamında boş vakit bulunursa yapılır ama ne kadar sürer bilemiyorum. diğer soru varolan mevzuatların pelletleri kapsama altına alıb almaması.

    Yurtdışında gazlı yaylarla bağlı farklı seçenekler bulunuyor. Bir - üreticinin sağladığı sonradan doldurulabilir gazlı yaylar. (ingiliz forumlarında Hatsanın vortex diye sattığı gazlı yayların bir kısmı yeniden doldurulabilir olduğunu yazanlar var, lakin hepsi değıl). İki - yan sanayenin ürettiği bir kaç çözüm. Onlardan en çok ilgimi çeken - tamiredilebilir ve sökmeden doldurulabilir olanlar (sete basit yüksek basınç pompa dahildir):

    http://arbalet-airgun.ru/wp-co…/Komplekt-GPND-nasos1.jpg